Domů     7 tipů, jak si správně zařídit spíž
7 tipů, jak si správně zařídit spíž
27.2.2020

Je jedno, jestli máte velkou spíž, menší skříňku nebo prostě jen úložné místo někde v rohu kuchyně. Samostatný prostor na potraviny si určitě vyčleňte.

V jednu chvíli to vypadalo, že jsou spižírny na ústupu. Dojem, že nejsou potřeba, se zdál  být logický – supermarkety mají otevřeno sedm dní v týdnu, veškeré pochutiny mají stále k mání, na vaření nezbývá při pracovním vytížení čas, a tak není co skladovat.

Opak je pravdou. Nemusíme sice mít obrovské zásoby jídla, ale základní suroviny v minimálním množství jsou potřeba. A kdo se naučí používat zásoby (které koupí třeba v akci, a tudíž levněji), šetří domácí rozpočet.

Navíc vlastní zavařeninu, džem nebo čalamádu ty kupované nikdy nedostihnou. Potraviny si někam ukládat musíme. A dobré je znát pravidla, jak na to.

1. Výběr místa

Jestli to jen trochu jde, volte pro svou spíž (budeme ji takto velkoryse nazývat, i když se ve vašem případě může jednat jen o skromný kout v malé kuchyňce), takové místo, kde je co nejnižší teplota. Ideálně by v ní mělo být kolem 10 °C.

Až budete hledat, nemusíte se nutně soustředit pouze na oblast kuchyně. Možná chytře vymyslíte úkryt pro své poživatiny na chodbě, která je hned vedle, takže to nebudete mít daleko.

V takovém případě si ale ty nejčastěji používané suroviny stejně dejte někam do regálu v kuchyňské lince.

Když žádné studenější místo nenajdete, vyhněte se alespoň přímému slunci. Špajz by neměla být ani v blízkosti sporáku a trouby (to kvůli teplu, které na uschované potraviny nemá nejlepší vliv).

2. Vnitřní zařízení

Tak, místo máte. Teď, co do něj? Přece se nebudou potraviny povalovat na zemi!

Osvědčené jsou regály. Můžete si pořídit dřevěné, plechové nebo drátěné.

Máte svou „minispíž“ ve skříňce v kuchyňské lince? Nevadí. Jen budete muset trochu přemýšlet, jak potraviny poskládat. Jednodušší a přehlednější jsou police o šířce 30 – 40 cm, ale i ty širší se dají v pohodě využít.

Zavděk můžete vzít i zásuvkami. Proč ne. A můžete je s policemi i kombinovat.

Nové kuchyňské linky už mívají praktické hluboké výsuvné kontejnery.

3. Oblékání poliček

Abyste zabránili ušpinění poliček – především, pokud se vaše spíž ocitla v kuchyňské lince –, ještě než začnete skládat potraviny, položte na dno poliček voskovaný papír. Slouží k ochraně nábytku a navíc se dobře udržuje.

Při běžném úklidu ho snadno přetřete vlhkým hadříkem, a když uvidíte, že už dosluhuje, jednoduše ho vyhodíte a nahradíte novým, čistým.

4. Obaly a dózy

Potraviny je lepší do regálů (poliček, zásuvek) ukládat v dózách. Původní obal není tak trvanlivý a může se protrhnout. Snadno se také dovnitř dostanou nevítaní hosté (mouční moli, mravenci a další).

Z materiálů lze využít sklo nebo plast, a to nejlépe s pevným uzávěrem. Výhodou jsou průhledné obaly, které prozradí, co se uvnitř skrývá. Na ty neprůhledné si dejte informace o výrobku, který je uvnitř.

Jednoduše si vystřihněte obrázek z původního obalu a buď ho na dózu nalepte nebo přichyťte gumičkou.

5. Kam s čím

Tak. Pochutiny máme v dózách a ty teď musíme uložit do spíže.

Začněte tím, co používáte nejméně často, a zásobami. Ty patří úplně nahoru, nebo úplně dozadu.

Stejné druhy dejte k sobě (mouku hrubou, polohrubou, hladkou, krupici, vločky… vedle sebe patří cukry a k nim sůl, pospolu uložte všechny luštěniny, dále konzervy a rybičky, oleje a octy, kompoty a zavařeniny,…).

Do výšky očí (a dopředu) naopak naskládejte to, co používáte každý den.

Ostatní poživatiny, které přijdou na řadu jednou za čas, uložte doprostřed.

Drobné sáčky (prášky do pečiva, vanilkové cukry, koření do perníku, želatiny, sušené droždí apod.) vložte do samostatné, nejlépe mělčí uzavíratelné dózy. Nebo do košíčku, který si jednoduše při vaření postavíte na linku.

6. Ochrana proti vetřelcům

I když jste použili uzavřené nádoby, preventivně můžete dát do spíže lapače na moly. Jen si dejte pozor, abyste vybrali takové, které v sobě nemají jedovaté látky. Většinou na nich bývá napsáno, že jsou vhodné k použití u potravin.

Napadené potraviny bez milosti zlikvidujte. A pro jistotu také raději zkontrolujte a prosejte vše, co se dá – mouku, strouhanku, vločky, krupici.

7. Pravidelná kontrola

Teď jste dali své spíži řád, je čistá a přehledná. Ale nemyslete, po nějaké době se v ní může opět objevit chaos. Čas od času si proto vyhraďte čas, abyste vyházeli všechny „zapomenuté“ prošlé potraviny, otřeli víčka od prachu a doplnili zásoby.

