Domů     Aby dobře kynulo
Aby dobře kynulo
26.9.2023

Existuje spousta prostředků, které kynutí pomohou či nakypří těsto. Někdy jsme ovšem na rozpacích, jaký vybrat.

Použít můžeme prášek do pečiva, jedlou sodu, vinný kámen nebo droždí, a to jak sušené, tak čerstvé.

Droždí

Potřebujeme je do všech kynutých těst. V těch nám různé kypřicí prášky moc nepomohou. Droždí totiž zachovává v kynutých těstech šťavnatost a jemnost, což jiná kypřidla nezvládnou. Teď možná vyvstane otázka, které použít. Sušené, nebo čerstvé?

– Čerstvé

Obsahuje živé kvasinky, a proto je třeba s ním správně zacházet. Jinak může naše snažení přijít vniveč. Důležité je, aby bylo opravdu čerstvé, to poznáte už podle typické vůně, a uchovávat bychom je měli v lednici a nepříliš dlouho.

Nesvědčí mu ani střídání teplot. Špatně skladované nebo staré droždí rychle ztrácí svou schopnost kvasit.

Problémem může být i to, že zatímco sušené droždí od jednoho výrobce je vždycky stejné, čerstvé mívá v různých šaržích mírné odchylky, takže se může stát, že bude fungovat při stejném receptu jinak. Navíc někdy bývá z těsta cítit, což vadí zejména u sladkého pečení.

– Sušené

Jeden sáček se zpravidla dává na půl kilogramu mouky. Lepší je ale přečíst si návod, protože množství se může u jednotlivých značek trochu lišit. Největší výhodou sušeného droždí je to, že se nekazí a je stále po ruce.

Většinou se používá tak, že je smícháte s moukou. Jedině u těst, která jsou sušší, jako je třeba brioškové, můžete droždí rozmíchat v troše vody, aby nasáklo.

Jak s nimi pracovat?

Obě droždí můžete vzájemně nahradit, a to v poměru 1:2. Tedy tam kde potřebujete 10 gramů sušeného, musíme dát 20 gramů čerstvého. Z čerstvého droždí někteří dělají kvásek, ale není to nutné, a navíc udělat správný kvásek se musí umět.

Naše babičky zadělávaly většinou těsto rovnou. Měli byste se vždy držet receptu, protože právě odchylka v práci s droždím může znamenat neúspěch.

Jedlá soda

Na kypření se používá docela často, ale je potřeba vědět jak. Jedlá soda je totiž zásaditá, a aby fungovala správně, musíte dodat něco kyselého. Proto se většinou míchá se lžící octa nebo citronové šťávy.

Stejně fungují i zakysané mléčné výrobky, tedy různá podmáslí nebo kefíry. Před použitím je dobré sodu nejdřív trochu rozmíchat s vodou, aby se rozpustila. Pozor musíte dát také na použité množství.

Jedlá soda je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva a vůbec neplatí, že čím víc jí dáte, tím nadýchanější těsto vznikne. Naopak. Pokud jí použijete moc, může mít těsto nepříjemnou kovovou pachuť.

Kypřicí prášky

Je jich několik druhů a každý se dá použít na něco trochu jiného, proto je dobré znát rozdíl mezi nimi.

– Klasický

V něm je kypřicí látkou jedlá soda, ale také obsahuje kyselé složky, většinou fosforečné soli. Kromě toho se do nich přidává mouka a škrob, a to proto, že prodlužují trvanlivost, protože pohlcují vlhkost.

Klasický kypřicí prášek se přidává do třeného, křehkého a piškotového těsta. Výrobci obvykle radí zpracovat těsto rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. Tedy nemíchat těsto příliš dlouho nebo je nenechávat stát.

Nejlepší je přidat kypřicí prášek k sypkým surovinám a do těsta ho vmísit až ke konci celé přípravy.

