Domů     Oběd jako u babičky
Oběd jako u babičky
23.5.2025

Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí.

Šumavská kulajda

(4 porce)

4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zeleninového vývaru, 5 vajec, 1 cibule, 50 g másla, 2 bobkové listy, 2 nová koření, černý pepř, ¼ lžičky kmínu, sůl, ocet, 50 g hladké mouky, olej

1) Sušené houby, namočte je 2 hodiny předem do vlažné vody. Vodu nevylévejte. Použijete ji do polévky (čerstvé houby pokrájejte na kostičky nebo plátky).

2) Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

3) V polévkovém hrnci zpěňte na oleji cibulku, vhoďte kostky brambor, houby a zalijte vývarem a nálevem z hub.

4) Osolte, přidejte kmín, bobkový list, nové koření, černý pepř. Přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory měkké. Vyndejte bobkový list, kuličky nového koření můžete v polévce nechat.

5) Do vyšší misky nebo rendlíku odeberte naběračku polévky, vlijte 200 ml sladké smetany, přidejte hladkou mouku a důkladně rozkvedlejte.

6) Vlijte do polévky a důkladně promíchejte. Vsypte nasekaný kopr a krátce povařte. Hotovou polévku zjemněte lžící másla, dochuťte octem, případně dosolte.

7) Kulajdu servírujte se ztraceným vejcem a ozdobenou snítkami kopru.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 1

Na kulajdu neexistuje univerzální recept, v každé rodině se dělá trochu jinak. V polévce každopádně nesmějí chybět brambory, houby, smetana, kopr a vejce, ať už rozklepnutá nebo uvařená natvrdo.

Hovězí s křenovou omáčkou

(4 porce)

800 g libového hovězího (hovězí zadní, falešná svíčková), sůl, pepř, kořenová zelenina

Na omáčku: 600 ml hovězího vývaru, 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu, 100 g másla, 1 velká cibule, 4–5 lžic hladké mouky, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce cukru, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Maso si den dopředu opepřete a nechte zakryté v lednici. Druhý den je dejte do hrnce, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, 1 litr vody, osolte a vařte zvolna 2 hodiny.

2) Na omáčku na másle zpěňte pokrájenou cibuli, přidejte mouku a chvíli míchejte. Ještě světlou jíšku zalijte vývarem z vařeného masa, opepřete, osolte a vařte 20 minut. Občas promíchejte, aby se nepřipálila

3) Na konec do omáčky přidejte nastrouhaný křen a ještě 5 minut vařte. Poté vše rozmixujte a ještě propasírujte přes síto.

4) Vraťte na plotnu, přidejte cukr, citronovou šťávu, smetanu a ještě provařte. Nakonec křenovou omáčku dochutíme solí či pepřem.

5) Maso nakrájejte na plátky a zalijte omáčkou

Doba přípravy 160 minut

Náročnost 2

Křenovou omáčku podávejte s knedlíkem, ale pro odlehčenější verzi můžete zvolit brambory. Místo hovězího masa se hodí uzené maso nebo uzený jazyk.

Španělský ptáček

(4 porce)

800 g hovězí kýty, 1 vejce natvrdo, 2 sladkokyselé okurky, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 cibule, 80 g špekáčků nebo jiné uzeniny, 30 g špeku, sůl, pepř

Na omáčku: 50 g sádla, 3 cibule, 40 g špeku, 1 lžíce hladké mouky, 800 ml hovězího vývaru, 100 ml láku z okurek, 1 lžíce hořčice

1) Maso nakrájejte na plátky a naklepejte nejlépe přes mikrotenový sáček. Osolte, opepřete a potřete hořčicí.

2) Na každý plátek položte špalíček špeku, uzeninu, čtvrtku vejce, polovinu okurky a čtvrtku cibule nakrájenou na plátky. Dobře zabalte a převažte provázkem nebo sepněte jehlami.

3) V kastrolu rozehřejte sádlo a opečte na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Přeložte je na talíř a do výpeku přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek. Restujte dohněda, zaprašte moukou a opět restujte dohněda.

4) Zalijte vývarem, přidejte hořčici, lák z okurek, promíchejte, Vraťte zpátky ptáčky a přiveďte k varu. Stáhněte oheň, přiklopte pokličkou a duste asi hodinu a půl doměkka.

Pokud použijete tlakový hrnec, může se doba podstatně zkrátit, ale chuť nebude tak bohatá.

5) Ptáčky vyndejte a odstraňte z nich provázek či jehly. Šťávu případně přisolte a opepřete a přeceďte přes síto. Můžete ji ale i rozmixovat tyčovým mixérem nebo nechat i s kousky cibule a špeku. Podávejte s rýží.

Doba přípravy 100 minut

Náročnost 2

Španělský ptáček je českou klasikou, ale kde se vzal? Prý ho připravoval španělský kuchař na dvoře Rudolfa II., jehož matka byla Španělka.

Jenže to byly závitky telecí a i nádivka byla jiná, pravděpodobně ze sardelek utřených s máslem, strouhané cibule, sekané petržele a žloutků. Magdalena Dobromila zase říkala ptáčky plněným zelným listům. Tahle varianta s uzeninou vznikla asi až v 50. letech minulého století.

Lahodná koprovka

(4 porce)

800 g hovězího masa (loupaná plec), 2 l vody, po 100 g celeru, mrkve a petržele, 1 cibule, 1 lžička soli, nové koření, bobkový list, pepř

Na omáčku: 1 l hovězího vývaru, 200 ml smetany (nejméně 30 %) 2 lžíce másla, 3 lžíce mouky, 1 svazek kopru, sůl, cukr, ocet

1) Hovězí maso vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte táhnout na mírném ohni asi hodinu. Občas seberte pěnu.

2) Poté přidejte zeleninu a koření a nechte táhnout ještě 2 až 3 hodiny, až maso úplně změkne. Vývar sceďte. Odstraňte zeleninu a koření, vraťte maso a udržujte teplé.

3) V kastrolu rozehřejte máslo. Přidejte mouku, promíchejte a vzniklou jíšku chvíli restujte, tak aby zůstala světlá.

4) Zalijte ji vývarem a dobře metlou rozšlehejte, přidejte svázané stonky kopru a přiveďte k mírnému varu. Vařte asi 20 až 25 minut.

5) Stonky kopru odstraňte a pomalu přilijte smetanu. Omáčku dolaďte cukrem, octem a solí podle vlastní chuti.

6) Nakonec vmíchejte do omáčky nasekaný kopr, ale už ji nevařte. Podávejte s masem a houskovým knedlíkem.

Doba přípravy 240 minut

Náročnost 3

Koprovku někdo miluje někdo nenávidí, ale to nic nemění na tom, že má spoustu variant. Některé jsou i rychlejší než ta naše, třeba když místo masa zvolíte vejce natvrdo nebo ztracené. Podávat ji můžete i s bramborem… Ve starých receptech se také místo masa používal losos.

Šunkofleky

(4–6 porcí)

400 g vaječných fleků, 250 g vařeného uzeného masa, 1 lžíce sádla, 4 vejce, sůl, pepř

1) Fleky uvařte v osolené vodě téměř do měkka, pozor, abyste je nerozvařili.

2) Maso nakrájejte na menší kostičky a osmažte je na sádle.

3) V pekáči je promíchejte s uvařenými fleky a dejte na chvíli zapéci do trouby rozehřáté na 180 °C.

4) Pekáč vyndejte a zalijte rozšlehanými osolenými a opepřenými vejci. Vraťte do trouby a pečte, až vejce zpevní a povrch se zbarví do zlatohněda. Podávejte s kyselými okurkami.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Těstoviny se před lety opravdu připravovaly doma a vy to můžete zkusit taky. Pak ochutnáte úplně jiné fleky než doposud.

Budete potřebovat: 5 vajec a 600 g polohrubé mouky

Do mouky uděláte důlek, vyklepnete vejce a rozmícháte je vidličkou. Poté vše hnětením zpracujte.

Mouku přidávejte podle potřeby, dokud těsto nepřestane lepit. Nechte je odpočnout v lednici.

Pak je rozdělte na 5 kousků a z každého vyválejte slabounkou placku, kterou nechte proschnout na utěrce asi 10 minut, v polovině schnutí otočte.

Teď už můžete krájet na širší proužky, a pak na kostičky.

Kuře na paprice

(4 porce)

½ kuřete, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžíce hladké mouky, 1 kelímek smetany ke šlehání (230 ml)

1) Z kuřecího masa sundejte kůži a lehce ze všech stran osolte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.

2) V širším kastrolu rozehřejte olej, maso vložte do rozehřátého tuku a mírně opečte ze všech stran.

