Domů     Králík (nejen) na černo je pochoutka
Králík (nejen) na černo je pochoutka
2.8.2024

Králičí maso je jemné a dietní a dá se upravit na spoustu způsobů. I proto je v některých zemích, třeba v Itálii či ve Francii, považováno za delikatesu.

Dřív se u nás králíci chovali u každého venkovského stavení, a tak bylo jejich maso stále k dispozici. I proto nám připadalo tak nějak samozřejmé. A přitom hospodyně musely znát spoustu receptů, aby nám nezevšednělo.

Dnes už je situace jiná, vyhledávají je nejen labužníci, ale lidé, kteří se chtějí stravovat zdravě, sportovci, nebo ti, kteří bojují s pár kilogramy navíc. Pro ty všechny je králičí maso poklad. Stačí dobře nakoupit, správně naporcovat a uvařit s láskou nějakou tu lahůdku.

Jdeme nakupovat

Pokud králíky sami chováte, tenhle krok samozřejmě odpadá. Ale většina z nás se musí do obchodu vydat. A jakého králíka vybrat? Odborníci říkají, že nejchutnější maso mají takoví, kteří byli poraženi mezi 5 až 9 měsíci.

A úplně nejlepší, podobně jako jehněčí a kůzlečí, je na jaře. Starší králíci mívají samozřejmě víc masa, ale není už tak jemné.

Mimochodem některým lidem právě ta jemnost připadá mdlá, ale to vůbec nemusí být nevýhoda, spíš naopak, protože si můžete vyhrát s dochucením. Ideální je, pokud můžete králičí maso koupit přímo od chovatele.

Pokud tuhle možnost nemáte, pak na farmářských trzích, v prodejnách s drůbeží, a nebo se vydejte do supermarketu. V každém případě je výhodné koupit králíka celého, a když to jde, i s hlavou a vnitřnostmi, a zpracovat pak úplně všechno beze zbytku.

A rozhodně je lepší chlazený než zmražený. Už proto, že dobře vidíte, jestli je maso čerstvé, pevné a krásně růžové. A ještě jedna důležitá věc. V lednici byste ho neměli skladovat déle než tři dny.

Naporcovat nebo ne?

Záleží na tom, co z něj chcete připravit, a také na stáří. Starší králík se často peče vcelku a před pečením se může naložit.

Pečení vcelku má ale tu nevýhodu, že většinou se maso propeče nerovnoměrně, takže se může stát, že předek a hřbet jsou suché a naopak stehna ještě nejsou dostatečně dopečená.

Mnoho lidí rozhodne králíka naporcovat, ať už z toho důvodu, že se tak lépe vejde do pekáče, nebo proto, že z něj tak lze připravit více různých jídel.

Jak tedy postupovat?

Budete potřebovat ostrý nůž, pokud máte méně síly, vypomoci si můžete nůžkami na drůbež.

Králíka nejdříve krátce omyjte pod studenou tekoucí vodou a usušte bavlněnou utěrkou.

Má-li hlavu, odřízněte ji a dejte stranou.

Skelet nařízněte v prsní části i s hrudní kostí. Rozevřete hrudní koš, a pokud najdete srdce, játra nebo ledviny, vyjměte je a odložte stranou. Budou se hodit do polévky nebo je můžete přidat do nádivky.

Odřízněte zadní běhy v kyčelním kloubu přesně podél svalu. Králíci mají svaly chráněny blankou, takže vidíte, kudy řez vést, abyste neřezali do masa.

Nyní odřízněte přední spolu s lopatkou.

Zbude hřbet, který na obou stranách zarovnejte. Teď můžete zpracovat dvěma způsoby. Buď z obou stran páteře oddělit takzvané panenky. Pak řez veďte podél žeber a nakonec je úplně odřízněte. Nebo můžete hřbet vykostit.

Další možností, také hojně využívanou, je rozdělit králíka bez hlavy napůl, tedy na zadek a předek.

Jak je připravit?

Možností je spousta, ale vždycky počítejte s tím, že králičí maso je jemné a nemá příliš výraznou chuť. Proto se nebojte vyhrát si s kořením.

Celý – většinou se peče a vhodné jsou k této úpravě starší kusy. Aby maso trochu zkřehlo, zkuste je den před pečením potřít olivovým nebo jiným olejem. Při pečení králíka obalte kusy slaniny, aby se vám maso příliš nevysušilo, můžete ho i prošpikovat.

Dobrá slanina mu dodá chuť i vůni. Pokud se rozhodnete péci králíka s česnekem a cibulí, můžete ho klidně česnekem také prošpikovat.

Hlava – používá se na vývar, většinou spolu s vnitřnostmi a samozřejmě všemi odřezky, které vám zbyly po porcování.

Játra – jsou vynikající na cibulce nebo na červeném víně, ale hodí se i do paštiky nebo do nádivky.

Předek – je sušší, takže vyžaduje kratší úpravu. Ať už krátké dušení i pečení, ale také maso můžete použít na sekanou, do té ovšem musíte ještě přidat tučnější maso, a to už tak dietní nebude, na krokety či paštiku, vykostěné maso do ragú, či do rizota.

Zadek – skýtá asi nejvíc možností. Samotná stehna z mladého králíka se hodí na minutky, třeba na medailonky nebo přírodní řízky. Pak byste je měli nejdřív vykostit.

Maso ze stehen můžete také usmažit jako řízky, pokud jsou ze staršího kusu, vyplatí se je trochu předem předvařit. Asi nejznámější a nejoblíbenější úpravou u nás je králík na smetaně.

Před samotným pečením se ale radí maso prošpikovat a naložit alespoň na 24 hodin naložit do mořidla. Většinou se připravuje z kořenové zeleniny, cibule, koření a vody s octem a důležité je, aby bylo maso celé pokryté.

Hřbet – hodí se na minutky nebo ho, pokud je vykostěný, můžete naplnit nádivkou a péci stejně jako stehna. Rozhodnete-li se ze hřbetu upotřebit jen filátka na nějakou minutku, zbytek můžete přidat k ořezu na vaření vývaru.

Králík načerno

(na 4 porce)

1 králík, 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 2 střední cibule, 1 lžíce směsi perníkového koření, 1 hrst sušených švestek (nebo 3 lžíce povidel), 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžička tymiánu, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžičky soli, strouhaný perník na zahuštění

Příloha: bramborový knedlík, rýže

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy, králíka naporcujte.

Kousky bez vnitřností naskládejte do hrnce spolu s očištěnou a na větší kusy nakrájenou zeleninou, přidejte 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžičku tymiánu a 2 lžičky soli.

Zalijte vodou, aby vše bylo ponořené, přiklopte a vařte asi 2 hodiny, až jde maso zlehka od kosti.

Uvařené maso vyjměte a po odstranění kostí dejte zatím stranou. Vývar přeceďte, použité koření a úlomky kostí odstraňte. Poté uvařenou zeleninu přepasírujte do vývaru.

Přidejte hrst sušených švestek pokrájených nadrobno (nebo 3 lžíce povidel), 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci perníkového koření a na mírném ohni za občasného míchání odklopené vařte, než švestky změknou a vývar zhoustne (pro rychlejší zahuštění lze přidat 1–2 lžíce strouhaného perníku a provařit).

Podle chuti dosolte.

Do omáčky naskládejte obrané maso bez kostí a vše prohřejte.

Podávejte s bramborovým knedlíkem nebo rýží.

