Domů     Jak uvařit skvělou svíčkovou
Jak uvařit skvělou svíčkovou
22.4.2022

Kdyby byla mezi českými muži anketa o nejlepší jídlo, mohla by vyhrát svíčková. Seznámíme vás s recepty, na kterých si pochutnáte. První recept je od autora České kuchařky Miloše Štěpničky.

Svíčková pečeně se smetanovou omáčkou

„Není to žádná věda,“ říká Miloš Štěpnička. Rozhodně není nutné kupovat drahou pravou svíčkovou, protože se jedná o dušení. Pak nám k přípravě tohoto oblíbeného pokrmu postačí zadní hovězí, šál či roštěná.

Suroviny

1 kg hovězího masa v kusu (ať již ze zadního, z kýty nebo roštěnce)

100 g slaniny na protažení masa

125 g másla

1 cibule

1 větší mrkev

l malý celer

1 petržel

10 kuliček pepře

6 kuliček nového koření

4 bobkové listy

špetka tymiánu (popř. špetka zázvoru)

3 lžíce mouky

ocet nebo citronová šťáva

l kysaná smetana nebo sladká šlehačka

sůl

Maso

Maso je lepší naložit 2 dny před vlastní přípravou. Maso se nám navoní a poté ho protáhneme slaninou. Do hrnce dáme asi 2 l vody, kterou osolíme l lžičkou soli, asi l0 ml octa a můžeme přidat i ¼ l bílého vína.

Zelenina

– Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, přidáme veškeré připravené koření a vše 5 minut povaříme a odstavíme. Nálev si můžeme připravit i l den před tím, než půjdeme koupit maso.

Maso pak do marinovací lázně (kuchaři užívají slovo mořidlo) ponoříme, přikryjeme a dáme do chladna. K žádnému „ vymáčení masa“ nedojde, nemusíte se obávat.

– V den přípravy oběda pak stačí rozehřát troubu, do ní vložit pekáč a rozpálit v něm máslo a na to položit okapané a ne moc osolené maso, které několikrát otočíme.

Veškerou zeleninu a koření z marinády přidáme k masu a podlijeme ¼ l láku, přiklopíme pekáč a pečeme při 250 °C.

– Maso se bude zpočátku dusit, ještě více se provoní a za nějakou dobu se začne již péci. Přibližně po 2 hodinách pečení a podlévání (podle druhu masa) maso opatrně napíchneme, jestli je už měkké.

Když ano, pekáč odkryjeme a ještě 10 minut ho dopékáme, aby zčervenalo. Současně musíme z pekáče vybrat bobkové listy a velkou část koření, pokud tedy budeme obsah mixovat.

– Vyndáme maso. Do zeleniny a šťávy z pečení nalijeme kysanou smetanu rozmíchanou se třemi rozkvedlanými vrchovatými lžícemi hladké mouky a vše řádně promícháme.

– Nyní vše propasírujeme na kovovém cedníku v hrnci na omáčku. Za stálého míchání přivedeme do varu a asi 10 minut provaříme. Pokud je omáčka řídká, přidáme 1 vrchovatou lžíci hladké mouky. Vše pak ještě znovu zlehka povaříme a omáčka je hotová. Na talíři ozdobíme maso brusinkami a šlehačkou.

Svíčková je nejlepší druhý den, a tak pokud čekáte hosty, uvařte ji den předem, protože se v ní chutě dokonale rozleží.

Někdo má rád omáčku tmavší barvy, pak stačí, aby si připravil v malém kastrůlku karamel a pak ho zředěný vodou nalil do omáčky.

Babičky radí: Pro dobrou chuť můžete omáčku ještě případně ochutit trochou zázvoru.

Z knihy Kuchařka pro dceru od Jany F. Zatloukalové

Příprava

1 kg hovězího

400 g mražené zeleninové směsi pod svíčkovou

1 cibule

500 ml smetany

½ citronu

asi 2 lžičky cukru

špetka soli

Jana F. Zatloukalová uvádí: „Po experimentech s nakládáním masa, špikováním a předvařením hovězího jsem došla k závěru, že nejlepší je dobré vše dát do trouby.

Zcela jednoduše maso se zeleninou naskládáte do pekáče, těsně uzavřete, ledabyle zasunete do trouby a počkáte půl dne, než se vše při necelých 100 °C upeče.“ Kupodivu maso je takto mnohem měkčí a šťavnatější.

Můžete s klidem použít i hovězí kližku, nemusíte utrácet za hovězí šál. Vhodné je i použití hovězí kýty.

Maso

– Cibuli nakrájenou na drobno vložte spolu s mraženou zeleninovou směsí do pekáče. Maso ze všech stran posolte zhruba 1 lžičkou soli a položte na zeleninu.

– Pekáček přikryjte alobalem a ještě uzavřete víkem. Vložte do trouby a nastavte 100 °C a pečte maso 6 hodin.

– Po 6 hodinách maso zkontrolujte, pokud je už měkké, bude se oddělovat samo a bude lahodné a měkké na skus. Každá trouba peče jinak, takže v některých musíte proces ještě prodloužit o 2 hodiny.

Poté maso vyjměte z pekáčku do mísy, překryjte ho novým kouskem alobalu a vložte zpět na rošt do vypnuté trouby.

Omáčka

– Zbývající obsah pekáčku přelijte do dostatečně velkého hrnce a rozmixujte ponorným mixérem (pokud ho nemáte, vše protlačte do hrnce přes velký cedník), přilijte pak smetanu a při mírné teplotě 5 minut povařte, aby omáčka zhoustla.

Mouku na zahušťování nebudete potřebovat, neboť zelenina se o zahuštění postará sama.

– Na závěr omáčku přisolte dle potřeby a přidejte citronovou šťávu. Můžete ji ještě doladit nepatrným množstvím cukru. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Související články
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
nasehvezdy.cz
Je ze Švandové vypočítavá zlatokopka?
Tohle manžel herečky Jany Švandové (77) ze seriálu Jedna rodina neuslyší rád. Na otázku, proč se před sňatkem s developerem Pavlem Satoriem (75) dvakrát rozvedla, měla jasnou odpověď: „Protože v té
Muzeum československého opevnění Kladruby
epochanacestach.cz
Muzeum československého opevnění Kladruby
Jen dvě stě metrů od brány kladrubského kláštera čeká architektonická zajímavost zcela jiného druhu a o celá staletí mladší. Muzeum československého opevnění Kladruby sestává ze dvou betonových bunkrů vybudovaných v roce 1938. První z nich se podařilo zrekonstruovat do původní podoby tak věrně, že se až zdá, že si posádka jen na chvilku odskočila. Uvnitř byla znovu
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
epochalnisvet.cz
Nejen rostliny mizí. V ohrožení je i samotná taxonomie – základ ochrany biodiverzity
Čeští vědci ročně objeví a popíší desítky nových druhů organismů. Každý nově popsaný druh rozšiřuje poznání o přírodě a nabízí potenciál pro využití v medicíně, zemědělství i ochraně přírody. Tisíce jich ale ještě zůstávají neobjeveny.   Mnohé z nich z přírody mizí dříve, než je vůbec stihneme poznat. Taxonomie, která je základním kamenem pro jakýkoliv výzkum biodiverzity,
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
historyplus.cz
Hrabě Harrach probudil Krkonoše
Zdatný a rozvážný podnikatel, mecenáš umění, politik, hospodář, otec českých lyžníků a nadšený propagátor turistiky. Jan Nepomuk Harrach je osvíceným šlechticem a jeho činorodost udivuje dodnes. Výraznou stopu zanechal hlavně v Krkonoších. Hrabě Harrach (1828–1909) se narodil ve Vídni jako syn vzdělaného, vlastenecky orientovaného Františka Arnošta z Harrachu (1799–1884) a jeho manželky Anny Marie Terezie (1809–1881),
Pikantní kuře
nejsemsama.cz
Pikantní kuře
Maso vybírejte nejlépe u řezníka nebo farmáře. Budete mít jistotu o kvalitě i čerstvosti. Místo pomerančů můžete maso zkusit péct třeba také s broskvemi nebo jablky. Ingredience na 4 porce: 4 kuřecí prsa 50 g koření garam masala sůl pepř 1 lžička mleté skořice 2 lžíce hladké mouky 2 pomeranče 2 cibule několik snítek rozmarýnu Postup: Pomeranče a cibule nakrájejte na kolečka.
Co s námi dělají negativní energie?
enigmaplus.cz
Co s námi dělají negativní energie?
Nemůžeme je vidět a obvykle je ani nevnímáme. Přesto jsou různé energie všude kolem nás a z dlouhodobého hlediska jejich působení může člověka ovlivnit víc, než by se na první pohled zdálo. Negativním
Elixír života a vášně
rezidenceonline.cz
Elixír života a vášně
Moderní dům, zařízený luxusními ikonickými solitéry, překvapivě působí dojmem starobylé solidnosti. Zadání klientů bylo zdánlivě komplikované – přáli si vytvořit interiér v novém domě, který by ale působil dojmem letité zabydlenosti, nebyl výstřední, současně i po nějakém čase stále aktuální. Mladý pár hodně cestuje a velmi dobře se orientuje ve světě designu. Také proto architekt
Cuketová buchta s citronovou polevou
tisicereceptu.cz
Cuketová buchta s citronovou polevou
Chcete udělat radost mlsným jazýčkům? Pak pro vás máme chutnou buchtu. Ingredience 400 g cukety 2 vejce 300 g cukru krupice 230 ml oleje 400 g hladké mouky 6 g jedlé sody 4 g kypřicího prá
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
iluxus.cz
Toyota GR Yaris má novou verzi Aero Performance inspirovanou motoristickým sportem
Společnost TOYOTA GAZOO Racing představila novou verzi modelu GR Yaris Aero Performance, která se pyšní aerodynamickými úpravami na základě praktických zkušeností z motoristického sportu. Toyota GR
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
skutecnepribehy.cz
Zrcadlo po závistivé tetě nás ničilo
Byla jsem šťastná, že ten úžasný kousek po tetičce můžu mít doma právě já. To zrcadlo bylo nádherné. Do naší rodiny ale vneslo jenom nenávist. Mou velkou vášní je starožitný nábytek. Jenže na to, abych si takové kousky nábytku mohla pořídit, jsem bohužel nikdy neměla dost peněz. Jen tu a tam si koupím nějaký drobný kousek,
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
21stoleti.cz
Svět podle Rutherforda: Planetární model atomu
Když se řekne „atom“, naprosté většině lidí vytane na mysli malá sluneční soustava, tzv. Rutherfordův model. Možná kvůli tomu, že je všudypřítomný – esteticky rozvířené elektrony se staly symbolem ate
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
epochaplus.cz
Stonehenge, kostel i tank: 5 netradičních věcí, které jsou nafukovací!
Nafukovací nemusí být jen matrace nebo plavací kruh. Možností je mnohem víc a na vodu se některé z nich ani nedostanou… Díky lehkosti a skladnosti však svému účelu slouží skvěle! Tank odkdy: 1942 Jak vyhrát bitvu, nebo celou válku? Jedním z osvědčených prostředků je odedávna lest! Zkrátka nenápadně oklamat nepřítele. S originálním nápadem přijdou během