Domů     „Jedy“ v kuchyni: Znáte je?
„Jedy“ v kuchyni: Znáte je?
12.7.2022

Běžně je používáme a o jejich možném riziku máme jakési povědomí. Jenže víme přesně, jak je to třeba s jedovatostí fazolí za syrova nebo s halucinogenními účinky muškátu?

Lilek

Podobně jako brambor, s nímž je botanicky příbuzný, obsahuje lilek nebezpečný solanin. Naštěstí je to látka tepelně nestabilní, takže se při vaření, pečení a smažení rozkládá a lilek je pak bez problémů jedlý.

V žádném případě se ale nehodí zasyrova do zeleninových salátů, problematický může být i grilovaný lilek, protože může být nedostatečně propečený.

Malý kousek syrového lilku nejspíš přežijete bez úhony, ale větší porce už vyvolá stejné příznaky otravy jako třeba bramborové klíčky.

Jak otrava probíhá? Ucítíte pálení v krku, nevolnost, nucení na zvracení, bolesti v břiše, k tomu se přidá průjem, horečka a zimnice. Vyšší dávky zhoršují dýchání, současně vyvolávají halucinace, ztrátu citlivosti až ochrnutí.

Naštěstí koncentrace solaninu v lilku ani v bramborách není tak vysoká, aby vedla k vážným otravám, pozor je ovšem třeba dát hlavně na děti, aby tyto potraviny nejedly syrové.

Mimochodem: Solanin nepodceňujte, neboť je to velmi účinný jed a v rostlinách funguje jako přirozený pesticid a fungicid. V bramborách je většina solaninu v zelených částech těsně pod slupkou a samozřejmě ve výhoncích a jejich okolí. Mohutně klíčící brambory je lepší celé vyhodit.

Zelené fazolky

Fazolky je třeba důkladně tepelně upravovat aspoň 15 minut. Tím se rozpadne jedovatá složka fazin, kterou obsahují. Toxické jsou přitom už v malém množství, k projevům otravy stačí několik semen z jednoho lusku.

Jak otrava probíhá? Fazin poškozuje sliznici střeva, takže se dvě až tři hodiny po jídle objevuje nevolnost, bolesti břicha a zvracení. V těžších případech se přidávají krvavé průjmy, horečka s třesavkou, někdy křeče. Jako první pomoc se doporučuje živočišné uhlí.

Červené fazole

Fazole jakožto luštěniny ohrožují zdraví jinou látkou než zelené fazolky. Označuje se jako fytohemaglutinin a vyskytuje se ve všech druzích fazolí, dokonce i v hrachu, ovšem červené fazole jejím obsahem ostatní druhy výrazně převyšují.

Naštěstí jde opět o látku, která se varem odbourává. Pro bezpečnou konzumaci je třeba fazole několik hodin máčet a pak aspoň 30 minut vařit. Tímto způsobem se připravují také konzervované fazole, proto se dají po otevření bez rizika jíst.

Nebezpečné jsou jen podomácku nedostatečně uvařené fazole. Uvádí se, že k otravě stačí sníst jen několik kusů.

Jak otrava probíhá? Fytohemaglutinin vyvolává nevolnosti se zvracením a průjmem. Specifickým příznakem jsou bolesti v zádech. Při větším množství způsobuje toxická látka tvorbu krevních sraženin a napadá buněčné stěny, takže otrava může končit až smrtí.

Plody bezu

Že jsou zasyrova jedovaté, je poměrně dobře známo, ale možná nevíte proč: Obsahují totiž látku sambunigrin, z níž se pak v těle tvoří kyanovodík.

Sambunigrin se ovšem při zahřívání rozkládá už při teplotě 76,3 °C, pro bezpečnou konzumaci je bezinky třeba zahřívat aspoň 20 minut na 80 °C.

Jak probíhá otrava? Zasahuje hlavně trávení a projevuje se bolestí břicha, zvracením, průjmem a nevolností.

Meruňková jádra

Problém spočívá už v tom, že jsme jádra meruněk jako děti běžně pojídali, proto je nám zatěžko uvěřit v jejich jedovatost. To však nic nemění na skutečnosti, že obsahují stejnou látku jako hořké mandle.

Označuje se jako amygdalin a dává hořkým mandlím charakteristickou vůni a toxickou sílu. V těle z amygdalinu vzniká kyanovodík. Amygdalin obsahují vedle mandlí také jádra některých peckovin, i když v menší koncentraci.

Jsou to především právě jádra meruněk a rynglí, v menším množství i broskve, třešně, višně, švestky. Amygdalin je také v jadérkách jablek a hrušek, ale uvolní se pouze tehdy, pokud je rozkoušeme.

Jak otrava probíhá? Na kyanianovodík reaguje nejcitlivěji nervový systém, a to bolestí hlavy, hučením v uších, nevolností a celkovou únavou. Pak se přidávají křeče v žaludku a zvracení. Vysoké dávky už ohrožují dýchání a práci srdce.

Nebezpečné množství jader nebylo definováno, doporučuje se ale konzumaci nepřehánět a omezovat na několik jader. U hořkých mandlí smrtelná dávka uvedena je a činí pouhých deset kusů, smrt nastává ochrnutím dýchacích svalů a zástavou srdce.

Pozor: Amygdalin se také označuje jako laetryl nebo vitamin B17 a jako takový se v alternativní medicíně doporučuje jako prostředek proti rakovině, ale také vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze nebo cukrovce.

Prodává se ve formě sušených jader meruněk, ale i přípravků z nich vyrobených. Jde však stále o stejnou látku, z níž v těle vznikne kyanovodík.

Hořké dýně a cukety

Hořká chuť tepelnou úpravou nezmizí a funguje jako varování: Nerozkládá se totiž ani látka kukurbitacin, která ji způsobuje. Chuťově nápadná je už v malém množství.

Jak otrava probíhá? Kukurbitacin dráždí trávicí systém, způsobuje nevolnost a zvracení. Při silné koncentraci může dojít až ke ztrátě vědomí.

Muškátový ořech

V množstvích, v jakých se používá ke kořenění, je zcela bezpečný. Přitom obsahuje halucinogenní látky s nepříjemnými vedlejšími účinky. K otravě byste ale museli spořádat plnou lžíci mletého oříšku.

Jak otrava probíhá? Halucinace a euforii doprovází nevolnost a zrychlený srdeční tep. Objevují se nekontrolovatelné pohyby svalstva v různých částech těla, například i v trávicím nebo dýchacím traktu. Tento stav může přetrvávat několik dní, než odezní.

I poté se pak mohou dalších pár dní udržovat potíže se soustředěním, rovnováhou a se zrakem.

Ústřice

Ačkoli jde o pochoutku spíše exotickou, na dovolené se vám ale na stůl dostat mohou. Záludnost ústřic spočívá v tom, že mohou – ale nemusí – obsahovat různé toxické látky. Ty se do těl ústřic dostávají s různou potravou. Při konzumaci způsobují čtyři různé typy otrav.

Jak otravy probíhají?

– Gastrointestinální: Projevuje se jako infekce trávicího traktu, ale ve skutečnosti jde o otravu tzv. kyselinou okadaovou, která narušuje prostředí ve střevech.

Průjmy a nevolnosti jsou sice nepříjemné, ale život neohrožují a příznaky po několika dnech odezní.

– Neurotoxická: Napaden je nervový systém, otrava se projeví nevolností, zvracením, potížemi s mluvením, štiplavým pocitem v ústech, v extrémních případech i dočasným ochrnutím některých partií. Otrava vyžaduje léčení v nemocnici, život ale obvykle neohrožuje.

– Amnezická: Tato otrava způsobuje amnézii čili ztrátu paměti. Příčinou je opět látka, která se do těl ústřic dostává se stravou. Vyvolává nevolnost, zvracení a průjem, bolest hlavy a krátkodobou ztrátu paměti, ve vážných případech i srdeční arytmií. Je nutné léčení v nemocnici.

– Paralytická: Je nejnebezpečnější, neboť vede kromě nevolnosti, zvracení a průjmu k pomalému ochrnutí svalů, což může způsobit zástavu srdce a dýchání. Při prvních příznacích otravy je proto nutné volat rychlou lékařskou pomoc.

