Sedět pospolu a vychutnávat jídlo z jedné mísy je zvyk starý jako lidstvo samo. V dnešní době k němu má asi nejblíž fondue.
Ve Švýcarsku se tak nazýval teplý pokrm ze sýra, který se podával v kotlíku a jedl vidličkou s kouskem chleba. Dnes už má po celém světě fondue mnoho variant.
Ale základem vždycky zůstává příprava pokrmu na stole a společenství lidí, kteří si na něm pochutnávají. Kdybyste nevěděli, čím začít, přinášíme vám několik receptů, které se vám mohou hodit.
Sýrové fondue
Jeho základem je sýr, který si nakrájíme nebo nastrouháme předem. Použít se dají různé druhy sýra, ale vždy by to měl být sýr kvalitní
Švýcarské fondue
200 g ementálu, 400 g gruyerského sýra, 1 stroužek česneku, 4 lžičky škrobu, 300 ml bílého vína, 1 lžička citronové šťávy, 2 lžíce třešňovice
1) Sýr nakrájíme na drobné kostičky, nebo nahrubo nastrouháme, česnekem vytřeme kotlík na fondue.
2) Smícháme víno se škrobem a uvedeme do varu v nádobě na plotýnce. Postupně přidáváme sýr a rozpouštíme na mírném ohni za stálého míchání (pozor nevařit), až vznikne hladká krémová omáčka.
3) Vmícháme třešňovici a můžeme začít hodovat.
Příloha: Bílé pečivo, chléb, nakládané okurky, libovolná zelenina
Tip Paní domu: Sýry můžete obměňovat podle chuti, ale měli byste přizpůsobit i víno, aby se spolu dobře snoubily.
Fritované speciality
Jak z názvu vyplývá, připravují se ve vroucím tuku a můžete použít nejen maso, ale např. různé ryby i zeleninu.
Burgundské fondue
800 g hovězí svíčkové nebo roštěné, 1 l rostlinného oleje, sůl, pepř.
1) Z masa nakrájíme kostky velké 23 cm, případně odblaníme.
2) Olej rozpálíme v nádobě na fondue a postavíme na ohřívač.
3) Kousky masa osušíme a napichujeme fonduovými vidličkami, opékáme v horkém tuku, poté okořeníme solí a pepřem a namáčíme v různých omáčkách
Příloha: krekry, chléb, omáčky podle chuti
Camembertové fondue
800 g camembertu, hladká mouka na obalení, 2 vejce, strouhanka, 1 l oleje
1) Sýr nakrájíme na kousky 23 cm a obalíme v trojobalu.
2) Obalené kousky vyrovnáme na podnos a dáme asi na hodinu do chladu.
3) Olej rozpálíme v kastrolu na plotýnce, přelijeme do fonduového kotlíku a postavíme na ohřívač. Kousky sýra vkládáme do kovového sítka a smažíme ve vroucím tuku.
Fondue ve vývaru
Tento způsob úpravy pochází ze staré Číny. Číňané používali přenosné topeniště, takzvaný ohnivý hrnec. Přísady do tohoto pokrmu musí být jemně nakrájené a můžete připravovat maso, ryby zeleninu, dary moře i uzeniny.
Na závěr stolování vám ještě jako bonus zbude silný vývar, který můžete přelít do šálků a vypít.
Fondue z darů moře
25 kg kuchyňsky upravených darů moře: rybí filé z různých ryb, krevety, slávky jedlé, 1 citron, 1 cibule, 2 svazky petržele, mrkev, pórek, 1,25 l slepičího vývaru, 250 ml bílého vína, 1 bobkový list, 10 zrnek pepře, snítka tymiánu.
1) Ryby nakrájíme na kousky velké asi 2 cm, krevety vyloupeme a odstraníme střívka, slávky důkladně omyjeme a vaříme v hrnci s vínem, až se lastury otevřou. Poté z nich vyjmeme ústřice. Vše upravíme na servírovací mísu.
2) Citron (chemicky neošetřený) omyjeme, osušíme, ostrouháme kůru a vylisujeme šťávu. Cibuli nakrájíme najemno, z petrželové natě otrháme lístky, mrkev nakrájíme na kolečka, pórek také a pak všechny přísady zalijeme slepičím vývarem s bílým vínem.
3) Osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Poté přecedíme do fonduové nádobky, postavíme na ohřívač a udržujeme horký.
