Domů     Cukru se nevyhnete
Cukru se nevyhnete
20.4.2023

Ani byste neměli. Chtěla to tak totiž příroda. Cukry nebo v širším smyslu sacharidy vytvořila jako praktický a snadno dostupný zdroj energie. Problém z nich udělal až člověk.

Jak důležité sacharidy pro člověka jsou, potvrzují i dnešní názory na vývoj mozku našich prehistorických předků v lidský. K tomu mělo dojít díky jídelníčku bohatému na sacharidy a současně na omega-3 tuky z mořských plodů, ořechů a semen.

Obě tyto složky stravy jsou také dodnes pro náš mozek nepostradatelné. Může se sice spokojit s náhražkami, ale na jeho kondici se to odrazí, ať už mu chybí omega-3 tuky nebo cukr. Glukóza je pro mozkové buňky základním zdrojem energie.

A spotřebují jí úctyhodné množství. Mozek je totiž tak výkonný, že si žádá čtvrtinu denní spotřeby energie v těle. Nervové buňky nedokážou využívat tuky, proto nenasytně baží po glukóze.

Pozor: Na tento zádrhel narážejí diety, které při hubnutí sázejí na omezení příloh, někdy drastické, ve prospěch potravin bohatých na bílkoviny a tuky. Přílišná porce bílkovin je rizikem pro ledviny a nedostatek sacharidů pro mozek. Člověk, stejně jako jeho prapředci, zkrátka geneticky není masožravec.

Má to háček

Když je řeč o prospěšnosti sacharidů pro naše tělo, jde samozřejmě o potraviny přirozené, nikoli průmyslově vyráběný cukr, sladkosti a pečivo z bílé mouky. Takové koncentráty sacharidů se v přírodě nevyskytují, s jedinou výjimkou, kterou je med.

A ani ten nebyl určen k pojídání ve velkém. Přemíra cukru představuje pro tělo energetický problém čili riziko tloustnutí.

Současně zatěžuje slinivku a roztáčí celý kolotoč nežádoucích pochodů vedoucích k vzestupu cholesterolu v krvi, problémům s krevním tlakem a cukrovkou.

Ani to ještě není všechno, podle novějších výzkumů nadměrná spotřeba cukru škodí i mozku a zvyšuje riziko demence.

Cukry, nebo sacharidy?

Jde o to samé? Ne tak docela. Sacharidy jsou širší pojem, který zahrnuje jak látky jednoduchého složení, kterým běžně říkáme cukry, tak složitější jako škroby a vlákninu.

V přírodních potravinách se přirozeně vyskytují směsi jednoduchých i složených sacharidů, což má obrovskou výhodu – cukry rychle dodají energii a složitější sacharidy prodlužují trávení a brání rychlému poklesu cukru v krvi čili novému hladu.

Jakmile ale z ovoce nebo zeleniny jen vylisujeme šťávu, připravíme se o část vlákniny a efekt už nebude tak vyvážený. Když ovoce zavaříme, přídavek cukru už původní harmonické působení zcela zničí.

Podíl cukrů, škrobů a vlákniny se samozřejmě v různých druzích ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin liší, ale zásadní rozdíl vytváří až kuchyňské nebo průmyslové zpracování.

Čím víc cukru se k těmto potravinám přidává, tím větší zátěž pro zdraví pak představují.

Čím přirozenější, tím lepší

A to je také návod, jak s cukrem a sacharidy zacházet, aby prospívaly a neškodily. Naše tělo se bez nich neobejde, ale největší užitek z nich má v přirozených potravinách se zachováním všech původních složek.

Místo omezování příloh je proto vhodnější zkusit celozrnné pečivo nebo těstoviny z celozrnné mouky. Tvarohové dezerty se místo přislazení dají ochutit zralým nastrouhaným jablkem nebo banánem, které jsou navíc bohatým zdrojem vlákniny.

Podobně se dají využít i křížaly, které je nejlepší si připravit doma ze skutečně sladkého ovoce.

Dobrým začátkem pro přechod k jídelníčku s menším podílem přidaného cukru je omezení průmyslově vyráběných potravin, protože jejich intenzivní sladkost vede k návyku a deformuje vnímání chuti.

Lepší než cukr, či ne?

* Hnědý cukr se od bílého odlišuje hlavně barvou a chutí, ve složení je rozdíl nepatrný. Někdy ani neobsahuje zbytky původní šťávy z řepy, ale je po rafinování přibarvován karamelem.

Ovšem i v cukru s melasou je procento minerálních látek a vitamínů B tak nepatrné, že výživově nehraje roli. Můžou v něm být ale i zbytky původních nečistot z pěstování, kterých se cukr zbavuje právě rafinováním.

* Třtinový cukr se od řepného nijak neliší, složením nejde o nic jiného než rovněž o sacharózu. Jeho předností je jen výrazná chuť v tmavých druzích muscovado a demerada s vyšším podílem třtinové melasy.

* Med má pověst zdravého sladidla, střízlivě vzato však jde především o směs jednoduchých cukrů, podíl dalších látek je nízký. Přesto má med prokazatelnou schopnost bránit bakteriálním infekcím, nicméně spíš při zevním použití.

Je to tím, že bakterie likviduje koncentrovaným roztokem cukru a peroxidem vodíku, který se v něm tvoří. Zředěním v čaji tyto účinky klesají.

* Rostlinné sirupy jako agávový, rýžový nebo javorový jsou oblíbené, ale pro zdravý životní styl nepříliš vhodné, některé druhy jsou dokonce rizikové. A to v případě, že hlavní složkou je ovocný cukr čili fruktóza.

Ta je pro tělo hůře využitelná než běžný řepný cukr a její zpracování v organismu vede k nárůstu rizikových tuků v krvi. To bylo potvrzeno u diabetiků.

Pokud nahradili klasický cukr fruktózou, měli sice lepší kontrolu glykémie, ale prudce jim vzrostla hladina problematických tuků v krvi (triglyceridů a následně i hladina cholesterolu).

Při vysoké konzumaci ovocného cukru pak hrozí přibývání na váze a ukládání tuku přednostně v břiše a v játrech.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
3.11.2025
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.   Anýz: pro klid v útrobách Co umí: Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
27.10.2025
Ať už vám tmavé kruhy pod oči přimalovala mimořádná únava, nebo s nimi chodíte prakticky denně, radost z nich určitě nemáte. Naštěstí pomoc je snadná. Proč se vlastně tvoří? Je to souhrou tělesných pochodů při vyčerpání nebo ponocování. Zvýšená zátěž posílí tvorbu stresového hormonu kortizolu, což je pravý viník. Zadrží vodu v těle a současně zvýší krevní tlak, takže se vytvoří otoky a současně
23.10.2025
Mozoly, otlaky, puchýře, kuří oka, záděry. Jak s nimi bojovat vlastními silami? Mozoly Příčinou je dlouhodobé tření či nepřiměřený tlak na kůži. Nejčastěji si je vyrobíte na dlaních manuální prací. Nevyhýbají se ani nohám. Léčba: * Jasmínový květ rozmělněte v hmoždíři a naneste na postižené místo. Zalepte a nechte působit. * Potírejte čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku a citronov
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Otevřete brány k odvěké síle
nejsemsama.cz
Otevřete brány k odvěké síle
Toužíte po očistě, síle nebo novém začátku? Oheň, voda, vzduch a země jsou čtyři pradávní strážci a mohou pro vás být těmi nejmocnějšími spojenci. Když se ponoříte do světa magie, zjistíte, že to největší kouzlo je ukryté přímo v přírodě. Oheň, voda, vzduch a země – čtyři základní kameny života, bez nichž bychom neexistovali. Živly nejsou jen fyzické prvky přírody, jež
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
historyplus.cz
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
Pavel III. Esterházy vede coby rakouský velvyslanec ve Velké Británii nové diplomaty na přijímací audienci ke králi Jiřímu IV. Mezi několika novými tvářemi je i mladý Felix Schwarzenberg. Vzdělaný, pohledný, zkušený muž, schopný mluvit plynně anglicky, německy, česky, španělsky, francouzsky a latinsky.   Felix (1800–1852) pochází ze slavného rodu Schwarzenbergů a jen jeho jméno mu
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
skutecnepribehy.cz
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
Když jsem překročila sedm křížků, věřila jsem, že už o životě něco vím! Myslela jsem si, že v tomhle věku mě už nic nepřekvapí. Jenže jsem se mýlila. Mám pro vás na srdci příběh o jedné ženě, která dokázala rozvrátit nejen moje přátelství, ale pokusila se mi zničit i rodinu. Ne proto, že by byla krásná nebo
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
enigmaplus.cz
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
Jen málo proslulých metropolí se může pyšnit tak bohatou historií jako italský Řím. I toto město má ale dvě tváře. Tu první, kterou vystavuje svým návštěvníkům, a pak druhou. Ta zůstává skrytá pod dla
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
21stoleti.cz
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
Archeologické nálezy v Caralu, sídle prehispánské civilizace v dnešním Peru, svědčí o tom, že i v Americe existovala starověká společnost, souběžně s prvními velkými civilizacemi v Mezopotámii, Egyptě
Báječný salát Niçoise
tisicereceptu.cz
Báječný salát Niçoise
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu. Jsou cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenicích. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. Ingredience 100 g zelených fazolový
Morávková léčí zásadně jen líbáním
nasehvezdy.cz
Morávková léčí zásadně jen líbáním
Herečka Dana Morávková (54) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě hraje doktorku už tolik let, že jí fanoušci mnohdy zastavují uprostřed ulice a prosí ji o radu. „Říkám, že léčit umím jenom líbáním
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
epochaplus.cz
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
Na přelomu 19. a 20. století prožívala Paříž svou Belle Époque – dobu umění, luxusu a zdánlivé bezstarostnosti. Za blyštivou fasádou kabaretů a přepychových salonů se však skrýval temnější svět. Ve stínu elegance působili zločinci, jejichž zbraní byly jedy tak rafinované, že je tehdejší věda jen stěží dokázala odhalit. Jejich cílem byly především majetné oběti