3) Vyjměte je a ve výpeku nechte změknout a krátce podusit nakrájenou cibuli.

4) Jakmile změkne, zasypte ji mletou paprikou, rychle rozmíchejte a ihned zalijte 500 ml vody. Přiveďte k mírnému varu a vraťte zpátky maso. Kastrol přikryjte pokličkou a zvolna duste 30 minut.

5) Po půl hodině maso otočte a šťávu poprašte moukou. Nemíchejte, opět zakryjte poklicí a pozvolna duste dalších 20–30 minut až maso zcela změkne.

6) Teprve nyní mouku rozmíchejte v omáčce. Přilijte smetanu a zprudka půl minuty až minutu povařte. Smetana se propojí s omáčkou a zhoustne. Nakonec omáčku osolte. Můžete ji ropzmixova, ale nemusíte. Podávejte s knedlíkem nebo s těstovinami.

Doba přípravy 90 minut

Náročnost 2

Dřív se dělala na paprice spíš slepice, ze které se před tím udělala polévka. Můžete to udělat také tak.

Uvařené maso oberete, pak opečete cibuli na sádle, zasypete moukou, aby vznikla světlá jíška, rozmícháte v ní papriku, osolíte podle potřeby a necháte 20 minut pobublávat a houstnout. Nakonec klasicky zjemníte smetanou a přidáte uvařené maso.

Buchtičky se šodó

(4–6 porcí)

30 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé, 250 ml mléka, 10 g soli, 180 g másla (80 g změklého do těsta + cca 100 g do pekáče a na pomazání), citronová kůra, 4 žloutky

Na vinnou omáčku: 250 ml bílého vína, 1 svitek skořice, ½ vanilkového lusku, citronová kůra, 1 vejce, 5 žloutků, 150 g krupicového cukru

1) Droždí promněte do mísy se lžičkou cukru, zasypte polovinou hladké mouky a promíchejte s polovinou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké pružné těsto. Nechte je asi hodinu vykynout, až zdvojnásobí objem.

2) Těsto vyklopte na pomoučněný vál, rozdělte na čtyři části a rozválejte na válečky. Ty pokrájejte na malé kousky a z nich tvořte kuličky. Potřete je rozpuštěným máslem a skládejte do pekáčku. Nechte v teple asi půl hodiny kynout. Povrch potřete máslem a pečte při 180 °C dozlatova (20–25 minut).

3) Mezitím si připravte omáčku. Do vína vložte skořici, vanilku a citronovou kůru a nechte stát zhruba 30 minut. Pak je přeceďte do misky vhodné do vodní lázně. Přidejte vejce, žloutky a cukr.

4) Nad vodní lázní míchejte metlou tak dlouho, až zpění a začne se vařit. Ihned po podávejte s buchtičkami. Můžete je samozřejmě posypat sezónním ovocem.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 3

Šodó je klasika, kterou už dneska málokdo zná. Napěněnou vinnou omáčku vytlačila vanilková, v horším případě řídkých krém z pudinku.

Původ receptu je francouzský, ale buchtičky touhle omáčkou se jedly v celém Rakousku-Uhersku a obzvlášť je milují v německém Bavorsku. Podobnou připravují také v Anglii, Francii a Itálii, kde se krému říká zabaglione nebo sabayon.

