Domů     Jáhly jsou tu doma…
Jáhly jsou tu doma…

… jenže z talířů je vytlačily brambory a rýže. Proto si s nimi už mnohdy nevíme rady. Přitom jsou všestranně využitelné a jejich příprava není složitá.

Připravit jáhly není žádná věda, vaří se – a také kuchyňsky využívají – velmi podobně jako rýže, oproti ní jsou ale bohatší na vitaminy skupiny B. Jsou také mimořádně dobře stravitelné, proto se jáhly doporučují u miminek jako nejvhodnější první příkrm.

Asi víte, že jsou bezlepkové, ale kromě toho mají velmi nízký alergizující potenciál, jinak řečeno, není třeba se obávat nepříznivé reakce těla na první ochutnávání jáhel.

Prý jsou hořké

S tím se skutečně můžete setkat a takové jáhly byste neměli jíst. Hořkost je totiž následkem špatného nebo dlouhého skladování. Pak žluknou tukové složky v jáhlách, což se projeví hořkostí v chuti.

Pokud máte citlivý čich, pak hořkost také ucítíte při otevření balíčku. Takové jáhly vůbec nepřipravujte. Tradovaná rada, že trojnásobné propláchnutí vroucí vodou hořkost vypláchne, je jen pověra. Žluklost odstranit nelze, takové jáhly patří do koše.

Žluklé tuky jsou nejen nepříjemné chuťově, ale také zbytečně zatíží játra. Kvalitní jáhly poznáte podle příjemně nasládlé obilné vůně, stejně příjemná pak bude i jejich chuť.

Skladujte je v chladu, zvláště v horkých letních dnech by měly být v chladném sklepě nebo v lednici.

3 způsoby přípravy

* Základní

Jáhly několikrát propláchněte ve vodě, až zůstane zcela čirá. Pak slijte a dejte do hrnce. Osolte a přidejte vodu v poměru 2 díly vody na 1 díl jáhel. Vařte na malém plameni asi 15 až 20 minut, dokud se voda zcela nevsákne a jáhly nebudou měkké. Nemíchejte.

Takto uvařené jáhly budou mírně lepkavé a soudržné, dobře se pak hodí jako příloha nebo ještě lépe na zapékání. Po vychladnutí z nich můžete tvořit sladké nepečené dezerty.

* Pro sypké jáhly

Jáhly po propláchnutí opražte na sucho nebo malém množství oleje na pánvi. Neměly by zhnědnout, jen začít vonět. Poté je osolte a opět uvařte v poměru 2 díly vody na 1 díl jáhel.

Tímto způsobem se dají připravit jáhly jako příloha, pokud chcete, aby byly pěkně sypké a nelepily se.

* Na kaši

Oproti základnímu receptu přidejte více tekutiny, asi 3 díly na 1 díl jáhel. Jáhly tím více nabydou a rozvaří se. Místo vody můžete samozřejmě použít mléko s kouskem másla (jáhly působí dost suše) nebo smetanu. Doba varu může být trochu delší, 25 i 30 minut.

Jáhlovou kaši můžete nechat vychladnout a pak rozmixovat na hladký krém. Ten se pak dá v kombinaci s ovocem použít na dezerty.

Indické cukroví

V originále se nazývá ragi laddu a připravuje se z jáhlové mouky. Pokud byste to chtěli zkusit, pak 1 šálek mouky pomalu opražte na pánvi.

Po vychladnutí se přimíchá po ½ šálku dvou různých druhů mletých a též opražených ořechů, ¾ šálku tmavého cukru a 8 lžic másla ghí. Vše se propracuje na hladkou hmotu, z níž se tvoří kuličky. Ty lze ještě obalit v mletých ořechách.

Variací na tento recept je řada, někdy se místo jednoho druhu ořechů používá opražená cizrna, přidávat lze také koření, hodí se skořice, na špičku nože mletého hřebíčku nebo mletého zázvoru. Kuličky můžete ozdobit rozpůlenou mandlí.

Tip: Jednodušší bude použít jáhly. Připravte 1 šálek jáhel, které nejprve opražíte a pak uvaříte. Po vychladnutí je rozmixujte a smíchejte s dalšími ingrediencemi.

Nákyp s rozinkami

V hrnci rozpusťte 1 lžíci másla a přidejte 75 g propláchnutých a osušených jáhel. Krátce je na másle poduste, pak přidejte 250 ml mléka a trochu smetany ke šlehání. Vařte na nižší teplotu asi 20 minut za stálého míchání.

Před dovařením oslaďte podle chuti (nebo podle receptu přidejte 3 lžíce cukru) a vmíchejte šťávu z 1 citronu a žloutky ze 2 vajec.

Nechte trochu vychladnout, pak ještě přidejte 150 g propláchnutých rozinek, 250 g bílého jogurtu, špetku skořice a nakonec sníh ušlehaný ze 2 bílků. Dobře promíchejte a nalijte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. Pečte při 200 °C asi 40 minut.

Tip: Nákyp můžete zpestřit ovocem – v tom případě dejte do formy nejdřív jen polovinu těsta, na něj dejte kousky kompotovaného nebo čerstvého ovoce a pak přelijte zbytkem těsta.

Jinou variantou je použít místo rozinek směs sušeného ovoce.

Lilkové kari

Nevíte, k jakému pokrmu by se vařené jáhly ideálně hodily jako příloha? Zkuste třeba toto zeleninové kari.

Na oleji krátce opečte 1 pokrájenou cibuli, 2 prolisované stroužky česneku a malý kousek drobně nakrájeného zázvoru. Nakrájejte na kostky 2 středně velké lilky a 3 masitá rajčata a přidejte je do hrnce.

Podlijte, přidejte konzervu krájených rajčat (nebo 400 g čerstvých nakrájených), kostku bujónu a okořeňte.

Můžete použít hotovou směs na kari nebo alternativně směs koření garam masala, k němuž přidáte špetku římského kmínu, koriandru, kurkumy a kajenského pepře.

Jako přílohu mezitím uvařte sypké jáhly. Na talíři posypejte čerstvým koriandrem nebo jiným zeleným kořením.

Zeleninové burgry

Podle základního receptu uvařte 150 g jáhel. Otevřete 2 konzervy cizrny (po 310 g) a obsah propláchněte v cedníku, pak osušte papírovou utěrkou.

Cizrnu rozmixujte na kaši, pak přidejte 5 lžic dobrého oleje, 1 červenou drobně pokrájenou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, podle chuti pepř a sůl a nasekané zelené bylinky. Dobře promíchejte a do těsta zapracujte vařené jáhly.

Těsto by mělo být dostatečně hutné, na zahuštění použijte jemně mleté ovesné vločky. (Pokud chcete experimentovat, pak ještě lépe se hodí pohanková mouka.) Vytvarujte placičky, obalte je ve strouhance a osmažte na pánvi.

Plněné dýně

Dýně omyjte a rozpulte, vydlabejte semínka a zbylou dužinu osolte, pokapejte trochou oleje a dejte péct na 200 °C asi 20 minut, aby dýně změkla.

Mezitím nechte na oleji zesklovatět 1 pokrájenou cibuli a pak přihoďte 200 g hub, pokrájených na malé kousky, a prolisovaný česnek podle chuti, obvykle stačí 2 stroužky.

Houby krátce poduste, pak přisypejte 200 g propláchnutých jáhel, přilijte 400 ml vody, opepřete, osolte a nechte dusit asi 15 minut. Do směsi vmíchejte asi ½ lžičky dýňového oleje a hrst čerstvého tymiánu, dobře promíchejte a plňte předpečené dýně. Zapékejte 10 až 15 minut podle velikosti dýní.

Tip: Povrch pokrmu můžete před zapékáním posypat strouhaným sýrem.

