Domů     Nenechte se nutit do donutů
Nenechte se nutit do donutů
30.7.2020

Donuty a ranní káva s sebou prostě patří k sobě, a nejen v amerických filmech. Jsou hotové raz dva a sníst je můžeme i cestou do práce.

V čem donuty připravit

Donuty se, stejně jako naše koblížky, v první řadě smaží ve vysoké vrstvě oleje, kterého musí být dost na to, aby v něm mohly plavat. Můžete je osmažit ve fritovacím hrnci, na hluboké pánvi nebo v rendlíku.

Smaží se dvě minuty po každé straně (záleží samozřejmě na velikosti donutů). Hotové donuty položíme na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku.

Donuty upečené na speciálním plechu v troubě mají velkou výhodu v tom, že nejsou tak mastné. Navíc se nemusíme zdržovat tvarováním donutů, stačí prohlubně v plechu naplnit zhruba do poloviny těstem (těsto při pečení hodně vykyne). S plněním nám pomůže třeba dávkovač na těsto.

Donut maker neboli donutovač vypadá jako vaflovač nebo toustovač, jen plotýnky formičky jsou v plotýnkách jinak tvarované. Je to výborná varianta pro rychlou přípravu donutů bez tuku a oceníte ho třeba na dětské párty.

Tip:

Aby měly donuty i bez použití formy na pečení správný tvar kroužku s otvorem uprostřed, můžeme trochu tužší těsto vyválet na vyšší plátek, vykrojit kolečka třeba sklenicí a vnitřní kroužek vykrajovátkem na cukroví.

Jinou možností je vyválet z těsta tenký váleček a vytvořit jednotlivé kroužky.

Tip:

Budeme-li těstem plnit formičky v donutovači anebo na plechu, může být řidší, abychom mohli použít dávkovač nebo obyčejný pytlík s ustřiženým růžkem. V receptech bývá zpravidla uvedeno, pro jakou variantu pečení je těsto určené.

Řídké těsto pro plnění jednoduše zahustíme přidáním mouky tak, aby se daly donuty zformovat ručně a osmažit.

Malinovo citronová variace

Varianta pro donutovač

Na těsto:

80 g změklého másla, 50 g cukru, 1 velké vejce, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g mouky, 1 vrchovatá čajová lžička strouhané citronové kůry (nesmí být chemicky ošetřená), 2 polévkové lžíce mléka, 2 polévkové lžíce malin, rozmixovaných na pyré a procezených přes síto

Na glazuru:

100 g práškového cukru, 1 polévková lžíce citronové šťávy, případně barevné sypání

Postup: Donutovač lehce potřeme tukem a předehřejeme. Cukr a máslo vyšleháme do pěny, opatrně vmícháme vejce. Přimícháme prášek do pečiva, vanilkový cukr, mouku a citronovou kůru a přidáme mléko a malinové pyré.

Zahřátý donutovač omastíme pořádně, nejlépe štětečkem. Každou formičku naplníme z poloviny těstem a pečeme asi 4–5 minut. Hotové donuty posypeme cukrem nebo ozdobíme cukrovou polevou a sypáním.

Z mramorového těsta

Varianta pro donutovač

Suroviny:

100 g cukru, špetka soli, 1 velké vejce, 1 čajová lžička vanilkového aroma, 2 polévkové lžíce mléka, 3 polévkové lžíce rostlinného oleje (ne olivového, má silnou příchuť), 130 g mouky, 1 vrchovatá čajová lžička prášku na pečení, 11/2 polévkové lžíce čistého kakaového prášku, další asi 2 polévkové lžíce (na tmavé těsto), hotová čokoládová poleva v pytlíku

Postup: Donutovač lehce potřeme tukem a dáme předehřát. Cukr, vejce a sůl smícháme do krémova (nejlépe metličkou na sníh). Přimícháme vanilkový extrakt, přidáme mléko a olej. Mouku smícháme s práškem do pečiva a rovněž pomalu vmícháme do směsi.

Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné přimícháme kakao a mléko. Formičky v donutovači plníme vždy ½ světlého a ½ tmavého těsta. Pečeme 3-4 minuty, donutovač mezi jednotlivými várkami vždy znovu vymažeme olejem.

Mramorové donuty nemusíme nijak dochucovat, jsou výborné i bez glazury.Zdobíme hotovou čokoládovou polevou, ohřátou podle návodu.

