Domů     Znáte cibuli?
Znáte cibuli?
21.4.2023

Samozřejmě, že ano, vždyť bez cibule se nedá vařit. Ale naše otázka spíš směřuje k tomu, jestli znáte její druhy.

Dávno jsou doby, kdy na trhu byla jen jedna, která se používala na všechna jídla. Dnes už si můžete vybrat a je to dobře, protože každý druh se hodí na něco jiného. Pojďme se na ně podívat.

Žlutá (úvodní foto)

To je ta obyčejná cibule, kterou asi kupujeme nejčastěji. Bývá žlutá až hnědá a mívá různé tvary podle odrůdy a také ji dostanete v různých velikostech. Má výraznou a ostrou chuť, ale zároveň je sladká a její použití je téměř univerzální. Kam s ní:

Hlavně se hodí pro teplou kuchyň, tedy ke smažení, pečení, do gulášů a různých omáček. Syrovou můžeme použít na tlačenku nebo třeba do utopenců, ale i do bramborového salátu.

I když v tomto případě mnozí radí, že je lepší ji před použitím spařit vroucí vodou, aby nepřehlušila ostatní chutě. Platí, že čím je mladší, tím je ostřejší.

Červená

Má červenofialovou barvu, uvnitř je bílá, ale okraje jednotlivých vrstev bývají většinou růžové až fialové. Nejen že krásně vypadá, ale v pokrmech můžeme využít i toho, že je velmi sladká.

Kam s ní: Používá se hlavně při přípravě studených jídel, tedy salátů, různých studených omáček a čatní. Nebo se z ní dělá takzvaná cibuláda, tedy cibulová marmeláda.

Ta se používá nejčastěji jako sladká příloha k masu, ale také jako vhodný doplněk k sýrům nebo paštice. Na její výrobu existuje spousta receptů, ale většinou se cibule podlitá sladším červeným vínem dusí doměkka s cukrem a kořením, až změkne a zhoustne.

Bílá

Je obalena velmi jemnou slupkou, která se hůř loupe, má jemnou chuť, a tak se moc nehodí na běžné vaření, i když v nouzi ji samozřejmě použít můžete.

Kam s ní: Nejspíš si rozumí se studenými omáčkami, jako je tatarská, nebo se hodí do pomazánek, často ji najdete v hamburgerech. Malé bílé cibulky se také dají nakládat do sladkokyselého nálevu.

Sladká

Někdy se jí také říká španělská, ale pěstuje se i ve Francii a velmi oblíbená je v USA. Jde o speciálně vypěstovanou odrůdu, která má minimum dráždivých látek. Je bílá a má jemnou slupku.

Kam s ní: Používá se hlavně ve studené kuchyni. Tedy do salátů a studených omáček, dá se ovšem i smažit, známé jsou obalované cibulové kroužky.

Jarní

Dříve se na pultech objevovala od března do června, ale teď ji koupíte po celý rok. Je to vlastně mladá cibule, která se sklidí dřív, než dozraje. Tu nejlepší si můžete vypěstovat sami nebo ji koupit vždycky na jaře od farmářů.

Zajímavé je, že ji často snášejí i ti, kterým jinak cibule nedělá dobře. Nedá se skladovat dlouho, je určena k rychlé spotřebě, ale když už ji hned nesníte, měla by být v chladnu a temnu, protože jinak ztratí spoustu vitaminů.

Kam s ní: Používá se především syrová do salátů, pomazánek a často i na ozdobu některých jídel. Posypat jí můžete míchaná vajíčka, omelety nebo chléb s pomazánkou. Výborná je ve šťouchaných bramborách, dává se do nádivek.

     
     

Šalotka

Říká se jí cibulový česnek, do jehož rodu patří, nebo množilka. Po odstranění slupky najdete několik menších cibulek. Má jemnou chuť a mohou ji jíst i lidé s trávicími problémy.

Kam s ní: Výborná je k dochucení zvěřiny a grilovaného masa. Ve středozemní kuchyni je nezbytná k přípravě ryb. Lze ji použít i do polévek nebo na bílé omáčky, vynikající je i naložená.

Perlovka

Drobné bílé cibulky mají jemnou kořenitou až ostrou, aromatickou chuť.

Kam s ní: Na rozdíl od jiných cibulí má tu výhodu, že se před zpracováváním nemusí loupat, a proto se hodí na sterilování buď samotná, nebo s jinou zeleninou.

Pár rad, které se mohou hodit

Jestliže cibule nejde loupat, pomůže, když ji přelijete horkou vodou.

Lépe se bude opékat, když ji poprášíte trochou mouky.

Při smažení ji nikdy nesolte, pustila by vodu a nebyla by křupavá.

