Domů     Králík (nejen) na černo je pochoutka
Králík (nejen) na černo je pochoutka
2.8.2024

Králičí maso je jemné a dietní a dá se upravit na spoustu způsobů. I proto je v některých zemích, třeba v Itálii či ve Francii, považováno za delikatesu.

Dřív se u nás králíci chovali u každého venkovského stavení, a tak bylo jejich maso stále k dispozici. I proto nám připadalo tak nějak samozřejmé. A přitom hospodyně musely znát spoustu receptů, aby nám nezevšednělo.

Dnes už je situace jiná, vyhledávají je nejen labužníci, ale lidé, kteří se chtějí stravovat zdravě, sportovci, nebo ti, kteří bojují s pár kilogramy navíc. Pro ty všechny je králičí maso poklad. Stačí dobře nakoupit, správně naporcovat a uvařit s láskou nějakou tu lahůdku.

Jdeme nakupovat

Pokud králíky sami chováte, tenhle krok samozřejmě odpadá. Ale většina z nás se musí do obchodu vydat. A jakého králíka vybrat? Odborníci říkají, že nejchutnější maso mají takoví, kteří byli poraženi mezi 5 až 9 měsíci.

A úplně nejlepší, podobně jako jehněčí a kůzlečí, je na jaře. Starší králíci mívají samozřejmě víc masa, ale není už tak jemné.

Mimochodem některým lidem právě ta jemnost připadá mdlá, ale to vůbec nemusí být nevýhoda, spíš naopak, protože si můžete vyhrát s dochucením. Ideální je, pokud můžete králičí maso koupit přímo od chovatele.

Pokud tuhle možnost nemáte, pak na farmářských trzích, v prodejnách s drůbeží, a nebo se vydejte do supermarketu. V každém případě je výhodné koupit králíka celého, a když to jde, i s hlavou a vnitřnostmi, a zpracovat pak úplně všechno beze zbytku.

A rozhodně je lepší chlazený než zmražený. Už proto, že dobře vidíte, jestli je maso čerstvé, pevné a krásně růžové. A ještě jedna důležitá věc. V lednici byste ho neměli skladovat déle než tři dny.

Naporcovat nebo ne?

Záleží na tom, co z něj chcete připravit, a také na stáří. Starší králík se často peče vcelku a před pečením se může naložit.

Pečení vcelku má ale tu nevýhodu, že většinou se maso propeče nerovnoměrně, takže se může stát, že předek a hřbet jsou suché a naopak stehna ještě nejsou dostatečně dopečená.

Mnoho lidí rozhodne králíka naporcovat, ať už z toho důvodu, že se tak lépe vejde do pekáče, nebo proto, že z něj tak lze připravit více různých jídel.

Jak tedy postupovat?

Budete potřebovat ostrý nůž, pokud máte méně síly, vypomoci si můžete nůžkami na drůbež.

Králíka nejdříve krátce omyjte pod studenou tekoucí vodou a usušte bavlněnou utěrkou.

Má-li hlavu, odřízněte ji a dejte stranou.

Skelet nařízněte v prsní části i s hrudní kostí. Rozevřete hrudní koš, a pokud najdete srdce, játra nebo ledviny, vyjměte je a odložte stranou. Budou se hodit do polévky nebo je můžete přidat do nádivky.

Odřízněte zadní běhy v kyčelním kloubu přesně podél svalu. Králíci mají svaly chráněny blankou, takže vidíte, kudy řez vést, abyste neřezali do masa.

Nyní odřízněte přední spolu s lopatkou.

Zbude hřbet, který na obou stranách zarovnejte. Teď můžete zpracovat dvěma způsoby. Buď z obou stran páteře oddělit takzvané panenky. Pak řez veďte podél žeber a nakonec je úplně odřízněte. Nebo můžete hřbet vykostit.

Další možností, také hojně využívanou, je rozdělit králíka bez hlavy napůl, tedy na zadek a předek.

Jak je připravit?

Možností je spousta, ale vždycky počítejte s tím, že králičí maso je jemné a nemá příliš výraznou chuť. Proto se nebojte vyhrát si s kořením.

