Domů     Než je ryba na talíři…
Než je ryba na talíři…
16.12.2024

… je třeba ji patřičně připravit. Tedy odstranit šupiny vykuchat, případně nakrájet filety a vybrat způsob přípravy. Těch je několik.

Ryby můžete smažit, péct, zapékat, grilovat, dusit, různě vařit a také udit. Některé je lepší dělat vcelku, jiné raději rozporcovat. Nejlepší jsou samozřejmě ryby čerstvé, ale nemusíte se bát ani chlazených nebo mražených. Obrovskou výhodou ryb je, že jejich příprava netrvá dlouho.

Vaření

Asi nejdietnější a nejšetrnější způsob tepelné úpravy. A i tady existuje několik možností, které je dobré znát.

*Táhnutí – pomalé vaření se hodí k získání vývaru na polévky a omáčky.

*Pošírování – ryby se tepelně upravují v teplotě pod bodem varu.

*V páře – vaření ryb na sítu v páře nad vařící vodou, často je používané v asijské kuchyni.

*Prudkým varem – nepoužívá se příliš často, protože ryba má tendenci při prudkém varu praskat.

Pošírovat či vařit můžete většinu ryb. Ze sladkovodních třeba kapra, pstruha či candáta, obvykle se dělají namodro, úhoř se zase často podává v rybím vývaru. Z mořských se pro pošírování hodí losos, pro pomalé vaření třeba makrela.

V čem vařit?

Na vaření se používají nejčastěji různé vývary, nálevy a koření, samozřejmě podle druhu ryby. Pokud je chuťově nevýrazná, je lepší použít výraznější nálev z koření, bylinek, vína nebo zeleniny a nechat ho předem 10 až 15 minut provařit.

Poté teprve vložit buď celou rybu nebo nakrájenou na porce. A v čem se ryba vaří nejčastěji?

*Zeleninový vývar – připravuje se z kořenové zeleniny a koření, třeba bobkového listu, nového koření a tymiánu. Nejdřív uvaříte samotný vývar a teprve potom v něm připravíte rybu.

Zelenina dodá rybě jemnou chuť, ale někdy může trochu potlačit přirozenou chuť masa. Vývar má tu výhodu, že ho pak lze použít k přípravě rybí polévky nebo omáčky.

*Univerzální nálev – stačí na něj voda, bílé víno, cibule a sůl a použít ho můžete na jakoukoliv rybu.

*Na modro – používá se voda, celý pepř a nové koření, bobkový list, kořenová zelenina a ocet.

*Na mořské ryby – osolená vroucí voda dochucená citronovou šťávou. Hodí se zvláště na ryby, které mají výraznou chuť.

Dušení

Je rychlé, jednoduché a maso ztratí méně hodnotných látek. Hodí se na ně ryby větší a masitější, rozdělené na porce. Obvykle je dusíme v širším kastrolu nebo na hluboké velké pánvi, buď na sporáku, nebo v troubě.

Počítat musíte s tím, že v troubě bude příprava trvat asi o 10 minut déle. Nejchutnější ryby prý jsou na másle s trochou kořenové zeleniny, ale možností je daleko víc.

Použít můžete rybí vývar, bílé nebo červené víno, zeleninový či cibulový základ a různé druhy koření. Přidat můžete i houby, rajčata, papriku nebo smetanu. Z bylinek pak určitě petržel, kopr, mátu, tymián či estragon. V asijských zemích často užívají různé sójové a rybí omáčky.

Smažení

Není sice nejzdravější, ale smažené ryby prostě máme rádi, tak proč ne. Můžete je obalit v trojobalu nebo v těstíčku, nebo je smažit jen tak. Vybírejte ryby, které nemají velké množství malých kostí, což jsou například candát, nebo úhoř a většina ryb mořských.

Druhou možností je větší ryby vyfiletovat a menší kostičky odstranit pinzetou. Ke smažení se nehodí ryby příliš tučné, nebo ty, které byly delší dobu zmražené, protože obsahují mnoho vody.

Důležitá je příprava

Pokud jste se rozhodli rybu obalit, důkladně ji osušte a okořeňte. Můžete zvolit klasický trojobal, nebo těstíčko, ať už klasické nebo s pivem či vínem. Důležité je smažit co nejrychleji a hned podávat.

Pokud se rozhodnete smažit rybu neobalenou, je třeba ji okořenit a osolit, můžete ji pokapat citronovou šťávou, která maso zpevní. Nechte ji ještě alespoň hodinu v chladu, poté obalte v hladké mouce a můžete smažit. I tady se hodí se hodí pár zásad.

