Domů     Jednoduché dobroty z Remosky nejen na chalupu
Jednoduché dobroty z Remosky nejen na chalupu
24.11.2020

Už jsou tu, ty časy výjezdů na chaty a chalupy, teplé dny, kdy se moc vařit nechce, ale někdy přece jen musí, ale nesmí to trvat dlouho a jídlo musí být jako báseň. Aby tomu tak bylo, přinášíme pár receptů, které vám budou určitě chutnat.

Polévka z pečených fazolí

(4–6 osob)

2 lžíce oleje, 1 cibule nakrájená na tenké plátky, 4 lžíce strouhanky z čerstvého bílého pečiva, 1 konzerva (420 g) pečených fazolí, 900 ml horkého drůbežího vývaru, 1 lžička worcesterové omáčky, sůl, pepř

1) Cibuli opékáme v remosce na oleji do změknutí.

2) Přidáme strouhanku, pečené fazole, vývar a worcesterovou omáčku.

3) Osolíme a opepříme podle chuti (použijeme více pepře než soli).

4) Vaříme přibližně 25–30 minut.

Doba přípravy 45

Energie v 1 porci 975 kJ

Náročnost 1

Provensálské kuře

(Pro 5 osob)

Kuře 1,5 kg bez kůže rozdělené na díly, 50 g másla, 1 neoloupaný stroužek česneku, 1 nakrájená cibule, 1 lilek, nakrájený na silné plátky, 2 cukety nakrájené na silné plátky, 1 lžíce rajčatového pyré, 1 lžíce směsi nasekaných bylinek (petrželka, bazalka, rozmarýn atd.), 200 ml sherry nebo vína, 1 konzerva (450 g) nakrájených rajčat

1) V remosce rozehřejeme máslo, přidáme česnek, cibuli, lilek, cukety a rajčatové pyré. Vaříme přibližně 20–30 minut.

2) Mezitím osmahneme kuřecí kousky na pánvi s nepřilnavým povrchem a poté je vložíme do Remosky. Přidáme polovinu bylinek a sherry nebo víno. Vaříme zhruba 20–30 minut do změknutí masa.

3) Kuřecí kousky vyjmeme z remosky, omáčku i se zeleninou přelijeme do hrnce a zredukujeme na polovinu. Části kuřete umístíme znovu do Remosky, přelijeme omáčkou a prohřejeme. Posypeme zbylými bylinkami.

Doba přípravy 90 minut

Energie v 1 porci 1603 kJ

Náročnost 1

Plněná krůtí prsa

(Pro 4 osoby)

500 g krůtích prsou, sůl, pepř, ¾ malé skleničky sušených rajčat, ½ skleničky nakládaných artyčoků, 1 lžička balzamikového octa, 1 lžička worcesterové omáčky, 1 lžička rajčatového pyré, 200 ml bílého vína

1) Krůtí prso nakrájíme na dlouhé tenké plátky a lehce naklepeme. Na jeden konec plátku položíme rajčata a artyčoky, zarolujeme a závitky nepříliš natěsno zajistíme kuchyňským provázkem.

2) Vložíme do remosky. Zbylé ingredience lehce prošleháme a omáčkou krůtí rolky přelijeme. Vaříme přibližně 20 minut.

3) Poté propečené rolky z remosky vyndáme a omáčku v ní ještě dalších 10 minut povaříme, aby zhoustla.

Doba přípravy 45 minut

Energie v 1 porci 1097 kJ

Náročnost 1

Jehněčí curry s rýží

(Pro 6 osob)

500 g jehněčí krkovice, sůl, pepř, 1 lžíce oleje, 1 nasekaná cibule, 3–4 lžíce kari pasty, 450 ml vývaru, 1 konzerva (400 g) rajčat, nasekaných, 1 nalámaný kousek skořice, 3 rozdrcené stroužky česneku, 1 ½ lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 velká brambory nakrájená na kostky, rýže basmati

1) Jehněčí maso osolíme a opepříme. V pánvi zahřejeme olej a maso na něm po částech osmahneme. Přesuneme do mísy.

2) Do pánve vložíme cibuli a opékáme 5 minut. Přidáme k masu a vmícháme kari pastu. Přesuneme jehněčí a cibuli do remosky a vmícháme vývar, rajčata, kousky skořice, česnek a zázvor.

3) Vaříme v remosce 40 minut. Přidáme bramboru a vaříme 10 minut. Je-li směs v poslední fázi vaření příliš suchá, přilijeme další horký vývar nebo horkou vodu. Podáváme s rýží.

