Domů     Což takhle dát si mangold?
Což takhle dát si mangold?
5.3.2020

Může chutnat, léčit i zdobit. Dnes tak trochu polozapomenutá zelenina obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek. Podobá se špenátu, ale je příbuzným řepy cukrovky a pochutnávali si na něm už staří Egypťané, znali jej Řekové i Římané.

Z říše římské se rozšířilo jeho pěstování do střední a severní Evropy a ve středověku přes Malou Asii až na Dálný východ, a v 17. století byl mangold znám už i v Číně. Často se využíval i v arabské kuchyni.

Ve Středomoří je populární stále, jen u nás se teprve znovu nesměle hlásí o slovo u drobných pěstitelů a můžeme jej občas vidět na farmářských trzích. Určitě se vyplatí ho ochutnat.

Pěstování

Mangold se vysévá během měsíce dubna nejlépe na pozemek, který jsme na podzim přihnojili kompostem, a jeho pěstování není nijak náročné, jen je třeba buď dodržet spon 30 x 50, nebo po vzejití vyjednotit.

Samozřejmě je třeba dbát na dostatečnou zálivku. Sklizeň probíhá po celé vegetační období vylamováním řapíků a končí právě teď na podzim.

Mangold je lék

Je bohatým zdrojem vitaminu C, obsahuje vitaminy skupiny B a vitamin A. Z minerálních látek se v mangoldu nachází nadprůměrné množství vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a železa.

Protože je mangold příbuzný s řepou, obsahuje betain, který společně s dalšími složkami účinkuje proti kornatění tepen a aktivuje činnost jater. Konzumace mangoldu působí preventivně proti nádorovému onemocnění.

Obsahuje také značné množství antioxidantů a vzácný flavonoid, kyselinu swingovou, která reguluje množství cukru v krvi.

Mangold má vysoký obsah vlákniny a nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodnou potravinou při redukční dietě (samozřejmě záleží na kuchyňské úpravě).

Druhy

V zásadě jsou dva – listový a řapíkatý. Listový má úzké řapíky a mohutné silně zvlněné nebo hladké sytě zelené listy. V kuchyni se používá většinou jako špenát. Mladé lístky lze přidávat do salátů, polévek i omáček.

Řapíkaté odrůdy mají dužnaté řapíky až pět centimetrů široké, zbarvené od bílé, žlutavé po červenou a velké zelené až červenofialové listy. Silné řapíky listů můžeme používat podobně jako chřest.

Lze je použít pod maso místo papriky, také místo květáku s míchanými vejci, samozřejmě na koláč a také do polévek.

Mladší exempláře řapíkatého mangoldu lze připravovat celé, u starších oddělujeme řapíky od listů (starší řapíky je lepší sloupat, podobně jako rebarboru). Starší listy mohou mít lehce svíravou chuť, proto je lépe je upravovat tepelně než používat čerstvé.

Na záhonu mangold nepřehlédnete. Je to opravdu krasavec. Neudělá vám ostudu ani mezi květinami. Měli byste ovšem zvolit barevné odrůdy.

Mangoldový koláč

200 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g sýra (ementál, gouda), 300 g listů mangoldu, šalotka, lžíce másla, sůl, mletý pepř

Postup

1. Na vál nasypeme 200 g hladké mouky. Přidáme špetku soli a na kostky nakrájené máslo. Máslo začneme postupně zapracovávat do mouky, pokud je potřeba, přilijeme vodu. Máslo by mělo být vychlazené z lednice. Hněteme, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí.

2. Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 3 mm. Vyložíme koláčovou formu pečicím papírem, těsto do ní přeneseme, přebytečné okraje odkrojíme, spodek propícháme a necháme předpéct asi na 3 minuty.

3. Náplň: Na pánvi na lžíci másla necháme zesklovatět šalotku. Mezitím do misky nastrouháme sýr.

4. Do pánve přidáme natrhané listy mangoldu, sůl a pepř. Necháme 20 vteřin zavadnout a sundáme, aby mangold nepustil všechnu vodu. Do misky k sýru rozklepneme vejce a vlijeme smetanu. Do směsi nastrouháme muškátový oříšek.

5. Na dno koláče rozložíme část sýrové směsi. Pak do koláče přendáme natrhané mangoldové listy. Zalijeme zbytkem sýrové směsi, vložíme do trouby a pečeme při 190 °C zhruba 20 minut.

Text: Eva Hořánková, Foto: Shuterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
21stoleti.cz
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
S virem HIV v těle žije asi 39 milionů lidí na světě. Antiretrovirová terapie dokáže brzdit množení viru, díky čemuž se počty lidí, kteří zemřou v souvislosti s HIV, postupně snižují. V těle však i ta
Romantické lázně pro dva v Česku
nejsemsama.cz
Romantické lázně pro dva v Česku
Naordinujte si odpočinek v lázních! U nás jich máme řadu – termální, radonové, sirné, slatinné i klimatické. Zjistěte, kde si užijete špičkovou péči, ale i okolní krásy přírody, a navrch trochu té romantiky. Františkovy Lázně Lázeňské pavilony, v nichž vyvěrá Františkův a Luisin pramen, patří k symbolům Františkových Lázní. Díky jednotné klasicistní architektuře mají hosté dodnes
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
historyplus.cz
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
„To máš za to, že našemu pánu šálíš mysl, žide!“ vykřikují útočníci, zatímco svou oběť zasypávají desítkami ran. Omráčeného vezíra pak dotáhnou na otevřené prostranství a za ruce i nohy jej hřeby přitlučou k dřevěnému kříži. Kromě něj dav berberských muslimů toho dne zmasakruje možná až tisícovku rodin z místní židovské komunity, která je v
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
enigmaplus.cz
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
Ve Skotsku je v roce 1887 objeven kámen, později nazvaný Cochno. Má pocházet z doby bronzové a obsahuje přibližně 90 zvláštních rytin. Spirály, kolečka, tečky a přímky představují vrcholné příklady te
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
epochanacestach.cz
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
Letohrad leží na úpatí Orlických hor, kde na vás dýchnou staré časy i láska k tradičnímu řemeslu. Je ideální na jednodenní výlet. Přestože Letohrad v okrese Ústí nad Orlicí působí na první pohled dost nenápadně, ve skutečnosti toho má návštěvníkům hodně co nabídnout. Svůj výlet můžete začít třeba v Muzeu řemesel, které patří mezi největší
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
epochalnisvet.cz
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Batátové jednohubky s lososem
tisicereceptu.cz
Batátové jednohubky s lososem
Tak trochu jiné jednohubky se hodí třeba i pro slavnostnější příležitosti. Potřebujete 2 batáty olivový olej 100 g krémového sýru 2 lžíce smetany 50 g plátků uzeného lososa sůl, mletý pepř
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
nasehvezdy.cz
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
Bez příboru. Bez lednice. Bez kompromisu. Krajanka to zase rozmázla – po vaničkách přichází se sterilovanými paštikami a rostlinnými pomazánkami v tubách. Ideál do regálu i na túru.   Kdo ř
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
epochaplus.cz
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
„Ven! Všichni ven!“ Ten hlas zní naléhavě. Dům se vzápětí otřese v základech a obrovské praskliny dávají tušit, že může jít k zemi. Jen v noční košili utíká chodbou, ale schodiště se jí zbortí před očima. Bude to štěstí v neštěstí. Ze závalu ji zraněnou, ale živou, vytáhnou o deset hodin později… Co když jsme
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
skutecnepribehy.cz
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
K tomu malému loveckému zámečku se váže vyprávění o paní baronce, která nad všemi drží ochrannou ruku. Pomohla i mé dceři. Ten zámeček je nenápadný, vědí o něm pouze místní. Skrývá se v lesíčku na úpatí Krušných hor. Nechal jej postavit jistý baron pro svou mladou ženu. Byla tak hodná, že se o ní říkalo, že to je samotný anděl, který
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
iluxus.cz
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
Možnost nakoupit nový materiál, originální vánoční dárky, ale především potkat se s přáteli, to vše opět nabídne vánoční veletrh Sběratel. Proběhne ve dnech 21. – 22. listopadu v hotelu Olympik a do P