*Používejte kvalitní olej, přepuštěné máslo, případně i sádlo. Možná to nevíte, ale ryba smažená na husím sádle je vyhlášenou pochoutkou. Tuku musí být dostatečné množství, aby se nepřepaloval. Kousky ryby by měly v tuku plavat.

*Pokud ryby smažíte v pekáči v troubě, musíte nejdřív olej nechat rozpálit. Vhodné jsou pekáče s nepřilnavou úpravou.

*Ve fritovacím hrnci se připravují ryby obalené a nejdůležitější je, aby byl olej čerstvý.

*Neobalené ryby smažte ze začátku prudce a teprve potom snižte teplotu a dosmažte je.

* Pánve ani pekáče nepřikrývejte pokličkou.

*Hotové ryby nepokládejte nikdy na sebe ani je nedávejte pod pokličku, zvlhly by.

Pečení

Je podobné, jako když pečete drůbež, ale trvá daleko kratší dobu a má mnoho podob. Nejčastěji ryby pečeme v troubě nebo v remosce, péct se ale dají i na ohni na roštu, čehož často využívají rybáři. Poslední dobou je módní také pečení v pergamenu. Tady je pár tipů.

*V troubě – musíte ji vždy důkladně rozehřát na teplotu alespoň 180° Celsia. Doba pečení se řídí velikostí ryby nebo porcí, není však většinou delší než 20 minut.

*Na roštu – obvykle se tak pečou menší ryby vcelku, ty je dobré kolem hřbetu nakrojit, aby se žár snáze dostal do masa, větší pak pečte rozpůlené nebo porcované. Ryby průběžně potírejte olejem nebo máslem, aby se nepřipalovaly.

*V pergamenu – pergamenový papír důkladně potřete olejem nebo máslem a připravenou rybu do něj zabalte. Důležité je balíček dobře uzavřít, aby neunikala pára a šťáva.

Položte na balíček na pekáč a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Před tím ale nezapomeňte povrch papíru potřít studenou vodou.

————————————————

POSTUP

Kapra nejdřív vykostěte

Však víte, že mnozí lidé ho nejedí jen proto, že jim kosti vadí. Že jste to nikdy nedělali? Všechno je jednou poprvé. A uvidíte, že to zvládnete. Jak na to, nám poradil šéfkuchař Milan Václavík.

1 Čištění

Ať už jste přinesli lysce nebo šupináče, musíte ho nejprve zbavit šupin. To dělejte nejlépe ve dřezu nebo vaničce, jinak budete ještě v létě nacházet šupiny po celé kuchyni.

Nejprve uchopte kapra do utěrky, aby nám neklouzal, a šupiny proti směru odstraňujte tupým nožem. Poté, co kapra zbavíte šupin, je potřeba ho vyvrhnout.

2

Nyní kapra vykuchejte. Je činnost neoblíbená a také riziková. Nesmíte totiž zajet nožem příliš hluboko a dát pozor na žluč, aby se nevylila a nezkazila chuť masa.

Použijte ostrý krátký tenký nůž, hadříkem kapra přidržte, od řitního otvoru mu pomalým pohybem rozřízněte bříško a vyvrhněte ho.

3

Jikry nebo mlíčí schovejte na polévku.

4

Kapra zbaveného šupin a vnitřností můžete porcovat. Začneme rovným řezem od hlavy podél páteře, kopírujte celou páteř až k ocasu.

5

Odřízněte kolem hlavy, a pak od páteře přes žebra stahujte celý filet. Hlavu, ocas, ploutve a zbylý skelet také schovejte na polévku.

6

Poslední částí je začištění bříška, zbavení ploutví a nařezání na finální porce. Filet položte kůží dolů, odřízněte ploutve a spodní tučnou část.

7

Takzvané ypsilonkové kůstky, které se rády zapichují do krku, zneškodníte tak, že filet naříznete v horní páteřní části po zhruba třech milimetrech, až uslyšíme jemné křupnutí.

8

Vadí-li vám kůže, můžete ji stáhnout, tím pádem ale nebudete nařezávat kůstky, protože by se filet rozpadl.

9

Z tříkilového kapra získáte asi 900 gramů čistého masa, které nyní můžete, ale také nemusíte nakrájet na jednotlivé porce. .

