Domů     Jaroslava Obermaierová: Bez pořádné kuchyně se neobejdu
Jaroslava Obermaierová: Bez pořádné kuchyně se neobejdu
11.3.2021

V seriálu Ulice hraje už přes deset let prodavačku a vyhlášenou drbnu. Moc ráda vaří. A jak jen může, ujíždí z města na chalupu, kde si vybudovala druhý domov. Rozčílit ji prý dokáže nespravedlnost. A potěšit? Hezké počasí.

Pochází z Prahy. Rodiče se záhy rozvedli, navíc její tatínek po pár letech zemřel – rodinu pak tvořily spolu s ní jen maminka a babička, byly si velmi blízké. Jako maličká viděla balet, zalíbilo se jí to, a tak ji maminka přihlásila do baletní „školky“.

„Pak jsem se dostala do baletní přípravky Národního divadla a tamodtud už nás brali na představení – balety, opery…“ Na slavném jevišti tak stála už jako sotva školou povinná.

Skutečně se chtěla se stát baletkou a prý jen nešťastnou náhodou se nedostala na konzervatoř. „Maminka byla tenkrát ráda, ale já jsem plakala.“ Zpětně připouští, že to dopadlo správně. „Baletky mají krátký profesní život. A je to strašná dřina. Navíc:

já jsem nikdy nebyla úplně ideální typ na baletku. To jsou takové křehotinky, a to já rozhodně nejsem.“

Natáčela už na škole

Bavila ji čeština, ráda recitovala. Po střední škole proto byla jasnou volbou DAMU. Už během studia se stala skutečnou filmovou hvězdou – škola jí povolila natáčení, což se v té době stávalo spíš výjimečně, a ona ztvárnila hlavní roli ve filmu Souhvězdí Panny.

Jejím hereckým partnerem byl její tehdejší chlapec, studentská láska, Josef Čáp. Na internetové filmové databázi se lze dočíst:

„Ve své době odvážné milostné scény proslavily studentku DAMU Jaroslavu Obermaierovou jako jednu z nejerotičtějších hereček poloviny 60. let.“ „Styděla jsem se, ale tak hrozné to nebylo. Na rozdíl od toho, co se točí teď.

Ty holky se musí svlékat skoro v každém filmu! Já jsem vlastně ráda, že už mám svůj věk.“

Byla příliš krásná…

Po škole získala angažmá v Divadle Jaroslava Průchy na Kladně. Současně s ní tam v té době byli například Oldřich Vízner a nebo Michal Pavlata, její tehdejší partner. Spolu pak přešli do pražského Divadla E. F. Buriana.

Tam se potkali se Slávkou Budínovou, Josefem Větrovcem, Josefem Langmilerem, Jiřím Holým, Luďkem Kopřivou, Violou Zinkovou a dalšími. „Ona hrála víc než já, protože ona byla lepší než já!“ vzpomínal jednou Pavlata. A také dodal:

„Jarka Obermaierová byla příliš krásná holka na to, aby mohla chodit jenom s jedním klukem… Já jsem s ní chodil pět let, z toho ona se mnou tři…“ Jaroslava Obermaierová byla v Divadle EFB v angažmá přes dvacet let, do r.

1991, poté bylo zrušeno. „Byla jsem z toho hodně smutná. Syn byl tenkrát ještě dost malý, starosti mi dělaly i peníze, protože jsem ho vychovávala sama. Bylo mi pětačtyřicet, a přiznám se, že jsem se o nové angažmá vlastně ani nepokoušela.

Spíš jsem si začala zvykat na život na volné noze…“ Od té doby hrála na mnoha pražských scénách a s Divadelní společností Julie Jurištové navštívila kdejaké jeviště v republice…

Osudová zvědavá bába

V poslední době ji zaměstnává hlavně natáčení nekonečného seriálu Ulice. Hraje v něm už od začátku – přes 10 let! Ztvárňuje jednu z hlavních postav, prodavačku a spolumajitelku pekařství Vilmu Nyklovou.

„Potřebují někoho, kdo propojuje děje v různých rodinách a prostředích. Někde mají třeba pošťáka, tady prodavačku v konzumu, která je prostě drbna a všechno, co se dozví, pošle dál. Lidi takové figury baví. Snažím se do toho dát taky humor.

Hlavně ale chci, aby to bylo pravděpodobné.“ To už je, v nadsázce řečeno, jako angažmá. „Všichni jsme se tam, dá se říci, skamarádili. Nevidíme se samozřejmě denně, ale je to příjemné.“

Vždy si uměla poradit sama

Dlouho se nechtěla vdávat, netoužila zakládat rodinu, žádné biologické hodiny netikaly. „Představa, že mám doma manžela a dvě děti, mě nelákala.“ Nakonec si krátce před pětatřicítkou vzala číšníka a příležitostného taxikáře. Nerada na to vzpomíná.

Ztrácely se jí peníze, pak šperky. Po dvou letech ho vyhodila a požádala o rozvod. To už ale měli syna Jaroslava. Manžel na něj platil sporadicky, a protože už neměla ani maminku, postarat se musela sama.

„Naštěstí jsem si vždycky uměla poradit sama, uživit sebe i syna. Já jsem kamarádka se všemi bývalými partnery, kromě mého exmanžela. O tom ani netuším, kam ho vítr zavál.

To byl opravdu darebák.“ Syn Jaroslav si nejdříve, jak to šlo, nechal změnit příjmení z otcova na Obermaier. „Stává se, že člověk vybírá, vybírá, až přebere. To je, co se partnera týče, můj případ. Já jsem nikdy nebyla dlouho sama. Řekla jsem si třeba:

tehle pije – pryč. Přišel druhý, jenže ten zase kradl.“ Dnes už dávno nikoho nehledá. „To, co jsem si vybudovala, bych s žádným manželem neměla. Nemohla bych si žít tak, jak potřebuju.“

Vybudovala si domov na vsi

Dnes žije herečka napůl v garsonce na pražském Žižkově – to když má zrovna natáčení nebo divadlo, a napůl na chalupě ve vesnici na Žďársku, kterou několik desetiletí dávala do kupy. „Jak to jde, mizím z města.

Domeček byl hodně starý, takže postupně prošlo rekonstrukcí úplně všechno. Střecha, fasáda, okna, podlahy… Opravovalo se průběžně, zhruba třicet let, takže to obnášelo nejen spoustu času, ale i peněz.

Teď už se ale jenom kochám, jak se to všechno povedlo.“ Tam také prakticky trvale žije její syn Jaroslav, který má zdravotní problémy týkající se dýchání a na Vysočině je mu lépe.

Stavení je už dnes uzpůsobené k pohodlnému trvalému bydlení a ona počítá s tím, že se tam také jednou zabydlí nastálo.

Vaření je balzám

Zatímco doma má malou kuchyňku s běžnou sektorovou linkou a sporákem, na chalupě si zařídila kuchyň pořádnou, o jaké dlouho snila. „Tam se vaří jedna báseň a taky tam víc chutná!“ Kuchyň má velké okno, velkou dřevěnou linku, spoustu šuplíků a dvířek.

„Po ruce tak mám vše, co k vaření potřebuji, včetně spotřebičů, trouby, myčky.“ Nejraději vaří českou klasiku: „Nejvíc si na ní pochutnám, dobře se mi připravuje, nemusí se shánět žádné speciální koření, ingredience nebo extra přílohy.

Nejrůznějších exotických jídel jsem ochutnala spoustu, ale dozlatova usmažené řízečky, propečené kuřátko s nádivkou nebo poctivý hovězí guláš, to jsou pro mě vždycky ty nejlepší mňamky.