Foto: Shutterstock
Předchozí článek
Související články
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
enigmaplus.cz
Jsou UFO u Oblasti 51 jenom kamufláž?
Již před nějakou dobou CIA potvrdila to, co se přes 50 let snažila utajit. Základna známá jako Oblast 51 je skutečná. Mimozemské stroje na ní ale podle oficiální zprávy nejsou. I když neidentifikovate
Suché, nebo mokré?
nejsemsama.cz
Suché, nebo mokré?
Pravidelné a pečlivé odličování a čištění pleti je základním předpokladem pro její krásný a zdravý vzhled. Každé ráno pleť potřebuje vyčistit, večer také a navíc zbavit make-upu. Mělo by jít o naprostou rutinu, ať se děje, co se děje. Čištění můžete provádět několika způsoby. Suché odličování Neznamená to drhnutí pleti nasucho. Použijte odličovací mléko, gel či micelární vodu podle typu
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
iluxus.cz
Waldorf Astoria Seychelles Platte Island oslaví letošní Global Wellness Day sérií zážitků na téma Reconnect
U příležitosti letošního Global Wellness Day, který se koná 14. června 2025, resort Waldorf Astoria Seychelles Platte Island představuje pečlivě sestavenou nabídku zážitků přirozeně odrážející filozof
Pitný režim večer nedoženete
epochalnisvet.cz
Pitný režim večer nedoženete
Dodržovat pitný režim je správné, ale pít večer, to je jiné téma. Přeženete-li to, může se vám stát, že se kvůli potřebě častého močení nevyspíte. V kolik hodin pít naposledy, abyste netrpěli žízní, ale neproseděli noc na toaletě?   Podle urologů zdravý způsob močení je 8x za den a 1x za noc. Ale čím to, že
Přišla jsem vlastně o vše
skutecnepribehy.cz
Přišla jsem vlastně o vše
Ta, kterou jsem považovala za nejlepší přítelkyni, se ukázala jako ta nejhorší osoba, jakou jsem kdy potkala. Ženská mrcha, která mi vzala vše! Byla to manipulátorka a lhářka a já jsem díky ní přišla o manželství i klid v duši. S Andreou jsem se poznala před deseti lety na kurzu jógy. Byla okouzlující, usměvavá, vtipná a vždycky perfektně upravená. Lichotila mi Hned jsme si
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
21stoleti.cz
Vypadal takto svatý Václav? Vědci zrekonstruoval 1100 let starý obličej českého knížete
Jak mohl skutečně vypadat svatý Václav? Na to se pokusil odpovědět mezinárodní tým vědců, který za pomoci nejmodernějších forenzních technik vytvořil digitální rekonstrukci podoby slavného českého kní
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
nasehvezdy.cz
Nechali si Bernášková a Merkner pootevřené dveře k návratu?
Herečka Jana Bernášková (44) ze seriálu ZOO Nové začátky a režisér Rudolf Merkner (53) se po rozvodu dohodli na netradičním řešení. Kvůli dětem si ponechali společný byt, ve kterém se střídají. Když
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
epochaplus.cz
Kronikář Přibík Pulkava: Skrýval se za ním sám císař Karel IV.?
Autor Kroniky české, arcibiskupský písař, správce školy. O jeho osobnosti toho mnoho nevíme. Snad proto kolem něj vznikaly různé dohady. O co vlastně jde? Pojďme se na jeho Přibíka Pulkavu a jeho dílo podívat. Tajemství zahaluje Příbíka Pulkavu z Radenína (†asi 1378/1380), který v Kronice české, podle některých pramenů nazývané také Kronika nejjasnějšího knížete Karla, krále českého
Pikantní cuketový salát
tisicereceptu.cz
Pikantní cuketový salát
Nejvhodnější jsou malé cukety. Suroviny na 4 sklenice 2 kg cuket 2 chilli papričky 1 česnek Na nálev 1 l vody 200 ml vinného octa 1 Deko 10 kuliček pepře 10 kuliček nového koření 3
Duchové Kunžvartu
epochanacestach.cz
Duchové Kunžvartu
Na samém pomezí Českého království, na východním úbočí šumavské hory Strážný, stála od 14. století mohutná pevnost zvaná Kunžvart. V současnosti zbývá z hradu, který patří mezi nejtajemnější místa v oblasti, prakticky jen torzo čtyřhranné věže. Už výstup ke zřícenině (výlet začnete v nedalekém městysi Strážný) je jako z pohádky – cesta se vine lesem lemovaným mechem porostlými balvany, kapradím
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
rezidenceonline.cz
Casa Clara, óda na životní styl South Beach
Výjimečná, architektonicky významná rezidence s okouzlujícími interiéry, vybavenými designovým nábytkem a doplňky italské firmy Henge, představuje moderní plážovou vilu s luxusem nejvyššího kalibru. Pohlednicově krásné prostředí široké mořské zátoky na půvabném pobřeží jedné z nejkrásnějších částí amerického Miami je dokonalým rámcem pro elitní bydlení ve vysokém stylu značky, která představuje mnohem více než jenom nábytek. Jde
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
historyplus.cz
Prvního ředitele Národního divadla zdrtila nešťastná láska
„Ta jeho neodbytnost je směšná. Nelidsky mne nudí, “ stěžuje si Anna Lauermannová deníku na svého ctitele. Odmítá ho, ale přitom stačí, aby jenom na týden zmizel z Prahy a nedal vědět kam, a už má o něj strach.   „Myslím, že by bylo lépe, kdybyste ke mně nechodil… Máte ještě čas se oženit, máte