– S vinným kamenem

Je to zdravější alternativa, protože neobsahuje fosfáty jako klasický prášek. Pak existuje prášek, který se u nás prodává pod názvem cream of tartar, což je vlastně čistý vinný kámen. Používá se například, když modelujete z karamelu.

Když totiž do cukru přidáte špetku vinného kamene, zabrání krystalizaci a udělá ho elastičtějším, takže se s ním pak dobře pracuje. Někdy ho objevíte jako ingredienci v receptech, ve kterých se šlehá bílek.

Sníh výrazně nabývá na objemu a zůstane tuhý – je tedy ideální při přípravě sněhového pečiva, jakou jsou například pusinky. Podobně jako na vaječné bílky působí i na šlehačku a zvětšuje i objem těst a krémů. Je vynikající i při přípravě domácího fondánu.

– Do perníku

Milovníci perníkových těst tenhle voňavý prášek znají. Obsahuje kypřicí látky a směs perníkového koření. Při jeho použití je potřeba vždycky pracovat podle receptu. Někdy se totiž prášek nejen přidá, ale musí se také nechat odležet.

Složení jednotlivých prášků, které trh nabízí, se mírně liší hlavně v použitém koření. Některé například obsahují muškátový oříšek, jiné nikoliv, podobné je to třeba s použitím kardamomu.

A protože koření výslednou chuť zásadně ovlivní, vybírat byste měli pečlivě. Ale je tu i druhá možnost. Můžete si vyrobit kypřicí prášek sami. Stačí, když podrtíte vybrané koření v hmoždíři a smícháte s jedním sáčkem prášku do pečiva.

Základem by měla být skořice, badyán a hřebíček, přidat můžete ještě kardamom, muškátový oříšek, citronovou kůru a koriandr.

Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dobřichovice – elegantní únik z Prahy do krajiny klidu a noblesy
epochanacestach.cz
Dobřichovice – elegantní únik z Prahy do krajiny klidu a noblesy
Jen pár minut od rušného centra Prahy se rozprostírá kraj, který jako by vypadl z pohlednice – Dobřichovice. Tato malebná středočeská obec na levém břehu Berounky nabízí všechno, co si náročný cestovatel může přát: harmonii přírody, noblesu historické architektury, vynikající gastronomii i výjimečné možnosti odpočinku a poznávání. Dobřichovice nejsou pouze „předměstím“ metropole. Jsou samostatným světem,
Klid v hlavě, sen v duši a mládí v buňkách: Jak nám příroda pomáhá spát a nestárnout
21stoleti.cz
Klid v hlavě, sen v duši a mládí v buňkách: Jak nám příroda pomáhá spát a nestárnout
Usnout včas, spát celou noc, probudit se svěží – pro mnohé sen. Doslova. Ve světě, kde se večerní ticho mění v modré světlo displejů a hlava neumí přestat přemýšlet ani v jednu ráno, se kvalitní spáne
Nechá se Švandová připravit o luxusní život?
nasehvezdy.cz
Nechá se Švandová připravit o luxusní život?
Když si herečka Jana Švandová (77) brala movitého developera Pavla Satorieho (75), šla hlavně po jistotě. Jenže co když o jejího muže teď usiluje jiná žena se stejným záměrem? Herečka Jana Švandová
Vodnice je poklad v domácí apotéce
epochalnisvet.cz
Vodnice je poklad v domácí apotéce
Její druhý název je brukev řepák, ale také se jí lidově říkalo kvaka nebo rabská řepa, to prý podle uherského města Rábu, protože prý snáší podobné vlhké podnebí, jako je tam.   Určitě jste se s ní už setkali, třeba na trzích, někdy i v obchodech. Její bulvy jsou bílé, nahoře někdy fialové a chutí
Džob: Graffiti, život a tikající styl s Mühle Glashütte
iluxus.cz
Džob: Graffiti, život a tikající styl s Mühle Glashütte
Letní filmovou sezónu oživuje snímek Džob, závěrečný díl trilogie, kterou režisér Tomáš Vorel započal Gymplem a pokračoval Vejškou. Hrdinové Kolman (Jiří Mádl) a Kocourek (Tomáš Vorel ml.) dospěli – j
Originální stavba navzdory velké vodě
rezidenceonline.cz
Originální stavba navzdory velké vodě
Okouzlující dům, postavený v povodňovém pásmu na předměstí Byron Bay v oblasti Queensland na východě Austrálie, musel vyhovět přísným stavebním regulím, aby jej nezničily v těchto končinách celkem běžné povodně. Příjemné subtropické klima v pobřežní oblasti australského Queenslandu spolu s nekonečnými písečnými plážemi a národními parky učarovaly také majitelům Northern Rivers Beach House, kteří se obrátili na známé architektonické
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
epochaplus.cz
Vavřín: Pocta pro vítěze i ceněné koření
V obchodě si ho kupujeme v podobě nenápadných suchých listů, které přidáváme při vaření do různých jídel. Samotná dřevina má přitom vznešenost nejen v názvu, ale také ve své historii. Uctívají ji panovníci i umělci, neobejdou se bez ní dokonce ani ve slavné delfské věštírně. A může podpořit zdraví! Vavřínové věnce známe jako poctu pro
Kam se ztratilo tělo Prokopa Holého?
historyplus.cz
Kam se ztratilo tělo Prokopa Holého?
Je neděle pozdě odpoledne, 30. května 1434. Kolem táhlého hřbetu Lipské hory u vesnice Lipany se zvedá prach. Jízdní oddíly umírněných husitů pronikají otevřenou vozovou hradbou táboritů a sirotků a převrátí osm dalších bojových vozů. Za nimi se hrnou pěší, kteří kolem sebe mávají meči a cepy… Právě v těchto rozhodujících okamžicích, kdy proti sobě bojují
Ze šperkovnice vycházely zvuky
skutecnepribehy.cz
Ze šperkovnice vycházely zvuky
S manželem jsme zakoupili starou šperkovnici, a pak ji vystavili v obývacím pokoji na komodě. Od té doby se doma začaly dít podivné věci. Když jsme si s manželem pořídili malý byt, nijak jsme s jeho zařizováním nepospíchali. Nechtěli jsme nic uspěchat. Společně s manželem Pavlem jsme přemýšleli, jaké doplňky by byly do obýváku nejvhodnější. Toulali jsme se tehdy na výletě v Kroměříži, když jsme v zapadlé
Kuřecí prsa ve slaninovém kabátku
tisicereceptu.cz
Kuřecí prsa ve slaninovém kabátku
Nikdy není na škodu zkombinovat více druhů masa. Ingredience 4 ks kuřecích prsou 15 plátků slaniny 1 vejce 100 g strouhanky 100 g nastrouhaného sýru sůl a pepř Postup Nejprve si tři p
Ztracené poklady Kypru: Co způsobilo rozdělení středomořského ostrova?
enigmaplus.cz
Ztracené poklady Kypru: Co způsobilo rozdělení středomořského ostrova?
V roce 1974 proběhla invaze turecké armády na ostrov Kypr. Vyvrcholilo tím problematické soužití mezi kyperskými Řeky a kyperskými Turky. Ostrov je stále rozdělen. Část ostrova nyní zahrnuje území Kyp
S nohama jako konve moc parády bohužel neuděláte
nejsemsama.cz
S nohama jako konve moc parády bohužel neuděláte
V horkém počasí začnou otékat nohy i zdravým lidem. Pocity těžkých nohou jsou nepříjemné a mohou pokazit celý den a místo toho, abyste si teplé dny užívala, trpíte. Vše se dá ale napravit! I když je většina lidí přesvědčena o opaku, nejsou oteklé nohy ani zdaleka problémem pouze starších nebo obézních lidí. Nepříjemně otéct mohou nohy komukoli. Zvlášť rizikové je dlouhé