Domů     Agar, nebo želatina?
Agar, nebo želatina?
6.12.2019

Aspiky, ovocná želé, rosoly a různé zákusky či dorty jakoby zalité pod čirým barevným sklem. Želírování je stará kuchařská úprava, které patří v kuchyni samostatná kapitola.

K nejznámějším želírovacím prostředkům patří rostlinný agar a živočišná želatina. Agar, nebo také karagenan (E407), se vyrábí z červených mořských řas. Má vynikající želírovací schopnosti, výborně drží tvar i ve vyšší vrstvě.

Někdy ale vyvolává alergie, proto se rostlinná želatina většinou připravuje ze směsí karubinu (E410), získaného za svatojánského chleba. Želatina se vyrábí z jatečných produktů, obsahujících kolagen.

Vzniklý čirý rosol (i ochucený a dobarvený) se používá především k výrobě sladkých zákusků a moučníků, aspikem se zalévají i slané speciality studené kuchyně.

Kterou si vybrat?

Pro studenou kuchyni je dnes výhodnější využít průmyslově připravenou čirou želatinu. Nejčastěji v obchodech narazíte na dva druhy – práškovou a v plátcích.

Sypkou rozpustíme ve vodě, až nabobtná, zahřejeme ji přibližně na 70 °C, odstavíme a vmícháme do krému či náplně, třeba do šlehačky, zakysané smetany či tvarohu.

Plátkovou namočíme do studené vody, necháme nabobtnat, zahřejeme (nevaříme!) a přimícháme do krému. Nebo se namočené plátky jen vymačkají, a zamíchají do horkého krému.

Želatinový ztužovač, který se nevaří ani nezahřívá, má stejné účinky! Prášek se jen rozpustí ve vodě či ve šťávě, nechá se odstát a pak se smíchá s krémem. Tuhne stejně dobře jako klasická želatina.

Dortové želé zvolte, pokud nechcete krém, ale pouze vrstvu želé. Kupte si je hotové. Prášek rozmícháte v horké vodě a nalijete na dort s ovocem a je hotovo.

Agar je nejlepší a nejsnáze dostupný (v prodejnách zdravé výživy) ve formě prášku. Jeho výhoda je, že se dá přisypat do jakékoli tekuté směsi, mírně povařit a rosol je hotový. Na 1 litr tekutiny použijeme 10 g (5 kávových lžiček) sypkého agaru. Agar je „pevnější“ než želatina a dobře tuhne i za pokojové teploty.

Každý typ želatiny vyjde cca na 20 korun za balíček, agar je asi o třetinu dražší.

Postup, krok za krokem!

Želatinu připravujeme vždy podle návodu uvedeného na obalu. Postup se vždy může trochu lišit podle výrobce.

1. Nabobtnalou želatinu zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni (doporučuje se minimálně 60, maximálně 80 °C). Želatina nesmí přejít varem, ztratila by želírovací (rosolovací) schopnost!

2. Zahřátou želatinu vmícháme do náplně. Při použití na korpus musíme nechat želatinu nejdříve trochu vychladnout. Byla by moc řídká a do korpusu by se vsákla.

3. U použití želatiny na dezerty a zalévání ovocných moučníků apod. je důležité vystihnout ten správný moment. Po určité době totiž náhle rychle tuhne a už není možné ji na korpus nalít.

Pokud by k tomu přece jen došlo, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a proces opakovat.

4. Když si osvojíme rozpoznání té správné chvíle, kdy lze želatinu použít, můžeme si její chlazení urychlit v lednici.

Obecně platí, že se obvykle 10 g sypké rostlinné želatiny smíchá s 0,25 l ovocné šťávy nebo jinak ochucené tekutiny, asi minutu povaří a ještě teplé vlije do formiček, pohárů, na dort nebo i na řezy.

