Domů     Japonské nože si musíte správně vybrat
Japonské nože si musíte správně vybrat
19.2.2025

Jsou neobyčejně ostré a díky speciální úpravě ostří toho umí nakrájet podstatně víc než nože běžné. Mají ale samozřejmě i své nevýhody.

Vyrábějí se z té nejkvalitnější damaškové ocele nebo kvalitní německé ocele. Speciální japonskou metodou tepelného zpracování, kdy je jádro z měkčí oceli obaleno ocelí tvrdou, se dosahuje vynikající kvality ostří.

Stejná technologie výroby se přitom v Japonsku používá už po staletí, sloužila například při výrobě samurajských mečů. Než se však pustíte do nákupu japonských nožů, měli byste se seznámit s jejich přednostmi i negativy.

Existuje jich totiž až několik typů, přitom každý z nich se hodí na krájení jiných potravin.

* Santoku

Patří mezi nejprodávanější a nejuniverzálnější japonské nože. Je vhodný pro krájení, sekání a drcení zeleniny, ale i masa a ryb. Širokou plochou čepelí navíc pohodlně rozmáčknete pálivou papričku nebo česnek, případě jím potravinu přenesete do pánve.

* Gyuto

Jsou považovány za japonskou obdobu evropského šéfkuchařského nože. Je vhodný takřka pro všechny druhy surovin, tedy i masa a ryb. Díky tenké čepeli jsou tyto nože ostřejší a své ostří si zachovávají mnohem déle než většina západních kuchařských nožů.

* Nakiri

Rozeznáte jej od ostatních nožů na první pohled podle dlouhé a značně široké a přitom neuvěřitelně tenké čepele. Používá se výhradně na krájení zeleniny a bylin technikou rovného i šikmého krájení nebo na krájení na proužky. Poradí si snadno i s velmi tvrdou kořenovou zeleninou.

Nač si dát pozor: S nožem nakiri nikdy nesekejte, náraz totiž může vylomit zub na ostří čepele.

* Usuba

Podobá se noži nakiri, ale přesto je mezi nimi rozdíl. Čepel nakiri je totiž naostřená z obou stran a vyznačuje se plochou přední částí bez špičky. Nůž usuba ale špičku má a jeho čepel je ostrá pouze na jedné straně. Zacházení s ním je proto náročnější.

* Petty

Vyznačuje se menší velikostí, aby měl uživatel dostatečný cit pro drobnější práce v kuchyni. Používá se převážně ke krájení a loupání zeleniny nebo ovoce. Díky své drobné výšce je vhodný i k čištění potravin.

* Deba

Méně známý typ japonského nože se vyznačuje vysokou řezivostí a pružností jednostranně broušené čepele. Hodí se na porcování šunky, ryb a syrového masa, přesekne ale i pár menších kostí.

* Sashimi a yanagiba

Jde vlastně o nože na sushi. Při výrobě sushi nejde totiž jen o perfektní rolování, důležitý je i řez ryby a samotné rolky. Tyto nože jsou precizně ostré s délkou až 30 cm, úzkou čepelí, hladkostí povrchu a oboustranným ostřím.

Nač si dát pozor: Před každým řezem rolky nebo ryby nůž otřete od nečistot, alespoň o hranu prkénka. Na čepeli nalepené zbytky rýže nebo zeleniny by totiž mohly potrhat mořskou nori řasu, jež se běžně používá k přípravě sushi rolek.

Čím je brousit

V tom tkví právě ona nevýhoda – musí se pečlivě brousit a nestačí na ně jen tak ledajaký brousek. Musí se totiž ostřit na speciálních vodních kamenech a nejlépe tak, jak to dělali japonští mistři po celá staletí.

Proto po nákupu nožů ihned myslete i na brousky. Pro správné nabroušení ale potřebujete minimálně dva kameny s rozdílnou velikostí zrn, tzv. gradací. Existují ale také kameny dvouzrnné – s jednou stranou hrubou a druhou jemnou.

Jednozrnné i dvouzrnné

U japonských brousků se orientujte podle parametru JIF, případně podle evropské normy FEPA F. Čím je číslo parametru vyšší, tím je kámen jemnější.

První broušení započněte na kameni, nebo straně kamene, ze zrnitostí 1000, konečnou úpravu broušení na kameni, nebo straně, se stupněm zrnitostí 6000. Nože, které nebyly broušeny nebo byly velmi ztupeny, je třeba nabrousit na kamenech se stupněm zrnitosti 200-900. Před broušením ovšem vždy musíte kameny namočit na půl hodiny do studené vody.

