Jak správně rozmrazit maso?

Většina hospodyněk dělá při rozmrazování masa zásadní chybu. Snaží se o rychlý postup.

Správné rozmrazení má bránit tomu, aby se v mase nepřemnožily škodlivé bakterie a aby mu zůstala jeho chuť a šťáva. Poradíme, jak na to, aby připravovaný pokrm opravdu chutnal.

Jak to nedělat

Nenechávejte maso nebo mražené potraviny rozmrzávat na kuchyňském stole. Je to sice úspora času, protože jakmile přijdete domů, můžete začít vařit, ale nikdy nevíte, nakolik maso či jiná zamražená potravina (např. kuřecí medailonky) začaly tímto postupným dlouhým rozmrazováním podléhat škodlivým bakteriím na povrchu potraviny.

Tam se bakterie vyskytují vždy, navíc další mohly potravinu kontaminovat z okolního prostředí a v teple kuchyně se rychle pomnožit.

3 osvědčené způsoby:

* Ve studené vodě

Jedním ze způsobů správného postupu je vyndat maso z obalu zakoupeného v obchodě, vložit ho do námi připravené potravinářské fólie a maso ponořit před přípravou pokrmu do studené vody. To je ten nebezpečnější způsob, jak uchovat potravinu zdravotně nezávadnou a svým způsobem při přípravě jídla ušetřit i drahocenný čas. Voda totiž vede teplo lépe než vzduch, a toho je třeba využít.

Studenou vodu s vloženými sáčky mraženého masa, drůbeže nebo ryb doporučujeme vyměňovat každých 30 minut, tím zajistíme hygieničtější průběh rozmrazování.

Pokaždé je třeba si také důkladně umýt ruce, jinak lehce přenesete bakterie z masa do jiných částí kuchyně.

Pozor: Nikdy nevkládejte zmrazené maso do horké vody, neboť hrozí masivní přemnožení bakterií.

* V lednici

Nelze říci, že by postupné rozmrazování v lednici bylo závadné, to rozhodně ne, ale v takovém případě musíme rozmrazený masný výrobek bez odkladu zpracovat. Den před kuchyňskou přípravou maso vyndáme z mrazáku a vložíme ve vhodné nádobě do chladnější části lednice, kde se udržuje teplota mezi cca 2 °C – 4,5 °C. Je to nejnižší části lednice.

Větší kusy masa potřebují k rozmrazení delší čas. Orientačně počítejte s tím, že každých 2,5 kg masa vyžaduje k rozmrazení až 24 hodin. Menší kusy a porcované balíčky, jako jsou např. kuřecí prsa, pak vyžadují podle hmotnosti pochopitelně kratší dobu.

To se týká nejen masa, ale i ryb, které jsou v tomto ohledu ještě poněkud problematičtější, protože při příliš rychlém rozmrazení se mražené ryby typu filé, pangasus a jiné téměř rozpadnou a pak se obtížně připravují.

* V mikrovlnné troubě

Mikrovlnku lze také použít, ale nelze říci, že by tento způsob rozmrazování byl optimální. Zde dochází rychle k rozmrazení povrchu masa, kde se pak mohou množit bakterie, zatímco vnitřek hluboce zamražené potraviny zůstává nadále pevný. Dalším nevhodným aspektem je to, že se potravina na povrchu může začít vařit nebo až připalovat, a to už se pak jen těžko při přípravě napravuje.

Rovněž se nedoporučuje částečně tepelně opracované, tedy rozmrazené potraviny uchovávat, neboť horko v mikrovlnné troubě mohlo napomoci opět k rozmnožení škodlivých bakterií.

Praktická rada

Pamatujte, že rozmrazené maso nebo drůbež ve studené vodě musíme před opětovným zamrazením povařit nebo jinak tepelně zpracovat. To platí, jestliže si např. vaříme vlastní mražené potraviny, které pak můžeme vkládat v plastických krabičkách do mrazáku a jíst je můžeme bez obav přibližně po dobu 14 ti dní bez toho, abychom se museli obávat nějaké bakteriální nákazy z potravin.

Dodržíte-li doporučené postupy, pak vám bude domácí strava určitě chutnat.

Foto: PX FUEL

Štítky: , ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pět věcí, které jste nevěděli o Juliu Caesarovi
epochalnisvet.cz

Pět věcí, které jste...

Gaius Julius Caesar byl jedním z nejznámějších...
Smetanové řezy s ovocem
tisicereceptu.cz

Smetanové řezy s ovocem

Vrstvené rebarborové řezy se skvěle...
Montblanc Haus: Místo stvořené pro inspiraci ke psaní
iluxus.cz

Montblanc Haus: Místo...

Montblanc otevřel brány Montblanc Haus, místa, jež vypráví...
Špatný spánek brání hubnutí
21stoleti.cz

Špatný spánek brání hubnutí

Nedostatek spánku přináší celou řadu potíží, a to...
Proč se Štěpánek tak moc brání svatbě?
nasehvezdy.cz

Proč se Štěpánek tak moc...

Ačkoli má KRISTÝNA LEICHTOVÁ (36)...
Mám před dcerou velké tajemství
skutecnepribehy.cz

Mám před dcerou velké...

Svoji dceru miluji, jako nikoho...
Trendy pro letní zahradu
rezidenceonline.cz

Trendy pro letní zahradu

Trávení volného času na pozemku přilehajícím k domu...
Hodlá zpeněžit svůj rozvod?
nasehvezdy.cz

Hodlá zpeněžit svůj rozvod?

Klidný a tichý konec...
Svědectví archeologie: Polabí tvořilo obchodní srdce střední Evropy už v 7. století
epochaplus.cz

Svědectví archeologie: Polabí...

Kdosi se skloní nad mrtvým. „Hele, něco se tu leskne,“ ruka...
Ústí nad Labem: Na své si přijde každý
epochanacestach.cz

Ústí nad Labem: Na své si...

Město Ústí nad Labem a...
Lovat Scouts: Vlci, králíci a hejkalové
epochaplus.cz

Lovat Scouts: Vlci, králíci...

Vojáci nesoucí na čepici emblém jelena obtočeného opaskem...
Je Michail Gorbačov nositelem ďáblova znamení?
enigmaplus.cz

Je Michail Gorbačov nositelem...

Bývalý generální tajemník ústředního výboru...
0 shares