Domů     Cukru se nevyhnete
Cukru se nevyhnete
20.4.2023

Ani byste neměli. Chtěla to tak totiž příroda. Cukry nebo v širším smyslu sacharidy vytvořila jako praktický a snadno dostupný zdroj energie. Problém z nich udělal až člověk.

Jak důležité sacharidy pro člověka jsou, potvrzují i dnešní názory na vývoj mozku našich prehistorických předků v lidský. K tomu mělo dojít díky jídelníčku bohatému na sacharidy a současně na omega-3 tuky z mořských plodů, ořechů a semen.

Obě tyto složky stravy jsou také dodnes pro náš mozek nepostradatelné. Může se sice spokojit s náhražkami, ale na jeho kondici se to odrazí, ať už mu chybí omega-3 tuky nebo cukr. Glukóza je pro mozkové buňky základním zdrojem energie.

A spotřebují jí úctyhodné množství. Mozek je totiž tak výkonný, že si žádá čtvrtinu denní spotřeby energie v těle. Nervové buňky nedokážou využívat tuky, proto nenasytně baží po glukóze.

Pozor: Na tento zádrhel narážejí diety, které při hubnutí sázejí na omezení příloh, někdy drastické, ve prospěch potravin bohatých na bílkoviny a tuky. Přílišná porce bílkovin je rizikem pro ledviny a nedostatek sacharidů pro mozek. Člověk, stejně jako jeho prapředci, zkrátka geneticky není masožravec.

Má to háček

Když je řeč o prospěšnosti sacharidů pro naše tělo, jde samozřejmě o potraviny přirozené, nikoli průmyslově vyráběný cukr, sladkosti a pečivo z bílé mouky. Takové koncentráty sacharidů se v přírodě nevyskytují, s jedinou výjimkou, kterou je med.

A ani ten nebyl určen k pojídání ve velkém. Přemíra cukru představuje pro tělo energetický problém čili riziko tloustnutí.

Současně zatěžuje slinivku a roztáčí celý kolotoč nežádoucích pochodů vedoucích k vzestupu cholesterolu v krvi, problémům s krevním tlakem a cukrovkou.

Ani to ještě není všechno, podle novějších výzkumů nadměrná spotřeba cukru škodí i mozku a zvyšuje riziko demence.

Cukry, nebo sacharidy?

Jde o to samé? Ne tak docela. Sacharidy jsou širší pojem, který zahrnuje jak látky jednoduchého složení, kterým běžně říkáme cukry, tak složitější jako škroby a vlákninu.

V přírodních potravinách se přirozeně vyskytují směsi jednoduchých i složených sacharidů, což má obrovskou výhodu – cukry rychle dodají energii a složitější sacharidy prodlužují trávení a brání rychlému poklesu cukru v krvi čili novému hladu.

Jakmile ale z ovoce nebo zeleniny jen vylisujeme šťávu, připravíme se o část vlákniny a efekt už nebude tak vyvážený. Když ovoce zavaříme, přídavek cukru už původní harmonické působení zcela zničí.

Podíl cukrů, škrobů a vlákniny se samozřejmě v různých druzích ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin liší, ale zásadní rozdíl vytváří až kuchyňské nebo průmyslové zpracování.

Čím víc cukru se k těmto potravinám přidává, tím větší zátěž pro zdraví pak představují.

Čím přirozenější, tím lepší

A to je také návod, jak s cukrem a sacharidy zacházet, aby prospívaly a neškodily. Naše tělo se bez nich neobejde, ale největší užitek z nich má v přirozených potravinách se zachováním všech původních složek.

Místo omezování příloh je proto vhodnější zkusit celozrnné pečivo nebo těstoviny z celozrnné mouky. Tvarohové dezerty se místo přislazení dají ochutit zralým nastrouhaným jablkem nebo banánem, které jsou navíc bohatým zdrojem vlákniny.

