Domů     7 tipů na správné zařízení spíže
7 tipů na správné zařízení spíže
od 24.3.2021

Je jedno, jestli máte velkou spíž, menší skříňku nebo prostě jen úložné místo někde v rohu kuchyně. Prostor si ale určitě vyčleňte.

V jednu chvíli vypadalo, že spižírny jsou na ústupu. Dojem, že nejsou potřeba, zdál se být logický – supermarkety mají otevřeno sedm dní v týdnu, veškeré pochutiny mají stále k mání, na vaření nezbývá při pracovním vytížení čas, a tak není co skladovat.

Opak je pravdou. Nemusíme sice mít obrovské zásoby jídla, ale základní suroviny v minimálním množství jsou potřeba. A kdo se naučí používat zásoby (které koupí třeba v akci, a tudíž levněji), šetří domácí rozpočet.

reklama

Navíc vlastní zavařeninu, džem nebo čalamádu ty kupované nikdy nedostihnou. Potraviny si někam ukládat musíme. A dobré je znát pravidla, jak na to.

1. Výběr místa

Jestli to jen trochu jde, volte pro svou spíž (budeme ji takto velkoryse nazývat, i když se ve vašem případě může jednat jen o skromný kout v malé kuchyňce), takové místo, kde je co nejnižší teplota. Ideálně by v ní mělo být kolem 10 °C.

* Až budete hledat, nemusíte se nutně soustředit pouze na oblast kuchyně. Možná chytře vymyslíte úkryt pro své poživatiny na chodbě, která je hned vedle, takže to nebudete mít daleko.

V takovém případě si ale ty nejčastěji používané suroviny stejně dáte někam do regálu v kuchyňské lince.

* Když žádné studenější místo nenajdete, vyhněte se alespoň přímému slunci. Špajz by neměla být ani v blízkosti sporáku a trouby (to kvůli teplu, které na uschované potraviny nemá ten nejlepší vliv).

2. Vnitřní zařízení

Tak, místo máte. Teď co do něj? Přece se nebudou potraviny povalovat na zemi!

* Osvědčené jsou regály. Můžete si pořídit dřevěné, plechové nebo drátěné.

* Máte svou „minispíž“ ve skříňce v kuchyňské lince? Nevadí. Jen budete muset trochu přemýšlet, jak potraviny poskládat. Jednodušší a přehlednější jsou police o šířce 30 – 40 cm, ale i ty širší se dají v pohodě využít.

* Zavděk můžete vzít i zásuvkami. Proč ne. A můžete je s policemi i kombinovat.

* Nové kuchyňské linky už mívají praktické hluboké výsuvné kontejnery.

3. Oblékání poliček

Abyste zabránili ušpinění poliček – především, pokud se vaše spíž ocitla v kuchyňské lince –, ještě než začnete skládat potraviny, položte na dno poliček voskovaný papír. Slouží k ochraně nábytku a navíc se dobře udržuje.

reklama

Při běžném úklidu ho snadno přetřete vlhkým hadříkem, a když uvidíte, že už dosluhuje, jednoduše ho vyhodíte a nahradíte novým, čistým.

4. Obaly a dózy

Potraviny je lepší do regálů (poliček, zásuvek) ukládat v dózách. Původní obal není tak trvanlivý a může se protrhnout. Snadno se také dovnitř dostanou nevítaní hosté (mouční moli, mravenci a další).

reklama

Z materiálů lze využít sklo nebo plast, a to nejlépe s pevným uzávěrem. Výhodou jsou průhledné obaly, které prozradí, co se uvnitř skrývá. Na ty neprůhledné si dejte informace o výrobku, který je uvnitř, jež vystřihnete z původního obalu.

5. Kam s čím

Tak. Pochutiny máme v dózách a ty teď musíme uložit do spíže.

* Začněte tím, co používáte nejméně částo, a zásobami. Ty patří úplně nahoru, nebo úplně dozadu.

Stejné druhy dejte k sobě (mouku hrubou, polohrubou, hladkou, krupici, vločky… vedle sebe patří cukry a k nim sůl, pospolu uložte všechny luštěniny, dále konzervy a rybičky, oleje a octy, kompoty a zavařeniny,…).

* Do výšky očí (a dopředu) naopak naskládejte to, co používáte každý den.

* Ostatní poživatiny, které přijdou na řadu jednou za čas, uložte doprostřed.

* Drobné sáčky (prášky do pečiva, vanilkové cukry, koření do perníku, želatiny, sušené droždí apod.) vložte do samostatné, nejlépe mělčí uzavíratelné dózy. Nebo do košíčku, který si jednoduše při vaření postavíte na linku.

6. Ochrana proti vetřelcům

I když jste použili uzavřené nádoby, preventivně můžete dát do spíže lapače na moly. Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky. Většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin.

Napadené potraviny bez milosti zlikvidujte. A pro jistotu také raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, krupici.

7. Pravidelná kontrola

Teď jste dali své spíži řád, je čistá a přehledná. Ale nemyslete, po nějaké době se v ní může opět objevit chaos. Čas od času si proto vyhraďte čas, abyste vyházeli všechny „zapomenuté“ prošlé potraviny, otřeli víčka od prachu a doplnili zásoby.

Praxe vám také ukáže, jestli jste zvolili praktické ukládání, nebo bude potřeba sem tam nějakou dózu přestěhovat.

Text: Dana Pešková, Foto: PX FUEL

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
7.2.2023
Šťavnatý a na jazyku se rozplývající tuňákový steak si naprosto zamilujete. Suroviny 2 čerstvé steaky z tuňáka 2 hrsti čerstvé bazalky 1 stroužek česneku 1 chilli paprička 1 lžíce nastrouhaného parmazánu 4 lžíce olivového oleje 1 polévková lžíce limetové šťávy sůl, čerstvě drcený pepř Postup Steak z tuňáka si pořádně nasolte a opepřete. Vůbec se nebojte, že byste ho přesolili.
1.2.2023
Připravte 20–25 kusů vynikajících laskonek. Na korpus: 1 balení na dort Pavlova, 150 ml vody, 100 g strouhaného kokosu Na krém: malinový krém (součást balení), 400–500 ml smetany ke šlehání 1) Na přípravu laskonek v míse pečlivě vyšleháme směs s vodou elektrickým ručním šlehačem podle návodu na obalu. Do těsta krátce zašleháme kokos. Cukrářský sáček naplníme těstem a na plech vyložený papírem n
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zamilovaný Benjamin
iluxus.cz
Zamilovaný Benjamin
Benjamin je pro mnohé srdcová záležitost. Jedinečný koncept dělá z této fine dining restaurace český unikát. Řízená degustace u jednoho stolu, s kuchaři prezentujícími jednotlivé chody. Návštěva tohot
Jak uspořádat kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce?
21stoleti.cz
Jak uspořádat kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce?
Napadlo vás někdy, že i kuchyň je třeba uspořádat tak, aby se vám v ní dobře nejen vařilo, ale i pohybovalo? Cesta potraviny na talíř je dlouhá, když nemáte kuchyň dobře uspořádanou, dost možná vás to
První průmyslová revoluce: Těžba mědi zamořila životní prostředí
epochaplus.cz
První průmyslová revoluce: Těžba mědi zamořila životní prostředí
Průmyslovou revoluci máme vět spojenou s 19. stoletím, kdy rozvíjející se tovární výroba lákala lidi z venkova do měst na výdělek. Od základů se měnil jejich životní styl. Ovšem za skutečně prvním boo
Vstup do pekla na hradě Houska: Věřil v infernální bránu i Mácha?
enigmaplus.cz
Vstup do pekla na hradě Houska: Věřil v infernální bránu i Mácha?
Dnes patří k nejzachovalejším královským hradům z doby krále Přemysla Otakara II. (1233–1278), který jej nechává vybudovat na Kokořínsku ještě před tím, než začne stavět mocný Bezděz. Jde o typ s obvo
Jehněčí perkelt
tisicereceptu.cz
Jehněčí perkelt
Maďarská klasika, která nikdy neomrzí. I když si připadáte, že na takové jídlo nemáte dost zkušeností, buďte si jisti, že je jednodušší, než se zdá. Ingredience 2 kg jehněčího masa (kýta) 4 ks
Geometrie ve službách minimalismu
rezidenceonline.cz
Geometrie ve službách minimalismu
Jasná koncepce moderní vily dává vyznít architektonickému konceptu objektu a výhledům na okolní krajinu, rovněž však poskytuje maximum uživatelského komfortu. Architektonická firma TRAMA navrhla a p
Petra: Jak vzniklo tajemné skalní město?
epochalnisvet.cz
Petra: Jak vzniklo tajemné skalní město?
Leží v kotlině mezi třemi horami a patří bez sebemenších pochyb mezi ta neslavnější místa naší planety. Jordánské skalní město Petra uhrane každého návštěvníka množstvím kamenných staveb vytesaných do
Dolomitské hřebeny na skialpech
epochanacestach.cz
Dolomitské hřebeny na skialpech
Opustíte-li ruch lyžařských středisek a vydáte se do Jižního Tyrolska, narazíte na národní park Fanes-Sennes-Prags, rozprostírající se v samém centru Dolomit. Při cestě k horské chatě Rifugio Fanes,
Překročily jsme bludný balvan a zamířily mezi duchy
skutecnepribehy.cz
Překročily jsme bludný balvan a zamířily mezi duchy
K neznámým ženám, které se zjeví před vámi nenadále a vypadají jako z jiného světa, se chovejte vždy vlídně a uctivě. Opak by se vám vymstil. Byl krásný podvečer, který si říkal o procházku. Se sestrou a kamarádkami jsme vyrazily. To, co jsme zažily, bylo nad rámec chápání. Prožily jsme noc hrůzy a dodnes jsme šťastné, že jsme se z toho dostaly… Neznámá
Slané rohlíčky
tisicereceptu.cz
Slané rohlíčky
Chutnají také samotné, ale můžete si je upéct i jako přílohu. Ingredience 400 g hladké mouky 250 ml vlažné vody 50 ml oleje lžička cukru lžička soli 25 g droždí Postup Vše dáme do mix
Shání Jennifer Lopez kšefty pro manžela?
nasehvezdy.cz
Shání Jennifer Lopez kšefty pro manžela?
O rozruch se postaral herec Ben Affleck (50). Když si nic netušící zákazníci objednávali svou ranní  kávu v jistém řetězci, dostali ji přímo od Bena! Fanoušci se tak domnívali, že herec přišel na
Lenka Zahradnická svatbu dlouho odmítala
nasehvezdy.cz
Lenka Zahradnická svatbu dlouho odmítala
Zdá se, že Lenka Zahradnická (37), která nyní září v seriálu Jedna rodina, není až tak zamilovaná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ačkoli je s Michalem Vavrem (40) už dlouho a má s ním dvě krá