Jako první recept přinášíme recept na křížaly!
Jablka omyjeme a osušíme. Rozkrájíme na dílky a zbavíme jadřinců. Sušíme při mírném teple, jen volně proudící vzduch je neusuší. Můžeme použít elektrickou sušičku nebo můžeme sušit v troubě na síťové podložce. Troubu ohříváme jen na 50 °C a necháme pootevřená dvířka, aby vlhko unikalo.
Trochu nezvyklý, ale energetický a efektivní způsob je navléknout dílky jablek na šňůru (pomocí silné jehly) a položit přes žebra radiátoru (podložíme čistou utěrkou, aby se topné těleso neznečistilo).
Šňůra nám usnadní další manipulaci (nerozsypou se). V topné sezoně jsou křížaly za pár dní suché a místnost je provoněna přírodním aroma. Křížaly z jablek jsou zdravou pochoutkou k mlsání, zahánějí hlad a podporují střevní peristaltiku.
Polotovar na moučníky
Jablka oloupeme a na hrubém struhadle ostrouháme. Napěchujeme do zavařovaček a sterilizujeme 25 až 30 minut při 95 °C. Je to jednoduché a máme polotovar pro přípravu jablečných koláčů, závinů nebo jiných moučníků. Koření a cukr přidáme až při konečné úpravě.
Zdravý čaj
Hrst křížal nebo čerstvé jablko rozkrájené asi na 16 dílků zalijeme litrem vroucí vody a necháme stát asi půl hodiny. Vzniklý čaj pijeme vlažný i studený, zbytek ovoce samozřejmě dojíme.
Do salátu? Ano, ale…
Jablka jsou skvělým doplňkem jakéhokoliv salátu, ale jakmile je rozkrojíte, hnědnou. Co s tím?
Do doby podávání je uchovávejte ve vodě
Zabalte do potravinové fólie
Namočte je do citronové šťávy