Domů     Chuť šarmantní Francie
Chuť šarmantní Francie
2.11.2020

Ani Francouzi asi neznají všechny recepty své země, ale na svoji kuchyni jsou, jak se patří, pyšní. A mají proč. Snoubí se v ní tradice a nápaditost, prostě má šarm. Pojďme tedy alespoň na chvilku nahlédnout pod pokličku.

Nids de tartiflette

Sýrovo-bramborová hnízda (úvodní foto)

(5 porcí)

1 cibule, 1 stroužek česneku, 125 g prorostlé uzené slaniny, 600 g brambor (nejlépe varného typu A nebo AB, popřípadě B), 2 lžíce oleje neutrální chuti, 1–2 lžičky tymiánových lístků, 100 ml suchého bílého vína nebo, hovězího vývaru, mořská sůl, pepř, 150 g crème fraîche, 125 g sýra reblochon

Co ještě: 5 jednoporcových zapékacích misek (po 150 ml), máslo do formiček

1) Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Slaninu také nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na 1cm kostičky.

V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu a brambory přibližně 5 minut, až je slanina křupavá.

2) Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte dalších 5 minut, aby brambory mírně zhnědly. Vmíchejte tymián a česnek a zalijte vínem nebo vývarem. Krátce povařte, pak osolte a opepřete.

3) Pánev odstavte. Do bramborové směsi vmíchejte crème fraîche. Sýr reblochon nakrájejte na kostičky (včetně tenké oranžovožluté smetanové kůrky, protože ta se postará o správné aroma!) a dvě třetiny vmíchejte do směsi v pánvi.

4) Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky vymažte máslem, naplňte je bramborovou směsí a navrch rozdělte zbývající sýr. Pečte 20–25 minut v dolní části trouby dokřupava a dozlatova. Podávejte ve formičkách pěkně horké

Tip: K takhle hutnému předkrmu chutná křupavý čerstvý salát z endivie, polníčku nebo frisée s klasickou octovo-olejovou zálivkou.

Doba přípravy 45 minut

Náročnost 1

Energie v jedné porci 1655 kJ

Soupe au pistou

Zeleninová polévka s pistou

(4 porce)

Talíř plný zeleniny korunovaný lžičkou pistou, jak se ve Francii říká pestu, kousek bagety na vytření posledního zbytečku – tak vypadá opravdová letní radost, především když máte zeleninu z vlastní zahrádky.

Na pistou: 1 velký svazek bazalky, 2–4 stroužky česneku, mořská sůl, 80 ml kvalitního olivového oleje

Na polévku:

3 rajčata, 1 velká cibule, 200 g tenkých zelených fazolek, 2 řapíky celeru, 2 velké mrkve, 2 velké brambory, 1 tenký pórek, 1 malá cuketa, 3 lžíce olivového oleje, asi 1,5 litru zeleninového vývaru, 2–3 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, mořská sůl, 100 g polévkových těstovin, 1 malá plechovka bílých fazolí (240 g po okapání), pepř

Co ještě: nastrouhaný výrazný (polo)tvrdý sýr (např. comté, gruyère; podle chuti)

1) Na pistou opláchněte bazalku, otřepejte dosucha a otrhejte lístky. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo.

Bazalku s česnekem, špetkou mořské soli a olivovým olejem dejte do vysoké zavařovací sklenice nebo nádoby z příslušenství tyčového mixéru a tyčovým mixérem zpracujte ne moc dohladka. Pistou odložte.

2) Na polévku nařízněte rajčata do kříže, zalijte horkou vodou, nechte chvíli stát, oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.

3) Omyjte a očistěte ostatní zeleninu. Rozpulte fazolky. Řapíkatý celer nakrájejte na plátky (lístky nakrájejte nadrobno a odložte). Mrkve a brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Pórek nakrájejte na kolečka silná jako prst, cuketu na kostičky.

4) Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli do sklovita. Přidejte veškerou zeleninu kromě rajčat, zalijte zeleninovým vývarem. Opláchněte tymiánové snítky a přidejte je do polévky spolu s bobkovými listy. Přiveďte k varu a 5 minut nepřiklopené vařte.

5) Ve druhém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji, vložte do ní těstoviny, uvařte je tak, aby byly velmi tuhé na skus, tedy kratší dobu, než je uvedeno v návodu na obalu. Sceďte a v cedníku prolijte studenou vodou.

Bílé fazole propláchněte a nechte okapat v cedníku. Bílé fazole, těstoviny a rajčata přidejte do polévky a vařte ji dalších 5 minut.

6) Polévku dochuťte mořskou solí a pepřem. Vmíchejte do ní polovinu pistou a podávejte se lžičkou zbývajícího navrchu. Podle chuti posypte nastrouhaným sýrem.

