Podat vhodnou odrůdu vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno a jídlo by se vždycky měly doplňovat v harmonii chuti, barev a vůní.
Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není snadné. Léta zavedený vzorec červené víno = tmavé maso, bílé víno = ryba, lehká jídla = lehká vína, vydatná jídla = vyzrálejší vína sice stále platí, ale je už příliš obecný.
Dnešní doba nabízí velmi rozsáhlý sortiment dostupných vín a kuchyni, která se chlubí tolika různými jídly, včetně těch exotických.
Rada odborníků
Pokud se vám zdá, že servírování správného vína k jídlu je obtížné, poslechněte radu odborníků – prostě považujte víno za další přísadu.
Připravujete-li například smaženou rybu, často přidáváte šťávu z citronu, takže perlivé bílé s citrusovým nádechem bude to nejvhodnější. Dobré je také si zapamatovat, že čím více je jídla na talíři, tím musí být chuť vašeho vína bohatší, aby se mu vyrovnalo.
Takže pokud podáváte obzvláště vybrané víno a chcete postupovat správně, mělo by být jídlo co možná nejjednodušší a nejméně rušivé.
Snoubení vín s pokrmy
Abyste už jednou provždy měli základní přehled o tom, jaké víno se hodí k různým potravinám, připravili jsme pro vás ve spolupráci s myfoodmarket.cz přehlednou tabulku. Mějte ji při plánování co uvařit po ruce a nemůžete udělat chybu.
Foto: Shutterstock