Související články
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
reklama
Šikovné tipy
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Adventní kalendář s vánoční hvězdou
Adventní kalendář nemusí být jen radost pro děti, ale klidně i luxusní dekorace do obýváku. Přitom nemusí být drahá. Potřebovat budete slaměný korpus na věnec a koš stejného průměru z úpletového materiálu, slámy, mořské trávy, vodního hyacintu nebo bambusu. Koš poslouží jako obal na květináč vánoční hvězdy, které už jsou k dostání. Korpus ozdobte stuhou. […]
Očistná kúra pro koberce
Že musíte koberec pravidelně luxovat, aby se v něm nedržel prach a roztoči, je samozřejmé. Kromě toho je ale potřeba ho občas důkladně vyčistit do hloubky. Existuje několik způsobů čištění, ten nejvhodnější vždy vyberte podle materiálu koberce, délky vlasu a také podle jeho barevného provedení. Na výběr máte suché (čisticí prášek a suchá pěna) nebo […]
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Na hřbitově nikdy nekraďte, přijde trest!
skutecnepribehy.cz
Na hřbitově nikdy nekraďte, přijde trest!
Ty podivné zvuky děsily celou naší vesnici. Vycházely z opuštěné staré hrobky, ze které zmizel kamenný andělíček. Zloděj ho musel vrátit! Rány mě probraly ze zamyšlení. Stála jsem u hrobu svých rodičů a vzpomínala. Ten zvuk byl nepříjemný. A nebyl daleko. Vycházel z míst, kde stávaly staré, opuštěné hrobky po Němcích, kteří byli z kraje odsunuti. Už se smrákalo, bylo to
Fenomén jménem krampus: Kde se vzal?
enigmaplus.cz
Fenomén jménem krampus: Kde se vzal?
Zejména v Rakousku a v Bavorsku se můžeme setkat s původně alpským strašidlem, rohatou příšerou jménem krampus. Tato bytost bývá také nazývána koňský čert nebo horský čert. Rozhodně není prý radno dív
Cukroví ze světa: Francouzské madlenky
nejsemsama.cz
Cukroví ze světa: Francouzské madlenky
Sušenky Madeleine (čti: madlen) neboli madlenky vznikly v Lotrinsku, kde je prý upekla komorná Madeleine polskému králi Stanislavovi. Tomu tak zachutnaly, že je po ní také pojmenoval. Potřebujete: ✿ 85 g másla ✿ 160 g hladké mouky ✿ 1 lžičku kypřicího prášku ✿ 2 vejce ✿ 85 g cukru krupice ✿ špetku soli ✿ 1 lžičku vanilkového extraktu ✿
TAG Heuer slaví 20 let Oracle Red Bull Racing
iluxus.cz
TAG Heuer slaví 20 let Oracle Red Bull Racing
TAG Heuer představuje nový Formula 1 Chronograph x Oracle Red Bull Racing, limitovanou edici, která vzdává hold dvěma dekádám úspěchů týmu Oracle Red Bull Racing. Tento jedinečný model oslavuje závodn
Nehody jsou prokletím Janžurové
nasehvezdy.cz
Nehody jsou prokletím Janžurové
Nejspíš i herci očekávají, že nebezpečí na ně bude číhat spíše během natáčení někde v přírodě. Ale herečka Iva Janžurová (84) může dlouze vyprávět, že o život může jít i na prknech, která znamenají sv
Císař si spletl knížete Schwarzenberga s jelenem
historyplus.cz
Císař si spletl knížete Schwarzenberga s jelenem
Adam František ze Schwarzenbergu se prochází po pátém nádvoří svého sídla v Českém Krumlově a obhlíží monument, který zdědil docela nedávno po své tetě Marii Ernestině. Ve chvatu jej dostihne panoš se správou, která je chráněna císařskou pečetí. Kníže pečeť rozlomí zkušeně, jako již mnohé předtím, a čte. „Císař přijede do Čech! Uvítáme ho zde
Trudný život starověkých učenců:  Věřil Pythagoras v převtělování duší?
21stoleti.cz
Trudný život starověkých učenců: Věřil Pythagoras v převtělování duší?
Politik Solón vymyslel spoustu užitečných zákonů. Jenom díky němu se třeba občané mohli odvolat proti rozhodnutí úřadů. Nicméně všechny Solónovy reformy někdy zastiňuje poněkud přízemnější „výmysl“. „
Napoleona III. děsil pekelný bastard
epochalnisvet.cz
Napoleona III. děsil pekelný bastard
„Jaký nesmysl zas po mně bude chtít,“ povzdechne si císař Napoleon III. Právě mu oznámili, že jeho bratranec, hrabě Léon, žádá o přijetí. Tento nemanželský syn slavného Bonaparta nezná míru a nemá zábrany.   Charles Léon (1806–1881) byl prvním synem Napoleona Bonaparta (1769–1821), sice nemanželským, ale osudově důležitým. Stal se pro císaře důkazem, že je
Holandské masové kuličky bitterballen
tisicereceptu.cz
Holandské masové kuličky bitterballen
Tahle skvělá holandská masová chuťovka připomíná krokety, může mít třeba i podobu válečků. Potřebujete 8 lžic másla 120 g hladké mouky + na obalení 700 ml hovězího vývaru 2 lžíce čerstvé petr
Jak nám obrazy mohou pomoci?
epochaplus.cz
Jak nám obrazy mohou pomoci?
V arteterapii není potřeba, abyste oplývali bůhvíjakým talentem. Důležitější je chuť, fantazie a odvaha projevit se. Obrazy nás provázejí po celý život. Nejen ty přivěšené na zdi, ale také naše vnitřní obrazy – jako jsou například sny přicházející ve spánku. Mohou nám být příjemné, nebo se nám nelíbit, nebo nás dokonce děsit a strašit. Ve
Perly Saska
epochanacestach.cz
Perly Saska
Pro mnoho obyvatel je už běžné, že si do sousedního Německa zajedou na nákupy. Další turisté z Čech svou návštěvu Saska omezí jen na vánoční trhy v Drážďanech. Je to ale velká škoda. Samotné Drážďany i jejich okolí nabízejí tolik atraktivních míst, že se určitě vyplatí udělat si v Sasku delší dovolenou. Drážďany mají několik jasných turistických cílů
Luxusní sen proměněný v realitu
rezidenceonline.cz
Luxusní sen proměněný v realitu
Při vytváření obytného komfortu jsou lidé vedeni svými osobními potřebami a preferencemi s cílem dosáhnout esteticky vyváženého, harmonického prostředí a očekávaného obytného komfortu. Přesně to se také podařilo realizací návrhu, který svým německým klientům připravila žádaná ruská designérka Tatiana Boronina. Do posledního detailu úchvatný interiér domu v Hannoveru je mistrovskou kombinací minimalismu s vysoce dekorativními