Domů     Operace oka: Co byste měli vědět předem
Operace oka: Co byste měli vědět předem
4.1.2021

Možná už jste zjistili, že drobné písmo bez brýlí nepřečtete. Po čtyřicítce je to běžný projev stárnutí oka. Dioptrií postupem let přibývá a s nimi se vynořuje otázka, zda by pomohla laserová operace. Zjišťovali jsme, jaká má tato metoda svá pro a proti.

Vetchozrakost (čili presbyopie) samozřejmě není jediným problémem se zrakem, který se dá korigovat laserovým zákrokem.

Patří ale ve zralém věku k nejvyhledávanějším, protože na brýle se špatně zvyká a představa, že se vrátíte do předchozí životní etapy s ostřejším zrakem, je prostě lákavá.

Laserem se ale dá upravit i krátkozrakost a dalekozrakost, o což mají zájem hlavně mladší lidé, či řešit šedý zákal, což je zase nejčastěji problém seniorů.

Nejčastější oční operace podle věku

18 – 40 let: odstranění dioptrií – léčba krátkozrakosti, dalekozrakosti či astigmatismu pomocí laseru

45 – 65 let: odstranění vetchozrakosti čili dioptrií na čtení

nad 65 let: operace šedého zákalu, tedy výměna zkalené přirozené oční čočky za čočku umělou

Vetchozrakost: Co se to s okem děje?

Ve věku kolem 40 až 45 let ochabuje přirozená ostrost zraku, protože oko ztrácí schopnost zaostřit na blízko. Nestane se to náhle, tato schopnost klesá vlastně už od dětství, na což reagujeme odsouváním knihy při čtení stále dál.

Po čtyřicítce se pak nejbližší bod, který ještě dokážeme zaostřit, může posunout do vzdálenosti 35 až 40 cm. Čtení novin i etiket na potravinách už je bez pomoci brýlí těžkým úkolem.

Chybné zaostření

Komplikace se zaostřením jsou podstatou i dalších vad zraku, které lze korigovat laserem.

Používá se totiž k úpravám rohovky čili přední stěny oka nebo výměně čočky a právě tyto dvě části oka svými vlastnostmi ovlivňují to, zda se obraz, na který se díváme, jeví ostře.

Určují totiž úhel, jakým procházejí paprsky světla, aby se pak složily na sítnici v hotový obraz, v ideálním případě ostrý. Jenže při krátkozrakosti se tyto paprsky sbíhají ještě dříve, než sítnice dosáhnou.

Pak je obraz rozmazaný, člověk vidí špatně na dálku, bolí ho často hlava a oči bývají unavené. Naopak u dalekozrakosti se obraz z paprsků světla skládá až za sítnicí a je rozmazaný při pohledu na blízko i do dálky.

Co dokáže laser

Moderní oční lasery pracují v mikrometrech, což je míra, v níž se udává tloušťka rohovky. Dokážou v těchto nepatrných mírách změnit její zakřivení tak, aby byla plošší nebo naopak oblejší. Jaký to má smysl?

Cílem je změnit lom světelných paprsků při průchodu rohovkou a čočkou tak, aby se sbíhaly správně na sítnici a dioptrická vada zmizela. Zákrok laserem dokáže upravit také nepravidelné zakřivení rohovky, což je příčinou vady známé jako astigmatismus.

Pro koho je metoda vhodná?

Obecně není překážkou ani větší dioptrická vada, i když pro oči s vadou nad -10 dioptrií či nad +5 dioptrií lékaři jako vhodnější řešení doporučují výměnu oční čočky za implantát.

Pro oči s vadou -0,25 až cca -10 dioptrií a pro oči od +0,5 do cca +5 dioptrií bývá zase většinou vhodný laserový zákrok. Tomu ale musí předcházet zevrubné oční vyšetření, aby se vyloučila jiná oční onemocnění.

Jde hlavně o různé poruchy rohovky, které by mohly zkomplikovat průběh operace a následné hojení. Rohovka musí být zdravá a také dostatečně silná, aby mohla být zákrokem upravena.

Při operaci krátkozrakosti se její vrstva ztenčuje, a to tím více, čím je vada silnější.

Nevhodný může být zákrok ale i při některých celkových onemocněních, které by mohly komplikovat hojení. Týká se to zejména cukrovky a závažnějších imunitních poruch.

Než si vyberete operatéra

Na webových stránkách kliniky si zjistěte co nejvíce informací o jejím provozu, především o tom, jak dlouho funguje a jak velkými zkušenostmi s laserovými operacemi se může pochlubit.

Co si ještě zjistit:

– Jak dlouho probíhá vstupní a předoperační vyšetření.

– Jakou metodou a technikou bude operace prováděna.

– Jaká je pooperační péče a na co všechno poskytuje klinika záruku.

