Domů     Zelenina? Zkuste pečenou!
Zelenina? Zkuste pečenou!
14.5.2025

Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda.

Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet…

Kterou vybrat?

Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké brambory a mrkev. To ale zdaleka není všechno. Skvělá je brokolice, růžičková kapusta či cuketa a možná vás chuťově překvapí cibule, paprika a zelí.

Opéci se dají i rajčata. Určitě objevíte i další možnosti. A pokud si nejste jisti, jestli je vámi zvolený druh na pečení vhodný, není nic jednoduššího, než to zkusit.

Nešetřete na oleji

Začněte tím, že zeleninu nakrájíte na kousky velikosti sousta. Poté ji pokapejte kvalitním olejem. Je potřeba ho použít tolik, aby zelenina získala hladký, lesklý povlak, ale nesmí v něm plavat. Většinou stačí dvě lžíce.

Olej nejen že pomáhá tomu, aby se kousky propekly rovnoměrně a byly křupavé, ale také dodává zelenině bohatou chuť.

Jaký použít

Můžete zvolit jemný olivový, ale klidně kokosový nebo avokádový. Hodí se i ořechové oleje, které přidají chuť i vůni. Ideální je promíchat zeleninu s olejem ručně, protože tak se krásně rovnoměrně obalí. Samozřejmě ji musíte okořenit a osolit.

Nejjednodušší je použít bílý pepř, ale můžete dodat i nějaké bylinky. Ten, kdo má rád ostřejší, trochu chilli. Je to malá alchymie, neboť koření musí být tak akorát, aby nezanikla chuť zeleniny, ale zase tolik, aby jí pomohlo vyniknout.

Dejte zelenině prostor

Rozložte ji na plech tak, aby se jednotlivé kousky úplně nedotýkaly. Pokud máte zeleniny hodně, můžete ji rozdělit na dva plechy. Kdybyste ji nakladli příliš hustě, nepekla by se, ale vařila v páře.

Trouba by měla být předem rozehřátá na 220 °C. Až se zelenina začne péci, můžete teplotu trochu stáhnout.

Jak dlouho?

Zeleninu je potřeba péct dostatečnou dobu, aby měla křupavou kůrku. Během pečení ji občas promíchejte. Pokud se vám zdá, že je hotová, zkuste kousek propíchnout vidličkou – zelenina by měla být měkká a na povrchu nazlátlá až lehce hnědá.

Pečte až do doby, kdy se začnou okraje trochu kroutit. V té chvíli zeleninu vyndejte z trouby a ochutnejte, zda je podle vašich představ. Měkčí zelenina bude hotová rychleji, zatímco tvrdší, jako jsou brambory, se peče déle.

Myslete na to při krájení a velikost jednotlivých kousků tomu přizpůsobte. Pokud některý druh pečete poprvé a nejste si jisti, po 15 minutách zkontrolujte.

Způsoby pečení

Pokud byste chtěli připravit přílohu ze směsi zeleniny, máte tři možnosti.

Jednotlivě: Nejsnáze jednotlivé druhy zeleniny opečete na samostatných plechách a po upečení je smícháte. To vám umožní snadnou kontrolu, a navíc zjistíte, jak rychle se každý druh peče.

Podle času: Vyberte druhy, které se pečou podobnou dobu, smíchejte je na jednom plechu dohromady. Můžete například společně opéct květák a brokolici nebo máslovou dýni s bramborami. Pokud by byl plech přeplněný, rozdělte zeleninu na dva.

Pečení po částech: Na plech můžete postupně přidávat různé druhy zeleniny – začněte tou nejtvrdší a nejdéle se pečící zeleninou a později přidejte měkčí, která opeče rychleji. Opět můžete péci na více plechách najednou.

Základní časy

Platí pro pečení na 220 °C a jsou samozřejmě orientační, protože záleží i na tvrdosti jednotlivých druhů a také na velikosti kousků.

Kořenová zelenina (řepa, brambory, mrkev) – 30 až 45 minut

Zimní dýně (máslová dýně, žaludová dýně) – 20 až 60 minut

Košťáloviny (brokolice, květák, růžičková kapusta) – 15 až 25 minut

Měkká zelenina (cuketa, letní dýně, paprika) – 10 až 20 minut

Tenká zelenina (chřest, zelené fazolky) – 10 až 20 minut

Cibule – 30 až 45 minut, podle toho, jak křupavou ji máte rádi

Rajčata – 15 až 20 minut

Náš tip

Zkuste pečený česnek

Opékání česneku je snadné a vyžaduje jen několik minut. Ale výsledek stojí za to.

