Domů     7 zarputilých mýtů o jídle
7 zarputilých mýtů o jídle
14.10.2019

Čerstvý chléb je nezdravý, po bramborách se tloustne, syrová zelenina je nejzdravější… Tyto a další stále se udržující omyly uvedeme na pravou míru podle současných názorů medicíny.

1. Syrová strava prospívá zdraví

Tohle tvrzení bohužel platí jen zčásti. Prvním zádrhelem je obtížná stravitelnost.

Dobrovolníci, kteří se v rámci vědecké studie týdny živili stejnou rostlinnou stravou jako lidoopi, skončili podvyživení, chyběly jim bílkoviny, tuky i některé vitaminy a minerály.

Lidské trávení je prostě po tisíciletí přizpůsobené k využívání tepelně zpracovaných potravin.

Některé choulostivé živiny se sice zahříváním ztrácejí, ale jsou až díky varu pro trávení využitelné, jako třeba provitamin A. Základem zdravého jídelníčku by tedy měla být tradiční tepelně upravená strava doplněná syrovým ovocem a zeleninovými saláty.

2. Alkohol zlepší trávení

Pocit úlevy, když si po těžkém jídle dáte skleničku něčeho ostřejšího, je jen zdání. Alkohol sám o sobě trávení tuku neusnadňuje. Jen na čas odstraní pocit tíže, neboť svým účinkem uvolní svalstvo žaludku.

Trávení ale nepovzbudí, naopak, stejné jídlo bez alkoholu projde žaludkem rychleji.

3. Biopotraviny mají víc vitaminů

To bohužel žádná ze studií na toto téma nepotvrdila, takže například ekologicky pěstované zelí má zhruba stejné množství vitaminů a dalších významných živin jako hlávka z konvenčního pole.

V čem se skutečně bio a nebio produkty liší, je obsah nežádoucí chemické kontaminace. Produkty konvenčního zemědělství jsou až stonásobně více zatíženy pesticidy.

Zelenina a ovoce pěstované bez chemie jsou ovšem choulostivější vůči rozkladu bakteriemi a vůči napadení plísněmi, a to právě pro chybějící chemické ošetření. Pak se rychleji kazí, navíc i toxiny plísní bývají škodlivé pro zdraví. Mohou se pak dostat i do potravin vyráběných z biosurovin.

4. Ohřívané houby jsou jedovaté

Tato pověra má prý původ v dobách, kdy chladničky ještě nebyly běžnou výbavou každé domácnosti. Houbové jídlo uložené v nedostatečně chladném prostoru pak začalo procházet rozkladnými procesy, než se dostalo znovu na stůl.

Důkladné ohřívání pak sice zlikvidovalo množící se bakterie v jídle, ale s pozměněnou strukturou hub už nic nenadělalo.

5. Maso dává sílu

Kdepak, maso je kupodivu ve srovnání s různými druhy zeleniny nebo s luštěninami poměrně chudým zdrojem živin.

Samozřejmě je bohaté na bílkoviny, tuk a také železo a některé vitaminy řady B, ale náš organismus potřebuje mnohem bohatší paletu živin, aby metabolismus dobře fungoval.

6. Ovocný cukr je zdravější

Kdepak, právě naopak. Ovocný cukr neboli fruktóza sice tvoří polovinu běžného řepného cukru, ale izolovaný má poněkud jiné vlastnosti. Pro zdraví je pak mnohem rizikovější než běžný cukr.

Fruktóza podporuje ukládání energie do tukových zásob, takže její hojnější spotřeba vede k tloustnutí a také ztukovatění jater. Současně stoupá i hladina krevních tuků, což je varovný signál narůstajícího rizika srdečního onemocnění.

7.  Alkohol se při vaření vypaří

Ne tak docela. Pokusy na univerzitě v Idahu ukázaly, že to, co se z jídla s varem vytrácí, je hlavně voda. Úniku molekul alkoholu brání především tuk v jídle. Alkohol se tak v hrnci drží překvapivě dlouho.