Sledujte, jak probíhá vyšetření

Pro laika je to jeden z důležitých signálů, zda se rozhodl pro pracoviště, kde může očekávat kvalitně provedený zákrok. Zevrubné předoperační vyšetření má totiž pro výsledek operace zásadní význam.

Prohlídka je proto důkladná, počítejte s tím, že by měla trvat přibližně 2 až 3 hodiny. Pokud proběhne v době výrazně kratší, je lepší obrátit se na jiné pracoviště.

– Prvním krokem vyšetření je zpracování celkové zdravotní a oftalmologické anamnézy.

– Následuje měření na speciálních přístrojích, při kterém oftalmolog „odebere míry“, tedy změří dioptrickou vadu, zakřivení a tloušťku rohovky, nitrooční tlak a další parametry.

– Poté přichází na řadu optometrista. Ten se zaměřuje na zrakovou ostrost a spolupráci obou očí, sleduje oční dominanci, rovnováhu okohybných svalů a schopnost prostorového vidění, případně kontrastní citlivost.

Měření vady

Vyšetření tím ale zdaleka nekončí. Sestra vám pak ještě rozkape oči, aby se rozšířily zornice. Přibližně čtyřicet minut po aplikaci kapek lékař pomocí štěrbinové lampy, která je k oku velmi šetrná, prohlédne oční pozadí.

Rozkapání rovněž dočasně vyřadí z funkce zaostřovací sval oka, který může imitovat dioptrickou vadu. Speciální přístroj pak změří dioptrické hodnoty po rozkapání a lékař je tak může porovnat s dioptriemi naměřenými předtím.

Díky tomu může odhalit skrytou oční vadu. Měření dioptrií bez rozkapání není spolehlivé a může zapříčinit špatný výsledek operace, v extrémním případě může být zrak ještě horší než před zákrokem.

Zákrok až v dalším termínu

Poté následuje pohovor s oftalmologem, kdy byste se měli také hodně ptát na to, co vám není jasné, a říct, jaká jsou vaše očekávání ohledně operace „Lékař vás seznámí s průběhem zákroku a na závěr vyberete nejvhodnější termín,“ říká oftalmoložka Šárka Skorkovská z NeoVize Brno a upozorňuje:

„Operace může proběhnout už v následujících dnech, ale nikdy by se neměla provádět ve stejný den jako předoperační vyšetření, protože oko se po rozkapání vrátí do původního stavu až zhruba za čtyřiadvacet hodin.“

Jak zákrok probíhá?

Obvykle trvá kolem 15 minut a je bezbolestný, ucítíte jen zpočátku mírný tlak. Pro znecitlivění se navíc pár minut před laserovým ošetřením do oka aplikují anestetické kapky.

Operovat lze obě oči najednou nebo úpravu vady rozdělit a nechat ošetřit vždy jen jedno oko. Více než 90 % nitroočních zákroků se provádí ambulantně. Pokud nebudete mít žádné komplikace, odejdete ještě týž den domů.

Na cestu je nutné si zajistit doprovod a vzít si tmavé brýle, neboť oči budou zvýšeně citlivé na světlo.

Důležitá je i pooperační péče

Po zákroku je obvykle nutná kontrola hned druhý den, pak za týden a ještě za měsíc. Záleží samozřejmě na typu zákroku: Může se stát, že s věkem je nutné i po úspěšné operaci doladit dioptrický stav očí dalším laserovým zákrokem.

Pro tento případ byste se měli informovat, zda vám klinika v rámci záruky provede doplňkovou operaci zdarma. Následnou úpravou vady se totiž může původní cena zvednout až na dvojnásobek.

To si ušetříte na pracovištích, kde poskytují zdarma doživotní záruku laserové péče pro případ nového zhoršení dioptrické vady.

Tři nejčastější následky zanedbaného předoperačního vyšetření či pooperační péče:

1. Dioptrická vada není odstraněna celá, zákrok je nutné opakovat.

2. Zákrok byl zbytečně silný, takže se na oku projevila opačná vada. To už je velmi špatně ovlivnitelný stav, brýle do dálky nebo do blízka vám zůstanou.

3. Projevilo se neodhalené onemocnění sítnice, příklad trhlina nebo odchlípení. Může to vést k radikálnímu zhoršení zraku, hrozí oslepnutí.

Přechodná suchost oka

Po zákroku můžete mít krátkodobě nepříjemné pocity, nejčastěji se udává suchost v oku. Může trvat několik týdnů nebo měsíce, ale postupně odezní. Zmírňovat se samozřejmě dá aplikací umělých slz.

Někdy se může objevit také pocit cizího předmětu v oku při mrkání nebo světelné záblesky, zejména v noci. Jde o dočasné potíže způsobené podrážděním tkání oka a očního nervu, které nebývají významné a do tří měsíců obvykle samovolně zmizí.

Text: ve spolupráci s oční klinikou NeoVize Brno a DuoVize Praha připravila Lenka Korandová, foto: PX FUEL

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř