Domů     Nože musí být ostré
Nože musí být ostré
22.4.2023

Málokterých věcí se na trhu prodává tolik jako nefunkčních nástrojů na broušení nožů. Přitom způsobů, jak je účinně naostřit, je několik.

Každá kuchařka zná tu chvíli, kdy je uprostřed krájení surovin, čas kvapí a ono to nejde. To se stává, když je nůž tupý. Musíte vyvíjet spoustu úsilí a výsledek stejně není nic moc.

Pokud si myslíte, že problém vyřeší kvalitní nůž za spoustu peněz, vyvedeme vás z omylu. Takový sice opravdu vydrží déle ostrý, ale rozhodně ne navždy. Nakonec všimněte si někdy v televizi profesionálních kuchařů, jak často si nože přiostřují.

A ti jistě pracují s kvalitními nástroji. Jak tedy na to?

Kamenný brousek

Existují různé druhy, které bývají označeny číslem značícím zrnitost. Vám stačí, když budete vědět, že čím nižší číslo, tím hrubší. Jaký je vhodný pro vás, vám jistě poradí v prodejně. Neuškodí přečíst si návod.

Některé brousky se totiž potírají minerálním olejem, ale většina se vlhčí vodou. Při broušení musí být kámen stále mokrý. Nestačí ho jen namočit, měli byste ho v průběhu broušení dále vlhčit třeba vodou z rozprašovače.

Dodržujte sklon

Zkontrolujte si úhel, pod kterým budete brousit. Udává se, že by měl být něco mezi 15 až 20 °. Nůž držíte za rukojeť a táhnete směrem k sobě od špičky. Začněte jednou stranou a po chvíli nůž otočte.

Obě strany byste měli brousit přibližně stejně dlouho pod stejným tlakem. Chce to trochu cviku. Nůž máte naostřený zatím nahrubo. Pro dokončení použijte kámen s jemnějším zrnem, kterým vyhladíte všechny drobné zoubky, které při broušení nahrubo vznikly.

Opět udržujte stejný úhel a jemnými pohyby ostří vyhlaďte. Po skončení práce nezapomeňte kámen opláchnout čistou vodou, aby v něm nezůstaly jemné piliny.

Ocílka

Tu používá většina kuchařů, když potřebují nůž při práci přiostřit. Vlastně s její pomocí udržují čepel stále ostrou. Přibrušování ocílkou má tu výhodu, že vám nože déle vydrží. Na brusném kameni totiž ubývá z čepele více kovu. Ocílka je kovová, takže vyhladí drobné nerovnosti, ale skoro žádný kov neubývá.

Jak pracovat?

Vezměte ocílku do levé (u leváků obráceně) ruky a držte ji směrem od těla tak, že špička je výše než rukojeť. Vezměte nůž a přejíždějte jím pod úhlem 20 ° napříč tak, že začnete co nejblíže střenky, a končíte špičkou. Úhel, který jste nasadili, dodržujte.

Takto nůž obtáhněte přibližně dvacetkrát po obou stranách. Nikdy netlačte a mějte uvolněné zápěstí, abyste jím mohli pohybovat. Když bude zápěstí ztuhlé, nedokážete správně přejíždět od střenky po špičku.

Pokud s broušením začínáte, je dobré si ocílku opřít o stůl. Až získáte cvik, zvládnete to i ve vzduchu.

Alternativy

Jsou způsoby broušení, které můžete použít v nouzi. Určitě je nepoužívejte na drahé na nože, na kterých vám záleží, ale s těmi ostatními si poradí.

Hrnek

Obraťte porcelánový hrnek dnem vzhůru, a pokud jsou okraje dna drsné, což bývá téměř pravidlem, můžete ho použít. A postupujte stejně jako u brousku. Úhel dodržujte 20 ° a několikrát přejeďte jednou stranou ostří po hraně.

Totéž udělejte i na druhé straně a nakonec třikrát za sebou strany vystřídejte. K dobroušení byste ale měli ještě použít ocílku.

Schody

Samozřejmě se myslí kamenné či betonové. Prostě nožem, který držíte ve stejném úhlu, jako když používáte brousek, párkrát po schodu přejedete. Samozřejmě ho nedržte ostřím proti schodu. Podobně můžete použít i vhodný kámen.

Kožený pásek

To už je akce pro mistry. Ale ti starší si budou pamatovat, že takto holiči brousívali břitvu, a možná tak činil i jejich dědeček. Sloužil k tomu speciální nástroj s upevněným koženým páskem.

Ostatně v některých špičkových pánských holičstvích se k tomu vracejí, protože používají břitvu. Pásek musí být opravdu kožený a natažený nebo položený na stole. Nůž se táhne po směru ostří. Pravda je, že tento způsob se hodí spíš k dotažení ostrosti.

Naše tipy

Kvalitu ostří nezkoušejte prsty, jak jste viděli ve filmu. Spolehlivě se pořežete.

Raději vezměte na pomoc papír nebo zkuste rozkrojit něco měkkého, třeba rajče.

Nevěřte pověrám, že tupým nožem se neříznete. Právě tupý nůž vám rád a často při krájení sklouzne.

Levné nerezové nože se většinou hned otupí. Vina není na vaší straně. I když je naostříte, jak nejlépe umíte, rychle ostří ztratí. Kupte si kvalitnější. Vydrží dlouho, a navíc se nebudete při každém vaření rozčilovat.

Foto Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
reklama
Související články
8.6.2023
Koření obsahuje tolik éterických olejů, že už v nepatrném množství změní chuť jídla. A stejně mocně může působit na zdraví. Účinek se přirozeně liší druh od druhu, a to nejen v působení, ale i jeho intenzitě. Tentokrát jsme vybrali pět nejsilnějších druhů koření na nejběžnější neduhy. Skořice Ačkoli si toto koření spojujeme především s báječnou vůní moučníků a cukroví, dopřávat by si ho měli hl
7.6.2023
Přinášíme vám sadu tipů a rad od našich naniček, které se v kuchyni uměly otáčet. Česnek Chcete-li zmírnit ostrost česneku, můžete ponořit stroužky do studené vody. Když vám zbude oloupaný česnek, brzy se zkazí, ale vyhodit ho je škoda. Naložte stroužky do olivového oleje. Budete tak mít stále po ruce čerstvý česnek a získáte i olej na pokapání salátu či topinek. Málokdo ví, že se česnek hod
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Libštejn: Vězení nešťastného ducha
epochanacestach.cz
Libštejn: Vězení nešťastného ducha
Jen o pár kilometrů od Krašova nás uprostřed lesů zaujme vypínající se věž zříceniny hradu Libštejn. Byl založen ve 14. století a svého času býval také proslulým vězením. Pro obléhání však neměl ideální umístění, protože sice stál na vysokém kopci, ale několik ještě vyšších bylo poblíž, takže odtud mohlo nepřátelské dělostřelectvo pálit ostošest. V období vrcholného
Plněná vejce
tisicereceptu.cz
Plněná vejce
Vejce vařená natvrdo podáváme s různými přílohami, rozpůlená plníme nebo obkládáme, při jejich přípravě používáme pomazánky, saláty i pěny. Jsou proto velmi vděčnou variantou ultra rychlého pohoštění,
Tajemství Aljašského trojúhelníku: Kam zmizelo 16 000 lidí?
epochalnisvet.cz
Tajemství Aljašského trojúhelníku: Kam zmizelo 16 000 lidí?
Bermudský trojúhelník zná každý, ten Aljašský je tak trochu v jeho stínu. Přitom jen od roku 1988 v něm zmizí více než 16 000 lidí! I v tomto případě obestírají místo nejrůznější konspirační teorie, p
Spojila se s matkou před narozením?
skutecnepribehy.cz
Spojila se s matkou před narozením?
Když mi matka řekla, že za ní naše Lucka ve snu chodí, říkala jsem si, že se už zbláznila. Pak mi to ale po letech dcera potvrdila. V rodině jsem nikdy nezažila moc dobré vztahy. Zejména s matkou jsem si rozuměla docela špatně. Štvalo mě, jak mi do všeho mluví a jak je přehnaně emotivní, někdy téměř až
Čeští polárníci: Rakousko-uherská výprava měla jednu oběť z našich řad
epochaplus.cz
Čeští polárníci: Rakousko-uherská výprava měla jednu oběť z našich řad
Jeho druh každé sousto pečlivě a labužnicky přežvýkává. Trvá dlouho, než ho konečně spolkne. V civilizaci by mu kamarádovo chování nevadilo, ale tady ho přítelovy rituály dohánějí k šílenství. Ponorko
Rybí filety s bramborovou kaší
tisicereceptu.cz
Rybí filety s bramborovou kaší
Rybí maso je také lehké, zdravé a výživné, s kmínem si velmi dobře rozumí a s bramborovou kaší je to lahůdka. Potřebujete 800 g rybích filet (nebo filé) sůl drcený kmín mletou sladkou papriku
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Proč od sebe Frejová odhání chlapy?
nasehvezdy.cz
Proč od sebe Frejová odhání chlapy?
Co se týče vztahů, je herečka Kristýna Frejová (51) ze Zákonů vlka tajemná jako hrad v Karpatech. Šuškalo se, že randí s jakýmsi Honzou, tomu je však už, zdá se, konec. Nedávno se totiž nechala slyš
Zruší Písařovicová plánovanou svatbu?
nasehvezdy.cz
Zruší Písařovicová plánovanou svatbu?
Bude svatba? Anebo z ní vzhledem k nynějším politováníhodným událostem sejde? Zamilovaná Daniela Písařovicová (44) se již definitivně přestěhovala k Ondřeji Brzobohatému (40). Zdálo se tudíž, že j
Užijte si léto s bublinkami Cava Non Plus Ultra
iluxus.cz
Užijte si léto s bublinkami Cava Non Plus Ultra
Teplé letní dny jsou konečně tady, a jak si je lépe vychutnat než v příjemné společnosti. Ať už zamíříte ven s přáteli, s partnerem na romantickou večeři či si dopřejete chvilku o samotě v pohodlí dom
Pronikněte do molekul, vesmíru i přírody. Dnes začíná Veletrh vědy 2023
21stoleti.cz
Pronikněte do molekul, vesmíru i přírody. Dnes začíná Veletrh vědy 2023
Veletrh vědy, největší vědecká akce v České republice, otevírá své brány široké veřejnosti. Ode dneška se v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech bude prezentovat více než 100 vědeckých pracovišť, firem i
VIDEO: Sezona kruhů v obilí začíná! Tady je letošní první obrazec z Anglie
enigmaplus.cz
VIDEO: Sezona kruhů v obilí začíná! Tady je letošní první obrazec z Anglie
První letošní kruh v obilí ve Velké Británii se objevil 28. května, když ho ráno našel farmář v Broad Hintonu v hrabství Wiltshire. Podle odborníků by mohl poukazoval na blížící se sluneční události,