Praxe vám také ukáže, jestli jste zvolili praktické ukládání, nebo bude potřeba sem tam nějakou dózu přestěhovat.

Foto: Shutterstock

Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Mauricius – ostrov bílých pláží a tyrkysového moře
nejsemsama.cz
Mauricius – ostrov bílých pláží a tyrkysového moře
Ráj na zemi. Tak lze nazvat ostrov v Indickém oceánu obklopený bariérou korálových útesů tvořících lagunu s překrásnou faunou i flórou. Palmy lemující pláže s bělostným pískem, průzračná azurová voda, slunce, impozantní skaliska, vodopády a mnoho dalších krás nabízí ostrov v Indickém oceánu, asi 2000 kilometrů od pobřeží východní Afriky. Začněte působivým městem Nádherným zážitkem bude už hlavní město Port Louis na severozápadě
Odstraňují lékaři při operacích nádorů tajnou zbraň těla proti rakovině?
21stoleti.cz
Odstraňují lékaři při operacích nádorů tajnou zbraň těla proti rakovině?
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž
Jak vědomě vyvolat astrální cestování?
enigmaplus.cz
Jak vědomě vyvolat astrální cestování?
Základem astrálního cestování je stoprocentní uvolněnost vašeho těla. K tomu je vhodná relaxace – ideální je si lehnout a napínat a uvolňovat jednotlivé části těla. [gallery ids="160194,160195,160
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
epochanacestach.cz
Den plný zážitků uprostřed Jeseníků
Máte rádi výlety, kde je od každého trochu? Pak určitě zavítejte do Jeseníků. Do místa, kde na vás čeká krásná příroda, lehká turistika i lázeňská pohoda. Přímo ve středu Jeseníků se nachází malebná trasa, která patří mezi ty nejkrásnější v Česku. Řeč je o naučné stezce Bílá Opava. Ta vede podél zurčící horské říčky, přes dřevěné lávky i kolem
Hvězdičkování restaurací: Když průvodce na pneumatiky změnil svět gastronomie
epochaplus.cz
Hvězdičkování restaurací: Když průvodce na pneumatiky změnil svět gastronomie
Dnes je michelinská hvězda symbolem dokonalosti. Stačí jedna a restaurace se promění v poutní místo gurmánů, dvě přinesou slávu a tři, to je už gastronomické nebe. Ale jen málokdo ví, že tenhle nejslavnější kuchařský žebříček vůbec nevznikl kvůli jídlu. Jeho historie začíná mezi pneumatikami, benzínem a prachem silnic. Na přelomu 19. a 20. století Francie
První sluchátka Hermés inspirovala slavná kabelka
epochalnisvet.cz
První sluchátka Hermés inspirovala slavná kabelka
Vůbec první sluchátka od módního domu Hermès byla vyrobena experimentálním laboratoří Hermès Ateliers Horizons. Elegantní gadget si vyžádal dva roky vývoje a chlubí se ručně šitou hovězí kůží a kovovými povrchovými úpravami inspirovanými ikonickou kabelkou Kelly. Tomu odpovídá i jedinečná cena 315 000 korun. Značka Hermès se poprové ponořila do světa prémiového zvuku a
Peugeot odhaluje koncepční vůz
iluxus.cz
Peugeot odhaluje koncepční vůz
Francouzská značka Peugeot odhaluje první vizuál svého koncepčního vozu Polygon, který naznačuje směr designu i technologií budoucnosti. Nový koncept spojuje charismatický francouzský styl s vizí inov
Cizrnové medailonky s dipem
tisicereceptu.cz
Cizrnové medailonky s dipem
Tradiční cizrnové medailonky s dipem vám oživí a zpříjemní den. Ingredience 200 g cizrny 200 g bílého jogurtu 170 g řepkového oleje 50 g strouhanky 50 g sýru eidam 20 g česneku 2 vejce
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Moje sestra se musela nevěrníkovi pomstít
skutecnepribehy.cz
Moje sestra se musela nevěrníkovi pomstít
Byl to největší sukničkář v okolí, těch srdcí, co zlomil, bylo už příliš. Bohužel mezi nimi bylo i srdíčko mé sestry. A Maruška to nenechala jen tak. Byl to zkrátka pořádný prevít. Vážně si nepamatuji, že bych za celý svůj život potkala většího. Zklamaných žen a pošlapaných dívčích srdcí byly nejméně dvě desítky. Když to začal Vilda zkoušet i na
Opilý pilot přistál na Manhattanu hned dvakrát
historyplus.cz
Opilý pilot přistál na Manhattanu hned dvakrát
Je namol, přesto sedne do malého jednomotorového letadla a v noci s ním přistane na ulici v centru New Yorku! Nikomu se naštěstí nic nestane a Thomas Fitzpatrick vyfasuje u soudu u jen pokutu. Bohužel se nepoučí. Při jedné z dalších divokých pitek se nechá vyprovokovat k tomu, aby svůj šílený kousek zopakoval!   Často
Leimbergerová mu dala děti i lásku, svatby se ale nedočká?
nasehvezdy.cz
Leimbergerová mu dala děti i lásku, svatby se ale nedočká?
Kdy dojde herečce ze seriálu Ratolesti Evě Leimbergerové (43) trpělivost? Možná už brzy. Řadu let žije s Francouzem, s nímž má dvě děti ve věku sedm a osm let. Kvůli své lásce herečka obětovala trv