Recept podle Koření od Antonína

Foto: Shutterstock, recept koreni.cz
Související články
18.12.2024
Ke svátkům neodmyslitelně patří také bohatě prostřený stůl. Při cukrovce je ale třeba ještě mnohem pečlivěji plánovat, co připravit, aby sváteční pohodu nenarušily zdravotní problémy. I diabetik si může o Vánocích dopřát, ovšem s jistými úpravami svátečního menu. Dodržovat je třeba tři zásady: vybírat vhodné sacharidy a potraviny s nízkým glykemickým indexem, k tomu přídávat dostatek vlákniny. Př
16.12.2024
… je třeba ji patřičně připravit. Tedy odstranit šupiny vykuchat, případně nakrájet filety a vybrat způsob přípravy. Těch je několik. Ryby můžete smažit, péct, zapékat, grilovat, dusit, různě vařit a také udit. Některé je lepší dělat vcelku, jiné raději rozporcovat. Nejlepší jsou samozřejmě ryby čerstvé, ale nemusíte se bát ani chlazených nebo mražených. Obrovskou výhodou ryb je, že jejich přípra
13.12.2024
A zase je tu sváteční pečení. Možná si i vy letos říkáte, že svůj obvyklý repertoár trochu obměníte. Máme pro vás pár receptů, třeba se vám bude některý hodit. Kokosové pusinky (asi 20 kusů) 3 bílky, 150 g cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 5 šálků strouhaného kokosu 1) Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem. 2) Vyšlehejte bílky, přidejte cukr, van
9.12.2024
Už jste si někdy nalili sklenku a ucítili vůni posečené trávy nebo třeba kouře? Možná vás přepadla nejistota a podezíravě jste zkoumali, jestli není něco špatně. Ale není a váš čich i chuť jsou v pořádku. A tak se směle můžete pustit do objevování palety vůní a chutí, které můžete ve víně najít. Určitě vás mnohé překvapí. Jak správně ochutnávat Určitě jste už nějakou tu degustaci vína viděli, a
5.12.2024
Léto se chýlí ke konci, ale růže ještě kvetou, takže toho pojďte využít a udělejte si neobyčejný dortík. Ingredience Na těsto: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 4 vejce, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžička kurkumy, 2 lžíce pomerančové šťávy, 50 g kandované pomerančové kůry, 4 kapky pomerančového aroma, špetka soli, 250 g hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, 100% tuk
reklama
Šikovné tipy
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Svítící domečky pro pohodovou atmosféru
Den se krátí, brzo je tma a podvečer je ten pravý čas na šálek horkého nápoje a tvoření. Třeba kouzelných domečků s vánoční atmosférou. Už jste zkoušeli samotvrdnoucí hmotu? Ta se vám pod rukama může proměnit doslova v cokoliv. My vám přinášíme návod na domečkové svícínky, které si s trochou trpělivosti vymodeluje i úplný začátečník. Budete potřebovat: […]
Květiny na vánoční stůl
Nejen kapr a cukroví, pro sváteční dojem by na prostřeném stole neměly chybět ani květiny. Klasikou je vánoční hvězda, krásná je sama o sobě, což pak teprve v parádním aranžmá. Poinsettie ve voskové misce Skutečně, miska, v níž je toto aranžmá usazené, vznikla z vosku, či spíše z parafínových svíček. Není to nic složitého a […]
Když se z pejska stává dědek…
U čtyřnohých mazlíčků je to stejné, jako u lidí. Na některém jsou přibývající léta znát hned na první pohled, u jiného dlouho nic nezaznamenáte. Přesto byste si měli staršího psa více všímat, aby vám neunikly důležité signály, že něco není v pořádku. Včasná péče mu může prodloužit i zkvalitnit život. HŮŘE TRÁVÍ Přijde k misce, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jeseníky: Zimní poezie na dosah ruky
epochanacestach.cz
Jeseníky: Zimní poezie na dosah ruky
Vzpomínáte na doby, kdy byly Vánoce na sněhu běžným jevem, nebo kdy svatý Martin obvykle přijížděl na bílém koni? Něco podobného už dnes na většině míst Česka nezažijete. V Jeseníkách ano. Pokud chcete znovu zažít staré dobré časy, a přitom si užívat komfortu, za který by se nemusela stydět ani vyhlášená alpská střediska, jsou pro
Konečně byla válečná sekera navždy zakopána?
skutecnepribehy.cz
Konečně byla válečná sekera navždy zakopána?