Doba přípravy 45 minut

Energie v 1 porci 2150 kJ

Náročnost 1

Kuře s kokosem

(Pro 5 osob)

2 lžíce rostlinného oleje, 1 velká najemno nakrájené cibule, 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 6 podélně nakrájených jarních cibulek, 500 g kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kousky, 2 lžíce kari pasty, 400 ml kokosového mléka, 300 ml hotového drůbežího vývaru, sůl, pepř, 2 lžičky limetkové šťávy, 1 lžička třtinového cukru, 200 g čínských nudlí

1) Do remosky nalijeme olej, přidáme cibuli, zázvor a jarní cibulku a pečeme, dokud cibule není měkká a nemá zlatavou barvu.

2) Přidáme kuře nakrájené na kousky velikosti sousta, kari pastu, kokosové mléko, vývar a osolíme a opepříme podle chuti.

3) Zamícháme a vaříme přibližně 20–30 minut do změknutí masa. Ochutíme limetkovou šťávou a cukrem. Podáváme s čínskými nudlemi.

Doba přípravy 50 minut

Energie v 1 porci 2150 kJ

Náročnost 1

Zapečená vánočka s ovocem

75 g směsi sušeného ovoce, 150 ml jablečného džusu, 175 g vánočky pokrájené na kostky, 1 lžička mleté skořice, 1 velký banán pokrájený na kolečka, 4 plátky vánočky, 1 vejce, 150 ml polotučného mléka, 1 lžíce třtinového cukru

1) Sušené ovoce zalijeme jablečnou šťávou a v hrnci přivedeme k varu. Poté sejmeme z plotýnky a vmícháme kostičky vánočky, skořici a banán. Směs přendáme do remosky.

2) Plátky vánočky nakrájíme na trojúhelníky a směs jimi pokryjeme tak, aby se lehce překrývaly. Rozšleháme žloutek v mléce, přes síto nalijeme na připravenou směs v remosce a necháme 20 minut stát, aby vánočka mléko vstřebala.

3) Nahoru rozetřeme sníh, posypeme cukrem a pečeme přibližně 20 minut, dokud směs neztuhne a nemá zlatavě hnědý povrch. Podáváme teplé, nebo studené s jogurtem.

Doba přípravy 60 minut

Energie v 1 porci 720 kJ

Náročnost 2

Text: Eva Hořánková, recepty Milena Grenfell-Bainesová

Foto: Lady Remoska nakladatelství Dcera sestry

Další recepty Mileny Grenfell-Bainesové a nejen ty, ale i vyprávění o jedné cestě vlakem, odvaze, lásce, obyčejných hodnotách, kterým se říká opravdové, najdete v  knížce Lady Remoska, kterou vydalo nakladatelství Dcera sestry www.dcerasestry.cz

