Domů     Chuť šarmantní Francie
Chuť šarmantní Francie
2.11.2020

Ani Francouzi asi neznají všechny recepty své země, ale na svoji kuchyni jsou, jak se patří, pyšní. A mají proč. Snoubí se v ní tradice a nápaditost, prostě má šarm. Pojďme tedy alespoň na chvilku nahlédnout pod pokličku.

Nids de tartiflette

Sýrovo-bramborová hnízda (úvodní foto)

(5 porcí)

1 cibule, 1 stroužek česneku, 125 g prorostlé uzené slaniny, 600 g brambor (nejlépe varného typu A nebo AB, popřípadě B), 2 lžíce oleje neutrální chuti, 1–2 lžičky tymiánových lístků, 100 ml suchého bílého vína nebo, hovězího vývaru, mořská sůl, pepř, 150 g crème fraîche, 125 g sýra reblochon

Co ještě: 5 jednoporcových zapékacích misek (po 150 ml), máslo do formiček

1) Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Slaninu také nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na 1cm kostičky.

V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu a brambory přibližně 5 minut, až je slanina křupavá.

2) Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte dalších 5 minut, aby brambory mírně zhnědly. Vmíchejte tymián a česnek a zalijte vínem nebo vývarem. Krátce povařte, pak osolte a opepřete.

3) Pánev odstavte. Do bramborové směsi vmíchejte crème fraîche. Sýr reblochon nakrájejte na kostičky (včetně tenké oranžovožluté smetanové kůrky, protože ta se postará o správné aroma!) a dvě třetiny vmíchejte do směsi v pánvi.

4) Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky vymažte máslem, naplňte je bramborovou směsí a navrch rozdělte zbývající sýr. Pečte 20–25 minut v dolní části trouby dokřupava a dozlatova. Podávejte ve formičkách pěkně horké

Tip: K takhle hutnému předkrmu chutná křupavý čerstvý salát z endivie, polníčku nebo frisée s klasickou octovo-olejovou zálivkou.

Doba přípravy 45 minut

Náročnost 1

Energie v jedné porci 1655 kJ

Soupe au pistou

Zeleninová polévka s pistou

(4 porce)

Talíř plný zeleniny korunovaný lžičkou pistou, jak se ve Francii říká pestu, kousek bagety na vytření posledního zbytečku – tak vypadá opravdová letní radost, především když máte zeleninu z vlastní zahrádky.

Na pistou: 1 velký svazek bazalky, 2–4 stroužky česneku, mořská sůl, 80 ml kvalitního olivového oleje

Na polévku:

3 rajčata, 1 velká cibule, 200 g tenkých zelených fazolek, 2 řapíky celeru, 2 velké mrkve, 2 velké brambory, 1 tenký pórek, 1 malá cuketa, 3 lžíce olivového oleje, asi 1,5 litru zeleninového vývaru, 2–3 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, mořská sůl, 100 g polévkových těstovin, 1 malá plechovka bílých fazolí (240 g po okapání), pepř

Co ještě: nastrouhaný výrazný (polo)tvrdý sýr (např. comté, gruyère; podle chuti)

1) Na pistou opláchněte bazalku, otřepejte dosucha a otrhejte lístky. Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo.

Bazalku s česnekem, špetkou mořské soli a olivovým olejem dejte do vysoké zavařovací sklenice nebo nádoby z příslušenství tyčového mixéru a tyčovým mixérem zpracujte ne moc dohladka. Pistou odložte.

2) Na polévku nařízněte rajčata do kříže, zalijte horkou vodou, nechte chvíli stát, oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.

3) Omyjte a očistěte ostatní zeleninu. Rozpulte fazolky. Řapíkatý celer nakrájejte na plátky (lístky nakrájejte nadrobno a odložte). Mrkve a brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Pórek nakrájejte na kolečka silná jako prst, cuketu na kostičky.

4) Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli do sklovita. Přidejte veškerou zeleninu kromě rajčat, zalijte zeleninovým vývarem. Opláchněte tymiánové snítky a přidejte je do polévky spolu s bobkovými listy. Přiveďte k varu a 5 minut nepřiklopené vařte.