Můj otec a teta Lída se léta nenáviděli. Marně se je snažila rodina usmířit, zejména babička trpěla tou žabomyší válkou. Přesto se to nakonec povedlo! Před mnoha lety nebylo větších přátel, než můj otec Pepík a teta Lída, jeho sestra. Moje babička nám je dávala za příklad, když jsme se jako sourozenci prali jako koně. Tohle u Pepíčka
Kůže je schopna produkovat vlastní protilátky
21stoleti.cz
Kůže je schopna produkovat vlastní protilátky
Lidská kůže a sliznice hrají zásadní roli v ochraně těla před nepřátelským prostředím okolního světa, mechanickým poškozením, ale i průnikem bakterií a virů. Nejinak je tomu i u ostatních zvířecích dr
Wellness oáza v koupelně
rezidenceonline.cz
Wellness oáza v koupelně
Lázeňský resort, zakomponovaný přímo doma, umí nabídnout dokonalé vybavené pro relaxaci po náročném dni, nebo prostě jen přidá trochu luxusu do každodenního očistného rituálu. Při zařizování vlastního wellness je třeba začít výběrem materiálů a barevnosti, protože jejich vliv na vnímání a pocity je nesporný. V kurzu je pořád minimalistický šedý nebo béžový rámec, oživený tvarově
Lososové krekry s ředkvičkou
tisicereceptu.cz
Lososové krekry s ředkvičkou
Jednohubka není věda. Lososová s křupavou sušenkou chutná úžasně. Suroviny 6 plátků uzeného lososa slané či sezamové krekry půl hrsti čerstvého kopru 1 lžíce citronové šťávy 2 lžíce pomazánk
V tichosti chystá Pawlowská tajnou svatbu?
nasehvezdy.cz
V tichosti chystá Pawlowská tajnou svatbu?
I když vztah spisovatelky a herečky Haliny Pawlowské (69) ze seriálu ZOO s jejím přítelem, producentem Karlem Czabanem (75), trvá už dlouhá léta, k dalšímu kroku to zatím nedotáhli a podle všeho žijí
Záhadní a krutí Vikingové: Největší objevitelé starého světa?
enigmaplus.cz
Záhadní a krutí Vikingové: Největší objevitelé starého světa?
Říká se o nich, že byli největšími válečníky středověku. A nejen válečníky. Vikingové na svých dračích lodích objevovali vzdálené a tajemné ostrovy i celé kontinenty. Ostatně byli to prý oni, kdo zača
Vánoční Pavlova
nejsemsama.cz
Vánoční Pavlova
Příprava dortu nazvaného na počest primabaleríny Anny Pavlovové je celkem jednoduchá, ale během sušení nesmíte otevírat troubu. Potřebujete: ✿ 4 bílky ✿ 220 g cukru moučky ✿ špetku soli ✿ 2 lžíce pudinkového prášku (vanilka) ✿ 2 lžičky citronové šťávy ✿ 100 ml smetany ke šlehání ✿ drobné ovoce ✿ mátu 1. Vyšlehejte bílky s polovinou cukru a solí do tuhého sněhu. Pak
Německá alchymistka Anna Zieglerinová: Měla na dosah kámen mudrců?
epochalnisvet.cz
Německá alchymistka Anna Zieglerinová: Měla na dosah kámen mudrců?
Alchymie je často spojována s představou, že se jí věnují pouze muži. Přesto známe i několik žen, které tento tajemný obor fascinuje. Dvě z nejznámějších alchymistek 16. století jsou Isabella Corteseová (asi 1561-?) a Anna Maria Zieglerinová (asi 1550–1575). Dostala se právě druhá zmíněná na stopu největších alchymistických tajemství? O významu zmíněných alchymistek nemůže
Hans Trapp: Rytíř, co ochutnal lidské maso
epochaplus.cz
Hans Trapp: Rytíř, co ochutnal lidské maso
Takovou tragédii alsaský Weissenburg nepamatuje. Všichni se brodí v bahně a kalné vodě. O viníkovi netřeba pochybovat: Dvoumetrový pořízek Hans von Trotha (asi 1450–1503) je německý rytíř a maršál falckého kurfiřta. Ekonomické spory s Weissenburgským opatstvím řeší přehrazením řeky Wieslauter. Celé město připraví o vodu. Osm kilometrů nad městem se vytvoří přehrada. A když je
Silvestr 2024 v restaurantu Deer: Přivítejte nový rok s živou klavírní hudbou a výjimečným menu
iluxus.cz
Silvestr 2024 v restaurantu Deer: Přivítejte nový rok s živou klavírní hudbou a výjimečným menu
Restaurant Deer zve na nezapomenutelný silvestrovský večer, který propojí skvělou gastronomii, živou klavírní hudbu a slavnostní atmosféru. Přijďte oslavit poslední večer roku 2024 a přivítat nový rok
Vehnala Aspasia Řecko do války?
historyplus.cz
Vehnala Aspasia Řecko do války?
Do athénského státníka Perikla jako by udeřil blesk. „Děje se něco?“ zeptá se ho filozof Anaxagoras. Pak si všimne, že jeho přítel doslova visí pohledem na jedné z půvabných žen, stojících opodál. „Jen to ne,“ spráskne ruce, „vždyť to je Aspasia, hetéra, nevěstka!“ Perikles (asi 495–429 př. n. l.) na ní ale může oči nechat. Dá