Lučina, žervé, kiri a kdo ví, co ještě. Oblíbené a zdravé smetanové sýry s tvarohem jsou čím dál dražší a pro mnohé z nás i nedostupnější. Ale naše babičky je připravovaly běžně z domácích surovin. Dnes jejich skvělé pozapomenuté recepty znovu objevujeme…
Paní domu se rozhodla pro vás vyzkoušet v poslední době tolik rozšířený recept na domácí tvarohový sýr, který dobývá české domácnosti.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/06/mg_0263-768x511.jpg)
Co budete potřebovat?
Základem je plátýnko nebo bílý kapesník. Dále potřebujete misku, cedník, dva velké bílé jogurty (nejméně s 10 % tuku), jednu smetanu ke šlehání a sůl. Podle chuti můžete doplnit drceným kmínem, paprikou, pepřem, čerstvou pažitkou, česnekem…
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/06/mg_0267-768x511.jpg)
Postup při přípravě sýra
1) Oba jogurty smíchejte se šlehačkou v míse, osolte a dobře kverlačkou promíchejte.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/06/mg_0278-768x511.jpg)
2) Lehce osolíme.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/06/mg_0282-768x512.jpg)
3) Na cedník, umístěný na hrnci, pak dejte plátýnko a na něj vylijte připravenou hmotu. To celé dejte do lednice a nechejte odkapávat syrovátku celých 24 hodin.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/06/mg_0299-768x554.jpg)
4) Hotový sýr.
![](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2020/06/mg_0298-768x524.jpg)
4) A je hotovo. Sýr si můžete namazat na domácí chléb a přikusovat domácí „výpěstky“ – rajčata, ředkvičky,…
Text: Marie Šrámková, foto: Radana Krippnerová