Domů     Jaroslava Obermaierová: Bez pořádné kuchyně se neobejdu
Jaroslava Obermaierová: Bez pořádné kuchyně se neobejdu
11.3.2021

V seriálu Ulice hraje už přes deset let prodavačku a vyhlášenou drbnu. Moc ráda vaří. A jak jen může, ujíždí z města na chalupu, kde si vybudovala druhý domov. Rozčílit ji prý dokáže nespravedlnost. A potěšit? Hezké počasí.

Pochází z Prahy. Rodiče se záhy rozvedli, navíc její tatínek po pár letech zemřel – rodinu pak tvořily spolu s ní jen maminka a babička, byly si velmi blízké. Jako maličká viděla balet, zalíbilo se jí to, a tak ji maminka přihlásila do baletní „školky“.

„Pak jsem se dostala do baletní přípravky Národního divadla a tamodtud už nás brali na představení – balety, opery…“ Na slavném jevišti tak stála už jako sotva školou povinná.

Skutečně se chtěla se stát baletkou a prý jen nešťastnou náhodou se nedostala na konzervatoř. „Maminka byla tenkrát ráda, ale já jsem plakala.“ Zpětně připouští, že to dopadlo správně. „Baletky mají krátký profesní život. A je to strašná dřina. Navíc:

já jsem nikdy nebyla úplně ideální typ na baletku. To jsou takové křehotinky, a to já rozhodně nejsem.“

Natáčela už na škole

Bavila ji čeština, ráda recitovala. Po střední škole proto byla jasnou volbou DAMU. Už během studia se stala skutečnou filmovou hvězdou – škola jí povolila natáčení, což se v té době stávalo spíš výjimečně, a ona ztvárnila hlavní roli ve filmu Souhvězdí Panny.

Jejím hereckým partnerem byl její tehdejší chlapec, studentská láska, Josef Čáp. Na internetové filmové databázi se lze dočíst:

„Ve své době odvážné milostné scény proslavily studentku DAMU Jaroslavu Obermaierovou jako jednu z nejerotičtějších hereček poloviny 60. let.“ „Styděla jsem se, ale tak hrozné to nebylo. Na rozdíl od toho, co se točí teď.

Ty holky se musí svlékat skoro v každém filmu! Já jsem vlastně ráda, že už mám svůj věk.“

Byla příliš krásná…

Po škole získala angažmá v Divadle Jaroslava Průchy na Kladně. Současně s ní tam v té době byli například Oldřich Vízner a nebo Michal Pavlata, její tehdejší partner. Spolu pak přešli do pražského Divadla E. F. Buriana.

Tam se potkali se Slávkou Budínovou, Josefem Větrovcem, Josefem Langmilerem, Jiřím Holým, Luďkem Kopřivou, Violou Zinkovou a dalšími. „Ona hrála víc než já, protože ona byla lepší než já!“ vzpomínal jednou Pavlata. A také dodal:

„Jarka Obermaierová byla příliš krásná holka na to, aby mohla chodit jenom s jedním klukem… Já jsem s ní chodil pět let, z toho ona se mnou tři…“ Jaroslava Obermaierová byla v Divadle EFB v angažmá přes dvacet let, do r.

1991, poté bylo zrušeno. „Byla jsem z toho hodně smutná. Syn byl tenkrát ještě dost malý, starosti mi dělaly i peníze, protože jsem ho vychovávala sama. Bylo mi pětačtyřicet, a přiznám se, že jsem se o nové angažmá vlastně ani nepokoušela.

Spíš jsem si začala zvykat na život na volné noze…“ Od té doby hrála na mnoha pražských scénách a s Divadelní společností Julie Jurištové navštívila kdejaké jeviště v republice…

Osudová zvědavá bába

V poslední době ji zaměstnává hlavně natáčení nekonečného seriálu Ulice. Hraje v něm už od začátku – přes 10 let! Ztvárňuje jednu z hlavních postav, prodavačku a spolumajitelku pekařství Vilmu Nyklovou.

„Potřebují někoho, kdo propojuje děje v různých rodinách a prostředích. Někde mají třeba pošťáka, tady prodavačku v konzumu, která je prostě drbna a všechno, co se dozví, pošle dál. Lidi takové figury baví. Snažím se do toho dát taky humor.

Hlavně ale chci, aby to bylo pravděpodobné.“ To už je, v nadsázce řečeno, jako angažmá. „Všichni jsme se tam, dá se říci, skamarádili. Nevidíme se samozřejmě denně, ale je to příjemné.“

Vždy si uměla poradit sama

Dlouho se nechtěla vdávat, netoužila zakládat rodinu, žádné biologické hodiny netikaly. „Představa, že mám doma manžela a dvě děti, mě nelákala.“ Nakonec si krátce před pětatřicítkou vzala číšníka a příležitostného taxikáře. Nerada na to vzpomíná.

Ztrácely se jí peníze, pak šperky. Po dvou letech ho vyhodila a požádala o rozvod. To už ale měli syna Jaroslava. Manžel na něj platil sporadicky, a protože už neměla ani maminku, postarat se musela sama.

„Naštěstí jsem si vždycky uměla poradit sama, uživit sebe i syna. Já jsem kamarádka se všemi bývalými partnery, kromě mého exmanžela. O tom ani netuším, kam ho vítr zavál.

To byl opravdu darebák.“ Syn Jaroslav si nejdříve, jak to šlo, nechal změnit příjmení z otcova na Obermaier. „Stává se, že člověk vybírá, vybírá, až přebere. To je, co se partnera týče, můj případ. Já jsem nikdy nebyla dlouho sama. Řekla jsem si třeba:

tehle pije – pryč. Přišel druhý, jenže ten zase kradl.“ Dnes už dávno nikoho nehledá. „To, co jsem si vybudovala, bych s žádným manželem neměla. Nemohla bych si žít tak, jak potřebuju.“

Vybudovala si domov na vsi

Dnes žije herečka napůl v garsonce na pražském Žižkově – to když má zrovna natáčení nebo divadlo, a napůl na chalupě ve vesnici na Žďársku, kterou několik desetiletí dávala do kupy. „Jak to jde, mizím z města.

Domeček byl hodně starý, takže postupně prošlo rekonstrukcí úplně všechno. Střecha, fasáda, okna, podlahy… Opravovalo se průběžně, zhruba třicet let, takže to obnášelo nejen spoustu času, ale i peněz.

Teď už se ale jenom kochám, jak se to všechno povedlo.“ Tam také prakticky trvale žije její syn Jaroslav, který má zdravotní problémy týkající se dýchání a na Vysočině je mu lépe.

Stavení je už dnes uzpůsobené k pohodlnému trvalému bydlení a ona počítá s tím, že se tam také jednou zabydlí nastálo.

Vaření je balzám

Zatímco doma má malou kuchyňku s běžnou sektorovou linkou a sporákem, na chalupě si zařídila kuchyň pořádnou, o jaké dlouho snila. „Tam se vaří jedna báseň a taky tam víc chutná!“ Kuchyň má velké okno, velkou dřevěnou linku, spoustu šuplíků a dvířek.

„Po ruce tak mám vše, co k vaření potřebuji, včetně spotřebičů, trouby, myčky.“ Nejraději vaří českou klasiku: „Nejvíc si na ní pochutnám, dobře se mi připravuje, nemusí se shánět žádné speciální koření, ingredience nebo extra přílohy.

Nejrůznějších exotických jídel jsem ochutnala spoustu, ale dozlatova usmažené řízečky, propečené kuřátko s nádivkou nebo poctivý hovězí guláš, to jsou pro mě vždycky ty nejlepší mňamky.

