Domů     Čekanka je skvělá zimní zelenina
Čekanka je skvělá zimní zelenina
31.3.2023

Mnozí ji znají a nedají na ni dopustit, jiní ji sice v obchodě viděli, ale ještě ji nekoupili.

Vztah k této zelenině by se dal možná charakterizovat jako rozporuplný. Jedni ji milují, druzí tvrdí, že je hořká, a pak je spoustu těch, kteří by ji třeba i koupili, ale prostě nevědí, co s ní, jak ji upravit. To poslední se dá napravit.

Něco o rostlině

Čekanka není jako salát, který se vyseje a sklízí se hlávky. Jde o dvouletou rostlinu, která v prvním roce vytváří listovou růžici a ve druhém se teprve z kořenů pěstují nám známé puky.

Tedy nejen puky, protože je více druhů, ale na našem trhu ji nejčastěji najdeme ve formě světle zelených a červených puků nebo červených hlávek.

Čekanka je Belgičanka

Proč?

Dvouletá rostlina samozřejmě existovala i v jiných státech, ale teprve ve 30. letech 18. století ji objevil jistý Belgičan, když na kořeny rostliny, které nechal sušit ve sklepě, aby z nich připravil cikorku (ano právě tato známá náhražka kávy se z kořenů dělala), zapomněl.

Jenže ve sklepě byla tma a vlhko, a tak z kořenů vyrašily puky. Listy měly šťavnaté, příjemně nahořklé. Trvalo ještě nějakou dobu, než se čekanka začala objevovat na trhu a ještě déle, než slavila úspěch v Paříži.

Od té doby ale vítězně táhne světem a objevuje se na těch nejvybranějších tabulích. Zejména ovšem v Belgii, Itálii a Francii.

Něco o pěstování puků

Jak se čekanka pěstuje, potřebujeme vědět už proto, abychom s ní uměli zacházet. Předpěstované kořeny se zahrnou zeminou a z nich tak ve tmě rostou 5 až 8 týdnů listy. Listy jsou bílé (nebo bíločervené) a co je důležité, v této době nejsou příliš hořké.

Z toho vyplývá, že když čekanku kupujete, měla by být co nejčerstvější a zabalená v černém papíru. Protože působení světla jí nedělá dobře a také čím je starší, tím více hořkne. Doma ji potom spotřebujte ze stejných důvodů co nejrychleji.

Hlávková je z Itálie

Čekanka, která vás okouzlí krásnou červenou hlávkou, se pěstuje především v Itálii. Trochu připomíná menší zelí. Hlávky jsou kulaté a zvrásněné a mají křehké a šťavnaté listy. Co se týče hořkosti je podobná té, která tvoří puky.

Asi nejznámější druh se nazývá radicchio, podle oblasti, odkud pochází, a najdete ho i na našem trhu.

Zelenina pro zdraví

Pokud si potrpíte na zdravý životní styl, je čekanka právě pro vás. Obsahuje spoustu minerálů, jako třeba fosfor vápník, hořčík a železo i mnohé vitamíny.

Nejčastěji je zmiňována kyselina listová a vitamíny skupiny B. Puky obsahují vlákninu, která je prospěšná pro zažívání. Její konzumace pomůže zejména vašim játrům, a pokud ji jíte pravidelně, sníží se i hladina cholesterolu, takže prospívá srdci a cévám.

Navíc je lehce stravitelná, proto ji mohou jíst i lidé se slabším žaludkem. Je vhodná jako doplněk k redukčním dietám, a mohou ji jíst i diabetici.

Zapečená

4 čekankové puky, 8 plátků šunky, 250 g výrazného sýra (gorgonzola, ementál, parmezán, kousek másla

1) Syrové čekankové puky omyjte a podélně rozpulte. Každou polovinu čekanky obalte šunkou a spíchněte párátkem.

2) Poté poklaďte kousky pokrájeného sýra a takto zabalenou čekanku vložte do máslem vymaštěného pekáčku či zapékací misky.

3) Dejte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zhruba 15 minut. Podávejte s čerstvou bagetou a sklenkou bílého vína.

Rizoto s červenou čekankou

320 g rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli), 1 cibule, 1 hlávka červené čekanky, 200 ml červeného vína, 50 ml balzamikového krému, 1,5 litru zeleninového vývaru, parmezán, máslo, olivový olej, sůl, pepř

1) Na plotnu postavte střední hrnec a nechte v něm rozpustit asi 2 lžíce másla. Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli, tu pak na másle na mírném ohni nechte v hrnci zesklovatět.

Poté přisypte rýži a chvilku ji v hrnci míchejte vařečkou, aby se spojila s máslem a cibulkou. Do hrnce vlijte sklenku, přibližně 200 ml, červeného vína. Až se odpaří alkohol z vína, přidejte špetku soli a pepře a začněte postupně přilévat vývar.

2) Asi po 10 minutách varu a přilévání vývaru, přidejte na jemné proužky pokrájenou čekanku. Duste dalších 10 minut a přidávejte vývar dle potřeby. Na konci doby varu bude krémové rizoto, vývar se téměř odpaří.

Hrnec odstavte z plotny a do rizota vmíchejte ještě kousek másla a trochu je zakápněte olivovým olejem. Nakonec přisypte hrst strouhaného parmezánu a vše dobře promíchejte.

4) Rizoto naservírujte na talíř, jemně jej posypte parmezánem, zakápněte balzamikovým krémem a podávejte.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fotografie od jezera Loch Ness: Žert, nebo skutečnost?
enigmaplus.cz
Fotografie od jezera Loch Ness: Žert, nebo skutečnost?
V roce 1972 svět žasne nad fotografiemi amerického hudebníka a vědce Roberta Rinese (1922–2009) pořízenými u jezera Loch Ness. [gallery ids="158512,158511,158513"] Zřetelně je na nich vidět útv
Kámasútra v kameni: Zachycují indické chrámy orgie?
epochalnisvet.cz
Kámasútra v kameni: Zachycují indické chrámy orgie?
Nepřehlédnutelné jsou už z dálky, skutečné překvapení nabízí ale až detailní pohled na jejich fasády. Chrámy v indickém Khadžuráhu totiž mají velmi nezvyklou výzdobu. Jejich zdi jsou poseté stovkami reliéfů, které zachycují divoké sexuální praktiky.   Britský vojenský geodet Cornet James Franklin nevěří vlastním očím. V roce 1819 totiž v džungli střední Indie objevuje pozapomenuté chrámové
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
epochanacestach.cz
LITOMĚŘICKÉ VINOBRANÍ 2025.
Jedná se o jednu z největších a nejoblíbenějších akcí ve městě. Slavnost sklizně vinné révy je spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními, degustacemi vína, burčáku a dalších pochutin. Kulturní program bude probíhat opět na několika scénách – Mírové náměstí, historická scéna, divadelní nádvoří, hradní nádvoří, Tržnice Felixe Holzmanna, Dominikánské náměstí a klub Baronka. http://mkz-ltm.cz/mimoobjekty/program/vinobrani-2025-6126.html
Stanfordský vězeňský experiment: Když se z dozorců vyklubou tyrani!
21stoleti.cz
Stanfordský vězeňský experiment: Když se z dozorců vyklubou tyrani!
Z jedné skupiny dobrovolníků se stanou vězni a z druhé jejich věznitelé. Tak lze popsat základ experimentu, realizovaného v létě 1971 na kalifornské Stanford University. Cílem bylo sledovat, jak se ch
Barvy podzimu ve špercích LOEE
iluxus.cz
Barvy podzimu ve špercích LOEE
Podzim je obdobím, kdy příroda maluje své nejkrásnější tóny – zlatavé, cihlově červené, hořčicově žluté, borovicově zelené. A my se chceme obklopovat teplými barvami, které podtrhují emoce, eleganci i
Studánka u lesa léčila lidi i zvířata
skutecnepribehy.cz
Studánka u lesa léčila lidi i zvířata
Nevěřila jsem, že dokáže energie místa uzdravovat. Až mi poradila bylinkářka léčivou studánku. Viděla jsem tu vodu pít divokou zvěř, a tak jsem ji zkusila. Od chvíle, co zemřel můj muž, začalo se všechno v mém životě hroutit. Syn se odstěhoval do daleké ciziny a já zůstala sama. Do toho mě začalo trápit zdraví. Lékaři mi sdělili, že
Kvůli Ulici to má u Novákové doma vřít
nasehvezdy.cz
Kvůli Ulici to má u Novákové doma vřít
Nečekaný příchod herečky Sandry Novákové (43) do seriálu Ulice okamžitě vyvolal vlnu nevole mezi fanoušky, ale očividně měl také rychlý dopad na její manželství s režisérem Vojtěchem Moravcem (38).
Perfektně naložení utopenci
tisicereceptu.cz
Perfektně naložení utopenci
Na utopence nutně potřebujete dvě základní věci – kvalitní buřty a poctivě kyselý lák. Po popíjení se budou hodit. Ingredience 20 ks kvalitních špekáčků náplň 3 feferonky nakrájené na kolečka
Zašlá sláva: Perličky z lázeňského života
historyplus.cz
Zašlá sláva: Perličky z lázeňského života
Zcestovalý panovník Edwarda VII. chytla u srdce česká příroda Britský král Edward VII. (1841–1910) rád cestuje. Do světa vyráží reprezentovat svou zemi, jednat se státníky nebo ze zdravotních důvodů. Mariánské Lázně poprvé navštíví v roce 1897, tedy v době, kdy ještě nesedí na trůnu (vládl od ledna 1901). A byť se záměrně ubytuje pod jiným jménem, jeho
Letadlo těžší než vzduch
epochaplus.cz
Letadlo těžší než vzduch
Už nejstarší mýty vypráví o létání. S křídly to zkouší už Ikaros, který ale vyletí příliš blízko slunci, jež jej spálí. Křídla se i v průběhu středověku a novověku staví z peří, ale i z jiných materiálů, a odvážní vynálezci s nimi skáčou z věží a pod věžemi si lámou nohy. I Leonardo da Vinci (1452–1519) propadne létání a navrhne hned
Už vám není dvacet? A co má být?
nejsemsama.cz
Už vám není dvacet? A co má být?
Právě nyní nejlépe víte, že zralá pleť chce pravidelnou péči, něhu a respekt. My vám zase prozradíme ty nejlepší triky. Spolu se středním věkem přichází i menopauza, kdy dochází ke snížení tvorby ženských hormonů estrogenu a progesteronu. To má mimo jiné vliv i na pleť a pokožku. Asi nejčastěji se menopauza na pokožce projeví suchostí. Proto je potřeba
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i