Podobně se dají využít i křížaly, které je nejlepší si připravit doma ze skutečně sladkého ovoce.

Dobrým začátkem pro přechod k jídelníčku s menším podílem přidaného cukru je omezení průmyslově vyráběných potravin, protože jejich intenzivní sladkost vede k návyku a deformuje vnímání chuti.

Lepší než cukr, či ne?

* Hnědý cukr se od bílého odlišuje hlavně barvou a chutí, ve složení je rozdíl nepatrný. Někdy ani neobsahuje zbytky původní šťávy z řepy, ale je po rafinování přibarvován karamelem.

Ovšem i v cukru s melasou je procento minerálních látek a vitamínů B tak nepatrné, že výživově nehraje roli. Můžou v něm být ale i zbytky původních nečistot z pěstování, kterých se cukr zbavuje právě rafinováním.

* Třtinový cukr se od řepného nijak neliší, složením nejde o nic jiného než rovněž o sacharózu. Jeho předností je jen výrazná chuť v tmavých druzích muscovado a demerada s vyšším podílem třtinové melasy.

* Med má pověst zdravého sladidla, střízlivě vzato však jde především o směs jednoduchých cukrů, podíl dalších látek je nízký. Přesto má med prokazatelnou schopnost bránit bakteriálním infekcím, nicméně spíš při zevním použití.

Je to tím, že bakterie likviduje koncentrovaným roztokem cukru a peroxidem vodíku, který se v něm tvoří. Zředěním v čaji tyto účinky klesají.

* Rostlinné sirupy jako agávový, rýžový nebo javorový jsou oblíbené, ale pro zdravý životní styl nepříliš vhodné, některé druhy jsou dokonce rizikové. A to v případě, že hlavní složkou je ovocný cukr čili fruktóza.

Ta je pro tělo hůře využitelná než běžný řepný cukr a její zpracování v organismu vede k nárůstu rizikových tuků v krvi. To bylo potvrzeno u diabetiků.

Pokud nahradili klasický cukr fruktózou, měli sice lepší kontrolu glykémie, ale prudce jim vzrostla hladina problematických tuků v krvi (triglyceridů a následně i hladina cholesterolu).

Při vysoké konzumaci ovocného cukru pak hrozí přibývání na váze a ukládání tuku přednostně v břiše a v játrech.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
13.11.2025
Nereaguje na váš hlas, ani na hlasité zvuky z okolí? Pokud se vám zdá, že se sluchem vašeho batolete není všechno v pořádku, zkuste si potomka nejprve vyzkoušet. Hluchota či nedoslýchavost může trápit i batolata. Děti, které špatně slyší, se mohou vyvíjet mnohem pomaleji než jejich vrstevníci. Sluchové problémy ohrožují psychomotorický vývoj dítěte, které není schopné dobře komunikovat. Existují
11.11.2025
Máte stále špatnou náladu a jste bezdůvodně mrzutí? Možná máte dystýmii. Touhle chronickou afektivní poruchou nálady trpí podle odborníků až 3 % populace. Bývá často považována za lehčí formu deprese, protože však postiženého trápí nepřetržitě, stává se problémem a vyžaduje odbornou pomoc. Nejdříve je však potřeba obě choroby rozlišit a to není jednoduché. - Deprese: Projevuje se hlubokým pokles
10.11.2025
Zas už nekonečně dlouho kličkujeme mezi sychravým počasím a suchým vzduchem z ústředního topení. A že se snad ani na chvíli neobejdeme bez kapesníku? Přinášíme vám pár rad, jak zatočit s rýmou. Nosní sprcha Jedná se o nebolestivou a účinnou proceduru. Necháme v nádobce s hubičkou (lázeňské konvičce) odstát asi půl litru vlažné vody. Potom přidáme kávovou lžičku mořské soli a dobře ji ro
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
3.11.2025
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.   Anýz: pro klid v útrobách Co umí: Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nechte pečivo dýchat
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
21stoleti.cz
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
S virem HIV v těle žije asi 39 milionů lidí na světě. Antiretrovirová terapie dokáže brzdit množení viru, díky čemuž se počty lidí, kteří zemřou v souvislosti s HIV, postupně snižují. V těle však i ta
Romantické lázně pro dva v Česku
nejsemsama.cz
Romantické lázně pro dva v Česku
Naordinujte si odpočinek v lázních! U nás jich máme řadu – termální, radonové, sirné, slatinné i klimatické. Zjistěte, kde si užijete špičkovou péči, ale i okolní krásy přírody, a navrch trochu té romantiky. Františkovy Lázně Lázeňské pavilony, v nichž vyvěrá Františkův a Luisin pramen, patří k symbolům Františkových Lázní. Díky jednotné klasicistní architektuře mají hosté dodnes
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
historyplus.cz
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
„To máš za to, že našemu pánu šálíš mysl, žide!“ vykřikují útočníci, zatímco svou oběť zasypávají desítkami ran. Omráčeného vezíra pak dotáhnou na otevřené prostranství a za ruce i nohy jej hřeby přitlučou k dřevěnému kříži. Kromě něj dav berberských muslimů toho dne zmasakruje možná až tisícovku rodin z místní židovské komunity, která je v
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
enigmaplus.cz
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
Ve Skotsku je v roce 1887 objeven kámen, později nazvaný Cochno. Má pocházet z doby bronzové a obsahuje přibližně 90 zvláštních rytin. Spirály, kolečka, tečky a přímky představují vrcholné příklady te
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
epochanacestach.cz
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
Letohrad leží na úpatí Orlických hor, kde na vás dýchnou staré časy i láska k tradičnímu řemeslu. Je ideální na jednodenní výlet. Přestože Letohrad v okrese Ústí nad Orlicí působí na první pohled dost nenápadně, ve skutečnosti toho má návštěvníkům hodně co nabídnout. Svůj výlet můžete začít třeba v Muzeu řemesel, které patří mezi největší
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
epochalnisvet.cz
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Batátové jednohubky s lososem
tisicereceptu.cz
Batátové jednohubky s lososem
Tak trochu jiné jednohubky se hodí třeba i pro slavnostnější příležitosti. Potřebujete 2 batáty olivový olej 100 g krémového sýru 2 lžíce smetany 50 g plátků uzeného lososa sůl, mletý pepř
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
nasehvezdy.cz
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
Bez příboru. Bez lednice. Bez kompromisu. Krajanka to zase rozmázla – po vaničkách přichází se sterilovanými paštikami a rostlinnými pomazánkami v tubách. Ideál do regálu i na túru.   Kdo ř
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
epochaplus.cz
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
„Ven! Všichni ven!“ Ten hlas zní naléhavě. Dům se vzápětí otřese v základech a obrovské praskliny dávají tušit, že může jít k zemi. Jen v noční košili utíká chodbou, ale schodiště se jí zbortí před očima. Bude to štěstí v neštěstí. Ze závalu ji zraněnou, ale živou, vytáhnou o deset hodin později… Co když jsme
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
skutecnepribehy.cz
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
K tomu malému loveckému zámečku se váže vyprávění o paní baronce, která nad všemi drží ochrannou ruku. Pomohla i mé dceři. Ten zámeček je nenápadný, vědí o něm pouze místní. Skrývá se v lesíčku na úpatí Krušných hor. Nechal jej postavit jistý baron pro svou mladou ženu. Byla tak hodná, že se o ní říkalo, že to je samotný anděl, který
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
iluxus.cz
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
Možnost nakoupit nový materiál, originální vánoční dárky, ale především potkat se s přáteli, to vše opět nabídne vánoční veletrh Sběratel. Proběhne ve dnech 21. – 22. listopadu v hotelu Olympik a do P