Aby se hotová želatina lépe vyklopila, nejdříve formu vylijeme studenou vodou. Před vyklopením ji můžeme na pár vteřin ponořit do horké vody.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
2.10.2023
Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v sobě mají velké množství flavonoidů, látek, jež tělo zbavují škodlivin a také regenerují a zpevňují cévy. To samozřejmě není hlavní a jediný důvod, proč saháme po tmavě hnědé, tenké a omamně vonící tabulce, abychom z ní s jemným křupnutím odloupli čtvereček a téměř rituálním způsobem si ho vložili do úst a nechali rozplynout na jazyku. Co ná
26.9.2023
Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat. Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé. Droždí Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost, což jiná kypřidla nezvládnou
20.9.2023
O jedlých květinách už jste jistě slyšeli, ale možná nevíte, že jednu z nich máte na zahrádce. Je to ta, jejíž květy kvetou jen jeden den, a odtud také pochází její jméno. Je krásná, a nevyžaduje téměř žádnou péči. Existuje spoustu druhů všech možných barev a vůní, i proto ji máme tak rádi. Vlastně si roste tak nějak sama, plevele ji neohrožují, protože je zadusí, a stanoviště si také moc nevyb
14.9.2023
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
12.9.2023
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Zažloutlé nehty a zplihlé vlasy? Zkuste tyhle kosmetické tipy
Fígl na zažloutlé nehty! Pokud si lakujete nehty, pak už víte, že jednu barvu musí vzápětí nahradit nová. Jinak po odlakování zůstane na nehtech nepěkná zažloutlá stopa, někdy až do oranžova. Je to kvůli vpíjení zejména červených pigmentů do vrchní keratinové vrstvy nehtů. A teď ten fígl: Pokud nechcete pro zakrytí zažloutlého nádechu hned nanášet […]
Vydejte se na jeřabiny
Když se na podzim začervenají, je to krása. Možná teprve v tu chvíli si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Oranžové bobule lákají ptáky, my si je spíše nosíme domů jako dekoraci a to je škoda, protože jeřabiny jsou zdravé. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve velkém množství, protože obsahují látky, které mohou […]
Kouzelné zátiší z plata od vajec
Plata a krabičky od vajec jsou z recyklovaného papíru a pro další třídění odpadu se nehodí. Navíc vyhazovat je by byla věčná škoda. Skvěle se hodí pro výrobu originálních dekorací. Základním materiálem jsou velká plata od vajec. Krabičky lze použít také, ale spíš jako doplněk. Samozřejmě musí být v šedé barvě. Foto přes dvoustranu, v […]
Kouzelné slamáčky jen tak pro radost
Roztomilou letní dekoraci na zahradu vytvoříte snadno a potřebovat k tomu budete prázdné plastové kelímky a provázek. Kreativní činnost probouzí estetické cítění, odbourává stres a uklidňuje mysl. A vůbec není pravda, že je k ní třeba zručnost a vycvičené prsty. Vyzkoušejte si, jak hravě zvládnete kouzelné malé kloboučky. Připravte si * plastové kelímky * motouz * mašle […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Plzeňské pivo si oblíbil i František Palacký
epochaplus.cz
Plzeňské pivo si oblíbil i František Palacký
Co si vybavíte, když se řekne Plzeň? Jednoznačně pivo. Dějiny piva se v tomhle městě táhnou zpátky v čase až do roku 1292, kdy král Václav II. poskytl 260 plzeňským měšťanům právo várečné. Nejslavnější pivařská kapitola ale začíná v 19. století. Obyvatelé Plzně si v roce 1839 zakládají Měšťanský pivovar. Bavorský sládek Josef Groll v něm první pivo uvaří
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz
Domácí citronový cheesecake
Dezert můžete při servírování ozdobit plátky citronu, citronovou kůrou nebo kopečkem šlehačky. Potřebujete 200 g máslových sušenek 100 g másla Náplň 50 g cukru krupice 500 g ricotty nebo
Síla motivace: Co ovlivňuje myšlení?
21stoleti.cz
Síla motivace: Co ovlivňuje myšlení?
Přežeňme tu metaforu V seriálu The last of us napadne lidstvo cizopasná houba, která mění myšlení i chování a přinutí člověka, aby jednal v souladu s cíli vetřelce, které nutno říci nejsou zrovna m
W Restaurant & Whiskey Bar: Chrám, kde se gastronomie potkává s byznysem
iluxus.cz
W Restaurant & Whiskey Bar: Chrám, kde se gastronomie potkává s byznysem
V Praze se nachází hodně vytříbených restaurací, které poskytují vhodné zázemí pro obchodní jednání. Jedna z nich je ale v lecčems unikátní. W Restaurant & Whiskey Bar v Maiselově ulici je podnik
Kavky si mě tehdy vybraly, a zahnaly tak mou samotu
skutecnepribehy.cz
Kavky si mě tehdy vybraly, a zahnaly tak mou samotu
Našla jsem ji zraněnou v parku a vzala domů. Kavka se rychle uzdravila, přivolala ale celou svou rodinu. Věděla, jak moc mě trápí, že jsem osamělá. Od chvíle, kdy jsem nastoupila do důchodu, jsem začala žít samotářský život. Plánovala jsem si toho hodně, co budu dělat a na co budu mít čas, najednou bylo ale toho času až
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Tajemná místa z celé planety: Kde se magie cítí jako doma?
enigmaplus.cz
Tajemná místa z celé planety: Kde se magie cítí jako doma?
Jsou místa, která nás nechávají naprosto chladnými. A pak jsou taková, která jsou skrz naskrz prodchnutá tajemnou energií. ENIGMA PLUS vás provede destinacemi, které vyhledávají okultisté z celého svě
Čočková pomazánka s mletou paprikou
tisicereceptu.cz
Čočková pomazánka s mletou paprikou
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk
Lásce je konec!
nasehvezdy.cz
Lásce je konec!
Herečka Simona Lewandowská (24) ze Zlaté labutě prožívala donedávna romanci jako z pohádky. S partnerem, hercem Goranem Maiellem (24), začali brzy společně bydlet, klapalo jim to a malovali si pohádko
Ježíšův kříž: Kam se poděla slavná relikvie?
epochalnisvet.cz
Ježíšův kříž: Kam se poděla slavná relikvie?
Náboženské relikvie jsou již od středověku žádaným zbožím mezi obyčejnými věřícími i církví, ty nějak spojované s Kristem obzvlášť. Těch je ale zároveň jen velmi málo. Často se jedná o fragment kříže,
SKOČTE SI DO PARDUBIC
epochanacestach.cz
SKOČTE SI DO PARDUBIC
Podzimní městské slavnosti nabízejí bohatý program: Spanilá jízda kočárů, vystoupení zpěvačky Moniky Absolonové, staročeské tržiště, Pigy a Lily, kapela Electrophonix, HORSE SHOW,  Saxana dětem, Ivana Korolová s kapelou, Oldtimer Corso veteráni, T.J. Sokol Pardubice, Šlapeto, PM Stars, Dny medu, lampionový průvod, Běh Univerzity Pardubice, ELÁN KontraBand, Vinařský minifestival, poutové atrakce, Laserová a světelná show. http://pardubice.eu/podzimni-mestske-slavnosti-6-7-10-2023
Kvůli milenci dostal ihned padáka
nasehvezdy.cz
Kvůli milenci dostal ihned padáka
Když Filip Rajmont (45) začal po škole učit na DAMU, náramně si to užíval; jenže jen chvíli. Praskl na něj totiž poměr se studentem, a dostal okamžitě padáka. Tím nebyl nikdo jiný než herec Ivan Lu