Jak se dělá vývar?

Ví to každý, není nad domácí vývar. Bez něj se dobrá polévka uvařit nedá. Je to právě vývar, který jí dodá plnou chuť a postará se o kulinářský zážitek. Přitom uvařit domácí, navíc mnohem výživnější, je docela snadné.

Zeleninový

Tento univerzální vývar je základem všech vegetariánských polévek
(2 ½ litru)

1) Všechny suroviny vložíme od velkého hrnce. Pomalu přivedeme k varu, potom snížíme teplotu a za občasného míchání zvolna vaříme 30 minut. Necháme vychladnout.

2) Scedíme, zeleninu vyhodíme. Vývar můžeme buď ihned použít, nebo dát do ledničky (3–4 dny) či zamrazit.

Masový

Úspěch nejchutnějších masových polévek je samozřejmě založen na kvalitním vývaru. Ten v ledničce vydrží 4–5 dnů, v mrazáku samozřejmě mnohem déle.
(Na cca 2 l)

1,75 kg hovězích (např. kližka, koleno) nebo telecích či jehněčích kostí nakrájených na 6cm kousky, 2 cibule se slupkou nakrájené nahrubo, 2 řapíky celeru, pokud možno s listy, nakrájené nahrubo, 2 rajčata nakrájená na hrubo, 4,4 l studené vody, hrst petrželky, pár snítek čerstvého tymiánu, 2 bobkové listy, 10 namletých kuliček pepře

1) Troubu předehřejeme na 230 °C. Kosti vložíme do pekáče a pečeme 30 minut do hněda.

2) Přidáme cibuli, mrkev, celer a rajčata a polijeme tukem z pekáče. Pečeme 20–30 minut a občas zamícháme.

3) Kosti a pečenou zeleninu přendáme do hrnce.

4) Do pekáče přidáme trochu vody a na plotně přivedeme k varu. Dobře mícháme a seškrábeme všechny přípečky. Tekutinu přelijeme do hrnce.

5) Do hrnce přidáme zbylou vodu, přivedeme k mírnému varu a z povrchu sbíráme všechnu pěnu. Přidáme petržel, tymián, bobkový list a pepř.

6) Hrnec částečně přikryjeme a vaříme 4–6 hodin. Kosti a zelenina by měly být stále ponořené. Je-li třeba, přidáme občas trochu vařicí vody.

7) Scedíme přes cedník nebo gázu a potom z povrchu sebereme všechen tuk. Vývar můžeme nechat vychladnout a dát do ledničky, tuk vystoupá na povrch a vytvoří vrstvu, kterou snadno odstraníme.

Kuřecí

Dobrý domácí drůbeží vývar je v kuchyni neocenitelný. Máte-li k dispozici drůbky, přidejte je (kromě jater) ke křídlům. Uvařený vývar můžete nechat v lednici 4–5 dnů nebo uchovat v mrazáku až 6 měsíců.
(Na cca 2 ½ l)

1,2–1,5 kuřecího nebo krůtího masa (křídla, hřbety, krky), 2 cibule ve slupce nakrájené na čtvrtky, 1 lžíce olivového oleje, 4 l studené vody, 2 mrkve nakrájené nahrubo, malá hrst čerstvé petržele, několik snítek čerstvého tymiánu nebo ¾ lžičky sušeného, 1–2 bobkové listy, 10 zrnek pepře namletých nahrubo

1) Do velkého hrnce vložíme drůbeží křídla, hřbety, krky, čtvrtky cibule a olej. Za občasného míchání restujeme na mírném plameni, dokud vše lehce nezhnědne.

2) Přidáme vodu a dobře zamícháme včetně sedliny na dně hrnce. Přivedeme k varu a sebereme nečistoty, které vyplavou na povrch.

3) Přidáme nakrájenou mrkev a celer, čerstvou petrželku, tymián, bobkový list a černý pepř. Částečně zakryjeme a necháme asi 3 hodiny mírně vařit.

4) Vývar slijeme přes cedník do mísy, necháme vychladnout a poté dáme asi na hodinu do ledničky.

5) Ze studeného vývaru opatrně odstraníme vrstvu tuku, která se vytvořila na povrchu. Skladujeme v ledničce 3–4 dny nebo v mrazáku, dokud je třeba.

Rybí

Uvařit rybí vývar je mnohem rychlejší než ostatní vývary. V rybárně požádejte o hlavy, kosti a zbytky bílých ryb.
(Na cca 1 l)

675 g hlav, kostí a zbytků bílých ryb, 1 cibule nakrájená na plátky, 2 nasekané řapíky celeru s lístky, 1 mrkev nakrájená na kolečka, ½ citronu nakrájeného na plátky (lze vynechat), 1 bobkový list, několik snítek petrželky, 6 kuliček černého pepře, 1,35 l studené vody, 150 ml suchého bílého vína

1) Rybí hlavy, kosti a zbytky dobře omyjeme pod studenou vodou. Vše vložíme do hrnce spolu se zeleninou, bylinkami, kuličkami pepře, vodou, vínem a případně citronem. Přivedeme k varu a přitom sbíráme pěnu z povrchu. Poté snížíme teplotu a necháme 25 minut povařit.

2) Vývar scedíme přes cedník, ale zbytky při tom nepasírujeme. Nepoužijeme-li vývar hned, necháme jej vychladnout a dáme do ledničky. Rybí vývar musí být uchováván v chladu a spotřebován do 2 dnů. Zamrazit jej lze na 3 měsíce.

Náš tip
Pokud vaříte velké množství vývaru, zamrazte jej po dávkách v tvořítcích na led. Ale nezapomeňte si dobře označit, o který vývar jde. Protože později byste to nemuseli rozeznat.

Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Bdí nade mnou čtyřnohý anděl
skutecnepribehy.cz

Bdí nade mnou čtyřnohý anděl

Žiju sama. Manžel zemřel už dávno a...
Místo, kde se veselil sám král: Skanzen Veselý kopec
epochanacestach.cz

Místo, kde se veselil sám...

Chtěli byste se...
Babiččin medovník
tisicereceptu.cz

Babiččin medovník

Voňavý medovník se skvěle hodí...
Vyostřené udílení cen: Naštve se DiCaprio i filmoví producenti
epochaplus.cz

Vyostřené udílení cen:...

„Nejste tu od toho, abyste veřejnost o...
Na vlnách luxusu
rezidenceonline.cz

Na vlnách luxusu

Italská značka Benetti představila nový model jachty...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Menhiry pod Čertovou horou
enigmaplus.cz

Menhiry pod Čertovou horou

„Dlouhé kameny – menhiry“, z bretoňských slov...
Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Vědci z Fakulty tropického zemědělství ČZU v Praze pomáhají v Zambii nejen proti covidu-19
21stoleti.cz

Vědci z Fakulty tropického...

Tým vědců z ČZU v Praze se vrátil z expedice do...
Porostou solární panely?
epochaplus.cz

Porostou solární panely?

Jak získávat obnovitelnou energii snadno a...
Ztroskotá její vztah na závisti?
nasehvezdy.cz

Ztroskotá její vztah na...

ALICE BENDOVÁ (47)...
0 shares