Domů     Focaccia může být ozdobou stolu
Focaccia může být ozdobou stolu
24.4.2023

Že nevíte, co to je? Jedná se o italský pečený chlebový výrobek s těstem podobným pizze. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb.

V čem je focaccia výjimečná? Hospodyňky nejen v Itálii si při její přípravě dávají záležet a s fantazií tento pokrm zdobí. Přestože se jí také přezdívá chléb chudých, rozhodně na to nedejte a focacciu vyzkoušejte.

Získáte další výborný recept, který zajímavým způsobem obohatí jídelníček vaší rodiny.

Vedle rajčat také fazole nebo kukuřici
Vedle rajčat také fazole nebo kukuřici

Je víc nakynutá

Těsto na focacciu je hodně podobné těstu na pizzu. Vlastně je jejím předchůdcem, patří mezi nejstarší druhy plochého chleba. Oproti pizze je focaccia vyšší, protože obsahuje více kypřidel a mnohem víc tak nakyne. Tradičně mívá tvar obdélníku nebo čtverce.

* K výrobě se nejčastěji používá mouka, olej, voda, sůl a droždí.

* Přidávají se také bylinky, sýr, sezonní zelenina. Těsto se pak na plechu před upečením různě zdobí.

* Vedle slaných receptů existují i sladké. Při nich se těsto lehce posype cukrem a přidávají se rozinky, med a jiné sladké přísady.

* Vybrat si můžete od těch nejjednodušších receptů až po náročné, které vyžadují několik hodin přípravy.

Chřest
Chřest

Důlky dělejte prstem

Aby se zamezilo tvoření bublin na povrchu těsta, mělo by se před vložením do trouby propíchnout na několika místech nožem. Tradičně se ale místo nože používá prst, kterým uděláte do těsta důlky.

Pak se mašlovačkou nanese olivový olej, díky kterému je focaccia vláčná a chutnější. Teprve poté se nechá těsto dokynout a dá se péct.

Základní recept

500 g hladké mouky * 400 ml teplé vody * ½ kostky čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného) * sušená rajčata * olivy bez pecky * sůl * provensálské koření * olivový olej na polití

Příprava

1. Mouku vsypejte do mísy, přilijte vodu, osolte, přidejte droždí a vypracujte těsto (můžete použít i robot). Správné těsto by mělo být lepkavé, ale hladké a plné bublinek.

2. Sušená rajčata a olivy pokrájejte na menší kousky, nechte z nich okapat olej a spolu s provensálským kořením je přidejte do těsta.

3. Na teplém místě nechte pod utěrkou kynout.

Tip Paní domu: Mísu s těstem vložte do větší mísy, do které dejte trochu vroucí vody. Těsto vykyne dříve.

4. Když je těsto vykynuté, opatrně ho vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pomozte si tím, že si ruce pomoučníte, aby se vám na ně těsto při manipulaci nelepilo. Utvořte tvar obdélníku tak, aby mělo těsto výšku kolem 2,5–3 cm. Pod utěrkou nechte ještě asi 10 minut kynout.

5. Poté udělejte do těsta prstem dolíčky a naneste na něj olivový olej. Nakonec můžete ještě slabě osolit. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Hotová focaccia by měla mít zlatavou barvu.

Papriky a zelené snítky celeru
Papriky a zelené snítky celeru

Tip Paní domu: Pokud budete péct focacciu pod pokličkou, bude to trvat déle, ale zase vám víc nabude do výšky.

Dovnitř, nebo nahoru?

Variant na focacciu je více. Suroviny můžete zamíchat přímo do těsta, pak je focaccia vyšší. Těsto bude krásně ochucené. Nebo suroviny vyskládáte navrch těsta a pak bude hotový chléb nižší.

Nezkušeným kuchařkám mohou u druhé varianty suroviny oschnout nebo se připálit. V horším případě při kynutí v troubě úplně z těsta odpadnout.

S karamelizovanou cibulkou

Suroviny

¾ šálku vody * 2 lžíce olivového oleje * 2 šálky chlebové mouky * 1 lžíce cukru * 1 lžička soli * ½ kostky čerstvého droždí * ¾ šálku strouhané mozzarelly * 2 lžíce strouhaného parmezánu

Na polevu z cibule

3 lžíce másla * 3 střední cibule * 2 stroužky česneku

Květák
Květák

Postup

1. Ze základních surovin (kromě sýrů) připravte těsto a dejte ho na teplé místo kynout.

2. Mezitím si připravte cibulový nálev. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek a míchejte tak dlouho, dokud nebude cibule hnědá a zkaramelizovaná (na nízkém plameni asi 15 minut).

3. Vykynuté těsto přendejte na plech s pečicím papírem a prstem (nebo obrácenou stranou vařečky) udělejte v těstu důlky. Cibulovou polevu natřete na těsto a navrch ho ještě stejnoměrně posypejte oběma sýry. Pečte v troubě asi 15–18 minut při teplotě kolem 200 °C. Podávejte ještě teplé.

Z bramborového těsta

Připravte si

2 brambory (asi 250 g) * 1 kostku čerstvého droždí * 1 a ½ šálku teplé vody * 300 g hladké mouky * 2 lžičky jemné mořské soli * 1 lžíce olivového oleje do těsta + 1 lžíce na plech * 1 lžička oregana * 2 zralá rajčata * hrubá sůl na posypání těsta

Jak na to

1) Brambory uvařte ve slupce doměkka, slupku oloupejte a brambory ještě teplé rozmačkejte.

2) Droždí rozpusťte ve větší míse v teplé vodě, přidejte rozmačkané brambory, mouku, sůl a lžíci oleje. Promíchejte ve vláčné těsto (můžete ho zpracovat i rukama) a dejte ho kynout na teplé místo.

2) Mezitím si zapněte troubu na 180 °C a nakrájejte rajčata na menší kousky.

3) Až je těsto nakynuté, přeneste ho na plech potřený zbytkem olivového oleje, nahoru položte rajčata a lehce je vtlačte do těsta. Posypte oreganem a hrubou solí. Pečte přibližně 45–60 minut.

Tip Paní domu: I do této focaccie můžete přidat olivy.

Zajímavost

* Název chleba je převzatý z římského: „panis focacius“, což byl plochý bochník chleba vařený na ohništi nebo pečený pod popelem. První chleby byly nekvašené a jednalo se jen o směs vody, mouky a soli.