Výzkumníci naměřili po 30 minutách dušení vepřového masa na víně ještě asi třetinu alkoholu v jídle, po 90 minutách ještě asi pětinu z původního čistého alkoholu ve víně. Pokud se alkohol přidává těsně před dovařením, pak zůstává ve vysoké míře zachován.

Foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šílený císař Heliogabalus: Jako první usiloval o změnu pohlaví
historyplus.cz
Šílený císař Heliogabalus: Jako první usiloval o změnu pohlaví
Velitel panovníkovy osobní stráže se musí hodně přemáhat, aby při pohledu na císaře nedal najevo své zhnusení. Heliogabalus je totiž oblečený jako žena, tváře má napudrované a na hlavě se mu skvěje paruka. Chystá se do nevěstince. Ovšem ne jako zákazník, ale jako prostitutka! Později císař zajde ještě dál. Bude se chtít stát ženou.  
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Šípky: Podzimní elixír zdraví a krásy
epochaplus.cz
Šípky: Podzimní elixír zdraví a krásy
Podzimní krajina hraje teplými barvami a příroda se pomalu ukládá k odpočinku. Na keřích však dozrávají malé zázraky – šípky. Tyto sytě oranžovočervené plody nejsou jen ozdobou podzimu, ale také bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Naši předkové je považovali za lék na řadu neduhů a moderní věda jim dnes dává za pravdu. Šípky jsou mnohem
Nepřátelé spánku: stres, světlo, kofein i falešná pomoc alkoholu
21stoleti.cz
Nepřátelé spánku: stres, světlo, kofein i falešná pomoc alkoholu
Spánek bývá často chápán jako něco samozřejmého: ulehnout, zavřít oči, spát. Ale ve skutečnosti existuje celá řada faktorů, které tento klidný přechod ruší, ať je to stres, životní styl, hluk z ulice,
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Jogurtový nápoj lassi
tisicereceptu.cz
Jogurtový nápoj lassi
Lahodný jogurtový nápoj lassi můžete připravit takto čistý nebo i s rozmixovaným banánem či mangem. Suroviny na 2 porce 300 g bílého řeckého jogurtu 120 ml vody 1 lžička mletého kardamomu
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
Byla jsem jen milenka
skutecnepribehy.cz
Byla jsem jen milenka
Byla jsem mladá a blbá a ztratila jsem hlavu. To mě neomlouvá. Měl tři děti a manželku prý poněkud prazvláštní. Byla to láska na první pohled. Prý i z jeho strany, jak mě ubezpečoval. Rozuměli jsme si úplně ve všem. Mělo to jedinou vadu. On už ženu měl, a dokonce se třemi dětmi. Měl být můj! Byla jsem přesvědčená, že
Janžurová se strachuje o vnuka
nasehvezdy.cz
Janžurová se strachuje o vnuka
Herečka Iva Janžurová (84) údajně nemá klidné spaní. V jejím okolí se mluví o tom, že není nadšená z partnerky svého vnuka Vincenta (21), kterou je herečka Sofie Höppnerová (20). Dcera herečky Iva
Barevné podzimní čarování
nejsemsama.cz
Barevné podzimní čarování
Přelom října a listopadu má své kouzlo. Je to čas, kdy se můžete zklidnit a načerpat novou energii pomocí rituálů s tím, co příroda nabízí. Krátké dny, mlha a chladná rána nemusejí po dnech plných slunce působit jenom smutně. Začátek listopadu má svůj půvab. V lidech vyvolává často melancholii, a tím nabízí prostor k zamyšlení a očistě.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Japonské městské legendy, ze kterých mrazí: Co je na nich pravda?
enigmaplus.cz
Japonské městské legendy, ze kterých mrazí: Co je na nich pravda?
Japonsko je zemí, kde se tradice a moderní svět prolínají v jedinečné harmonii. Vedle krásných chrámů a poklidných zahrad tu však existuje i temnější stránka – svět legend, přízraků a záhadných příběh