Celý – většinou se peče a vhodné jsou k této úpravě starší kusy. Aby maso trochu zkřehlo, zkuste je den před pečením potřít olivovým nebo jiným olejem. Při pečení králíka obalte kusy slaniny, aby se vám maso příliš nevysušilo, můžete ho i prošpikovat.

Dobrá slanina mu dodá chuť i vůni. Pokud se rozhodnete péci králíka s česnekem a cibulí, můžete ho klidně česnekem také prošpikovat.

Hlava – používá se na vývar, většinou spolu s vnitřnostmi a samozřejmě všemi odřezky, které vám zbyly po porcování.

Játra – jsou vynikající na cibulce nebo na červeném víně, ale hodí se i do paštiky nebo do nádivky.

Předek – je sušší, takže vyžaduje kratší úpravu. Ať už krátké dušení i pečení, ale také maso můžete použít na sekanou, do té ovšem musíte ještě přidat tučnější maso, a to už tak dietní nebude, na krokety či paštiku, vykostěné maso do ragú, či do rizota.

Zadek – skýtá asi nejvíc možností. Samotná stehna z mladého králíka se hodí na minutky, třeba na medailonky nebo přírodní řízky. Pak byste je měli nejdřív vykostit.

Maso ze stehen můžete také usmažit jako řízky, pokud jsou ze staršího kusu, vyplatí se je trochu předem předvařit. Asi nejznámější a nejoblíbenější úpravou u nás je králík na smetaně.

Před samotným pečením se ale radí maso prošpikovat a naložit alespoň na 24 hodin naložit do mořidla. Většinou se připravuje z kořenové zeleniny, cibule, koření a vody s octem a důležité je, aby bylo maso celé pokryté.

Hřbet – hodí se na minutky nebo ho, pokud je vykostěný, můžete naplnit nádivkou a péci stejně jako stehna. Rozhodnete-li se ze hřbetu upotřebit jen filátka na nějakou minutku, zbytek můžete přidat k ořezu na vaření vývaru.

Králík načerno

(na 4 porce)

1 králík, 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 2 střední cibule, 1 lžíce směsi perníkového koření, 1 hrst sušených švestek (nebo 3 lžíce povidel), 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžička tymiánu, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžičky soli, strouhaný perník na zahuštění

Příloha: bramborový knedlík, rýže

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy, králíka naporcujte.

Kousky bez vnitřností naskládejte do hrnce spolu s očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, přidejte 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžičku tymiánu a 2 lžičky soli.

Zalijte vodou, aby vše bylo ponořené, přiklopte a vařte asi 2 hodiny, až jde maso zlehka od kosti.

Uvařené maso vyjměte a po odstranění kostí dejte zatím stranou. Vývar přeceďte, použité koření a úlomky kostí odstraňte. Poté uvařenou zeleninu přepasírujte do vývaru.

Přidejte hrst sušených švestek pokrájených nadrobno (nebo 3 lžíce povidel), 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci perníkového koření a na mírném ohni za občasného míchání odklopené vařte, než švestky změknou a vývar zhoustne (pro rychlejší zahuštění lze přidat 1–2 lžíce strouhaného perníku a provařit).

Podle chuti dosolte.

Do omáčky naskládejte obrané maso bez kostí a vše prohřejte.

Podávejte s bramborovým knedlíkem nebo rýží.