Nože bruste pouze v jednom směru a dávejte pozor na to, aby čepel z kamene nepadala. Poté nůž obraťte a započněte broušení z druhé strany. Dělejte to tak dlouho, až vzniklý otřep oceli zmizí.

Obvykle stačí první stranu protáhnout po kameni patnáctkrát, druhou pouze pětkrát. Identicky postupujte i ve fázi leštění. Při broušení dodržujte i stejný úhel, obvykle 12-15° z každé strany.

5 tipů na údržbu:

1. Japonské (ani žádné jiné) nože nikdy nemyjte v myčce. Prostředky do myčky narušují povrch oceli i přírodní materiály střenek.

2. Po použití nůž opláchněte, omyjte měkkou houbičkou nebo hadrem a pečlivě do sucha otřete. Nikdy jej neukládejte mokrý do bloku nebo pouzdra. Čepeli by totiž hrozila koroze či nevzhledné fleky.

3. Nůž uložte na vhodné místo. Do krabičky, dřevěného bloku nebo speciálního pouzdra, chybu neuděláte ani v případě jeho uchycení na magnetickou lištu nad kuchyňskou linkou. Nikdy ho však nedávejte do společného šuplíku na příbory, otvíráky a kovové naběračky.

4. Japonské nože používejte jen na suroviny, pro které jsou určeny, tedy na sushi, zeleninu nebo maso.

5. Dokonalé ostří japonského nože zajistíte brouskem nebo brusným kamenem. Ocílka slouží primárně pro udržování již existujícího ostří.

Čeho si všímejte

Určitě věnujte pozornost jak materiálu čepele, tak i rukojeti. Nejkvalitnější japonské nože mají čepel, na níž je vidět originální mramorování vzniklé střídavým nanášením různých ocelí.

Rukojeť vydrží, pokud bude vyrobena z tvrzeného laminátu nebo vhodného dřeva. Tvrdému dřevu ale hrozí popraskání, měkké dřevo zase není tolik mechanicky odolné. A také musí „sednout“ do dlaně.

Správný tvar brání prokluzování v ruce a prohlubeň u zapuštění čepele do rukojeti má ochránit prsty. Vyvarujte se lehkých nožů. Čím je nůž těžší, tím je použitý materiál poctivější.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
Dostali jste chuť na nějakou jablíčkovou dobrotu? Není nic snazšího, než si jednu takovou připravit. Zkuste třeba tenhle pečený dezert. Připravte si: 8 středních jablek, nádivku z ½ hrnku müsli s ořechy, 2 lžic rozinek, 2 lžic hnědého cukru, 2 lžic másla a 2 lžic skořice, papír, pekáček, vykrajovač jádřinců a nůž 1) Z jablka odřízněte vrchní třetinu se stopkou. 2) Pomocí vykrajovače odstr
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
reklama
Šikovné tipy
Sypání ptáčkům připravte sami
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim […]
Tak trochu jiná nástěnka
Máte doma nebo na půdě nějaký starší rámeček, kterému chybí obraz, a k ničemu už se nehodí? Zkuste mu vdechnout nový život. Budete potřebovat: rámeček, nůžky, barevnou látku, různé druhy stužek a krajek, malé dřevěné kolíčky, tavicí pistoli 1) Vybranou látku nastříhejte na pruhy široké asi 10 centimetrů. Nejlépe se stříhají látky s kostičkovým vzorem […]
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dovedl diplomatickou misi Rudolfa II. do Persie Čech?
historyplus.cz
Dovedl diplomatickou misi Rudolfa II. do Persie Čech?
Z Turků jde v 16. století strach! Expandují na východ stejně jako na západ. Obává se jich křesťanská Evropa i Persie, ve které vládne dynastie Safíovců. Nebylo by od věci vytvořit mocnou koalici, kvůli níž by Osmané museli tříštit svoje síly. Je ale vůbec možné, aby se z křesťanů a muslimů stali spojenci?!   Mladičkému českému a uherskému
Záhada Jantarové komnaty: Spočívá na ní kletba?
enigmaplus.cz
Záhada Jantarové komnaty: Spočívá na ní kletba?
Jedním ze zanícených hledačů Jantarové komnaty byl Němec Georg Stein. Ovšem až do doby, kdy jeho mrtvolu objeví náhodný kolemjdoucí ve zřícenině hradu. To ovšem není zdaleka jediný případ, kdy hledač
Quinoa salát s tofu
tisicereceptu.cz
Quinoa salát s tofu
Salát z quinoy je velmi zdravý, výživný a lehce stravitelný. Suroviny na 2 porce 80 g suché quinoy 1 lžíce kari sůl, pepř 2 hrsti baby špenátu 2 vejce 100 g cherry rajčat 200 g tofu 1 lží
Nemáte co na sebe? Něco si vytiskněte!
epochalnisvet.cz
Nemáte co na sebe? Něco si vytiskněte!
Potřebujete nové oblečení? Dříve by se šlo ke švadleně, dnes si objednáme něco přes internet. A jak to bude za pár let? Prostě zadáme parametry a pošleme pokyn k tisku!   Rozruch začíná už 4. března 2013, když na módní přehlídce v Ace Hotelu v newyorském Manhattanu vkročí na molo americká burleskní tanečnice Dita Von
IEM SPA Aesthetic Longevity Clinic: Moderní přístup ke kráse a dlouhověkosti
iluxus.cz
IEM SPA Aesthetic Longevity Clinic: Moderní přístup ke kráse a dlouhověkosti
IEM SPA Aesthetic Longevity Clinic je ideálním místem pro ty, kteří hledají špičkové metody péče o krásu v kombinaci s celostním přístupem ke zdraví a dlouhověkosti. Longevity jako životní styl Po
Cítíte se pod psa? Zpomalte!
nejsemsama.cz
Cítíte se pod psa? Zpomalte!
Syndrom vyhoření je většinou považován za nemoc postihující workoholiky a jedince, kteří jsou v zaměstnání vystaveni psychické zátěži. Avšak ohroženi jsou všichni, kdo trpí dlouhodobým stresem. Poslouchejte své tělo a zakročte, dokud je ještě čas. Postihnout může opravdu kohokoli. Zvýšenému riziku jsou vystaveny třeba i matky na mateřské dovolené, lidé žijící v dlouhodobě neuspokojivém vztahu nebo ti,
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
21stoleti.cz
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních následků ztratit až 15 % své krve, někteří lidé tuto schopnost nemají. Nemusí se vždy jednat o vrozený problém, jako například u hemofilie. Zvýšená krvácivos
Kohoutová utekla od manžela zpátky do práce?
nasehvezdy.cz
Kohoutová utekla od manžela zpátky do práce?
Herečka Berenika Kohoutová (33), která září v seriálu Jedna rodina, se krátce poté, co porodila svou druhou dceru Aloisii (4 měsíce), vrátila do práce. „Jsem trošku blázen,“ přiznává, ale možná k to
Chtěla mě připravit o mé dědictví
skutecnepribehy.cz
Chtěla mě připravit o mé dědictví
Dcera nedokázala unést, že se ze mě stala bohatá paní s chalupou, krásným bytem a několika vkladními knížkami. Vymyslela lest s jediným cílem. Okrást mě o všechno. Má dcera byla vymodlená, a tudíž i pěkně hýčkaná. Už jsem ani nedoufala, že se mi podaří mít dítě. Dělala mi jen samou radost a můj rozvod schvalovala. Stála na mojí straně, přestože už od dětství měla
Automobil aneb jak koně nahradila koňská síla
epochaplus.cz
Automobil aneb jak koně nahradila koňská síla
Ať chceme, nebo ne, nejlepší vynálezy přináší lenost. Nejprve člověk objevil kolo. Z kola vyrobil vozík, aby nemusel vše nosit na zádech. A když přivázal vozík za zvíře, měl to takřka bez práce. Co kdyby ale nemusel využívat sílu živého zvířete? Ke vzniku osobního automobilu byl už jen krok. Pára, která rozpohybovala svět Počátky historie automobilu
Atraktivní splněný sen na jižní Moravě
rezidenceonline.cz
Atraktivní splněný sen na jižní Moravě
Romanovi a jeho ženě se líbí jednoduchý styl, střídmost a čisté linie. A přesně tak také vypadá jejich neokázalý, ale velkorysý a praktický dům, který beze zbytku využívají. Soudobá vila vyrostla v místě, kde si investor kdysi jako kluk přivydělával shrabováním listí. I když do té doby vždy bydlel v pronájmech, v jeho snech o
Švýcarské tradiční pochoutky
epochanacestach.cz
Švýcarské tradiční pochoutky
Vítejte ve světě švýcarských sýrů, vín a pálenek. Víte, kolik druhů sýra vás ve Švýcarsku čeká k objevování? Kolik procent produkce vína si Švýcaři sami vypijí? Nebo věděli jste, že bylo možné si nechat vypálit vlastní ovoce v pojízdné švýcarské palírně v Československu? Ponořte se do chutí švýcarské kuchyně a nechte se inspirovat k objevování během vaší další dovolené