Tip: O některých z těchto záludných potravin, ale i o mnohých dalších zajímavostech o jídle se dočtete v publikaci Proč pláčeme při krájení cibule; autor Andy Brunning, vydala Grada.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Jak si kdo lehne, tak se vyspí
Každý z nás má svou oblíbenou polohu při spánku. Že je oblíbená, ovšem zdaleka neznamená, že tělu prospívá. Pro dobrý spánek a regeneraci těla i psychiky hraje důležitou roli nejen správná matrace, ale také poloha při spánku. Pokud se v noci často neklidně převracíte v posteli a ráno se probouzíte s bolestivě ztuhlými svaly, pak […]
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Místo vojáků dobyli Egypt Napoleonovi vědci
historyplus.cz
Místo vojáků dobyli Egypt Napoleonovi vědci
Kopyta koní se noří do rozpáleného egyptského písku. Trojice mužů tvoří předvoj armády, která se plouží za nimi. Náhle jeden z nich zvolá: „Voda!“ Na horizontu se zaleskne stříbrná hladina, která však vzápětí zmizí…   Francouzského geometra Gasparda Mongea (1746–1818), vynálezce deskriptivní geometrie, optický klam neodradí. Sesedne z koně, otře si zpocené čelo a vytáhne zápisník,
Modern Palazzo s italskými doteky
rezidenceonline.cz
Modern Palazzo s italskými doteky
Prostor pro bydlení, práci, relaxaci, přijímání návštěv… Interiér soudobého paláce s velkými otevřenými prostory vyzařuje harmonickou a elegantní atmosféru. Dvoupodlažní vila ve varšavské rezidenční čtvrti Wilanow skrývá za svou klasickou fasádou překvapivě dynamický interiér, vybavený luxusním nadčasovým nábytkem s trendovými prvky moderního designu. Přesně v duchu hesla „prostor je pro nás inspirací“ se autorskému duu
Záhada nápisů v Adršpašsko-teplických skalách: svá jména zde vytesali Britové zajatí u Dunkerque
epochanacestach.cz
Záhada nápisů v Adršpašsko-teplických skalách: svá jména zde vytesali Britové zajatí u Dunkerque
Nádherná příroda a unikátní atmosféra jednoho z největších skalních měst v Evropě přímo vybízí k jedinečným výletům, procházkám či jen k zastavení a odpočinku. Byly však i časy, kdy Adršpašsko-teplickými skalami procházela historie, neméně dramatická jako zdejší prostředí skalních masivů. Za druhé světové války zde pracovali váleční zajatci, řada z nich zadržených německou armádou během slavné bitvy u Dunkerque. Mediálně
Mýty a pravdy o pupeční šňůře
epochalnisvet.cz
Mýty a pravdy o pupeční šňůře
Pupeční šňůra je často vnímána jako spojení mezi matkou a dítětem, ale je to mnohem víc…Jde o jedinečný životodárný orgán, který spojuje vyvíjející se plod s placentou v děloze matky, kdy zajišťuje výživu, okysličení a odvod odpadních látek během těhotenství.   Za staletí se kolem ní vytvořila řada mýtů, pověr a tradic. Některé z nich
Špízy z lososa
tisicereceptu.cz
Špízy z lososa
Kdo by neměl rád jemné maso lososa! Úprava na grilu je šetrná a zachová jeho cenné látky. Potřebujete 600 g lososa bez kůže 2 citrony (nebo papriku, cuketu ) 60 ml olivového oleje 2 stroužk
Místo svatby přijde u Aničky Slováčkové rozchod?
nasehvezdy.cz
Místo svatby přijde u Aničky Slováčkové rozchod?
Vypadají jako dvě zamilované hrdličky. Jenže to nemusí dlouho trvat. Anna Slováčková (29) totiž přiznala, že to s partnerem mají občas vachrlaté. Podruhé bojuje Anna Slováčková (29) s rakovinou a s
Grizzlymu tváří v tvář: Je tohle poslední, co uvidíte?
epochaplus.cz
Grizzlymu tváří v tvář: Je tohle poslední, co uvidíte?
Medvěd grizzly je považován za vysoce agresivní druh. Obvykle je samotář, přes zimu se ukládá k zimnímu spánku a na jaře má hlad. A právě tehdy, roku 2021, jednoho takového zachytila fotopast amerického fotografa Zacka Clothiera. Snímek pořízený těsně předtím, než se medvěd na fotoaparát vrhl, nahání husí kůži. Cenu za nejlepší fotografii zvířat v jejich přirozeném
Hojení ran a rakovina: Vědci odhalili překvapivou podobnost procesů
21stoleti.cz
Hojení ran a rakovina: Vědci odhalili překvapivou podobnost procesů
Hojení ran je klíčovým biologickým procesem, který umožňuje tělu regenerovat poškozené tkáně a obnovit svou funkčnost. Nedávný výzkum však odhalil překvapující skutečnost – mechanismy, které stojí za
Buřtguláš
nejsemsama.cz
Buřtguláš
Klasika, která chutná skvěle i druhý den. Do buřtguláše použijte kvalitní uzeninu. Bude chutnat i jen tak, ale s chlebem s křupavou kůrkou bude dokonalý. Ingredience: ● 300 g brambor ● 2 buřty ● 1 cibule ● 1 lžíce sladké mleté papriky ● ½ lžíce uzené mleté papriky ● ½ lžičky drceného kmínu ● 700 ml vývaru ● 1 červená paprika ● 1 červená feferonka ● 1 lžíce hladké mouky ● 1 lžíce
Nová trofej Tiffany & Co. x FIFA Club World Cup
iluxus.cz
Nová trofej Tiffany & Co. x FIFA Club World Cup
Tiffany & Co. a FIFA se spojily, aby oslavily odhalení první trofeje FIFA Club World Cup ve vlajkovém obchodě Tiffany Landmark v New Yorku. FIFA odhalila novou oficiální trofej FIFA Club World
Copak by ta holčička chtěla, ptával se táta
skutecnepribehy.cz
Copak by ta holčička chtěla, ptával se táta
Dostávala jsem od táty fantastické dárečky, celá škola mi záviděla. Ale oděvů už byla plná skříň, a tak jsem si přála něco úplně jiného. pro vévodkyni. A já když jsem ti tuhle koupila šaty, dostala jsi záchvat smíchu a řeklas, že si to na sebe nevezmeš.“ No jasně, byly to šaty z textilu na náměstí, tak nepodobné oslňujícím oděvům
Tajemství zámořských objevů: Dopluli do Jižní Ameriky jako první Féničané?
enigmaplus.cz
Tajemství zámořských objevů: Dopluli do Jižní Ameriky jako první Féničané?
Před tím, než Jižní Ameriku v 16. století kolonizovali evropští dobyvatelé, navštívili tento kontinent možná ještě jiní cestovatelé. Archeologické nálezy totiž naznačují, že sem již před naším letopoč