Štítky:
Související články
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
Dostali jste chuť na nějakou jablíčkovou dobrotu? Není nic snazšího, než si jednu takovou připravit. Zkuste třeba tenhle pečený dezert. Připravte si: 8 středních jablek, nádivku z ½ hrnku müsli s ořechy, 2 lžic rozinek, 2 lžic hnědého cukru, 2 lžic másla a 2 lžic skořice, papír, pekáček, vykrajovač jádřinců a nůž 1) Z jablka odřízněte vrchní třetinu se stopkou. 2) Pomocí vykrajovače odstr
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
reklama
Šikovné tipy
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Když šlehačku, tak domácí
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si […]
Vlna zahřeje, ale kterou vybrat?
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Díky snu jsem ji zachránila
skutecnepribehy.cz
Díky snu jsem ji zachránila
Pracovala jsem v domově pro seniory a oblíbila jsem si tam jednu starou milou paní. Najednou se mi o ní začal zdát děsivý sen. Před několika lety jsem chodila mamince pomáhat do domova důchodců. Náplní mé práce bylo si se staroušky povídat, číst jim nebo s nimi hrát karty nebo jiné hry. K jedné z babiček jsem si vytvořila blízký vztah.
Frederique Constant a Watch Angels představují nový Worldtimer Manufacture
iluxus.cz
Frederique Constant a Watch Angels představují nový Worldtimer Manufacture
Ženevská značka Frederique Constant ve spolupráci se sběratelskou komunitou Watch Angels představuje nový model Worldtimer Manufacture s průměrem 40 mm. Tato limitovaná edice, poháněná in-house kalibr
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
epochanacestach.cz
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
Pohodová, plná zážitků, relaxující a zkrátka skvělá. Taková je dovolená v údolí naší největší vodní nádrže. Lipenský areál nabízí rok od roku čím dál širší paletu možností, jak trávit vaše volné dny. A abyste si onu paletu vychutnali vrchovatými doušky, nemusíte čekat do léta. Naopak! Přiznejme si, že zima je už za dveřmi… Nechte se
Herce Ryana Reynoldse a jeho ženu žaluje kolega
nasehvezdy.cz
Herce Ryana Reynoldse a jeho ženu žaluje kolega
Herec a režisér filmu Námi to končí Justin Baldoni (40) podal v polovině ledna žalobu na kolegyni Blake Lively (37) a jejího manžela Ryana Reynoldse (48), známého třeba z filmové série Rychle a zběsi
Houbové tousty jak pro krále
tisicereceptu.cz
Houbové tousty jak pro krále
Není toast jako toast. Tyhle jsou obzvláště vydařené! Můžete však použít pečivo dle svého výběru – bagetu, oblíbený chléb nebo klasický toastový chléb. Ingredience 8 až 10 kloboučků hřibovitých
Doly krále Šalamouna: Mohly ležet až v daleké Africe?
enigmaplus.cz
Doly krále Šalamouna: Mohly ležet až v daleké Africe?
K branám Jeruzaléma se blíží povozy plně naložené právě odlitými předměty. Ty před nedávnem vznikly v pecích umístěných na okraji dolů krále Šalamouna. Kde se ale legendární naleziště nacházelo? Získá
Opiová doupata: Z Číny až do Moulin Rouge!
epochalnisvet.cz
Opiová doupata: Z Číny až do Moulin Rouge!
Rostou jako houby po dešti. Některé luxusní jako paláce, jiné spíš jako zaplivané brlohy. Ve všech to však vypadá podobně. Polehávají tu uvolnění kuřáci, kteří za pomoci bambusových dýmek sní své opiové sny.   Tradice podniků poskytujících azyl kuřákům opia se rodí v Číně, v době, kdy je jeho kouření výsadou elity a společenským rituálem
Mleté maso na asijský způsob
nejsemsama.cz
Mleté maso na asijský způsob
Pikantní a chutné jídlo inspirované asijskou kuchyní, ideální s rýží nebo nudlemi. Ingredience: ● 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové) ● 2 lžíce sójové omáčky ● 1 lžíce medu ● 1 stroužek česneku ● 1 cibule ● 1 mrkev ● 1 lžíce sezamového oleje ● 1 chilli paprička ● hrst zelených fazolek Postup: Na sezamovém oleji osmahněte cibuli a česnek. Přidejte mleté maso, osolte a orestujte dohněda. Vmíchejte nastrouhanou mrkev,
Usměvavý Jan Pavel I.: Nechá papeže zavraždit jeho nástupce, zednáři či mafie?
epochaplus.cz
Usměvavý Jan Pavel I.: Nechá papeže zavraždit jeho nástupce, zednáři či mafie?
Je přesná jako hodinky, krátce po páté přinese ke dveřím ložnice šálek espressa. Jenže dnes je něco jinak, protože i po deseti minutách stojí hrneček na svém místě. Několikrát zaklepe, pak vstoupí pomalu dovnitř. Rozsvícená lampička ozařuje nehybné tělo s malým úsměvem ve tváři. S bohulibým výrazem vládne Vatikánu Jan Pavel I. (1912–1978). Vcelku rychle se jeho
Tvůrci soch moai si sami zničili své domovy
historyplus.cz
Tvůrci soch moai si sami zničili své domovy
Velikonoční ostrov, kdysi tak nádherně zarostlý bujnou tropickou vegetací a obydlen pestrými živočišnými druhy, je v troskách. Jeho obyvatelé ho po letech zcela vydrancují – lesy vykácejí, zvěř uloví. Netrvá to proto dlouho, než je hlad poštve i proti sobě navzájem. A když není co k snědku, nepohrdnou domorodci ani masem svých obětí.   Velikonoční
Sídlo, jehož zdmi procházely dějiny
rezidenceonline.cz
Sídlo, jehož zdmi procházely dějiny
Historické stavby bývají pro svůj nezaměnitelný vzhled často označovány jako svědkové času. A často v sobě nesou příběhy těch, kteří v nich žili. Pozlacený věk představuje v dějinách Spojených států období nebývalého hospodářského vzestupu, spojeného s technologickým pokrokem. Tato éra trvala přibližně od 80. let 19. století do začátku 20. století. V ní se také
Léky z mořského dna: Neuvěřitelné houby i primitivní živočichy
21stoleti.cz
Léky z mořského dna: Neuvěřitelné houby i primitivní živočichy
Mycí houba na okraji vany a animovaná postavička Sponge Bob: Asi to si nejspíš představíte při otázce, jak se dají využít mořské houby. Jenže to byste je velice podcenili. Jsou totiž obrovskou a zatím