Recept podle Koření od Antonína

Foto: Shutterstock, recept koreni.cz
Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
epochanacestach.cz
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
Slunce se mocně opírá o štíty mohutných hor. Na nebi není ani mráček a skoro to vypadá, že ostré vrcholky masivů musejí každou chvilkou protnout blankytně modrou oblohu. Jejich majestátnost a dravost krotí nádherné listnaté lesy, jejichž podzimní „čarokresba” vezme dech všem přihlížejícím. Je jednou z největších zemí a statistické údaje popisující tuto nejlidnatější část
Rusové museli USA uplatit, aby Aljašku koupily
historyplus.cz
Rusové museli USA uplatit, aby Aljašku koupily
Alexandr II. rázuje po místnosti sem a tam. Dobře ví, že mu teče do bot. Řada neúspěšných válek zemi zcela zdecimovala. Dluhy navíc začínají být neúnosné. „Prodejte Aljašku,“ rozhodne nakonec, „stejně slouží jen jako výběh pro lední medvědy!“ V médiích Aljašku označují všelijak – jako velkou zamrzlou hroudu ledu, ledárnu či Sewardovu ledničku. Ve Spojených státech
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
epochalnisvet.cz
Magické křižovatky: Hranice mezi světy
Na první pohled obyčejné místo. Silnice, která se rozbíhá do čtyř stran. Křižovatka. Ale podle pradávných věr právě tady slábne závoj mezi světy. Je to místo, kde můžete přivolat duchy, uzavřít smlouvu s démonem nebo získat dovednosti, které nejsou z tohoto světa. Opravdu tady můžete změnit svůj osud? A jak vysokou cenu za to zaplatíte?
Počítač a baterie steré 2000 let. Skutečně existovaly!
enigmaplus.cz
Počítač a baterie steré 2000 let. Skutečně existovaly!
Připadají vám hodinový strojek či baterie jako vymoženosti dnešní doby? Takzvaný počítač z Antikythéry objevil 17. března 1902 řecký archeolog Spiridon Spice (1859–1932) při prohledávání vraku římské
Z jiné hvězdné čtvrti: Sluneční soustavou prolétá mezihvězdná kometa
21stoleti.cz
Z jiné hvězdné čtvrti: Sluneční soustavou prolétá mezihvězdná kometa
Astronomové oznámili objev teprve třetího známého objektu, který k nám přilétl z jiného hvězdného systému. Tento návštěvník, nově označený jako 3I/ATLAS, byl poprvé spatřen teleskopem v Chile jako nez
Přivolejte si malé zázraky
nejsemsama.cz
Přivolejte si malé zázraky
Lidská přání a touhy se po tisíciletí příliš nemění a například snaha získat lásku a vysněného partnera je věčná. Malá domácí magie funguje, ať už si přejete svůj život obohatit čímkoli. Domácí magie je dnes často opomíjena kvůli exotičtějším způsobům čarování. A to je škoda. Kvůli tomu se zapomíná na malá kouzla, která znaly už
Bramborový koláč s jablky
tisicereceptu.cz
Bramborový koláč s jablky
Suroviny 250 g brambor 60 g másla 200 g cukru moučky 2 vejce 250 g polohrubé mouky prášek do pečiva jablka Na drobenku 50 g hrubé mouky 30 g másla 30 g cukru krupice Postup Bram
Řeka přináší leccos, někdy dokonce i lásku
skutecnepribehy.cz
Řeka přináší leccos, někdy dokonce i lásku
Čas utekl jako voda, s Pepou, o kterého jsem kdysi tak stála, jsme se rozvedli. Byla jsem přesvědčena, že zůstanu sama, ale osud to tak nechtěl. Měl pro mě ještě jednu lásku. Koukala jsem z okna chaty na jez a myslela na to, že čas utekl jako ta voda. Jak je to dlouho, co jsem se na jezu producírovala,
Morávková drasticky hubne, aby zachránila manželství?
nasehvezdy.cz
Morávková drasticky hubne, aby zachránila manželství?
Co se to děje s oblíbenou herečkou ze seriálu Ordinace v růžové zahradě? Dana Morávková (53) vždy působila dojmem sebevědomé ženy, která by nesklouzla k malichernostem, jako je nesmyslné hladovění v t
Interiér s ikonami skandinávského designu
rezidenceonline.cz
Interiér s ikonami skandinávského designu
Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet, skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu. Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii. Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností.
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
epochaplus.cz
Bodie: Mrtvé město zlata, hříchu a zločinu, kde se zastavil čas
Stovky „městeček duchů“ jsou rozesety po Spojených státech jako památka na období zlaté horečky, ale žádné není tak známé a zachovalé jako Bodie. Toto kdysi největší a nejmodernější městečko v Kalifornii, plné zlata, peněz, hříchu a krve, prožilo jen tři roky slávy, než se propadlo do desítek let úpadku. Dnes, jako národní historická památka, vypadá,
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me