Krásně osmažené cibulky také dosáhnete, když přidáte trochu cukru.

Pokud ji chcete dát do bramborového salátu, pokrájejte ji a povařte ve vodě s trochou citronové šťávy.

Zelenou nať z klíčící cibule využijete zejména v zimě místo petrželky třeba do polévky nebo do pomazánek.

Slupky ze žluté cibule používaly naše babičky k obarvení vývaru. Nesmíte je ovšem zapomenout před podáváním z polévky vyjmout.

Foto Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
enigmaplus.cz
Kdo byl bůh Ódin a jakou měl moc? Magie v severské mytologii
Jen ten nejmocnější bůh může v bitvě svým oddaným darovat vítězství i smrt. A takovým bohem je Ódin, severský vládce bojovníků, otec veškerenstva. Co však tato stěžejní postava germánské mytologie při
Tradiční játrová paštika
tisicereceptu.cz
Tradiční játrová paštika
Chystáte oslavu nebo rodinnou sešlost? Co by to bylo za večírek bez paštiky. Oblíbená pochoutka, kterou si namažete na čerstvé pečivo a jen si vychutnáváte tu lahodnou rozplývající se chuť na jazyku.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
epochalnisvet.cz
Luxusní šperk: Pomander voněl, chránil i koketoval
„Libra růžových květů se na noc nechá namočit ve vodě z jeleního pižma,“ začíná slavný francouzský lékař Nostradamus svůj recept na unikátní vonnou směs…Tou se pak naplní pomander, luxusní šperk, který evropskou šlechtu provází po celá staletí.   Zkušený zlatnický mistr se sklání nad svým dílem. Z kousků zlata a stříbra nejprve tvaruje dvě perforované
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
nejsemsama.cz
7 kroků, jak udržet pleť svěží a zdravou
Čas nezastavíte, ale můžete ovlivnit, jak se podepíše na vaší pleti. S tou správnou péčí může být krásná a plná života, bez ohledu na čísla v občance. Z každého rohu mrkají nové trendy a zázračné produkty slibující pleť jako z reklamy. Jenže zrcadlo občas ukáže jiný příběh. Dobrá zpráva? Není třeba revoluce. Stačí pár drobných
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
nasehvezdy.cz
Naposledy o tom, proč by měla každá žena začít ze střev
Moderní žena už dávno nepečuje jen o sebe. Stará se o partnera, děti i milované mazlíčky. A právě v tom tkví síla holistického přístupu k wellness – když je zdravá celá rodina, cítíte se spokojená a v
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
21stoleti.cz
Sklípkan, nebo tarantule? Kdo je vlastně kdo?
Často skloňovanými jsou v souvislosti s pavouky slova sklípkan a tarantule. Nutno však podotknout, že jde vlastně o jedny a tytéž pavouky. Sklípkani bývají totiž omylem jako tarantule označováni. Ke z
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
skutecnepribehy.cz
Láska je pryč, zbyla mi jen ta písnička…
Můžete plánovat, jak chcete, a stane se, že vše je najednou jinak. Nebylo příjemné, zčistajasna se ocitnout místo na rande ve špitále. Byla jsem tak zamilovaná! Bylo to romantické už proto, že se blížily Vánoce, krajina byla pocukrovaná sněhem a holé větve stromů postříbřené jinovatkou. Připadala jsem si jako v pohádce a myslela na svou svatbu. Přála jsem si
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
epochaplus.cz
Tajemná smrt kontroverzního režiséra!
Jako každé ráno kráčí podél pobřeží a poslouchá šum mořských vln. Ranní pohodu rozvíří vyděšený výkřik. Kousek od ní leží znetvořené tělo, málo kdo by v něm hledal jedno z velkých jmen italské kinematografie. Filmař, homosexuál a marxista – všechna tato slova vystihují italského režiséra Piera Paola Pasoliniho (1922–1975). Jeho povaha vyhledávající skandály ho však jednou doběhne.
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
iluxus.cz
DS Automobiles uvádí novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line
DS Automobiles otevírá 1. prosince 2025 objednávky na novou limitovanou edici DS PERFORMANCE Line, určenou pro modely DS 3 a DS 7 v České republice a pro N°4 na francouzském trhu. Tato výjimečná série
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
historyplus.cz
Ostudný debakl husitů v Uhrách: Rozhádali se velitelé o kořist?
Lstí obsadili Likavu, pomohl jim bývalý kastelán tohoto hradu. Pak táborité spolu se sirotky vytáhnou na jih Horních Uher. Vše probíhá hladce, nepřítel je v nedohlednu a jejich vozy se plní kořistí. Jenže u Nitry se všechno pokazí a dosud tak úspěšná výprava se promění v noční můru. Husitům se v letech 1420–1422 podařilo odrazit