4) Kousky masa napichujeme na vidličku a krátce povaříme ve vývaru.
Krekry a různé omáčky podle chuti.
Sladké fondue
Hodí se jako dezert k odpolední kávě, při dětských oslavách nebo po lehké večeři. Používá se čokoláda, likéry, káva a jako příloha čerstvé i sušené ovoce.
Čokoládové fondue
300 ml šlehačky, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce vínovice, 150 g tmavé čokolády150 g světlé.
1) Šlehačku uvedeme do varu, lusk vyškrábeme, přidáme vínovic a uvedeme do varu.
2) Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a vmícháme do horké šlehačky. Přelijeme do nádoby na fondue a udržujeme v teple.
Přílohy: piškot, vafle, kousky broskví, jahody, hroznové víno, kiwi atd.
Vanilkové fondue
6 žloutků, 100 g cukru, ½ lusku vanilky, 500 ml mléka, ovocný likér
1) Žloutky s cukrem ušleháme.
2) Do mléka přidáme vanilkovou dřeň a uvedeme v kastrolu do varu. Dál už nevaříme
3) Horké mléko za stálého míchání přilijeme do ušlehaných žloutků, poté krém opět ohřejeme. Ochutíme ovocným likérem a přelijeme do fonduové nádoby.
Přílohy: Piškot, jemné čajové pečivo, jádra vlašských ořechů, různé druhy ovoce
Omáčky
K fondue neodmyslitelně patří omáčky, do kterých se sousta namáčejí. Samozřejmostí jsou různé majonézy, kečupy, hořčice, sojové omáčky a jiné, ale my zkusíme ty trochu sofistikovanější.
Cumberland sauce
1 pomeranč, 1 citron, 1 šalotka nebo malá cibule, 3 lžíce červeného vína, 250 g želé nebo džemu z červeného rybízu, 12 lžíce hořčice, 1 lžíce portského vína, 1 lžíce pomerančové šťávy, mletý zázvor, sůl, cayanský pepř.
1) Pomeranč a citron omyjeme, osušíme, oloupeme tence kůru a pokrájíme ji na kousky. Z plodů odstraníme zbytky bílé dužiny, vybereme z nich pecičky a nakrájíme je na kostičky.
2) Šalotku nebo cibuli nakrájíme nadrobno a spolu s pomerančem a citronem i kůrou vložíme do kastrolku a zalijeme vínem.
3) Uvedeme do varu a necháme vařit, až se víno vyvaří. Dáme vychladit, prolisujeme a smícháme s džemem, hořčicí, portským, pomerančovou šťávou a kořením.
Omáčka z manga
1 zralé mango, 2 lžíce citronové šťávy, ½ lžičky chilli, 2 lžíce sekaných pistácií, 100 g zakysané smetany, sůl, pepř.
Mango oloupeme, dužinu zbavíme semen, přidáme citronovou šťávu a umixujeme s ostatními přísadami.
Nevařená rajská omáčka
300 g masitých rajčat, 3 lžíce olivového oleje, lžička pálivé papriky, sůl, pepř, cukr, 2 lahůdkové cibulky.
1) Rajčata spaříme, oloupeme a prolisujeme sítem.
2) Vmícháme olivový olej a všechno koření.
3) Cibulky oloupeme, nakrájíme na drobné kousky a vmícháme do rajčatové omáčky. Hotovou omáčku necháme v chladu rozležet.
Švestkové chutney
100 ml červené víno, 8 ks švestek, 1 šalotka, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, 50 g brusinek, 2 celé skořice, 1/2 lžíce mletého chilli, 2 lžíce hnědého cukru
1) Švestky vypeckujeme, šalotku nasekáme nadrobno. Spolu s pomerančovou šťávou, vínem, brusinkami, kořením a hnědým cukrem vložíme do kastrůlku a přivedeme k varu.
2) Poté vaříme na mírném plameni dalších 30 minut, dokud švestky nezměknou.
Meruňková omáčka s kari
100 g meruňkového džemu, 100 g majonézy, 1 lžička kari
Všechny ingredience utřeme dohladka a vychladíme
Tip Paní domu
Omáček vhodných k masovým a zeleninovým fondue je nepřeberné množství, takže se vůbec nemusíte bát experimentovat.
Text: Eva Hořánková
Foto: Shutterstock, korunnicukr.cz