1) Sloupněte všechny volné, papírové vnější vrstvy kolem palice česneku tak, aby zůstala neporušená a stroužky držely pohromadě.

2) Odřízněte asi ½ centimetru od horní části.

3) Odkryté stroužky pokapejte 1 až 2 lžičkami olivového oleje a nechte olej vsáknout.

4) Zabalte česnek do alobalu a pečte v troubě 40 minut a poté začněte česnek kontrolovat. Hotový je, když je stroužek ve středu úplně měkký. Můžete péci ještě 10 minut. Poté nechte vychladnout a stroužky vymáčkněte ze slupek.

Náš tip

Pečením česnek ztratí svou ostrou chuť a štiplavost, bude nasládlý a mírně oříškový. Můžete ho rozmačkat a jednoduše natřít na krajíček čerstvého chleba s máslem a posolit nebo podávat s topinkami. Ale využít ho můžete i jinak.

Když ho například smícháte s trochou majonézy, uděláte skvělou omáčku do burgerů nebo k masu. Nebo jej vmíchejte do bramborové kaše. Hodí se i do různých pomazánek.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
29.7.2025
Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není. Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní. *Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. *Obsahuje
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
reklama
Šikovné tipy
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Co ukrývá 160 let starý vrak na dně Baltského moře?
enigmaplus.cz
Co ukrývá 160 let starý vrak na dně Baltského moře?
Nález historického vraku na dně moře je vždy velkou událostí. A zatímco v některých případech je hned jasno, o jakou loď jde, jindy zůstává objev dlouhou dobu záhadou. To je i případ potopeného plavid
Dechberoucí zámek Kratochvíle
epochanacestach.cz
Dechberoucí zámek Kratochvíle
Severozápadně od Českých Budějovic se poblíž městečka Netolice nachází krásný renesanční zámek Kratochvíle. Jedná se o patrovou vilu, která byla dříve využívána jako lovecké letní sídlo a je výrazem okázalé velkorysosti předního velmože království Viléma z Rožmberka, který si ji koncem 16. století nechal postavit. Zámek je obklopený vodním příkopem, renesanční zahradou a okolními lesy,
Zrcadlo, zrcadlo, kdy jsi bylo nejkrásnější?
historyplus.cz
Zrcadlo, zrcadlo, kdy jsi bylo nejkrásnější?
Na řeckou kolonii v sicilských Syrakusách roku 214 př. n. l. útočí Římané. Místní však mají v rukávu schovaný trumf – geniálního matematika a fyzika Archimeda. Okamžitě podle legendy načrtne účinnou zbraň proti agresorům, složenou ze zrcadel, které pod správným úhlem dokážou společně se slunečními paprsky zapálit lodě nepřátel.   3000–1500 př. n. l. Princeznin
Když přijela pouť, začaly se dít věci
skutecnepribehy.cz
Když přijela pouť, začaly se dít věci
Nemám ráda kolotoče a houpačky, a tak jsem namísto toho, abych navštívila pouť, doma vařila. Ale můj muž se začal chovat podivně. Když přijeli kolotočáři, byl to pro obyvatele našeho městečka impulz, aby zamkli dcery na deset západů. Můj muž Ivan znervózněl, když se na náměstíčku rozezněly z reproduktorů odrhovačky a rozblikala světýlka, viditelná z dálky. Vědělo se, že kolotočáři
Poctivý guláš s mrkví
tisicereceptu.cz
Poctivý guláš s mrkví
Při přípravě guláše se nemusíte bát občas zaimprovizovat. Co takhle guláš s mrkví? Suroviny na 8 porcí 2 lžíce slunečnicového oleje 1 kg libového hovězího masa 2 velké cibule 10 mrkví 2 lžíc
Bitva na Lechu: Maďaři zmasakrovali české jezdce jako první
epochalnisvet.cz
Bitva na Lechu: Maďaři zmasakrovali české jezdce jako první
Valí se jako lavina. Maďarští kočovníci v polovině 10. století podnikají smělé nájezdy směrem na západ. Přes území dnešního Německa se dostávají až do současné Francie nebo Itálie, a když v létě 955 opět vyrazí plenit, dochází východofranckému králi Otovi I. trpělivost.   Zatímco Maďaři plení Bavorsko a Švábsko, mocný panovník Ota I. (912–973) volá
Wellness-dovolená  s přidanou hodnotou
iluxus.cz
Wellness-dovolená s přidanou hodnotou
Dopřejte si jedinečný zážitek v malebné krajině Jižního Burgenlandu. V resortu Reiters Reserve v Bad Tatzmannsdorfu je člověk a jeho pohoda středem pozornosti. Můžete vyrazit na výlet na kole po mírně
Manželská ponorka? