Domů     Markéta Hrubešová: Miluju jídlo a vše kolem něj
Markéta Hrubešová: Miluju jídlo a vše kolem něj
12.6.2020

K herectví přidala Markéta Hrubešová, známá z filmů, seriálů i divadelních představení, další profesi – vaření. Rozhovor jsme tedy začaly právě jím, i když jen v teoretické podobě.

Bylo vaření vaší zálibou již odmala?

Je to tak. Vaření je můj velký koníček. A teď už možná víc než jen koníček. Od herectví si odpočinu u vaření a od vaření zase odpočívám při herectví. Neustále ležím v kuchařkách, časopisech o jídle, dívám se na pořady o vaření.

Taky stále zkouším nové suroviny a jejich kombinace a vařím nové recepty. Zkrátka jídlo a vše kolem něj miluji.

Jak říkám ve své první kuchařce „Tak vařím já“, je to přece velká radost – trochu se zastavit a vychutnat si něco dobrého, popovídat si a dát si sklenku vína… Ať už v kruhu rodinném nebo s přáteli.

Jaká jídla mají v oblibě vaši blízcí, co vaříte nejraději? A vzpomínáte si na pokrm, který se vám opravdu nepovedl?

Vařím podle nálady a momentální chuti. Někdy mi úplně stačí „jen“ salát z čerstvé zeleniny (už bude jaro, hurá!) třeba se zastřeným vejcem. Někdy zase těstoviny nebo krémové rizoto. A někdy si naopak s velkou chutí dám pořádný kus masa.

A také velmi často dostávám chuť na rybu. Vařím a jím s láskou opravdu úplně všechno. Samozřejmě že se někdy něco nepovedlo, ale jak říkají lidé od koní: „Kdo nepadá, nejezdí.“

Zdědila tuto zálibu po vás i vaše dcerka, pomáhá vám doma i jinak?

Dcera mi v kuchyni pomáhá odmalička. Stačí, abych řekla, že jdeme vařit, a už si nese židličku a obléká zástěrku. Naposledy sama upekla koláč. Z mouky, cukru, kefíru, jablíček a kypřícího prášku. Jen jsem jí ho dala do trouby a zase vyndala.

Musím ji pochválit, velice se povedl. Baví ji to a sama si vymýšlí vlastní recepty. Pomáhá mi také krájet zeleninu. Má svůj umělohmotný nůž a prkénko. Také nadšeně pokrmy zdobí a servíruje. Ale snažím se ji zapojovat i jinak.

Učím ji odkládat oblečení na židličku, neválet ponožky po zemi, utírat prach, vyndat nádobí z myčky apod.

Jak byste se charakterizovala jako „paní domu“? Jaký máte vztah k domácím pracím děláte některé raději než jiné?

Myslím, že úklid je opravdu nevděčná práce, která není vidět, když je hotová, ale která je opravdu hodně vidět, když hotová není… Mnohem raději trávím čas u kuchyňského sporáku než u žehličky nebo vysavače.

A navíc takové dobře uvařené jídlo dokáže vykouzlit na tvářích úsměv a vyčarovat dobrou náladu. Což se o žehličce ani luxu říct rozhodně nedá… Ale i domácí práce se dají zjednodušit, když máte dobrého elektrického pomocníka.

Což platí i o kuchyňských přípravách. Já mám naštěstí skvělý přístroj Thermomix, který krájí, váží, vaří a seká. Tak mi vše jde hezky od ruky.

Máte kromě vaření i nějaké další koníčky, například malování, ruční práce a podobně?

Já opravdu nejraději vařím a také o vaření píšu. Právě jsem dokončila druhou kuchařku s názvem „Tak vařím já – Rebelka“. Je to kuchařka specializovaná na recepty, ve kterých se používá pivo, a na recepty, které se k pivu dobře hodí.

Vše jsem vymyslela, napsala a uvařila sama. A následně jsme recepty doma fotili. Přípravné práce, focení a psaní dohromady zabraly skoro půl roku života… Ale myslím, že se opravdu povedla a doufám, že bude stejně úspěšná jako ta první.

Odjela byste třeba na víkend z náhlého popudu, bez dlouhého rozmýšlení, protože vám právě například odpadlo natáčení?

Takhle většinou vypadají všechny mé odjezdy. Vzhledem k nepravidelné pracovní době a také k tomu, že mnohdy pracuji i o víkendech a svátcích, to vlastně ani nemůže být jinak. Ale vůbec mi to nevadí. Naopak. Většinou, když něco dlouhodobě plánuji, to nevyjde. Nebo se to vůbec nepovede…

Jaké aktivity podnikáte během roku s rodinou, cestujete ráda? Kam jezdíte na dovolenou?

Času na jiné aktivity moc nezbývá. Přece jen už je dcera školou povinná, každý den má nějaký kroužek, a také si volného času chceme trochu užívat. Co se dovolených týče, mnohem raději jezdím na prázdniny…

A čím jsem starší, tím ochotněji zůstávám doma v České republice. Je tady tolik krásných měst a vesnic, skvělých farem, vinic a restaurací a vůbec míst, která jsem ještě nestihla navštívit…

Máte nějaký profesní či osobní sen, například roli, kterou byste si ráda zahrála, návštěvu nějakého místa a podobně?

Beru život tak, jak přichází. A se vším, co přináší. Jak se říká, i všechno zlé je k něčemu dobré. A také, že co tě nezabije, to tě posílí. A to, co si opravdu přeji, si nechám jen pro sebe. Pak už by to přece nebyl sen…

– Narodila se 17. 3. 1972.

– Je absolventkou Státní konzervatoře – oboru hudebně – dramatického.

– Po ukončení studií byla v angažmá ve Východočeském divadle v Pardubicích, hrála také v divadle Skelet Pavla Trávníčka a nyní vystupuje s Divadelní společností Josefa Dvořáka.

– Ve filmu se objevovala již jako dítě, ale první velkou rolí byla ještě v době studií v roce 1989 Ulrika ve filmu Oznamuje se láskám vašim.

Následovaly další filmové i seriálové role (Sedím na konári a je mi dobre, Golet v údolí, Konec básníků v Čechách, Zdivočelá země a další).

– Ráda a dobře vaří, vystupuje v televizních pořadech s touto tematikou, v roce 2011 vydala kuchařku Tak vařím já, nyní jí vychází druhá s názvem Tak vařím já – Rebelka.

– Jejím manželem je fotograf David Kraus, má dceru Christel (8).

Text: Dana D. Daňková, foto: Dan Zahrádka, archiv Markéty Hrubešové, Shutterstock

