reklama

Sendvič: Jídlo do města i do přírody

Až nám na procházce pořádně vyhládne, vydatná svačinka přijde vhod. Pojďte s námi vyzkoušet některý z tradičních i netradičních receptů na sendviče, tortilly a obložené chleby.

Pro něho

  • Na pořádný hlad

Troubu předehřejeme na 200 °C. Na hluboké pánvi opečeme maso dohněda (zhruba 10 minut), nakonec slijeme tuk. Opečené maso dáme do větší mísy. Přidáme rajčatovou omáčku nebo protlak, vejce, černé olivy, pepř, žampiony, čedar, mleté chilli, sůl a pepř a dobře zamícháme. Lžící rozdělíme masovou směs na spodní poloviny rozkrojených housek (až ke krajům).

Náplň by měla být uprostřed housky asi 1 cm vysoká. Housky zapečeme v troubě asi 5 – 10 minut. Jakmile okraje začnou bublat, přepneme troubu na gril a grilujeme ještě asi 3 minuty.

Necháme vychladnout, přiklopíme horní polovinou housky.

  • Wrap z rostbífu

Suroviny (4 tortilly): 1 polévková lžíce ostrého mangového čatní, 1 polévková lžíce netučného salátového krému, 2 polévkové lžíce netučného jogurtu, 4 tortilly, trocha římského salátu, 100 g krájeného rostbífu, sůl, pepř

Mangové čatní, salátový krém a jogurt smícháme a dochutíme solí a pepřem. Směsí potřeme tortilly a obložíme je římským salátem a rostbífem. Tortilly svineme a rozpůlíme.

Pro ni

  • S kozím sýrem a malinami

Suroviny (16 kousků): 5 polévkových lžic změklého másla, ½ čajové lžíce mletého, 3 listy salátu, 75 g malin, 1 avokádo, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 125 g čerstvého kozího sýra, 12 plátků toastového chleba, mořská sůl, čerstvě namletý pepř,

Máslo, sůl a koření promícháme a namažeme na krajíce chleba. Salát omyjeme, osušíme a natrháme na menší kousky. Maliny omyjeme a usušíme. Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku a dužninu ostrouháme a nakrájíme na drobné nudličky. Pokapeme citronovou šťávou. Kozí sýr nakrájíme na tenké plátky. Avokádo rozdělíme na 4 plátky chleba a okořeníme solí a pepřem.

4 plátky chleba obložíme salátem, sýrem a malinami. Plátky se sýrem a plátky s avokádem položíme na sebe (namazanou částí vždy nahoru, ne k sobě) a nakonec přiklopíme zbylými plátky chleba, potřenými jen máslem (tady ovšem namazanou stranou dolů). Sendviče položíme na pracovní desku a seshora je zatížíme prkénkem (navrch můžeme ještě přidat třeba konzervu místo závaží).

Počkáme deset minut, aby se sendviče dobře slisovaly.

Nakonec odkrojíme okraje chlebů a sendviče dvakrát přepůlíme tak, aby z každého vznikly 4 trojúhelníčky.

  • Okurkový sendvič

Suroviny (4 kousky): 2 vejce, půl salátové okurky, půl svazku rukoly, 2 jarní cibulky, 6 polévkových lžic majonézy, ½ čajové lžičky nastrouhané bio-citronové kůry, 1 čajová lžička citronové šťávy, 8 plátků toastového chleba, sůl, pepř

Vejce uvaříme ve vodě cca 10 minut na tvrdo a necháme vychladnout. Okurku ostrouháme, nastrouháme na jemné plátky a vložíme do mísy. Posolíme a necháme deset minut odpočinout. Rukolu omyjeme a vytřepeme z ní vodu. Jarní cibulku očistíme a bílou a světle zelenou část nakrájíme najemno. Vejce oloupeme a nasekáme nadrobno.

Cibuli, vejce a majonézu smícháme a okořeníme citronovou kůrou, citronovou šťávou a pepřem.

Plátky toastového chleba potřeme majonézou. Z okurek slijeme přebytečnou vodu. Dobře vymačkáme a rozdělíme spolu s rukolou na toastové chleby. Přiklopíme druhou polovinou chlebů a hotovo.

Pro děti

  • Hrušková dobrota

Suroviny: 2 větší hrušky, nugátová pomazánka (čím tmavší, tím lepší), 4 polévkové lžíce nasekaných vlašských ořechů, 8 plátků toastového chleba

Hrušku omyjeme a nakrájíme po délce na plátky (jádřinec odstraníme). Chléb opečeme v topinkovači nebo bez tuku na pánvi a všechny plátky potřeme nugátovou pomazánkou. Polovinu plátků posypeme sekanými ořechy a poklademe plátky hrušek. Ozdobené chleby zakryjeme zbylými namazanými plátky a sendviče rozkrojíme napůl na dva trojúhelníčky.

  • Tuňák s sebou

Suroviny (na 5 kousků): 1 červená paprika, 1 svazek rukoly, 2 polévkové lžíce majonézy, 1 polévková lžíce netučného jogurtu, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 plechovka tuňáka (bez oleje), 10 velkých krajíců toastového chleba, sůl, pepř

Papriku omyjeme a nakrájíme na kostičky. Rukolu nasekáme na jemno. Majonézu vymícháme s jogurtem, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem do hladka. Tuňáka necháme okapat a smícháme s kostičkami papriky, rukolou a dresinkem.

Z krajíců toastového chleba okrájíme kůrku a vyválíme je válečkem. Namažeme tuňákovou směsí, přiklopíme dalším toastovým chlebem, okraje pevně zmáčkneme, aby držely u sebe. Nakonec uprostřed opatrně přepůlíme nožem na dva trojúhelníky.

Text: Kateřina Rodná

Foto: Shutterstock

Štítky: , , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Domažlice, srdce Chodska
epochanacestach.cz

Domažlice, srdce Chodska

Město Domažlice a celá...
Skládačka jménem Bond: Kdo byl předlohou nejslavnějšího agenta?
epochaplus.cz

Skládačka jménem Bond: Kdo byl...

Tak jako jeho herecký představitel nemá jen jednu...
Italská sekaná s paprikami a olivami
tisicereceptu.cz

Italská sekaná s paprikami...

Když se řekne sekaná, vybaví se nám nejspíše...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Whistlerova matka: Skandální obraz spořádané ženy
epochaplus.cz

Whistlerova matka: Skandální...

Kdyby byla modelka Maggie spolehlivá,...
Opravdu má Matonoha mladší milenku?
nasehvezdy.cz

Opravdu má Matonoha mladší...

Má doma krásnou manželku, ale...
Mám dítě, ale ne muže
skutecnepribehy.cz

Mám dítě, ale ne muže

Už jako malá jsem si přála mít...
Le Chaton: Podzimní péče o pleť s leknínem a malinami
iluxus.cz

Le Chaton: Podzimní péče o...

Aby pleť po letním slunění vypadala dobře i...
Plánuje se Soukupem brzy založit rodinu?
nasehvezdy.cz

Plánuje se Soukupem brzy...

Vztah AGÁTY...
Pozoruhodný svět vyder
21stoleti.cz

Pozoruhodný svět vyder

Je známo, že polovodní savci jsou velmi...
Pátrání po ztraceném městě Paititi
enigmaplus.cz

Pátrání po ztraceném městě...

Kdesi na jihovýchodě Peru, severu Bolívie, nebo...
Jak se rozhoduje buňka?
epochalnisvet.cz

Jak se rozhoduje buňka?

Prestižní evropský grant – ERC...
0 shares