Domů     Japonské nože si musíte správně vybrat
Japonské nože si musíte správně vybrat
19.2.2025

Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody.

Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří.

Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku používá už po staletí, sloužila například při výrobě samurajských mečů. Než se však pustíte do nákupu japonských nožů, měli byste se seznámit s jejich přednostmi i negativy.

Existuje jich totiž až několik typů, přitom každý z nich se hodí na krájení jiných potravin.

* Santoku

Patří mezi nejprodávanější a nejuniverzálnější japonské nože. Je vhodný pro krájení, sekání a drcení zeleniny, ale i masa a ryb. Širokou plochou čepelí navíc pohodlně rozmáčknete pálivou papričku nebo česnek, případě jím potravinu přenesete do pánve.

* Gyuto

Jsou považovány za japonskou obdobu evropského šéfkuchařského nože. Je vhodný takřka pro všechny druhy surovin, tedy i masa a ryb. Díky tenké čepeli jsou tyto nože ostřejší a své ostří si zachovávají mnohem déle než většina západních kuchařských nožů.

* Nakiri

Rozeznáte jej od ostatních nožů na první pohled podle dlouhé a značně široké a přitom neuvěřitelně tenké čepele. Používá se výhradně na krájení zeleniny a bylin technikou rovného i šikmého krájení nebo na krájení na proužky. Poradí si snadno i s velmi tvrdou kořenovou zeleninou.

Nač si dát pozor: S nožem nakiri nikdy nesekejte, náraz totiž může vylomit zub na ostří čepele.

* Usuba

Podobá se noži nakiri, ale přesto je mezi nimi rozdíl. Čepel nakiri je totiž naostřená z obou stran a vyznačuje se plochou přední částí bez špičky. Nůž usuba ale špičku má a jeho čepel je ostrá pouze na jedné straně. Zacházení s ním je proto náročnější.

* Petty

Vyznačuje se menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny nebo ovoce. Díky své drobné výšce je vhodný i k čištění potravin.

* Deba

Méně známý typ japonského nože se vyznačuje vysokou řezivostí a pružností jednostranně broušené čepele. Hodí se na porcování šunky, ryb a syrového masa, přesekne ale i pár menších kostí.

* Sashimi a yanagiba

Jde vlastně o nože na sushi. Při výrobě sushi nejde totiž jen o perfektní rolování, důležitý je i řez ryby a samotné rolky. Tyto nože jsou precizně ostré s délkou až 30 cm, úzkou čepelí, hladkostí povrchu a oboustranným ostřím.

Nač si dát pozor: Před každým řezem rolky nebo ryby nůž otřete od nečistot, alespoň o hranu prkénka. Na čepeli nalepené zbytky rýže nebo zeleniny by totiž mohly potrhat mořskou nori řasu, jež se běžně používá k přípravě sushi rolek.

Čím je brousit

V tom tkví právě ona nevýhoda – musí se pečlivě brousit a nestačí na ně jen tak ledajaký brousek. Musí se totiž ostřit na speciálních vodních kamenech a nejlépe tak, jak to dělali japonští mistři po celá staletí.

Proto po nákupu nožů ihned myslete i na brousky. Pro správné nabroušení ale potřebujete minimálně dva kameny s rozdílnou velikostí zrn, tzv. gradací. Existují ale také kameny dvouzrnné – s jednou stranou hrubou a druhou jemnou.

Jednozrnné i dvouzrnné

U japonských brousků se orientujte podle parametru JIF, případně podle evropské normy FEPA F. Čím je číslo parametru vyšší, tím je kámen jemnější.

První broušení započněte na kameni, nebo straně kamene, ze zrnitostí 1000, konečnou úpravu broušení na kameni, nebo straně, se stupněm zrnitostí 6000. Nože, které nebyly broušeny nebo byly velmi ztupeny, je třeba nabrousit na kamenech se stupněm zrnitosti 200-900. Před broušením ovšem vždy musíte kameny namočit na půl hodiny do studené vody.

Nože bruste pouze v jednom směru a dávejte pozor na to, aby čepel z kamene nepadala. Poté nůž obraťte a započněte broušení z druhé strany. Dělejte to tak dlouho, až vzniklý otřep oceli zmizí.

