Aby byl váš koláč dokolaný

Čím více tuku, žloutku či vajíček, popřípadě mléka, ale také cukru, v poměru k mouce, tím bývá těsto jemnější a nadýchanější.

Správné a dlouhé kynutí je také klíčové, je lepší nechat těsto alespoň dvakrát vykynout, než se začne zpracovávat. A pamatujte, že u kynutých těst je lepší rychlé pečení, než pomalé sušení.

Zdobení

Náplně vložte do cukrářských sáčků. Nejprve se na základní koláč natře bílá náplň, například tvarohová, a těmi ostatními barevnými se vykreslují různé motivy a vzory.

Nezapomeňte na rum!

Rum zadržuje vodu, udržuje vláčnost, je velmi aromatický a do českého kynutého pečiva dnes neodmyslitelně patří. A rumové máslo je poslední dotek na koláči, který nám udrží koláč vláčný, voňavý a chutný.

Pečení

Koláče jsou upečené, když takzvaně pérují. Zatlačte prstem na okraj koláče a ten se zlehka vrací do původní podoby. Máslo rozpusťte, přidejte do něj rum a touto horkou směsí potírejte právě vytažený koláč. Vždy platí horké na horké. A lehce ho také celý zacukrujte vanilkovým cukrem.

Jak dlouho koláč vydrží?

Pokud je skladovaný v chladu, tak klidně tři až čtyři dny.

Vyzkoušejte i povidlovou náplň

Ingredience: 2 g skořice, 150 g švestkových povidel, 2 lžíce rumu, strouhaný perník

Postup: Je to rychlé, stejně jako ostatní náplně. Povidla jen dochutíte rumem a skořicí, popřípadě zahustíte strouhaným perníkem, který koláči dodá zase jiný rozměr.

Štítky: ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Turistický průvodce Prahou roku 1780: Uvítají vás kupy odpadků i nová promenáda
epochanacestach.cz

Turistický průvodce Prahou roku...

Anglický turista...
Jemná kachní paštika s vínem
nasehvezdy.cz

Jemná kachní paštika s vínem

Víte, že z nedojedené kachny nebo zbylých jater...
Smrtelná past pro hmyz
epochaplus.cz

Smrtelná past pro hmyz

Nic netušící moucha usedá na list a je to...
Strašidelná mlhovina v souhvězdí velryby
21stoleti.cz

Strašidelná mlhovina v...

Tento éterický pozůstatek dávno mrtvé hvězdy, který na...
Tajemství „Lomnického přízraku“
enigmaplus.cz

Tajemství „Lomnického...

Jako přízraky obvykle označujeme zjevení dávno mrtvých...
Měsíc má vrásky! Proč souputník Země stárne?
epochalnisvet.cz

Měsíc má vrásky! Proč...

Americká sonda našla na povrchu Měsíce velké...
Zimní játrová paštika
nasehvezdy.cz

Zimní játrová paštika

Chystáte oslavu nebo rodinnou sešlost?...
Hrad Houska a Máchův dopis: Obyčejný podvrh?
epochanacestach.cz

Hrad Houska a Máchův dopis:...

Hrad Houska se těší...
ISS se dočká „záplaty“
epochaplus.cz

ISS se dočká „záplaty“

V uplynulých dnech začali ruští kosmonauti...
0 shares