Nutelové s pomerančovou polevou

pro donutovač

Na těsto:

75 g cukru, 2 malá vejce, 3 polévkové lžíce rostlinného oleje neutrální chuti, 1 čajová lžička vanilkového aroma nebo 1 balíček vanilkového cukru, 100 ml mléka, 2 zarovnané čajové lžičky prášku do pečiva, 150 g hladké mouky, 3 vrchovaté čajové lžičky čistého kakaového prášku, špetka soli, 3 polévkové lžíce Nutely nebo jiného nugátového krému

Na glazuru: 100 práškového cukru, cca 1 polévková lžíce pomerančové šťávy

Postup: Cukr a vejce vyšleháme do krémové konzistence. Přimícháme vanilkové aroma nebo vanilkový cukr a olej. Ve vedlejší misce smícháme prášek do pečiva, mouku, kakao a sůl a střídavě s mlékem přimícháváme ke směsi s vejcem.

Přidáme nugátový krém, promícháme a plníme do forem v donutovači. Pečeme opět 4 -5 minut a necháme vychladnout.

Nakonec ozdobíme glazurou z cukru a pomerančové šťávy.

Jablečné se skořicí a cukrovou polevou

pro donutovač

Na těsto:

100 g cukru, špetka soli, 2 malá vejce, 1 čajová lžička vanilkového aroma, 50 ml mléka, 4 polévkové lžíce oleje, 2 zarovnané čajové lžičky prášku do pečiva, 150 g hladké mouky (případně trochu víc), ¼ jablka, ¾ čajové lžičky skořice, 3 polévkové lžíce citronové šťávy

Na glazuru: 100 g práškového cukru, 1 polévková lžíce citronové šťávy

Postup: Jablko nakrájíme na velmi drobné kostičky a namočíme do 3 polévkových lžic citronové šťávy. Donutovač potřeme tukem a dáme předehřát. Cukr, sůl, vejce a vanilkové aroma smícháme do krémové konzistence. Přidáme mléko a olej.

Ve vedlejší misce smícháme mouku, prášek do pečiva a skořici a přidáme k těstu. Nakonec přimícháme citronovou šťávou nasáklé kostičky jablka. Opět plníme do donutovače a pečeme 3-4 minuty. Nakonec ozdobíme citronovou polevou.

S ovocným jogurtem

pro donutovač

Suroviny:

150 g hladké celozrnné pšeničné mouky, 50 g hladké žitné mouky (anebo stejné množství instantních žitných vloček), 3 čajové lžičky prášku do pečiva (vinného kamene), 180 g jogurtu (1 malý kelímek, jahodový nebo banánový), 4 polévkové lžíce slunečnicového oleje, 40 g hnědého cukru, 4 polévkové lžíce vody

Postup: Donutovač necháme předehřát a vymažeme ho tukem. Oba druhy mouky promícháme s práškem do pečiva. Přidáme zbylé přísady a vymícháme do hladkého těsta. Pečeme 3-4 minuty do zlatova. Donuty chutnají nejlépe ještě teplé.

Tvarohové donuty

na plech nebo smažení

Suroviny: 100 g tvarohu, 10 polévkových lžic mléka, 4 polévkové lžíce oleje, 60 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g mouky, 4 zarovnané čajové lžičky prášku do pečiva, 30 g práškového cukru, 2 čajové lžičky citronové šťávy

Postup: Tvaroh, mléko, olej, cukr a vanilkový cukr smícháme. Mouku promícháme s práškem do pečiva a přidáme k ostatním surovinám. Těsto prohněteme a naplníme jím formičky, vyražené na speciálním plechu. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20-25 minut. Můžeme samozřejmě použít i donutovač, anebo donuty usmažit na oleji.

Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tisacali: Vesnice ukrytá v obří jeskyni!
epochalnisvet.cz
Tisacali: Vesnice ukrytá v obří jeskyni!
Na obzoru se objeví plachetnice. Nepřátelé! Je jedno, jestli to jsou Římané nebo Kartáginci. Tak či onak přicházejí loupit a vraždit. Skupina lidí prchá tajnou stezkou do kopce. Tam, ve skrytu před kýmkoliv, je město, které je jejich poslední nadějí…   Je horký den roku 1910. Ettore Pais (1856–1939), slavný italský archeolog, se vydává na
Variabilní hra s koupelnovým nábytkem
rezidenceonline.cz
Variabilní hra s koupelnovým nábytkem
V koupelně se zdržujeme stále déle, relaxujeme zde a zbavujeme se stresu. Proto klademe velké nároky na dokonalou sanitu i esteticky působivý nábytek. Koupelna bezprostředně navazuje na ložnici, a proto stejně jako celý moderní interiér mění svůj vzhled. Proměňuje se ve vzdušnou místnost, která vedle praktického využití nabízí také estetický zážitek. Nábytek tvoří variabilní řady skříněk,
Steaky ze svíčkové
nejsemsama.cz
Steaky ze svíčkové
U steaků platí, že se pečou z každé strany tak dlouho, jak jsou vysoké v cm. Pokud máte tedy 3 cm vysoké maso, pečte z každé strany 3 min, aby bylo propečené akorát. Ingredience na 4 porce: 4 plátky ze svíčkové (vysoké 3 cm) 2 lžičky hrubé soli 2 lžičky drceného barevného pepře olivový olej Postup: Maso opláchněte
Tragický sen nás zachránil…
skutecnepribehy.cz
Tragický sen nás zachránil…
S manželem jsme byli před lety na služební cestě v Německu a druhý den jsme měli dál pokračovat vlakem. Naše plány nakonec změnil děsivý sen. Pokud nám hrozí vážné nebezpečí, dobré síly nám mohou poslat poselství, které plně oceníme až se zpětnou platností. Sama jsem něco takového zažila, takže vím, o čem mluvím. Varování před katastrofou Během spánku můžeme
Záhadné zmizení kolonie Roanoke: Osadníci, kteří se vypařili do neznáma
enigmaplus.cz
Záhadné zmizení kolonie Roanoke: Osadníci, kteří se vypařili do neznáma
V roce 1587 zmizela celá anglická kolonie na ostrově Roanoke bez jediné stopy. Osadníci, včetně žen a dětí, se jednoduše vypařili z povrchu zemského. Co se stalo s těmito lidmi a proč po sobě nezanech
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
iluxus.cz
První surfařská cestovka slaví plnoletost: 18 let na vlnách
Surfová kancelář Surf-Trip, kterou založili sourozenci Olivovi, naučila za 18 let surfovat tisíce lidí z Česka i Slovenska. Z původně malých surfových kempů vyrostla ve stabilní cestovní kancelář s me
Zázračná studánka na Křemešníku: Dokáže předpovědět válku?
epochanacestach.cz
Zázračná studánka na Křemešníku: Dokáže předpovědět válku?
Je to jeden z nejvyšších vrcholů Českomoravské vrchoviny, turistický cíl a poutní místo. Vypravte se na Křemešník za zázračnou studánkou, která má prý řadu výjimečných vlastností. Kousek od Pelhřimova se tyčí vrch Křemešník, který je významným poutním místem. Stojí zde kostel Nejsvětější Trojice, konají se sem náboženské poutě a turisty sem přitahuje Zázračná studánka. O
Bojí se, že jí Němec uteče za jinou?
nasehvezdy.cz
Bojí se, že jí Němec uteče za jinou?
Ještě ani neproběhla svatba s partnerkou Petrou Hebkou, a herec Marek Němec (44) už se chlubí výrazným prstýnkem na prsteníčku. Zvídavým lidem v jeho okolí to nedalo spát a ptali se, jestli to nen
Letní bruschetta s rajčaty
tisicereceptu.cz
Letní bruschetta s rajčaty
Báječná jednoduchá pochoutka, kterou zvládnete za chvíli a s minimem ingrediencí. Ingredience chléb či bagety 4 rajčata 1 svazek čerstvé bazalky sůl a pepř 3 stroužky česneku olivový olej
Entomoterapie: Když člověka léčí hmyz
21stoleti.cz
Entomoterapie: Když člověka léčí hmyz
Žádná novinka to vlastně není, určité druhy hmyzu se k léčení používaly už ve starověku a tato zkušenost se leckde uchovala dodnes v lidové tradici. Jenže medicína si musela pár století počkat na vývo
4 podlé zrady v egyptském válečnictví: Soupeře ochromí klisna i kočky
historyplus.cz
4 podlé zrady v egyptském válečnictví: Soupeře ochromí klisna i kočky
Faraon Thutmose III. je inteligentní a velkorysý, jedná s rozvahou. Jestli ale něco nesnáší, je to neúspěch. Jeho vojevůdce Džehuti dobře ví, že svého pána nesmí zklamat. Když hrozí, že se obléhání blízkovýchodního města Joppa potáhne příliš dlouho, musí vymyslet lest. Řadu let vyrůstal ve stínu své nevlastní matky, královny Hatšepsut (vláda v letech asi
Černobyl: Město, které se stalo smrtícím monstrem a lákadlem pro dobrodruhy
epochaplus.cz
Černobyl: Město, které se stalo smrtícím monstrem a lákadlem pro dobrodruhy
26. dubna 1986 otřásly jadernou elektrárnou v Černobylu dvě mohutné exploze, které navždy změnily osud města Pripjať a okolní krajiny. Tato nejhorší jaderná katastrofa v historii lidstva proměnila kdysi prosperující oblast v uzavřenou zónu, kde se život zastavil a příroda pomalu přebírá svou vládu. Navzdory tragické minulosti je dnes Černobyl poměrně bezpečnou destinací pro organizované