Obvykle stačí první stranu protáhnout po kameni patnáctkrát, druhou pouze pětkrát. Identicky postupujte i ve fázi leštění. Při broušení dodržujte i stejný úhel, obvykle 12-15° z každé strany.

5 tipů na údržbu:

1. Japonské (ani žádné jiné) nože nikdy nemyjte v myčce. Prostředky do myčky narušují povrch oceli i přírodní materiály střenek.

2. Po použití nůž opláchněte, omyjte měkkou houbičkou nebo hadrem a pečlivě do sucha otřete. Nikdy jej neukládejte mokrý do bloku nebo pouzdra. Čepeli by totiž hrozila koroze či nevzhledné fleky.

3. Nůž uložte na vhodné místo. Do krabičky, dřevěného bloku nebo speciálního pouzdra, chybu neuděláte ani v případě jeho uchycení na magnetickou lištu nad kuchyňskou linkou. Nikdy ho však nedávejte do společného šuplíku na příbory, otvíráky a kovové naběračky.

4. Japonské nože používejte jen na suroviny, pro které jsou určeny, tedy na sushi, zeleninu nebo maso.

5. Dokonalé ostří japonského nože zajistíte brouskem nebo brusným kamenem. Ocílka slouží primárně pro udržování již existujícího ostří.

Čeho si všímejte

Určitě věnujte pozornost jak materiálu čepele, tak i rukojeti. Nejkvalitnější japonské nože mají čepel, na níž je vidět originální mramorování vzniklé střídavým nanášením různých ocelí.

Rukojeť vydrží, pokud bude vyrobena z tvrzeného laminátu nebo vhodného dřeva. Tvrdému dřevu ale hrozí popraskání, měkké dřevo zase není tolik mechanicky odolné. A také musí „sednout“ do dlaně.