Foto: Shutterstock, tesco.cz
Štítky:
Související články
13.12.2024
A zase je tu sváteční pečení. Možná si i vy letos říkáte, že svůj obvyklý repertoár trochu obměníte. Máme pro vás pár receptů, třeba se vám bude některý hodit. Kokosové pusinky (asi 20 kusů) 3 bílky, 150 g cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 5 šálků strouhaného kokosu 1) Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem. 2) Vyšlehejte bílky, přidejte cukr, van
9.12.2024
Už jste si někdy nalili sklenku a ucítili vůni posečené trávy nebo třeba kouře? Možná vás přepadla nejistota a podezíravě jste zkoumali, jestli není něco špatně. Ale není a váš čich i chuť jsou v pořádku. A tak se směle můžete pustit do objevování palety vůní a chutí, které můžete ve víně najít. Určitě vás mnohé překvapí. Jak správně ochutnávat Určitě jste už nějakou tu degustaci vína viděli, a
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
26.11.2024
Pochází z Itálie a známe ji pod názvem cuketa nebo tykev. Skvěle se z ní připravují polévky, placičky, je výbornou surovinou ke grilování a navíc se hodí do sladkých i slaných koláčů, pomazánek, salátů nebo čalamád. Mladé plody můžete jíst syrové v salátech či s těstovinami. Linguine s cuketovým krémem Budete potřebovat 1 lžíci másla, 1šalotku, 2 kusy nasekané cukety na tenké plátky, sůl, pep
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
reklama
Šikovné tipy
Květiny na vánoční stůl
Nejen kapr a cukroví, pro sváteční dojem by na prostřeném stole neměly chybět ani květiny. Klasikou je vánoční hvězda, krásná je sama o sobě, což pak teprve v parádním aranžmá. Poinsettie ve voskové misce Skutečně, miska, v níž je toto aranžmá usazené, vznikla z vosku, či spíše z parafínových svíček. Není to nic složitého a […]
Když se z pejska stává dědek…
U čtyřnohých mazlíčků je to stejné, jako u lidí. Na některém jsou přibývající léta znát hned na první pohled, u jiného dlouho nic nezaznamenáte. Přesto byste si měli staršího psa více všímat, aby vám neunikly důležité signály, že něco není v pořádku. Včasná péče mu může prodloužit i zkvalitnit život. HŮŘE TRÁVÍ Přijde k misce, […]
Čas svíček a lucerniček
Sázka na červenou se jednoznačně vyplatí. Přes den vynikne v podzimní šedi zářivý odstín aranžmá, večer světýlko v lucerně. Co použít? Středem této dekorace je libavka s drobnými plody a červeně kvetoucí brambořík. Jejich barvu výrazně potvrzuje lucerna a jutová mašle, zajímavým detailem jsou plody okrasné jabloně velikosti třešně. Vyndejte květináčky Sytě barevné dekorativní nádobky […]
Adventní věnec trochu jinak
Také každý rok přemýšlíte, jaký udělat věnec, aby se všem líbil? A co pro tentokrát udělat bábovkový? Budete potřebovat Formu na bábovku (nejlépe starší litinovou) * jakýkoliv papír * mech * kovové bodce * čtyři svíčky * celé lískové oříšky * badyán * širší stuhu s kostičkovým motivem * další libovolné užší stužky * krajky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadný objekt se řítí Mléčnou dráhou, vědci netuší, co to je
epochalnisvet.cz
Záhadný objekt se řítí Mléčnou dráhou, vědci netuší, co to je
Vědci nedávno objevili nový vesmírný objekt, který se zatím nepodařilo identifikovat. Těleso se pohybuje Mléčnou dráhou tak rychle, že by mohl uniknout gravitaci galaxie a dostat se do mezigalaktického prostoru. Mohlo by jít o jednu ze „superrychlých hvězd“ známých teprve od roku 2005, nebo o něco zcela nového?   Pod komplikovaným a běžnému člověku nicneříkajícím
Ještě nepoužíváte pleťové sérum? Tak začněte!
nejsemsama.cz
Ještě nepoužíváte pleťové sérum? Tak začněte!
Pleťová séra jsou v kurzu. Umí zatočit s vráskami, akné, pigmentovými skvrnami i pupínky. Tajemství úspěchu je v jejich cílené péči. Díky koncentrovanému množství aktivní látky se vstřebávají výrazně lépe než třeba krémy, které působí jen na povrchu pokožky. Podle potřeb pleti Každé pleti sedne hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou. Pleťových sér ale můžete používat i více a jednoduše je na sebe vrstvit. Vždy nejdříve