Nebo takový domácí králíček na česneku a slanině, s hromadou špenátu a krásně žluťoučkých brambor…“ Prý moc ráda vaří pro návštěvy. „Kamarádům se jen dělají bubliny za ušima! Vaření je mým balzámem na duši.“

Bez truhlíků v oknech by to nebylo ono

Balzámem jsou pro Jaroslavu Obermaierovou i procházky s pejskem, houbaření a nebo knížky. Není prý žádná velká zahradnice, ale květinový záhonek, čerstvé bylinky a fazole do polévky, to musí být.

„A od jara do podzimu mám v oknech truhlíky s petúniemi a těší mě, jak krásně kvetou.“

Jednoduchý koláč s ovocem

Smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky a 1 hrnek cukru s ½ prášku do pečiva se špetkou soli. Pak přidejte 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání a 3 lžíce oleje a opět dobře rozmíchejte, aby se cukr rozpustil.

Vznikne řidší těsto, které nalijeme na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Na povrch rozložíme ovoce a pak posypeme drobenkou. Koláč pečeme při teplotě 180 °C asi 25 minut.

Jaroslava Obermaierová ve zkratce:

– Narodila se 10. dubna 1946 v Praze, 1968 absolvovala herectví na DAMU

– První angažmá v Divadle J. Průchy na Kladně, 1970-1991 členkou souboru Divadla E. F. Buriana v Praze. Od té doby na volné noze.

– Filmy a tv: např. Souhvězdí Panny (1965), Žert (1968), Kladivo na čarodějnice (1969), Radúz a Mahulena (1970), Babička (1971), Robinsonka (1974), Marečku, podejte mi pero (1976)

– Seriály: např. Byl jednou jeden dům (1974), 30 případů majora Zemana (1975), My všichni školou povinní (1984), Synové a dcery Jakuba skláře (1985), Přítelkyně z domu smutku (1992), Ulice (2005), Náves (2006), Bastardi (2014)

– Rodina: syn Jaroslav (a fenka pražského krysaříka Paris)

– Kde ji lze vidět: www.i-divadlo.cz/profily/jaroslava-obermaierova

Co řekla o…:

… o roli v seriálu: „Když se mě někdo zeptá, jak se vám hraje baba Nyklová v Ulici, tak říkám: ,A jak vám se chodí do práce?ʻ Je to prostě moje práce.

Přijdu, zahraju, co tam mám napsané, zahraju to tak, aby mi lidi věřili, abych byla přesvědčivá, a zase odejdu.“

… o natáčení: „Je to příjemná práce. Baví mě to víc než například práce na jevišti. U seriálu si přečtu, co tam na ten den mám, naštěstí mám fotografickou paměť, takže si to hned zapamatuji. Co neumím, to si vymyslím, a hned druhý den to můžu zapomenout.

Nemusím to držet v hlavě jako u divadla. Film je zdlouhavější, v seriálu ta práce víc ,odsejpáʻ, a to mě na tom baví. Já mám ráda, když to odsejpá, i v životě.“

… o sobě: „Mně ani nepřipadá, že bych byla nějak zvlášť krásná. Byla jsem prostě takový český, nebo spíš slovanský typ. Hodila jsem se jim do těch krojů, na takové ty české klasiky. Ale všechno přejde…“

… o hraní: „Jsou herci a pak nositelé textů. Naučí se je a odříkají. To je ale hrozně málo. Poznám to hned podle toho, že má ta kolegyně nebo kolega prázdné oči. Myslí totiž jen na to, aby tam byla všechna slovíčka. Jede text, ale nevytváří situaci. To mě vytáčí, protože pak hraju sama.“

Text: Helena Leitlová; foto: Herminapress, Nextfoto

Předchozí článek
Související články
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
enigmaplus.cz
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
Po staletí jsou na mnoha místech planety nacházeny podivné kostry a nástroje, které údajně dokládají existenci lidem podobné rasy velkého vzrůstu, která vládla světu dávno před nástupem člověka. Bohuž
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
epochaplus.cz
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
Od chytrých pomůcek pro rodiče přes kuchyňské vychytávky až po designové doplňky – tyto produkty kombinují technologii, praktičnost a styl. Chytrá ponožka pro děti, strojek na těstoviny, USB rozbočovač, potápěčské hodinky a zarážka na dveře zpříjemní každodenní život. Chytrá ponožka hlídá životní funkce děťátka, i když rodiče spí Chytrá ponožka Owlet Smart Sock je chůvičkou
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
epochanacestach.cz
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
Nejvyšší věž na Moravě, největší moravský zvon a rozlehlý historický areál, který se může směle rovnat i Pražskému hradu. Přemyslovský hrad v Olomouci je výjimečný v mnoha ohledech a pokoušet se ho prohlédnout za jediný den je prostě marná snaha. Návrší, které dnes známe pod jménem Václavské, považovali za ideální k budování sídla už obyvatelé za pravěkých časů.
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
historyplus.cz
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
„Kupředu!“ zvolá římský velitel a s četou vojáků se rozeběhne tunelem směrem k nepříteli. Za sebou mají sotva pár metrů, když vtom je přes nos praští ostrý zápach. Křečovitě lapají po vzduchu, padají na kolena a v mučivých bolestech umírají. Římská pevnost toho dne padne. Co stálo za úspěchem perské armády?   Píše se rok
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
nasehvezdy.cz
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
Když začal Jaromír Jágr (53) randit se svou o třiadvacet let mladší partnerkou Dominikou Branišovou (30), bylo jim oběma o pět let míň. Nyní, tři roky po padesátce, musí ale legendární hokejista,
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
21stoleti.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev
Jak se mám nadechnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se mám nadechnout?
Byly jsme jen dvě. Já a moje dcera Klára. Bez jejího otce, bez velké rodiny, bez zázemí. Ale měly jsme sebe. A teď už ji nemám. Nám to stačilo. Byla moje radost, moje světlo, moje všechno. Když jsem večer zavírala oči, děkovala jsem, že ji mám. A ráno jsem vstávala s myšlenkou na ni. Smála se s hlavou zakloněnou,
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
iluxus.cz
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
V roce 2024, kdy byla kolekce uvedena na trh, Montblanc představil nový způsob, jak vyjádřit různé aspekty svého bohatého dědictví, naplněného kreativitou a řemeslnou zručností. Montblanc Collection z
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
epochalnisvet.cz
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
Představte si budoucnost, ve které domy rostou stejně jako houby po dešti. Zní to jako sci-fi? Možná. Ale v České republice už takový dům existuje.   Experimentální projekt SAMOROST přinesl skutečnou revoluci v udržitelném bydlení. Poprvé v historii nechali vyrůst dům, jehož klíčovým materiálem je mykokompozit – stavební prvek vytvořený z podhoubí. Inovativní přístup otevírá
Nádherný svět Sicis
rezidenceonline.cz
Nádherný svět Sicis
Věhlasná značka, která se původně proslavila především luxusními mozaikovými obklady, dnes nabízí vybavení pro celý interiér. Co její návrháři a řemeslníci dovedou, představila ve svém kompletně zrekonstruovaném showroomu v srdci Paříže. Koncept „Casa Sicis“, který se vedle Londýna a Milána nedávno zabydlel také ve francouzské metropoli, v ulici 41 Rue François Premier poblíž Champs Elysées,
Sladký toust
nejsemsama.cz
Sladký toust
Na takových sladkých toustech si pochutnáte ve Francii. Můžete je podávat s různými druhy ovoce a s kopečkem mascarpone. Ingredience na 4 porce: 8 plátků toustového chleba máslo na smažení 3 vejce 100 ml mléka 1 lžíce cukru 1 lžička mleté skořice 1 miska borůvek 1 malý kelímek zakysané smetany 2 lžíce medu Postup: V misce prošlehejte vejce s mlékem, cukrem a skořicí. Do směsi namáčejte tousty