Domů     Jak správně rozmrazit maso?
Jak správně rozmrazit maso?
17.3.2022

Většina hospodyněk dělá při rozmrazování masa zásadní chybu. Snaží se o rychlý postup.

Správné rozmrazení má bránit tomu, aby se v mase nepřemnožily škodlivé bakterie a aby mu zůstala jeho chuť a šťáva. Poradíme, jak na to, aby připravovaný pokrm opravdu chutnal.

Jak to nedělat

Nenechávejte maso nebo mražené potraviny rozmrzávat na kuchyňském stole.

Je to sice úspora času, protože jakmile přijdete domů, můžete začít vařit, ale nikdy nevíte, nakolik maso či jiná zamražená potravina (např. kuřecí medailonky) začaly tímto postupným dlouhým rozmrazováním podléhat škodlivým bakteriím na povrchu potraviny.

Tam se bakterie vyskytují vždy, navíc další mohly potravinu kontaminovat z okolního prostředí a v teple kuchyně se rychle pomnožit.

3 osvědčené způsoby:

* Ve studené vodě

Jedním ze způsobů správného postupu je vyndat maso z obalu zakoupeného v obchodě, vložit ho do námi připravené potravinářské fólie a maso ponořit před přípravou pokrmu do studené vody.

To je ten nebezpečnější způsob, jak uchovat potravinu zdravotně nezávadnou a svým způsobem při přípravě jídla ušetřit i drahocenný čas. Voda totiž vede teplo lépe než vzduch, a toho je třeba využít.

Studenou vodu s vloženými sáčky mraženého masa, drůbeže nebo ryb doporučujeme vyměňovat každých 30 minut, tím zajistíme hygieničtější průběh rozmrazování.

Pokaždé je třeba si také důkladně umýt ruce, jinak lehce přenesete bakterie z masa do jiných částí kuchyně.

Pozor: Nikdy nevkládejte zmrazené maso do horké vody, neboť hrozí masivní přemnožení bakterií.

* V lednici

Nelze říci, že by postupné rozmrazování v lednici bylo závadné, to rozhodně ne, ale v takovém případě musíme rozmrazený masný výrobek bez odkladu zpracovat.

Den před kuchyňskou přípravou maso vyndáme z mrazáku a vložíme ve vhodné nádobě do chladnější části lednice, kde se udržuje teplota mezi cca 2 °C – 4,5 °C. Je to nejnižší části lednice.

Větší kusy masa potřebují k rozmrazení delší čas. Orientačně počítejte s tím, že každých 2,5 kg masa vyžaduje k rozmrazení až 24 hodin. Menší kusy a porcované balíčky, jako jsou např. kuřecí prsa, pak vyžadují podle hmotnosti pochopitelně kratší dobu.

To se týká nejen masa, ale i ryb, které jsou v tomto ohledu ještě poněkud problematičtější, protože při příliš rychlém rozmrazení se mražené ryby typu filé, pangasus a jiné téměř rozpadnou a pak se obtížně připravují.

* V mikrovlnné troubě

Mikrovlnku lze také použít, ale nelze říci, že by tento způsob rozmrazování byl optimální. Zde dochází rychle k rozmrazení povrchu masa, kde se pak mohou množit bakterie, zatímco vnitřek hluboce zamražené potraviny zůstává nadále pevný.

Dalším nevhodným aspektem je to, že se potravina na povrchu může začít vařit nebo až připalovat, a to už se pak jen těžko při přípravě napravuje.

Rovněž se nedoporučuje částečně tepelně opracované, tedy rozmrazené potraviny uchovávat, neboť horko v mikrovlnné troubě mohlo napomoci opět k rozmnožení škodlivých bakterií.

Praktická rada

Pamatujte, že rozmrazené maso nebo drůbež ve studené vodě musíme před opětovným zamrazením povařit nebo jinak tepelně zpracovat.