Doba přípravy 1 hodina

Náročnost 2

Energie v 1 porci 2388 kJ

Carrée d’agneau aux-herbes

Jehněčí karé v bylinkové krustě

(4 porce)

Na jehněčí karé:

2 šalotky, 2–3 stroužky česneku, 60 g změklého másla, 50 g včerejšího bílého pečiva, 3 snítky hladkolisté petrželky, 4–5 snítek tymiánu, 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu, 1 žloutek, mořská sůl, pepř, 400 g třešňových rajčat, 2 jehněčí hřebínky v celku (po 400 g; kuchyňsky upravené), 2 lžíce olivového oleje

Na pyré:1 kg moučnatých brambor, mořská sůl, 200 ml plnotučného mléka, 6–8 lžic kvalitního olivového oleje, pepř

Co ještě: lis na brambory

1) Na bylinkovou krustu oloupejte šalotky a česnek. Na 1 lžíci másla je opečte dosklovita a odložte. Pečivo zbavte kůrky. Bylinky opláchněte, otřepejte dosucha a otrhejte lístky. Pečivo a bylinky krátce promixujte v chopperu.

Smíchejte s citronovou kůrou, zbývajícím máslem, šalotkovou směsí a žloutkem, osolte mořskou solí a opepřete.

2) Omyjte rajčátka. Na pyré oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a v osolené vodě vařte asi 20 minut doměkka.

3) Mezitím předehřejte troubu na 160 °C. Jehněčí díly omyjte studenou vodou a osušte. V pánvi rozehřejte olej. Maso na něm ze všech stran asi 2 minuty zprudka opékejte, osolte a opepřete. Přeneste na plech.

Bylinkovou směs naneste na tu stranu kusů jehněčího, na níž je tukové krytí, a jemně přitiskněte. Na plech přidejte rajčátka. Pečte 15 minut uprostřed trouby, pak plech vyjměte z trouby, maso zakryjte alobalem a udržujte v teple. Troubu přepněte na gril (nebo na 250 °C).

4) Sceďte brambory, uschovejte přitom trochu vody, v níž se vařily. Brambory prožeňte lisem (dá se použít lis na spätzle) zpátky do hrnce. Současně s tím ohřejte mléko a vmíchejte je do pyré.

Po troškách postupně vmíchávejte olivový olej, až bude pyré pěkně krémové, podle potřeby lze přidat i trochu vody z vaření brambor. Pyré ochuťte mořskou solí a pepřem a zakryté udržujte v teple.

5) Z masa odstraňte alobal a jehněčí zhruba 5 minut zapékejte uprostřed trouby, až krusta mírně zhnědne. Maso mezi žebírky nakrájejte na kotlety a podávejte s rajčaty a bramborovým pyré

Doba přípravy 1 hodina 30 minut

Náročnost 3

Energie v 1 porci 3645 kJ

Bœuf bourguignon

Dušené hovězí maso po burgundsku

(4 porce)

1 kg prorostlého hovězího masa na dušení (např. spodní šál), 2–3 stroužky česneku, 2–3 drobné snítky tymiánu, 1 velká cibule, 2 bobkové listy, 1 láhev dobrého červeného vína (z Burgundska), 1 velká mrkev, 3 lžíce oleje neutrální chuti, 1 vrchovatá lžíce mouky, 500 ml hovězího vývaru, mořská sůl, pepř, 300 g drobné šalotky, 100 g slaniny, 250 g drobných žampionů, 30 g másla, 1 lžíce hnědého cukru

1) V předvečer nakrájejte maso na kostky asi 6 × 6 cm a nasypte je do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte k masu. Tymián opláchněte pod tekoucí vodou a otřepejte dosucha.

Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo a spolu s tymiánem a bobkovým listem přidejte k masu. Zalijte červeným vínem. Mísu zakryjte a maso nechte přes noc marinovat v chladničce.

2) Druhý den vyjměte maso z marinády, nechte okapat a osušte. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky.

3) V kastrolu na silném ohni rozehřejte olej a ze všech stran na něm zprudka opékejte maso 4–6 minut. Přidejte mrkev, posypte moukou a podlijte trochou marinády. Přilijte zbývající marinádu včetně cibule, bobkového listu a tymiánu a také hovězí vývar.

Lehce osolte, opepřete a přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň, přiklopte kastrol a maso duste na mírném ohni zhruba 2½ hodiny. Pak do kousku masa zapíchněte masovou vidličku. Jde-li vidlička snadno vytáhnout, je maso hotové; když jen s obtížemi, duste maso ještě 30 minut.

4) Mezitím oloupejte šalotky, nakrájejte na nudličky slaninu a očistěte žampiony. V pánvi rozehřejte máslo a šalotky na něm zhruba 8 minut opékejte ze všech stran dozlatova. Posypte cukrem a nechte krátce zkaramelizovat. Přidejte slaninu a houby a opékejte dalších 5 minut.

5) Jakmile bude maso hotové, vyjměte je z omáčky a udržujte zakryté v teple. Do omáčky vmíchejte směs s houbami. Zhruba 5 minut vařte, dochuťte mořskou solí a pepřem. Maso vraťte do omáčky a prohřejte. Podávejte s bramborovým pyré anebo se širokými nudlemi (tagliatelle).

Tip: Na bœuf bourguignon se hodí nejvíce spodní šál, protože má o něco hrubší, delší svalová vlákna a je trochu prorostlejší tukem než o něco libovější hovězí plec.

Doba přípravy 3 hodiny 15 minut + 12 hodin marinování

Náročnost 2

Energie v 1 porci 3792 kJ

Coq au vin

Kohout na víně

(Vzhledem k menší dostupnosti kohouta či mladé slípky je v receptu použito kuře)

(4 porce)

1 velké kuře (asi 1,8 kg, rozporcované na 8 dílů), 2 lžíce oleje, 1 vrchovatá lžíce mouky, 1 láhev dobrého červeného vína (z Burgundska), 500 ml drůbežího vývaru, 1 velká cibule, 100 g celeru, 2 mrkve, 10 snítek tymiánu, 2 bobkové listy, mořská sůl, pepř, 250 g perlových cibulek, 100 g uzené slaniny v plátcích, 250 g drobných žampionů, 30 g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1–2 špetky cukru, ½ svazku hladkolisté petrželky.

1) Kuřecí díly omyjte studenou vodou a velmi důkladně osušte. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej. Naporcované kuře na něm asi 8 minut opékejte ze všech stran dozlatohněda. Poprašte moukou. Podlijte pořádnou dávkou vína. Víno svařte, pak přilijte zbývající víno a drůbeží vývar a přiveďte k varu.

2) Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Tymián opláchněte a otřepejte dosucha. Do kastrolu přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer spolu s 5 snítkami tymiánu a bobkovými listy.

Osolte a opepřete a na mírném ohni duste přiklopené přibližně 1 hodinu 15 minut.

3) Mezitím zalijte perlové cibulky horkou vodou, nechte chvilku stát, pak je prolijte studenou vodou a oloupejte. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky. Očistěte houby. V pánvi rozehřejte máslo a 7 minut na něm opékejte cibulky dozlatova.

Přisypte slaninu, houby a všechno dalších 5 minut zprudka opékejte. Opepřete a přiklopené udržujte teplé.

4) Podušené kuře vyjměte z omáčky a zakryté odložte. Do omáčky přidejte houbovou směs a rajčatový protlak. Všechno přiveďte k varu a omáčku svařte mírně dohusta. Ochuťte mořskou solí, pepřem a cukrem. Kuře vraťte do omáčky a znovu v ní krátce prohřejte.

5) Petrželku opláchněte, otřepejte dosucha, otrhejte lístky a nakrájejte je nahrubo. Ze zbývajících snítek tymiánu odrhněte lístky (jsou-li mladé, můžete je ponechat v celku) a spolu s petrželkou jimi posypte maso. Kuře na víně podávejte horké.

Tip: K dušení nemusíte použít nejlepší a nejdražší víno na světě, ale určitě sáhněte po dobrém víně – chutná omáčka vám to vynahradí!

Doba přípravy 1 hodina 45 minut

Náročnost 2

Energie v 1 porci 4106 kJ

Crémet aux baies rouge

Nočky crème fraîche s bobulemi

(4 porce)

Na nočky:1 vanilkový lusk, 500 g bílého jogurtu z plnotučného mléka, 150 g crème fraîche, 25 g moučkového cukru

Na ovoce a na ozdobení:200 g jahod, 150 g malin, 1½ lžíce moučkového cukru, 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 300 g směsi čerstvého bobulového ovoce k podávání, 1 lžíce nesolených pistácií, lístky bylinek na ozdobení (verbena citronová, bazalka, máta nebo meduňka)

Co ještě: plátýnko (mušelín, pasírovací šátek)

1) Na nočky podélně rozřízněte vanilkový lusk a vyškrabejte z něj dřeň. Smíchejte ji dohladka s jogurtem, crème fraîche a moučkovým cukrem.

2) Síto vyložte plátýnkem a položte nad misku. Dejte do něj připravenou směs, konce plátýnka přeložte navrch. Nechte v chladničce nejméně 4 hodiny vykapávat.

3) Jahody a maliny přeberte, jahody opláchněte v cedníku, očistěte a nakrájejte nadrobno. Jahody a maliny s 1 lžící moučkového cukru a citronovou šťávou vložte do vysoké zavařovací sklenice nebo nádoby z příslušenství tyčového mixéru. Tyčovým mixérem zpracujte na pyré a to pak přeceďte přes sítko.

4) Čerstvou směs ovoce k podávání přeberte, je-li třeba, omyjte a osušte. Nakrájejte pistácie.

5) Nyní ztuhlý krém vyjměte z chladničky a zbavte plátýnka. Pomocí dvou lžic z něj vytvarujte 4 noky a položte je na talířky

(nebo je lžící rozdělte do mističek). Přidejte směs čerstvého ovoce a ovocnou omáčku, posypte pistáciemi a zbývajícím moučkovým cukrem a podávejte ozdobené lístky bylinek

Tip: Le crémet vypadá pěkně, když vykapanou směs natlačíte do ozdobných jednoporcových silikonových formiček (jako na cupcaky, srdíčka atd.) a pak vyklopíte na talířky

Doba přípravy 40 minut+ chlazení: nejméně 4 hodiny

Náročnost 1

Energie v 1 porci 1425 kJ

Nejen tyhle, ale i další krásné recepty francouzské kuchyně najdete v kuchařce Anne-Katrin Weberové Moje skvělé recepty z francouzského bistra, kterou vydalo nakladatelství Slovart.

Text: Eva Hořánková, recepty Anne-Katrin Weberová Moje skvělé recepty z francouzského bistra, nakl. Slovart.

Foto: repro z knihy Moje skvělé recepty z francouzského bistra Wolfgang Schardt, vydalo nakladatelství Slovart 2016, str 44, 55, 93, 119, 133, 155

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Otevřete brány k odvěké síle
nejsemsama.cz
Otevřete brány k odvěké síle
Toužíte po očistě, síle nebo novém začátku? Oheň, voda, vzduch a země jsou čtyři pradávní strážci a mohou pro vás být těmi nejmocnějšími spojenci. Když se ponoříte do světa magie, zjistíte, že to největší kouzlo je ukryté přímo v přírodě. Oheň, voda, vzduch a země – čtyři základní kameny života, bez nichž bychom neexistovali. Živly nejsou jen fyzické prvky přírody, jež
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
historyplus.cz
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
Pavel III. Esterházy vede coby rakouský velvyslanec ve Velké Británii nové diplomaty na přijímací audienci ke králi Jiřímu IV. Mezi několika novými tvářemi je i mladý Felix Schwarzenberg. Vzdělaný, pohledný, zkušený muž, schopný mluvit plynně anglicky, německy, česky, španělsky, francouzsky a latinsky.   Felix (1800–1852) pochází ze slavného rodu Schwarzenbergů a jen jeho jméno mu
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
skutecnepribehy.cz
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
Když jsem překročila sedm křížků, věřila jsem, že už o životě něco vím! Myslela jsem si, že v tomhle věku mě už nic nepřekvapí. Jenže jsem se mýlila. Mám pro vás na srdci příběh o jedné ženě, která dokázala rozvrátit nejen moje přátelství, ale pokusila se mi zničit i rodinu. Ne proto, že by byla krásná nebo
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
enigmaplus.cz
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
Jen málo proslulých metropolí se může pyšnit tak bohatou historií jako italský Řím. I toto město má ale dvě tváře. Tu první, kterou vystavuje svým návštěvníkům, a pak druhou. Ta zůstává skrytá pod dla
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
21stoleti.cz
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
Archeologické nálezy v Caralu, sídle prehispánské civilizace v dnešním Peru, svědčí o tom, že i v Americe existovala starověká společnost, souběžně s prvními velkými civilizacemi v Mezopotámii, Egyptě
Báječný salát Niçoise
tisicereceptu.cz
Báječný salát Niçoise
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu. Jsou cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenicích. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. Ingredience 100 g zelených fazolový
Morávková léčí zásadně jen líbáním
nasehvezdy.cz
Morávková léčí zásadně jen líbáním
Herečka Dana Morávková (54) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě hraje doktorku už tolik let, že jí fanoušci mnohdy zastavují uprostřed ulice a prosí ji o radu. „Říkám, že léčit umím jenom líbáním
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
epochaplus.cz
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
Na přelomu 19. a 20. století prožívala Paříž svou Belle Époque – dobu umění, luxusu a zdánlivé bezstarostnosti. Za blyštivou fasádou kabaretů a přepychových salonů se však skrýval temnější svět. Ve stínu elegance působili zločinci, jejichž zbraní byly jedy tak rafinované, že je tehdejší věda jen stěží dokázala odhalit. Jejich cílem byly především majetné oběti