* V historii byl chléb focaccia spojován s náboženskými obřady, hlavně se Štědrým večerem, a některými katolickými oslavami.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Čočkové ragú se špagetami
tisicereceptu.cz
Čočkové ragú se špagetami
Připravili jsme pro vás ragú s mletým masem, červeným vínem a parmazánem. Suroviny 100 g červené čočky 150 g mletého hovězího masa 4 velká rajčata 2 mrkve 1 velká cibule 3 stroužky česneku
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Podzim je v plném proudu, tak proč si ho nezpříjemnit nějakým výletem do přírody. Skalních měst je u nás mnoho, hezky rozesetých po celé zemi. Pravčická brána Už dlouho je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska, a je tak pomyslným symbolem celé oblasti nedaleko Děčína. Můžete obdivovat její krásu z okolních vyhlídek, ale i
Největší operní záhady: Prokletá operní díla
enigmaplus.cz
Největší operní záhady: Prokletá operní díla
Kolem oper se točí celá řada záhad. V některých sálech údajně řádí duchové, jistá operní díla prý svým tvůrcům přinášejí nevysvětlitelnou smůlu a návštěva konkrétních představení vás může stát život!
SIN uvádí speciální výstavu Objects of Desire
iluxus.cz
SIN uvádí speciální výstavu Objects of Desire
Značka SIN, známá svou inovativní sklářskou technologií Vitrum Vivum, s potěšením představuje exkluzivní prodejní výstavu s názvem Objects of Desire, která potrvá od 21. listopadu do 20. prosince 2024
Nový klenot Four Season v Ósace
epochalnisvet.cz
Nový klenot Four Season v Ósace
Nový hotel prestižní značky se nachází ve 28. patře nově postavené víceúčelové budovy One Dojima od architekta Nikkena Sekkei a nabízí moderní zážitek ve stylu tradičního ryokanu. Celé 36. patro pak bylo vyhrazeno jako wellness zóna a najdete tu také šest originálních restaurací, včetně japonského čajového salonku a kantonské kuchyně.   Klíčové obchodní centrum Japonska
Brzobohatá už chodí bez manžela! Co se děje?
nasehvezdy.cz
Brzobohatá už chodí bez manžela! Co se děje?
Předávaly se divadelní Ceny Thálie a na slavnostním večeru nechyběla ani Daniela Brzobohatá (45), které předvedla krásnou róbu. K překvapení všech ale dorazila bez manžela Ondřeje Brzobohatého (41
Hebké potěšení z doteků luxusu
rezidenceonline.cz
Hebké potěšení z doteků luxusu
Kvalitní osušky, ručníky či froté pantofle díky své savosti a nadýchané struktuře potěší při každém koupelnovém rituálu, na pláži, v relaxačním centru nebo při sportu. Navíc mohou nejen hygienické oáze dodat nádherné barevné akcenty. TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: archivy firem
Berta a Rosa: osudové ženy Emila Holuba
epochaplus.cz
Berta a Rosa: osudové ženy Emila Holuba
Má se z něj stát na otcovo přání doktor. A protože to je hodný chlapec, obětuje svou lásku k archeologii a přírodním vědám a doktorem se opravdu stane. Ale jeho láska k dobrodružství a Africe nezmizí. Jakmile odpromuje, otočí se ke své kariéře zády. „Pojedu do Afriky,“ prohlásí a po třech měsících příprav se vydává na cestu. Je
Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek
epochanacestach.cz
Pardubický kraj: Království dostihů a malebných řek
Oproti ostatním krajům je vnímán jako nejmenší. I přesto se krásy tohoto malého kousku ráje vyplatí prozkoumat do posledního detailu. Nabízí totiž nejen prosluněné louky a šumění řek, ale také elegantní zámky, vůni perníku nebo vojenský adrenalin. Pro chuťové pohárky Je to právě lahodný perník, který zdejší kraj proslavil, a propůjčil mu neodolatelnou „vůni“. První
Jak a kdy myši dobyly Evropu
21stoleti.cz
Jak a kdy myši dobyly Evropu
Myši domácí se poprvé objevily zhruba před 500 tisíci lety, a to na indicko-pákistánském subkontinentu nebo íránské náhorní plošině, později se rozdělily do několika poddruhů. K lidským společnostem s
Život jí vzalo její „mládí“
skutecnepribehy.cz
Život jí vzalo její „mládí“
Lenka byla moje kamarádka od střední. Jenže zatímco my všichni jsme dospěli, založili rodiny, ona si stále užívala jako dvacetiletá. A to se jí vymstilo. Na škole jsme byli skvělá parta, dodnes se vlastně vídáme na četných srazech. S žádnou jinou školou to takto nemám. Nejbližší jsem si tehdy byla právě s Lenkou. Zábavná a bezstarostná holka, moc
3 období chaosu v dějinách Egypta: Lidé v nouzi jedli vlastní děti
historyplus.cz
3 období chaosu v dějinách Egypta: Lidé v nouzi jedli vlastní děti
Břehy Nilu pokrývají stovky obrovských kamenných bloků. Už od dob Staré říše tu Egypťané budují chrámy, pohřebiště, města i vesnice. Právě Nil a jeho každoroční záplavy jsou totiž klíčem k jejich obživě. Pak ale přijde dramatický zvrat… Kolem roku 2200 př. n. l. se v Egyptě prudce ochladí, což má za následek více než 20letý výpadek pravidelných