5) Ve druhém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji, vložte do ní těstoviny, uvařte je tak, aby byly velmi tuhé na skus, tedy kratší dobu, než je uvedeno v návodu na obalu. Sceďte a v cedníku prolijte studenou vodou.

Bílé fazole propláchněte a nechte okapat v cedníku. Bílé fazole, těstoviny a rajčata přidejte do polévky a vařte ji dalších 5 minut.

6) Polévku dochuťte mořskou solí a pepřem. Vmíchejte do ní polovinu pistou a podávejte se lžičkou zbývajícího navrchu. Podle chuti posypte nastrouhaným sýrem.

Doba přípravy 1 hodina

Náročnost 2

Energie v 1 porci 2388 kJ

Carrée d’agneau aux-herbes

Jehněčí karé v bylinkové krustě

(4 porce)

Na jehněčí karé:

2 šalotky, 2–3 stroužky česneku, 60 g změklého másla, 50 g včerejšího bílého pečiva, 3 snítky hladkolisté petrželky, 4–5 snítek tymiánu, 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu, 1 žloutek, mořská sůl, pepř, 400 g třešňových rajčat, 2 jehněčí hřebínky v celku (po 400 g; kuchyňsky upravené), 2 lžíce olivového oleje

Na pyré:1 kg moučnatých brambor, mořská sůl, 200 ml plnotučného mléka, 6–8 lžic kvalitního olivového oleje, pepř

Co ještě: lis na brambory

1) Na bylinkovou krustu oloupejte šalotky a česnek. Na 1 lžíci másla je opečte dosklovita a odložte. Pečivo zbavte kůrky. Bylinky opláchněte, otřepejte dosucha a otrhejte lístky. Pečivo a bylinky krátce promixujte v chopperu.

Smíchejte s citronovou kůrou, zbývajícím máslem, šalotkovou směsí a žloutkem, osolte mořskou solí a opepřete.

2) Omyjte rajčátka. Na pyré oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a v osolené vodě vařte asi 20 minut doměkka.

3) Mezitím předehřejte troubu na 160 °C. Jehněčí díly omyjte studenou vodou a osušte. V pánvi rozehřejte olej. Maso na něm ze všech stran asi 2 minuty zprudka opékejte, osolte a opepřete. Přeneste na plech.

Bylinkovou směs naneste na tu stranu kusů jehněčího, na níž je tukové krytí, a jemně přitiskněte. Na plech přidejte rajčátka. Pečte 15 minut uprostřed trouby, pak plech vyjměte z trouby, maso zakryjte alobalem a udržujte v teple. Troubu přepněte na gril (nebo na 250 °C).

4) Sceďte brambory, uschovejte přitom trochu vody, v níž se vařily. Brambory prožeňte lisem (dá se použít lis na spätzle) zpátky do hrnce. Současně s tím ohřejte mléko a vmíchejte je do pyré.

Po troškách postupně vmíchávejte olivový olej, až bude pyré pěkně krémové, podle potřeby lze přidat i trochu vody z vaření brambor. Pyré ochuťte mořskou solí a pepřem a zakryté udržujte v teple.

5) Z masa odstraňte alobal a jehněčí zhruba 5 minut zapékejte uprostřed trouby, až krusta mírně zhnědne. Maso mezi žebírky nakrájejte na kotlety a podávejte s rajčaty a bramborovým pyré

Doba přípravy 1 hodina 30 minut

Náročnost 3

Energie v 1 porci 3645 kJ

Bœuf bourguignon

Dušené hovězí maso po burgundsku

(4 porce)

1 kg prorostlého hovězího masa na dušení (např. spodní šál), 2–3 stroužky česneku, 2–3 drobné snítky tymiánu, 1 velká cibule, 2 bobkové listy, 1 láhev dobrého červeného vína (z Burgundska), 1 velká mrkev, 3 lžíce oleje neutrální chuti, 1 vrchovatá lžíce mouky, 500 ml hovězího vývaru, mořská sůl, pepř, 300 g drobné šalotky, 100 g slaniny, 250 g drobných žampionů, 30 g másla, 1 lžíce hnědého cukru

1) V předvečer nakrájejte maso na kostky asi 6 × 6 cm a nasypte je do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte k masu. Tymián opláchněte pod tekoucí vodou a otřepejte dosucha.

Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo a spolu s tymiánem a bobkovým listem přidejte k masu. Zalijte červeným vínem. Mísu zakryjte a maso nechte přes noc marinovat v chladničce.

2) Druhý den vyjměte maso z marinády, nechte okapat a osušte. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky.

3) V kastrolu na silném ohni rozehřejte olej a ze všech stran na něm zprudka opékejte maso 4–6 minut. Přidejte mrkev, posypte moukou a podlijte trochou marinády. Přilijte zbývající marinádu včetně cibule, bobkového listu a tymiánu a také hovězí vývar.

Lehce osolte, opepřete a přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň, přiklopte kastrol a maso duste na mírném ohni zhruba 2½ hodiny. Pak do kousku masa zapíchněte masovou vidličku. Jde-li vidlička snadno vytáhnout, je maso hotové; když jen s obtížemi, duste maso ještě 30 minut.

4) Mezitím oloupejte šalotky, nakrájejte na nudličky slaninu a očistěte žampiony. V pánvi rozehřejte máslo a šalotky na něm zhruba 8 minut opékejte ze všech stran dozlatova. Posypte cukrem a nechte krátce zkaramelizovat. Přidejte slaninu a houby a opékejte dalších 5 minut.

5) Jakmile bude maso hotové, vyjměte je z omáčky a udržujte zakryté v teple. Do omáčky vmíchejte směs s houbami. Zhruba 5 minut vařte, dochuťte mořskou solí a pepřem. Maso vraťte do omáčky a prohřejte. Podávejte s bramborovým pyré anebo se širokými nudlemi (tagliatelle).

Tip: Na bœuf bourguignon se hodí nejvíce spodní šál, protože má o něco hrubší, delší svalová vlákna a je trochu prorostlejší tukem než o něco libovější hovězí plec.

Doba přípravy 3 hodiny 15 minut + 12 hodin marinování

Náročnost 2

Energie v 1 porci 3792 kJ

Coq au vin

Kohout na víně

(Vzhledem k menší dostupnosti kohouta či mladé slípky je v receptu použito kuře)

(4 porce)

1 velké kuře (asi 1,8 kg, rozporcované na 8 dílů), 2 lžíce oleje, 1 vrchovatá lžíce mouky, 1 láhev dobrého červeného vína (z Burgundska), 500 ml drůbežího vývaru, 1 velká cibule, 100 g celeru, 2 mrkve, 10 snítek tymiánu, 2 bobkové listy, mořská sůl, pepř, 250 g perlových cibulek, 100 g uzené slaniny v plátcích, 250 g drobných žampionů, 30 g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1–2 špetky cukru, ½ svazku hladkolisté petrželky.

1) Kuřecí díly omyjte studenou vodou a velmi důkladně osušte. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej. Naporcované kuře na něm asi 8 minut opékejte ze všech stran dozlatohněda. Poprašte moukou. Podlijte pořádnou dávkou vína. Víno svařte, pak přilijte zbývající víno a drůbeží vývar a přiveďte k varu.

2) Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Tymián opláchněte a otřepejte dosucha. Do kastrolu přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer spolu s 5 snítkami tymiánu a bobkovými listy.

Osolte a opepřete a na mírném ohni duste přiklopené přibližně 1 hodinu 15 minut.

3) Mezitím zalijte perlové cibulky horkou vodou, nechte chvilku stát, pak je prolijte studenou vodou a oloupejte. Slaninu nakrájejte na tenké nudličky. Očistěte houby. V pánvi rozehřejte máslo a 7 minut na něm opékejte cibulky dozlatova.

Přisypte slaninu, houby a všechno dalších 5 minut zprudka opékejte. Opepřete a přiklopené udržujte teplé.

4) Podušené kuře vyjměte z omáčky a zakryté odložte. Do omáčky přidejte houbovou směs a rajčatový protlak. Všechno přiveďte k varu a omáčku svařte mírně dohusta. Ochuťte mořskou solí, pepřem a cukrem. Kuře vraťte do omáčky a znovu v ní krátce prohřejte.

5) Petrželku opláchněte, otřepejte dosucha, otrhejte lístky a nakrájejte je nahrubo. Ze zbývajících snítek tymiánu odrhněte lístky (jsou-li mladé, můžete je ponechat v celku) a spolu s petrželkou jimi posypte maso. Kuře na víně podávejte horké.

Tip: K dušení nemusíte použít nejlepší a nejdražší víno na světě, ale určitě sáhněte po dobrém víně – chutná omáčka vám to vynahradí!

Doba přípravy 1 hodina 45 minut

Náročnost 2

Energie v 1 porci 4106 kJ

Crémet aux baies rouge

Nočky crème fraîche s bobulemi

(4 porce)

Na nočky:1 vanilkový lusk, 500 g bílého jogurtu z plnotučného mléka, 150 g crème fraîche, 25 g moučkového cukru

Na ovoce a na ozdobení:200 g jahod, 150 g malin, 1½ lžíce moučkového cukru, 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 300 g směsi čerstvého bobulového ovoce k podávání, 1 lžíce nesolených pistácií, lístky bylinek na ozdobení (verbena citronová, bazalka, máta nebo meduňka)

Co ještě: plátýnko (mušelín, pasírovací šátek)

1) Na nočky podélně rozřízněte vanilkový lusk a vyškrabejte z něj dřeň. Smíchejte ji dohladka s jogurtem, crème fraîche a moučkovým cukrem.

2) Síto vyložte plátýnkem a položte nad misku. Dejte do něj připravenou směs, konce plátýnka přeložte navrch. Nechte v chladničce nejméně 4 hodiny vykapávat.

3) Jahody a maliny přeberte, jahody opláchněte v cedníku, očistěte a nakrájejte nadrobno. Jahody a maliny s 1 lžící moučkového cukru a citronovou šťávou vložte do vysoké zavařovací sklenice nebo nádoby z příslušenství tyčového mixéru. Tyčovým mixérem zpracujte na pyré a to pak přeceďte přes sítko.

4) Čerstvou směs ovoce k podávání přeberte, je-li třeba, omyjte a osušte. Nakrájejte pistácie.

5) Nyní ztuhlý krém vyjměte z chladničky a zbavte plátýnka. Pomocí dvou lžic z něj vytvarujte 4 noky a položte je na talířky

(nebo je lžící rozdělte do mističek). Přidejte směs čerstvého ovoce a ovocnou omáčku, posypte pistáciemi a zbývajícím moučkovým cukrem a podávejte ozdobené lístky bylinek

Tip: Le crémet vypadá pěkně, když vykapanou směs natlačíte do ozdobných jednoporcových silikonových formiček (jako na cupcaky, srdíčka atd.) a pak vyklopíte na talířky

Doba přípravy 40 minut+ chlazení: nejméně 4 hodiny

Náročnost 1

Energie v 1 porci 1425 kJ

Nejen tyhle, ale i další krásné recepty francouzské kuchyně najdete v kuchařce Anne-Katrin Weberové Moje skvělé recepty z francouzského bistra, kterou vydalo nakladatelství Slovart.

Text: Eva Hořánková, recepty Anne-Katrin Weberová Moje skvělé recepty z francouzského bistra, nakl. Slovart.

Foto: repro z knihy Moje skvělé recepty z francouzského bistra Wolfgang Schardt, vydalo nakladatelství Slovart 2016, str 44, 55, 93, 119, 133, 155

Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Stavěl Leonardo nové hlavní město Francie?
historyplus.cz
Stavěl Leonardo nové hlavní město Francie?
„Nevěřím, že se kdy narodil muž, který by věděl tolik co Leonardo,“ skládá francouzský král František I. poklonu na adresu svého hosta. Je jím Leonardo da Vinci. Pobyt stárnoucího génia v zemi galského kohouta je spjat s řadou legend a záhad. Jedna se týká i mistrova pracovního zaměření. Měl se zde chopit králova ambiciózního architektonického projektu? Ještě
Jak si postupně vytvořit zero-waste domácnost a přirozeně dávat věcem další šanci
epochaplus.cz
Jak si postupně vytvořit zero-waste domácnost a přirozeně dávat věcem další šanci
Upcyklace se stává jedním z nejzajímavějších trendů moderních domácností. Nejde jenom o recyklaci, ale zároveň o chytré a kreativní využívání věcí, které by jinak skončily v odpadu. Díky upcyklaci můžete ušetřit peníze, zútulnit svůj domov a především výrazně snížit svou ekologickou stopu. Jak ale vlastně začít a co všechno obnáší zero-waste domácnost? Není to jenom
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Svěží letní salát s avokádem
tisicereceptu.cz
Svěží letní salát s avokádem
Avokádo obsahuje hodně vlákniny, a ta přidává na pocitu sytosti. Naopak, ale obsahuje malé množství cukrů, a proto je perfektní pro low carb nebo ketonových dietách. Ingredience citrón olivový
Starodávná krása v moderním stylu
nejsemsama.cz
Starodávná krása v moderním stylu
Lázně Teplice nejsou tak velké ani schované v lůnu přírody jako třeba Karlovy Vary. Mají ale dlouholetou, úžasnou tradici a návštěvníci odjíždějí nadšeni. Pro ženy, které si chtějí zklidnit mysl, ulevit tělu a dopřát si přitom i špetku elegance a kultury, jsou Teplice v Čechách jako stvořené. Ať už se tam chystáte jenom na víkend s kamarádkou, nebo máte před sebou
Zanechal vzkaz pro moji maminku
skutecnepribehy.cz
Zanechal vzkaz pro moji maminku
Nemohla jsem přijet na pohřeb svému strýci. V ten den jsem tedy alespoň uctila jeho památku a vzpomínala na něj. Někdy se v našich životech přihodí věci, kterým nerozumíme. V čase, kdy zemřel můj oblíbený strýc Miloš, jsem byla tisíce kilometrů daleko. Je tedy víc než zvláštní, že nám i tak bylo dopřáno poslední rozloučení. Smrtí to nekončí Nikdy jsem se nezajímala
Čtyřnozí terapeuti: Psi mají pozitivní vliv na duševní zdraví teenagerů
21stoleti.cz
Čtyřnozí terapeuti: Psi mají pozitivní vliv na duševní zdraví teenagerů
Výzkum provedený japonskými odborníky naznačuje, že mít doma psa by mohlo být pro dospívající prospěšné. Čtyřnozí mazlíčci totiž zlepšují jejich duševní zdraví a snižují projevy agrese, díky čemuž se
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
iluxus.cz
Limitovaná edice Royal Salute 25 YO exkluzivně pro Českou republiku
Royal Salute, ultraprémiová skotská whisky úzce spjatá s britskou královskou korunou, představuje to nejlepší z umění skotského blendování. Značka nyní poprvé ve své historii uvolnila sérii 21 privátn
Světové legendy, ze kterých mrazí: Od Krvavé Mary po Slender Mana
enigmaplus.cz
Světové legendy, ze kterých mrazí: Od Krvavé Mary po Slender Mana
Městské legendy jsou příběhy, které se šíří neuvěřitelnou rychlostí a dokážou vyděsit i ty nejodvážnější. Ať jde o přízračné bytosti z Japonska, nebo o strašidelné historky z někdejšího Československa
Pavla Beretová: Žena, která nedokáže říct „ne“ žádné prosbě!
nasehvezdy.cz
Pavla Beretová: Žena, která nedokáže říct „ne“ žádné prosbě!
Prožila ztrátu, kterou si málokdo dovede představit. Přišla o matku, otce i sestru bez možnosti se s nimi rozloučit. Přesto dnes dokazuje, že i bolest může přinést sílu a nový pohled na život. Herečka
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
epochalnisvet.cz
Ničil fanatický kazatel Savonarola krásu?
V klášteře San Marco ve Florencii se mačká dav věřících. Fascinovaně přitom hledí na pohublého kněze na kazatelně. „Čiňte pokání za své hříchy, za hanebný a příliš světský způsob života,“ hřímá Savonarola. Stroze zařízenou místností se rozléhají slova modlitby. Dominikánský kněz Girolamo Savonarola (1452–1498) klečí na zemi, ruce má sepnuté a oči obrácené v sloup.