Správný tvar brání prokluzování v ruce a prohlubeň u zapuštění čepele do rukojeti má ochránit prsty. Vyvarujte se lehkých nožů. Čím je nůž těžší, tím je použitý materiál poctivější.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
reklama
Šikovné tipy
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mercandinovy sady: Jitřenka děkuje za zelené srdce Klatov
epochanacestach.cz
Mercandinovy sady: Jitřenka děkuje za zelené srdce Klatov
Oáza zeleně se v rušném městě vždycky hodí. Obyvatelé Klatov navštěvují své Mercandinovy sady na jihovýchodě města už skoro dvě století. A v posledních letech si je mohou užívat v nové, modernější a omlazené podobě. Rakouský politik francouzského původu Franz Xaver Mercandin v polovině 19. století přeskakoval z jedné významné funkce do druhé. Byl krajským komisařem, guberniálním tajemníkem, hejtmanem, prezidentem
Kubelková: Ruce pryč od dcery!
nasehvezdy.cz
Kubelková: Ruce pryč od dcery!
Moderátorka Iva Kubelková (47) vzala nedávno na muzikálovou premiéru mladší dceru Karolínu Jiráskovou (16). Ta je maminčinou věrnou kopií. Na akci dorazil také Jaromír Jágr (53), se kterým bývalá v
Krev: Životodárná tekutina, kterou nelze ničím nahradit. Vědci se o to však nepřestávají pokoušet!
21stoleti.cz
Krev: Životodárná tekutina, kterou nelze ničím nahradit. Vědci se o to však nepřestávají pokoušet!
Ročně zemře na vykrvácení až 1,5 milionu lidí po celém světě. Mnoho nemocnic se přitom potýká s nedostatkem krve pro transfuze, a to z důvodu neustálého poklesu dárcovství krve v kombinaci se zvýšenou
Petrichor: Proč milujeme vůni vzduchu po dešti?
epochaplus.cz
Petrichor: Proč milujeme vůni vzduchu po dešti?
Když se po dešti znovu vyjasní obloha, není to jediný důvod k radosti. Většina z nás si s chutí užívá také zvláštní vůni ve vzduchu. Je nám tak příjemná, že se na ni zaměřili i výrobci a návrháři parfémů. Obvykle si ji spojujeme s čistotou, ale mají ji na svědomí bakterie. Ukazuje se, že to
Medové jidáše
nejsemsama.cz
Medové jidáše
Typické staročeské velikonoční pečivo, slazené lahodným medem, potěší určitě všechny koledníky. Vyzkoušejte ho také. Potřebujete: ✿ 1 kg polohrubé mouky ✿ špetku soli ✿ 200 g medu ✿ 150 g másla ✿ 100 g cukru krupice ✿ 250 ml mléka ✿ 2 vejce ✿ 40 g droždí ✿ špetku citronové kůry 1. V troše oslazeného mléka rozmíchejte droždí a nechte vzejít kvásek. V míse
Fascinující záhada hadí bohyně: Koho zobrazuje tajemná minojská soška?
epochalnisvet.cz
Fascinující záhada hadí bohyně: Koho zobrazuje tajemná minojská soška?
Nedaleko krétského hlavního města Heráklion se nachází palác Knóssos, údajné útočiště bájného Minotaura, kterého zde nechal uvěznit krétský král Minos. Právě po něm byla pojmenována civilizace, která rozsáhlý komplex vybudovala. Ve 20. století byly v paláci nalezeny dvě sošky žen, světu známé jako hadí bohyně. O žádném hadím kultu v době Minojské civilizace se ale dodnes
Stín pro „nekonečně“ velká okna
rezidenceonline.cz
Stín pro „nekonečně“ velká okna
Trendem soudobé architektury je velkorysé prosklení obvodových zdí, které do interiéru dodají nadstandardní přísun světla. Moderní technologie tomu nahrávají pomocí velkoformátových oken či rovnou prosklených stěn, které ovšem vyžadují speciální stínící prvky. Ať´ už se podíváme na novostavby rodinných domů, bytových či komerčních komplexů, většina z nich má charakteristický znak v podobě velkých okenních výplní. Jenže ani
Umění ve všech podobách: VIP večer v LOEE oslavoval krásu šperků, šampaňského, krajek i květin
iluxus.cz
Umění ve všech podobách: VIP večer v LOEE oslavoval krásu šperků, šampaňského, krajek i květin
Světový den umění, tedy 15. dubna 2025, byl ideální příležitostí zastavit se a obklopit se krásou. A právě to se podařilo během výjimečného večera, který uspořádal magazín Top Class v elegantních
Japonský démon Jikininki: Smlsneme si na mrtvole?
enigmaplus.cz
Japonský démon Jikininki: Smlsneme si na mrtvole?
Ten den roku 2000 zůstane paní Keiko Hisayuki v práci až do noci. Do zítřka ještě musí provést pitvy několika mrtvých. V márnici již nikdo jiný není a kolem je tak naprosté ticho. Když si Hisayuki ods
Alergie umí udeřit jako blesk z čistého nebe
skutecnepribehy.cz
Alergie umí udeřit jako blesk z čistého nebe
Byla jsem přesvědčená, že mám dobrou imunitu a pevné zdraví. Najednou mě ale skolilo jediné bodnutí, i když jsem jich do té doby zažila mnoho. Nikdy jsem neměla žádnou alergii. Jsem odolná holka původem z vesnice, takže různá hmyzí bodnutí, pyly, nebo trávy mě nechávaly dlouho chladnou. Do nasušeného sena jsem mohla skákat s rozběhem a válet se v něm bez
Hádky mezi Přemyslovci urovnala kněžna
historyplus.cz
Hádky mezi Přemyslovci urovnala kněžna
Kníže Vladislav I. umírá. Jakmile to zjistí jeho mladší bratr Soběslav, přispěchá z exilu zpátky do Čech. Přijet až do Prahy si ale netroufá, prozatím zůstane v lesích u Břevnovského kláštera. Snad mu matka znovu pomůže a přesvědčí Vladislava, aby ho jmenoval svým nástupcem. Po smrti Svatopluka Olomouckého v září 1109 by měl na knížecí
Tradiční velikonoční nádivka
tisicereceptu.cz
Tradiční velikonoční nádivka
Ta pravá, jako od babičky. Můžete ji jíst i jako přílohu nebo samostatný chod. Suroviny 250 g uzeného vařeného bůčku 1 veka 4 vejce 3 dl mléka 100 g pórku, cibulové nati, kopřiv, p