Domů     Biohazard v kuchyni
Biohazard v kuchyni
20.1.2020

Když se vás někdo zeptá, kde je i v uklizené domácnosti největší riziko nákazy, patrně většina odpoví, že na WC. Chyba, mnohem více si jich totiž pěstujeme v kuchyni.

V kuchyni mají škodlivé bakterie doslova ideální terén. Je tam stále teplo a vlhko a stále přibývají nové potraviny, které se starají o přísun čerstvých bakterií zvenku. Náš organismus se tomu dokázal do značné míry přizpůsobit.

Běžným následkem ledabylé hygieny v kuchyni bývá jen nevolnost či lehké střevní potíže. U lidí oslabených to ovšem může vést vážnějším zdravotním potížím.

Dřez

Na mycí houbičce a žínce žije stejně větší populace škodlivých bakterií než na záchodovém prkénku. Oboje vztaženo na čistotnou domácnost. Jak je to možné?

Už po prvním použití vytvoří zbytky potravin, pouhým okem neviditelné, na houbičce živou půdu pro bakterie. Mycí výbavu by tedy bylo ideální po každém použití vyhodit, což je ovšem neekonomické. Proplachování saponátem k likvidaci bakterií nestačí.

Sterilizovat houbičku v mikrovlnce, jak se někdy doporučuje, je zase nebezpečné. Jakmile je vysušená, lehce vzplane. Takže zbývá opravdu jen častá výměna houbičky.

Jiný hadřík bychom měli používat na stírání kuchyňské linky a stolu, abychom bakterie z houbičky neroznášeli po kuchyni.

Prkénka

Jak je snadné díky prkýnku něco chytit, zkoumali ve Státním zdravotním ústavu. Pomazali plastová a dřevěná prkénka nakaženou masovou pastou a pak je čistili saponátem a 1% roztokem sava. Výsledek? Nepříjemný.

Bakterie, způsobující především průjmy, se podařilo zlikvidovat jen na zcela novém plastovém prkénku. Dřevěné, byť nepoškozené prkénko už zdaleka tak dobře nedopadlo a u starších plastových a dřevěných výrobků se už o skutečné hygieně nedá pořádně mluvit..

Řešení: Prkénka musí být dvě

Jedno prkénko vyhradíme pouze pro potraviny, které se nevaří, tedy pečivo, sýry, zeleninu, kterou jíme syrovou. To je jednoduché opatření, aby se na něj nepřenesly mikroby z druhého prkénka určeného pro syrové maso.

Odkapávač a myčka

Jakákoli trvalá vlhkost je inkubátorem pro bakterie. Ať už v kuchyni používáte myčku nebo oplachujete nádobí v dřezu a necháváte schnout v odkapávači, vždy jsou to příležitosti pro množení bakterií. Odkapávače je nutné denně vydrhnout kartáčem a saponátem.

Jakmile na vlhkých místech nahmatáte mazlavý povrch, znamená to, že se bakterie vyhrávají a že se vám je nedaří běžným čistěním odstranit. Pak je nejlepší koupit odkapávač nový.

U myčky je situace jednodušší, provoz při vysokých teplotách přes 70 °C bakterie ničí.

Lednice

V lednici se lehce pomnoží nejen mikroby, ale i plísně a ty jsou často větší problém. Bakterie se začínají explozivně množit při 7 °C. Proto je třeba lednici nastavit na 1,5 °C až 4,5 °C ověřit si to teploměrem.

V mrazáku musí být -18 °C. Pokud je v lednici tepleji, z jediné salmonely je jich za pár hodin milion. Totéž listerie, další častý obyvatel našich lednic, který rovněž způsobuje střevní potíže.

Do lednice se listerie nejčastěji dostávají s mléčnými nebo lahůdkářskými výrobky. Hlavním zdrojem salmonel jsou vejce, a to i skořápky čerstvě donesených vajec, a pak maso, zejména mleté.

Pomáhá jen časté čištění

Druhým pilířem správné ochrany je pravidelné umývání lednice octovou vodou. Jednoduché, ověřené a účinné, octová voda bakterie likviduje.

S plísněmi je to složitější, ty se špatně likvidují, takže podstatné je hlavně nedat jim moc šancí, aby se do lednice dostaly. To znamená kontrolovat potraviny a při podezření na plíseň raději vyhodit.

Potraviny, které představují větší riziko bakteriální infekce:

vejce, celá i rozklepnutá a dokonce i skořápky (ty nikdy neomýváme, jinak proniknou bakterie dovnitř a vejce se začnou kazit)

mleté maso, bakterie totiž žijí jen na povrchu masa a ten se mletím mnohonásobně zvětší, proto je trvanlivost mnohem kratší jen masa vcelku

chlazené a čerstvé ryby, déle skladované a rozmrazené maso

Foto: Shutterstock

Související články
17.12.2025
Každý, komu je přes 25 let, by měl pravidelně procvičovat mozkové závity. Od tohoto věku se totiž začíná zhoršovat paměť.   Možná máte problém vzpomenout si na jméno kolegy z práce. Nebo marně v paměti lovíte název knížky, kterou jste nedávno přečetli. Je to opravdu tak, s věkem jako kdyby se paměť rozhodla stávkovat.   Cvičte tělo i mozek Procvičujte mozkové závity. Není
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
3.12.2025
Zavřete oči a představte si, jak sedíte v útulné sauně na měkké lavici z exotického dřeva. Vaším tělem prochází intenzivní teplo. Páry provoněné éterickými oleji s každým nádechem jemně hladí vaše hrdlo. Saunování je totiž dávným a v dnešní uspěchané době znovu objevovaným prostředkem k obnovení a upevnění fyzických i psychických sil s blahodárnými léčivými účinky. Tři důvody, proč do sauny
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
28.11.2025
Všimli jste si, jak často se ve výčtu vlivů poškozujících zdraví opakuje stres? Tak často, až na tohle slovo přestáváme slyšet. Tím ovšem jeho ničivé dílo ze světa nezmizí. Raději bychom se mu měli postavit čelem. Ničí nám imunitu, poškozuje cyklus, a dokonce zhoršuje i pleť. O tom, co s naším tělem dělá stres, by se měly učit už děti ve škole. Stres je největší nepřítel našeho zdraví, dokáže nap
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Cukr je fajn. Ale kdy už je ho tak trochu moc?
nejsemsama.cz
Cukr je fajn. Ale kdy už je ho tak trochu moc?
Tělo umí dát najevo, že má sladkého opravdu až nad hlavu, jen je třeba naslouchat jeho jemným signálům. Co je sladké, to je dobré, takže je přirozené, že sladkou chuť člověk vyhledává. Je navíc dokázáno, že cukr podporuje produkci hormonu spokojenosti serotoninu a že má mírný vliv na potlačení vnímání bolesti. Jenže v nadměrném množství škodí. Možná
Vysokorychlostní železnice propojí Rijád a Dauhá napříč rozpálenou pouští
iluxus.cz
Vysokorychlostní železnice propojí Rijád a Dauhá napříč rozpálenou pouští
Saúdská Arábie a Katar připravují jeden z nejambicióznějších dopravních projektů současnosti. Nová 785 kilometrů dlouhá vysokorychlostní elektrická železnice propojí Rijád a Dauhá rychlostí až 300 km/
Kde najdeme záhadné brány do jiných dimenzí?
enigmaplus.cz
Kde najdeme záhadné brány do jiných dimenzí?
Po celém světě existují místa opředená legendami o tajemných portálech, kde se má stírat hranice mezi světy. Hrady, pevnosti i kamenné brány jsou spojovány s duchy, UFO, podivnými energetickými jevy a
Ničit spánek vám může špatný polštář!
21stoleti.cz
Ničit spánek vám může špatný polštář!
Ačkoliv se to může zdát přehnané, je vědecky dokázané, že polštář je jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak docílit kvalitního spánku, bezproblémového usínání a dokonce i zmírnění bolesti či zlepšení d
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
historyplus.cz
Tasmánský král sýrů pocházel z Čech
Mladík, stojící na přídi zaoceánské lodi, s nadějí pozoruje blížící se australské břehy. V následujících desetiletích se nejen proslaví a zbohatne, ale především naučí protinožce milovat sýry. Potomci sedláka Josefa Vyhnálka z Hnátnice nedaleko Letohradu ve východních Čechách mají život narýsovaný dlouho dopředu. Především nejstarší syn Milan Vyhnálek (1925–2013), od něhož se v souladu s tradicí očekává,
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
Lehký salát s kozím sýrem
tisicereceptu.cz
Lehký salát s kozím sýrem
Ideální salát do teplých dnů. Místo mandlí můžete použít i vlašské ořechy. Ingredience 1 ledový salát 200 g salátu polníčku 100 g salátu rukoly 4 kozí sýry s plísní 8 kusů toastů 250 g čers
Nedokážu odpustit kamarádce takovou zradu
skutecnepribehy.cz
Nedokážu odpustit kamarádce takovou zradu
Ve slabé chvilce jsem svěřila kamarádce své největší tajemství. Zneužila mé důvěry. U mě už pochopení a pomocnou ruku nenajde. Nikdy! Anetu jsem považovala za svou nejlepší kamarádku. Od dětství jsme si říkaly všechno. Většinou to byla ona, kdo měl problémy, a já trpělivě poslouchala jako pověstná vrba. Pak ale přišla chvíle, kdy jsem se potřebovala někomu svěřit
Nesvačilová: Společné bydlení se nekoná?
nasehvezdy.cz
Nesvačilová: Společné bydlení se nekoná?
Denisa Nesvačilová (34) se ještě nedávno radovala, že začíná s právníkem Michalem Vikem (38) novou kapitolu života. Jenže vysněné idylce je zřejmě konec. Když si herečka Denisa Nesvačilová (34) ze
Monumentální Akšardham: V největším chrámu světa najdete i 3D kino!
epochaplus.cz
Monumentální Akšardham: V největším chrámu světa najdete i 3D kino!
Dokonale seřízené lasery vykreslují přes zraky návštěvníků úchvatnou světelnou show. Trocha mlhy pro dotvoření atmosféry, k tomu něco na zub. Mimochodem, víte, že právě tady najdete jediné velkoformátové kino v celém hlavním městě Indie, Novém Dillí? Překvapivě nejsme nikde v zábavním parku, ale v hinduistické svatyni!   Žádné kovové „berličky“ a beton maximálně do základů. A ty musí být
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i