To platí, jestliže si např. vaříme vlastní mražené potraviny, které pak můžeme vkládat v plastických krabičkách do mrazáku a jíst je můžeme bez obav přibližně po dobu 14 ti dní bez toho, abychom se museli obávat nějaké bakteriální nákazy z potravin.

Dodržíte-li doporučené postupy, pak vám bude domácí strava určitě chutnat.

Foto: PX FUEL

Předchozí článek
Související články
13.2.2025
Čas od času je dobré do jídelníčku zařadit i sladké jídlo. Využijte navíc sezonu jablek. Zaručeně tím potěšíte celou hladovou rodinu! Ingredience 3–4 jablka 4–5 rohlíků (housek, bagetek) mletá skořice 50 g rozinek 2 vejce 1 tučný tvaroh ve vaničce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krupice 1 lžíce másla 500 ml mléka Postup Formu na pečení poctivě vymažte máslem. Rozinky přeberte,
30.1.2025
Termohrnek je skvělým pomocníkem, když jdete ven a s sebou si chcete vzít teplý čaj nebo kafe. Na trhu je jich řada, liší se materiálem, a někdy i spolehlivostí. Jak si mezi nimi vybrat? Skleněný Jeho nespornou výhodou je fakt, že vždy máte přehled o tom, kolik nápoje vám ještě zbývá. Jejich součástí jsou zpravidla ochranné kroužky, které působí jako dodatečný menší obal, takže vám jen tak hr
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
Dostali jste chuť na nějakou jablíčkovou dobrotu? Není nic snazšího, než si jednu takovou připravit. Zkuste třeba tenhle pečený dezert. Připravte si: 8 středních jablek, nádivku z ½ hrnku müsli s ořechy, 2 lžic rozinek, 2 lžic hnědého cukru, 2 lžic másla a 2 lžic skořice, papír, pekáček, vykrajovač jádřinců a nůž 1) Z jablka odřízněte vrchní třetinu se stopkou. 2) Pomocí vykrajovače odstr
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
reklama
Šikovné tipy
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Když šlehačku, tak domácí
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si […]
Vlna zahřeje, ale kterou vybrat?
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Díky snu jsem ji zachránila
skutecnepribehy.cz
Díky snu jsem ji zachránila
Pracovala jsem v domově pro seniory a oblíbila jsem si tam jednu starou milou paní. Najednou se mi o ní začal zdát děsivý sen. Před několika lety jsem chodila mamince pomáhat do domova důchodců. Náplní mé práce bylo si se staroušky povídat, číst jim nebo s nimi hrát karty nebo jiné hry. K jedné z babiček jsem si vytvořila blízký vztah.
Frederique Constant a Watch Angels představují nový Worldtimer Manufacture
iluxus.cz
Frederique Constant a Watch Angels představují nový Worldtimer Manufacture
Ženevská značka Frederique Constant ve spolupráci se sběratelskou komunitou Watch Angels představuje nový model Worldtimer Manufacture s průměrem 40 mm. Tato limitovaná edice, poháněná in-house kalibr
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
epochanacestach.cz
Hurá na Lipno! Z lyží a korun stromů přímo na brusle a do vířivky
Pohodová, plná zážitků, relaxující a zkrátka skvělá. Taková je dovolená v údolí naší největší vodní nádrže. Lipenský areál nabízí rok od roku čím dál širší paletu možností, jak trávit vaše volné dny. A abyste si onu paletu vychutnali vrchovatými doušky, nemusíte čekat do léta. Naopak! Přiznejme si, že zima je už za dveřmi… Nechte se
Herce Ryana Reynoldse a jeho ženu žaluje kolega
nasehvezdy.cz
Herce Ryana Reynoldse a jeho ženu žaluje kolega
Herec a režisér filmu Námi to končí Justin Baldoni (40) podal v polovině ledna žalobu na kolegyni Blake Lively (37) a jejího manžela Ryana Reynoldse (48), známého třeba z filmové série Rychle a zběsi
Houbové tousty jak pro krále
tisicereceptu.cz
Houbové tousty jak pro krále
Není toast jako toast. Tyhle jsou obzvláště vydařené! Můžete však použít pečivo dle svého výběru – bagetu, oblíbený chléb nebo klasický toastový chléb. Ingredience 8 až 10 kloboučků hřibovitých
Doly krále Šalamouna: Mohly ležet až v daleké Africe?
enigmaplus.cz
Doly krále Šalamouna: Mohly ležet až v daleké Africe?
K branám Jeruzaléma se blíží povozy plně naložené právě odlitými předměty. Ty před nedávnem vznikly v pecích umístěných na okraji dolů krále Šalamouna. Kde se ale legendární naleziště nacházelo? Získá
Opiová doupata: Z Číny až do Moulin Rouge!
epochalnisvet.cz
Opiová doupata: Z Číny až do Moulin Rouge!
Rostou jako houby po dešti. Některé luxusní jako paláce, jiné spíš jako zaplivané brlohy. Ve všech to však vypadá podobně. Polehávají tu uvolnění kuřáci, kteří za pomoci bambusových dýmek sní své opiové sny.   Tradice podniků poskytujících azyl kuřákům opia se rodí v Číně, v době, kdy je jeho kouření výsadou elity a společenským rituálem
Mleté maso na asijský způsob
nejsemsama.cz
Mleté maso na asijský způsob
Pikantní a chutné jídlo inspirované asijskou kuchyní, ideální s rýží nebo nudlemi. Ingredience: ● 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové) ● 2 lžíce sójové omáčky ● 1 lžíce medu ● 1 stroužek česneku ● 1 cibule ● 1 mrkev ● 1 lžíce sezamového oleje ● 1 chilli paprička ● hrst zelených fazolek Postup: Na sezamovém oleji osmahněte cibuli a česnek. Přidejte mleté maso, osolte a orestujte dohněda. Vmíchejte nastrouhanou mrkev,
Usměvavý Jan Pavel I.: Nechá papeže zavraždit jeho nástupce, zednáři či mafie?
epochaplus.cz
Usměvavý Jan Pavel I.: Nechá papeže zavraždit jeho nástupce, zednáři či mafie?
Je přesná jako hodinky, krátce po páté přinese ke dveřím ložnice šálek espressa. Jenže dnes je něco jinak, protože i po deseti minutách stojí hrneček na svém místě. Několikrát zaklepe, pak vstoupí pomalu dovnitř. Rozsvícená lampička ozařuje nehybné tělo s malým úsměvem ve tváři. S bohulibým výrazem vládne Vatikánu Jan Pavel I. (1912–1978). Vcelku rychle se jeho
Tvůrci soch moai si sami zničili své domovy
historyplus.cz
Tvůrci soch moai si sami zničili své domovy
Velikonoční ostrov, kdysi tak nádherně zarostlý bujnou tropickou vegetací a obydlen pestrými živočišnými druhy, je v troskách. Jeho obyvatelé ho po letech zcela vydrancují – lesy vykácejí, zvěř uloví. Netrvá to proto dlouho, než je hlad poštve i proti sobě navzájem. A když není co k snědku, nepohrdnou domorodci ani masem svých obětí.   Velikonoční
Sídlo, jehož zdmi procházely dějiny
rezidenceonline.cz
Sídlo, jehož zdmi procházely dějiny
Historické stavby bývají pro svůj nezaměnitelný vzhled často označovány jako svědkové času. A často v sobě nesou příběhy těch, kteří v nich žili. Pozlacený věk představuje v dějinách Spojených států období nebývalého hospodářského vzestupu, spojeného s technologickým pokrokem. Tato éra trvala přibližně od 80. let 19. století do začátku 20. století. V ní se také
Léky z mořského dna: Neuvěřitelné houby i primitivní živočichy
21stoleti.cz
Léky z mořského dna: Neuvěřitelné houby i primitivní živočichy
Mycí houba na okraji vany a animovaná postavička Sponge Bob: Asi to si nejspíš představíte při otázce, jak se dají využít mořské houby. Jenže to byste je velice podcenili. Jsou totiž obrovskou a zatím