Když termiti pěstují houby
21stoleti.cz
Když termiti pěstují houby
Počátky naší civilizace si hrdě spojujeme s vynálezem zemědělství. Jídlo už nebylo třeba namáhavě hledat, začali jsme si ho pěstovat. Pokud si myslíte, že tím jsme se odlišili od zvířat, pak se mýlíte
Jean Libbera: Muž se dvěma těly
enigmaplus.cz
Jean Libbera: Muž se dvěma těly
Když je v těle ženy oplodněno jedno vajíčko dvěma spermiemi zároveň, narodí se jednovaječná dvojčata. Pokud ale v průběhu prenatálního vývoje dojde k chybě a embrya se neoddělí zcela, narodí se dvojča
Manžela změnila operace
skutecnepribehy.cz
Manžela změnila operace
Koleno ho trápilo už hodně dlouho a na plánovanou operaci se proto docela těšil. Už se nemohl dočkat, až bude zase fit. Můj muž miluje přírodu. Teď se ale chystá do nemocnice. „Ještě koupit nový župan a hezké pyžamo, abych nedělal ostudu,“ slyšela jsem snad denně, a proto jsem jednou večer s jeho souhlasem objednala všechno na internetu. Chybět nemohl ani parfém
Nadýchaná vánočka
tisicereceptu.cz
Nadýchaná vánočka
Kromě rozinek můžete do vánočky přidat i ořechy nebo kandované ovoce. Suroviny 800 g hladké mouky 1 vejce 2 žloutky ½ lžičky soli 1 kostka droždí 500 ml mléka 100 g cukru 200 g másla 100
Oprah Winfreyová: Od chudoby k nejvlivnější ženě americké televize
epochaplus.cz
Oprah Winfreyová: Od chudoby k nejvlivnější ženě americké televize
Oprah Winfreyová (*1954), americká moderátorka, herečka a vydavatelka časopisu. Mezi roky 1986 a 2011 produkovala a uváděla The Oprah Winfrey Show, nejsledovanější denní talk show v historii americké televize. Je považována za nejbohatší Afroameričanku 20. století a největší afroamerickou filantropku všech dob. Její život nebyl procházkou růžovou zahradou. Oprah Winfreyová se narodila dospívající svobodné matce, dětství
Zachrání Ivanu její přítel?
nasehvezdy.cz
Zachrání Ivanu její přítel?
Schyluje se k válce v rodině Ivany Gottové (48) a půjde o miliony. Věci ale možná nebudou tak zlé, jak se zpočátku zdály. Za vdovou stojí vlivný spojenec! Dcera Karla Gotta (†80) už v minulosti dok
Červený akcent rozzáří prostor
rezidenceonline.cz
Červený akcent rozzáří prostor
V interiérovém designu je tato barva symbolem energie, vášně a tepla. Použití červené dokáže vdechnout místnosti život, dodat jí šmrnc i přidat na komfortu či vášnivé intimitě. Tahle dominantní barva má bohatou historii, je spojována s láskou a štěstím, v některých kulturách dokonce i s manželstvím. V interiéru může červená stimulovat dynamickou akčnost, osvědčila se
Únos nevěsty? Neštítil se ho kníže ani král!
historyplus.cz
Únos nevěsty? Neštítil se ho kníže ani král!
Praha je v roce 1205 oděna do slavnostního hávu. Do české metropole přijíždí poselstvo dánského krále Valdemara II., aby požádalo o ruku princezny Markéty, dcery Přemysla Otakara I. Podle staré dánské písně o ni královský vyslanec sehraje symbolickou šachovou partii. Ne všechny středověké námluvy jsou ale takhle idylické… Zatímco dnes může být chápán únos nevěsty
Toyota na českém trhu uvede GR Supra A90 Final Edition, objednávky jsou ale jen do konce roku
iluxus.cz
Toyota na českém trhu uvede GR Supra A90 Final Edition, objednávky jsou ale jen do konce roku
Kultovní modelovou řadu Toyota GR Supra nyní vylepšuje nová limitovaná edice, představující vrcholnou specifikaci nejnovější generace. GR Supra A90 Final Edition je na českém trhu k dispozici za 3 300
Nejkrásnější Vánoce jsou možná ve Vídni
epochanacestach.cz
Nejkrásnější Vánoce jsou možná ve Vídni
Romantická Vídeň se s Adventem mění v kouzelné město plné tradičních trhů, pro které je charakteristická vůně svařeného vína, pečených brambor, kaštanů a sladkých pražených mandlí. Náměstí v centru se rozzáří do žluta a do červena a vy si připadáte jako v pohádce. Nejvyhlášenějším vánočním trhem je Christkindlmarkt na Radničním náměstí. Na prostoru s krásně nazdobeným parkem, ohraničeným ze západu