Nebo takový domácí králíček na česneku a slanině, s hromadou špenátu a krásně žluťoučkých brambor…“ Prý moc ráda vaří pro návštěvy. „Kamarádům se jen dělají bubliny za ušima! Vaření je mým balzámem na duši.“

Bez truhlíků v oknech by to nebylo ono

Balzámem jsou pro Jaroslavu Obermaierovou i procházky s pejskem, houbaření a nebo knížky. Není prý žádná velká zahradnice, ale květinový záhonek, čerstvé bylinky a fazole do polévky, to musí být.

„A od jara do podzimu mám v oknech truhlíky s petúniemi a těší mě, jak krásně kvetou.“

Jednoduchý koláč s ovocem

Smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky a 1 hrnek cukru s ½ prášku do pečiva se špetkou soli. Pak přidejte 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání a 3 lžíce oleje a opět dobře rozmíchejte, aby se cukr rozpustil.

Vznikne řidší těsto, které nalijeme na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Na povrch rozložíme ovoce a pak posypeme drobenkou. Koláč pečeme při teplotě 180 °C asi 25 minut.

Jaroslava Obermaierová ve zkratce:

– Narodila se 10. dubna 1946 v Praze, 1968 absolvovala herectví na DAMU

– První angažmá v Divadle J. Průchy na Kladně, 1970-1991 členkou souboru Divadla E. F. Buriana v Praze. Od té doby na volné noze.

– Filmy a tv: např. Souhvězdí Panny (1965), Žert (1968), Kladivo na čarodějnice (1969), Radúz a Mahulena (1970), Babička (1971), Robinsonka (1974), Marečku, podejte mi pero (1976)

– Seriály: např. Byl jednou jeden dům (1974), 30 případů majora Zemana (1975), My všichni školou povinní (1984), Synové a dcery Jakuba skláře (1985), Přítelkyně z domu smutku (1992), Ulice (2005), Náves (2006), Bastardi (2014)

– Rodina: syn Jaroslav (a fenka pražského krysaříka Paris)

– Kde ji lze vidět: www.i-divadlo.cz/profily/jaroslava-obermaierova

Co řekla o…:

… o roli v seriálu: „Když se mě někdo zeptá, jak se vám hraje baba Nyklová v Ulici, tak říkám: ,A jak vám se chodí do práce?ʻ Je to prostě moje práce.

Přijdu, zahraju, co tam mám napsané, zahraju to tak, aby mi lidi věřili, abych byla přesvědčivá, a zase odejdu.“

… o natáčení: „Je to příjemná práce. Baví mě to víc než například práce na jevišti. U seriálu si přečtu, co tam na ten den mám, naštěstí mám fotografickou paměť, takže si to hned zapamatuji. Co neumím, to si vymyslím, a hned druhý den to můžu zapomenout.

Nemusím to držet v hlavě jako u divadla. Film je zdlouhavější, v seriálu ta práce víc ,odsejpáʻ, a to mě na tom baví. Já mám ráda, když to odsejpá, i v životě.“

… o sobě: „Mně ani nepřipadá, že bych byla nějak zvlášť krásná. Byla jsem prostě takový český, nebo spíš slovanský typ. Hodila jsem se jim do těch krojů, na takové ty české klasiky. Ale všechno přejde…“

… o hraní: „Jsou herci a pak nositelé textů. Naučí se je a odříkají. To je ale hrozně málo. Poznám to hned podle toho, že má ta kolegyně nebo kolega prázdné oči. Myslí totiž jen na to, aby tam byla všechna slovíčka. Jede text, ale nevytváří situaci. To mě vytáčí, protože pak hraju sama.“

Text: Helena Leitlová; foto: Herminapress, Nextfoto

Předchozí článek
Související články
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Můj život ve svetru
skutecnepribehy.cz
Můj život ve svetru
Není to obyčejný kus oblečení. Ten svetr pamatuje mnohé, především ale ruce mé maminky. Leží složený v dolní polici skříně. Všechno kolem se za ta léta měnilo. Nábytek, byt, dokonce i já, vyrostla jsem. Ale ten svetr zůstal. Vlněný, hrubě pletený, na lokti trochu odřený, a přesto pevný. Má barvu vybledlé šalvěje, takovou, jakou maminka milovala. Vždycky říkala, že ta
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
epochaplus.cz
Jaké jídlo můžeme označit za superpotravinu?
Superpotraviny. Slovo, které zní skoro magicky, že? Jenže pod lesklým pojmem se neskrývají exotické plody z druhého konce světa, ale často docela obyčejné suroviny, které máme běžně v kuchyni. Superpotravinou může být totiž každé jídlo, které nabízí výjimečně vysoký obsah živin na malé množství kalorií a zároveň je vědecky doloženo, že prospívá našemu zdraví. Když
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
historyplus.cz
5 geniálních projektů, které komunisté stopli: Unikátní kombajn, motorka & město budoucnosti
První vesnička SOS v Doubí se otevírala se vší slávou. Tu druhou, ve Chvalčově u Kroměříže, už ale novináři vesměs ignorují. Nechtějí si přidělávat problémy. Stát dal totiž jasně najevo, že s tímto „zápaďáckým nesmyslem“ do budoucna nepočítá…   Komunistické Československo kreativním nápadům nepřeje. Poslušně plní politické a hospodářské dohody zemí východního bloku, i když jsou pro
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
epochalnisvet.cz
Proč se dílo Českého Bacha nesmělo opisovat?
Pražské Klementinum bouří nadšením a na pódiu se spokojeně uklání dirigent a autor hudby. Jeho monumentálnímu alegorickému dílu ze své lóže aplauduje i císař.   V rodných Louňovicích pod Blaníkem se budoucímu hvězdnému skladateli vrcholného baroka dostává hudebního vzdělání od otce, místního kantora a varhaníka. To ale brzy talentu Jana Lukáše Zelenky (1679–1745) přestává stačit, a
Barevné zeleninové lasagne
nejsemsama.cz
Barevné zeleninové lasagne
Vyzkoušejte lasagne plné zeleniny s ricottou. Ideální jídlo, pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě a přesto chuťně. Potřebujete: ✿ 9 ks lasagní ✿ 200 g ricotty ✿ 1 cuketu ✿ ½ brokolice ✿ 1 oranžovou papriku ✿ 2 stroužky česneku ✿ 1 cibuli ✿ 400 g rajčatového pyré ✿ 100 g mozzarelly ✿ 50 g parmazánu ✿ olivový olej ✿ sůl, pepř ✿ čerstvé bylinky 1. Mozzarellu a parmazán nastrouhejte.
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
enigmaplus.cz
Kučisake-onna a další děsivé legendy: Jaká pravda se skrývá v jejich pozadí?
Každá kultura si nese své vlastní městské legendy – příběhy, které dokážou stejně děsit jako fascinovat. Japonská Kučisake-onna, americký Slender Man či československá Černá sanitka mají společný moti
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
tisicereceptu.cz
Jak chutně využít zbytky cukety? Na chipsy, nebo polévku!
Cuketové chipsy Předehřejeme troubu na 210 °C. Plech si důkladně vyložíme pečicím papírem, případně ho můžeme ještě postříkat olejem ve spreji, ale není to nutné. Z cuket odkrojíme konce a nakrájím
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
iluxus.cz
Outdoor bez kompromisů: Thule odhalilo budoucnost dobrodružství
Švédské Malmö se v listopadu na jeden večer proměnilo v pulsující centrum outdoorového designu. Značka Thule zde přivítala tisícovku hostů a ve stylu velkolepé módní show představila více než dvacítku
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
21stoleti.cz
Lidé a zlatí retrívři mají překvapivou genetickou vazbu. Vysvětluje to i jejich povahu
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
nasehvezdy.cz
Manžel od Dykové utíká za fanynkami!
O problémech v manželství herečky Tatiany Dykové (47) a Vojtěcha Dyka (40) se šušká už nějakou dobu. Ještě nedávno Vojtěch přiznával, že prožívá krizi středního věku a na manželce mu vadí skoro vš
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy