Domů     Agar, nebo želatina?
Agar, nebo želatina?
6.12.2019

Aspiky, ovocná želé, rosoly a různé zákusky či dorty jakoby zalité pod čirým barevným sklem. Želírování je stará kuchařská úprava, které patří v kuchyni samostatná kapitola.

K nejznámějším želírovacím prostředkům patří rostlinný agar a živočišná želatina. Agar, nebo také karagenan (E407), se vyrábí z červených mořských řas. Má vynikající želírovací schopnosti, výborně drží tvar i ve vyšší vrstvě.

Někdy ale vyvolává alergie, proto se rostlinná želatina většinou připravuje ze směsí karubinu (E410), získaného za svatojánského chleba. Želatina se vyrábí z jatečných produktů, obsahujících kolagen.

Vzniklý čirý rosol (i ochucený a dobarvený) se používá především k výrobě sladkých zákusků a moučníků, aspikem se zalévají i slané speciality studené kuchyně.

Kterou si vybrat?

Pro studenou kuchyni je dnes výhodnější využít průmyslově připravenou čirou želatinu. Nejčastěji v obchodech narazíte na dva druhy – práškovou a v plátcích.

Sypkou rozpustíme ve vodě, až nabobtná, zahřejeme ji přibližně na 70 °C, odstavíme a vmícháme do krému či náplně, třeba do šlehačky, zakysané smetany či tvarohu.

Plátkovou namočíme do studené vody, necháme nabobtnat, zahřejeme (nevaříme!) a přimícháme do krému. Nebo se namočené plátky jen vymačkají, a zamíchají do horkého krému.

Želatinový ztužovač, který se nevaří ani nezahřívá, má stejné účinky! Prášek se jen rozpustí ve vodě či ve šťávě, nechá se odstát a pak se smíchá s krémem. Tuhne stejně dobře jako klasická želatina.

Dortové želé zvolte, pokud nechcete krém, ale pouze vrstvu želé. Kupte si je hotové. Prášek rozmícháte v horké vodě a nalijete na dort s ovocem a je hotovo.

Agar je nejlepší a nejsnáze dostupný (v prodejnách zdravé výživy) ve formě prášku. Jeho výhoda je, že se dá přisypat do jakékoli tekuté směsi, mírně povařit a rosol je hotový. Na 1 litr tekutiny použijeme 10 g (5 kávových lžiček) sypkého agaru. Agar je „pevnější“ než želatina a dobře tuhne i za pokojové teploty.

Každý typ želatiny vyjde cca na 20 korun za balíček, agar je asi o třetinu dražší.

Postup, krok za krokem!

Želatinu připravujeme vždy podle návodu uvedeného na obalu. Postup se vždy může trochu lišit podle výrobce.

1. Nabobtnalou želatinu zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni (doporučuje se minimálně 60, maximálně 80 °C). Želatina nesmí přejít varem, ztratila by želírovací (rosolovací) schopnost!

2. Zahřátou želatinu vmícháme do náplně. Při použití na korpus musíme nechat želatinu nejdříve trochu vychladnout. Byla by moc řídká a do korpusu by se vsákla.

3. U použití želatiny na dezerty a zalévání ovocných moučníků apod. je důležité vystihnout ten správný moment. Po určité době totiž náhle rychle tuhne a už není možné ji na korpus nalít.

Pokud by k tomu přece jen došlo, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a proces opakovat.

4. Když si osvojíme rozpoznání té správné chvíle, kdy lze želatinu použít, můžeme si její chlazení urychlit v lednici.

Obecně platí, že se obvykle 10 g sypké rostlinné želatiny smíchá s 0,25 l ovocné šťávy nebo jinak ochucené tekutiny, asi minutu povaří a ještě teplé vlije do formiček, pohárů, na dort nebo i na řezy.

Aby se hotová želatina lépe vyklopila, nejdříve formu vylijeme studenou vodou. Před vyklopením ji můžeme na pár vteřin ponořit do horké vody.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Osudové lásky Jana Masaryka: Manželka si za rozvod nechala zaplatit
historyplus.cz
Osudové lásky Jana Masaryka: Manželka si za rozvod nechala zaplatit
Bujará společnost na první pohled dobře oblečených mužů táhne noční Prahou. Hlasitý smích, občas nějaký výkřik a vláčný pohyb končetin svědčí o tom, že už mají něco upito. „Nevycházel jsem z úžasu, kolik toho dokázal vypít za jediný večer nebo kolik večerů po sobě, aniž si pokazil svůj elegantní vzhled…,“ vzpomíná na Jana Masaryka, svého
Schizofrenie a další duševní poruchy mohou být spojeny s epigenetikou placenty
21stoleti.cz
Schizofrenie a další duševní poruchy mohou být spojeny s epigenetikou placenty
Mezinárodní vědecký tým se snažil odhalit spojení mezi placentou, orgánem, který poskytuje kyslík a živiny vyvíjejícímu se plodu v matčině děloze, a původem duševních chorob. Domnívá se, že za nimi st
Velká vlaková loupež: Ikona britského zločinu
epochaplus.cz
Velká vlaková loupež: Ikona britského zločinu
V srpnu 1963 se v Británii odehrála jedna z nejslavnějších loupeží všech dob. Skupina zločinců přepadla poštovní vlak a ukradla přes dva miliony liber. Jak se jim to podařilo a co vedlo k jejich dopadení? Je čtvrtek 8. srpna 1963 a pravidelný poštovní vlak míří ze skotského Glasgow do Londýna. Zaměstnanci uvnitř třídí zásilky. Ty
Děsivá smrt ve škole: Tragédie, na níž se nezapomíná…
enigmaplus.cz
Děsivá smrt ve škole: Tragédie, na níž se nezapomíná…
Okolo Velikonoc roku 1908 zažilo americké Ohio skutečnou tragédii. Došlo ke vznícení pece ve školní budově. V plamenech zahynuly téměř dvě stovky dětí, dvě učitelky a jeden záchranář. Jejich duše zřej
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
epochanacestach.cz
Zámek Litomyšl: Skvost Pardubického kraje
Zámek Litomyšl je dokonce zapsán do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Postavil si ho ve druhé polovině 16. století jako své reprezentační sídlo nejvyšší kancléř Království českého Vratislav z Pernštejna a dnes je považován za jednu z nejkrásnějších renesančních staveb ve střední Evropě. Stavba se důsledně držela italských vzorů, takže vnitřní nádvoří je
Játra na roštu s omáčkou
tisicereceptu.cz
Játra na roštu s omáčkou
Játra jsou u nás velmi oblíbená, připravte si je tentokrát podle tohoto vynikajícího receptu. Postup 500 g telecích jater 100–150 ml červeného kvalitního vína 2–3 lžíce olivového oleje, 5 lžic
Ryan pod tlakem! Co všechno skrývá ohledně plastik?
nasehvezdy.cz
Ryan pod tlakem! Co všechno skrývá ohledně plastik?
V 90. letech patřila mezi nejkrásnější americké herečky. Když se ale Meg Ryan (63), známá například z filmu Láska přes internet, objevila na posledním vyhlášení amerických filmových Oscarů, kolegové
Tiffany & Co. odhaluje Blue Book 2025
iluxus.cz
Tiffany & Co. odhaluje Blue Book 2025
Společnost Tiffany & Co. dnes představí Blue Book 2025: Sea of Wonder/ Moře zázraků, mimořádnou kolekci nejluxusnějších šperků oslavující krásu, nikdy neustávající pohyb a tajemství oceánů. Kolekc
Prostě nám jen tak zmizela
skutecnepribehy.cz
Prostě nám jen tak zmizela
Byla jsem vždy zvyklá na ticho a klid našeho malého městečka. Ovšem měla jsem sousedku, se kterou jsme to ticho vždy rozkecaly. Lidé se u nás znali. Každý den se pozdravili a poklábosili, ale spíš jsme žili po menších skupinkách. Někdo jen v kruhu rodiny, jiný měl své sousedy. A i my s manželem jsme měli fajn „vedlebydlící“. Tak jsme si říkali, protože jsme
Panské sídlo s hi-tech interiérem
rezidenceonline.cz
Panské sídlo s hi-tech interiérem
Představujeme vám architektonické dílo, které klame oči a zdá se být něčím, čím není. Zcela nový hypermoderní interiér se všemi hi-tech vymoženostmi se skrývá v přepychové mnichovské budově z konce 19. století. Vítáme vás mezi moderními vymoženostmi hi-tech vesmíru, kde každý detail představuje rafinované schopnosti svých tvůrců. Pro Michaela Neumayra, který pochází z Mnichova a momentálně má základnu
Vlastenec Kinský s Marií Terezií nepohnul
epochalnisvet.cz
Vlastenec Kinský s Marií Terezií nepohnul
Moderně uvažující politik, který předběhl svou dobu, český vlastenec, zároveň ale temperamentní až prchlivý muž. Takový je Filip Josef Kinský, jeden z nejbližších poradců Marie Terezie. Pokud jsou k úspěšnému výkonu politické funkce třeba patřičné geny, má Filip Josef Kinský z Vchynic a Tetova (1700–1749) o budoucnost postaráno. Jeho otcem totiž není nikdo jiný než Václav Norbert
Sny jako zrcadlo vaší duše
nejsemsama.cz
Sny jako zrcadlo vaší duše
Někdy byste byla raději, kdyby noc neskončila, jindy se naopak třesete hrůzou z noční můry. To všechno dokážou sny. Pojďme se spolu podívat, co znamenají a jak jim můžete lépe porozumět. Sny nás fascinují odpradávna. Jsou plné zvláštních obrazů a odrážejí hluboké vrstvy našeho podvědomí. Ač řada lidí tvrdí, že se jim nic nezdá, pravda je, že sníme