Předchozí článek
reklama
Související články
1.12.2023
Přemýšlivý čtyřicátník. Introvert. Mluví potichu, váží každé slovo. Miluje svou rodinu. Má rád rychlá auta. A má rád divadlo. „Měl jsem sen dělat kumšt a ten sen se mi plní…“ Lukáš Langmajer je Plzeňák. Vyrůstal jako nejmladší v rodině plzeňského muzikanta, sbormistra a operního a operetního zpěváka Jiřího Langmajera a jeho paní. Má o čtrnáct let staršího bratra Jiřího, kterého si ale jako malý m
20.11.2023
Podobá se akváriu, ale s tím rozdílem, že část objemu není pod vodou. A tak hlavní pozornost přitahují rostliny, kterými je osázené. Je to koníček pro odvážné, vytrvalé a pečlivé chovatele s duší dobrodruha. Je to skoro jako v té pohádce od Boženy Němcové, kde chytrá horákyně nebyla ani oblečená, ani nahá… Stejně tak paludárium není ani akvárium, ani terárium… Je to vlastně obojí. A každé palud
5.11.2023
Posezení v Papilio restaurantu je gurmánským zážitkem, který by si neměl nechat ujít žádný obdivovatel kuchařského umění. V moderní fine dining restauraci, která nabízí nevšední gastronomický zážitek za použití sezonních a udržitelných produktů, je host skutečným králem. Šéfkuchař Jan Knedla vám představí celou škálu chutí. Pro novinky nemusí chodit daleko. Inspiruje se nejen kuchařským umě
27.10.2023
Jako dítě chtěla být úřednicí. Už jako studentka si zahrála v Národním! Zpívající herečka, co našla uplatnění na klasickém divadle, v muzikálech i v televizních inscenacích či seriálech. Naposledy hrála v seriálu Sestřičky. Její smutný konec diváci oplakali. Jako maličká prý byla exhibicionistkou. Snažila se lidi kolem zaujmout, pobavit, provokovat, rozesmát, cokoli… „Byla jsem ráda středem poz
25.10.2023
Hlavní město Slovenska můžete poznávat různými způsoby. Jestliže milujte zeleň, můžete využít širokou síť cyklotras a kochat se pohledem na třetí nejzelenější hlavní město na světě ze sedla jízdního kola. V případě, že máte rádi dobré jídlo a víno, právě nyní, na podzim, je ten pravý čas vychutnat si dobroty, které voní z každého koutu města. Chcete-li však poznat Bratislavu naplno, využijte možno
reklama
reklama
Šikovné tipy
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu […]
Podzim se vybarvil
Barevný podzim je stále ještě tady. Co s jeho pomocí můžete vykouzlit za parády? Nedělní prostírání Barvami podzimu jsou sytě žlutá a zářivě oranžová, právě ty odstíny, které se nádherně vyjímají na slavnostně prostřeném stole. Stačí ozdobit žluté ubrousky snítkami s plody hlohu nebo jeřabin, přidat zelený lístek pro dojem svěžesti a mezi prostíráním rozestavit […]
Trochu jiné figurky z kaštanů
Také už máte doma hromádku čerstvě vyloupnutých kaštanů? Proti jejich přitažlivost není obrany, když je neseberou děti, vklouznou vám do kapsy skoro samy. Ale nelitujte, dá se z nich krásně tvořit. Výtržníci (viz úvodní foto) Figurka s palcátem má baňaté ruce ze žaludů, které je potřeba do tělíčka ze šišky vlepit. Druhá figurka upoutá ježatým […]
Květináč z papírových ruliček
Také se vám doma hromadí staré noviny, reklamní letáky i použité balicí papíry? Nejsou jen pro zlost, kdepak, papír se dá stočit do ruliček a ty lze pak splétat podobně jako proutí. Základní postup je zcela jednoduchý. Papír stačí nastříhat na pruhy a těsně navíjet na pletací jehlici nebo špejli. Pak jehlici vytáhněte a máte […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kolik nakonec zaplatí za drbání na zádech?
nasehvezdy.cz
Kolik nakonec zaplatí za drbání na zádech?
Bývalá osobní asistentka Graham Chase Robinson, která pracovala před čtyřmi lety pro Roberta De Nira (80), svého chlebodárce žaluje. Tentokrát nejde o obvinění ze sexuálního deliktu, ale o krutou d
GOLDBERGH GO BIG OR GO HOME: nová kolekce snow couture
iluxus.cz
GOLDBERGH GO BIG OR GO HOME: nová kolekce snow couture
Lyžařský ráj David Sport představuje snow couture kolekci luxusní značky GOLDBERGH, kterou si díky jedinečnému stylu, špičkové kvalitě a dokonale funkčnímu zpracování oblíbila i řada módních osobností
Obíhá Zemi mimozemský satelit?
epochalnisvet.cz
Obíhá Zemi mimozemský satelit?
Na oběžné dráze Země je v posledních letech dost rušno. Pohybuje se po ní totiž již několik tisíc satelitů. Podle záhadologů má být jedním z nich také Black Knight, tedy Černý rytíř. Na nebi byl údajn
VÁNOČNÍ JARMARK.
epochanacestach.cz
VÁNOČNÍ JARMARK.
Tradiční vánoční jarmark v Mnichově Hradišti s bohatou nabídkou vánočních dárků a pochutin ve stáncích se uskuteční 9. prosince na Masarykově náměstí. Můžete očekávat pestrý kulturní program místních škol, spolků a kapel na pódiu před budovou radnice. http://mnhradiste.cz
Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?
21stoleti.cz
Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?
„Každý muž, žena, dítě a domácí zvíře na této planetě, které užívá lékařské služby, je spojeno s ostrorepem,“ připomíná profesor zoologie Win Watson z UNH. Zatímco poptávka po modré, antibakteriální k
Vymění ho za tanečníka?
nasehvezdy.cz
Vymění ho za tanečníka?
První malé neshody se mají objevovat v manželství herce ze seriálu Pod hladinou Marka Adamczyka (35) a snowboardistky Evy Adamczykové (30). Rivalita v taneční show StarDance jim prý ve vztahu nedělá
Pohádkový poklad bývalého benediktinského kláštera: Bude někdy skutečně nalezen?
enigmaplus.cz
Pohádkový poklad bývalého benediktinského kláštera: Bude někdy skutečně nalezen?
Bývalý bohatý benediktinský klášter Opatovice nad Labem byl vypleněn v listopadu 1415 Otou z Bergova a Janem Měšteckým z Opočna. Přestože hlavní poklad, přísně střežený v klášterním podzemí, přes vešk
Byla jsem až moc sobecká
skutecnepribehy.cz
Byla jsem až moc sobecká
Spíš o tom čteme. Jak někdo neuměl stárnout s noblesou. Já to neviděla, dokud mne všichni neopustili. Jsem žena a ty se chtějí vždy líbit. Nepatřila jsem však mezi ty dámy, které by ve dvaceti nebo i ve třiceti šílely z prvních vrásek. Zde mám genetickou výhodu, v podstatě až ve čtyřiceti jsem si všimla, že tam
Záhadní jezuité v Čechách: Nelegální majetek se v Klementinu nenašel, ale provázela je špatná pověst
epochaplus.cz
Záhadní jezuité v Čechách: Nelegální majetek se v Klementinu nenašel, ale provázela je špatná pověst
Muž v černém hábitu zaklepe na dveře malého zednického domku kousek od Vltavy. Když se z nitra ozve rozpačitá pobídka ke vstupu, vezme za kliku. Cizinec sáhne do kapsy, vytáhne z ní kovově lesklý peníz a přisune ho zedníkovi před oči. „Nechtěl bys další?“ zeptá se. Když zedník kývne, muž ho pobídne, aby si vzal své nástroje a
Lilkové závitky se sýrem
tisicereceptu.cz
Lilkové závitky se sýrem
Pro milovníky italské kuchyně přinášíme originální recept na zapékané lilkové rolky. Suroviny na 2 porce 1 větší lilek 200 g ricotty 50 g parmezánu 50 g cottage sýru snítka tymiánu snítka r
Skvělý jahodový tvarožník
tisicereceptu.cz
Skvělý jahodový tvarožník
Tvarožník je tuzemskou obdobou italského tiramisu. Ingredience 400 g jahod 120 g piškotů 350 g zakysané smetany 400 g plnotučného tvarohu 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř