Tuk nám chutná, proto národní pochoutky bývají tučné, ty naše stejně jako v kuchyních kolem Středozemního moře. Víte, co raději ochutnat jen jednou?
Itálie
Zdejší recepty pracují se spoustou zeleniny – ale také velmi tučného sýra. Takže u těstovin vybírejte podle omáčky. Pozor na dezerty a zmrzliny a nenápadně se tvářící předkrmy.
Bruschetta
100 g má kolem 1100 kJ
Na pouhý předkrm hodně kalorií. Podobně vydatné jsou nakládané papriky nebo rajčata čili antipasti, protože se v nich nešetří olejem.
Tiramisu
1 porce kolem 2500 kJ
Asi žádné překvapení, sladká pochoutka s máslově tučným sýrem mascarpone představuje vlastně druhý oběd.
Řecko
Jedna černá oliva obsahuje asi tolik tuku jako kostička čokolády a v řecké kuchyni se jimi nešetří, stejně jako olivovým olejem. Pak se přes svůj nepochybný přínos pro zdraví stávají nenápadnou kalorickou bombou i v běžných jídlech.
Musaka
1 porce kolem 6000 kJ
Zapečený lilek se sekaným masem, bramborami a sýrem je výborné a sytivé jídlo, jenže plave v tuku. Podobně i plněné vinné listy (dolmadakia), což má být předkrm, ale se svými průměrnými 2100 kJ na 100 g je to vlastně oběd.
Francie
Vynikající, ale bohužel hodně kalorické jsou slané koláče quiche z tukového těsta s náplněmi, v nichž se nešetří máslem a smetanou, v některých jsou vejce a slanina.
Cassoulet
1 porce cca 3800 kJ
Vydatné jídlo z jednoho hrnce s masem a uzeninami, kde za kalorickou vydatnost výjimečně nemůže obsah tuku, ale fazole.
Slovinsko
Největší kalorickou hrozbu přiedstavují slovinské moučníky.
Gibanica
1 porce kolem 2000 kJ
Je to vyhlášená buchta s několika vrstvami nádivky, bývají to jablka, tvaroh, mák a ještě ořechy. Nešetří se ani smetanou, takže 1 porce kaloricky trumfne lehčí oběd.
Turecko a východní Středomoří
Největší pastí pro štíhlou linii jsou místní moučníky a cukrovinky, neboť se připravují nadmíru sladké a konzumují ve velkém množství.
Baklava
1 porce cca 2580 kJ
Tukové těsto s velkoryse oslazenou ořechovou nádivkou s přídavkem másla už na pohled vyhlíží sytivě. Údaj je na porci 150 g, ale je jen orientační, neboť baklava se připravuje v nesčetných variantách.
Za svou národní pochoutku ji považují víceré středomořské kuchyně, především egyptská.
Španělsko a západní Středomoří
Zákeřné jsou pochoutky jako datle se slaninou, plněné tortily i tapas, plavoucí v tuku. Narazíte na ně při dovolené ve Španělku, Maroku i Tunisku. Pozor také na španělské fritované chobotničky s majonézou nebo na mandlové řezy, což je velmi vydatný moučník.
Na africkém pobřeží jsou problematické místní sladkosti, je v nich obrovské množství cukru.
Paella s mořskými plody
1 porce kolem 6900 kJ
V zásadě velmi zdravé jídlo mění na kalorickou bombu velkoryse dávkovaný olej. Porce tu představuje 300 g.
Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock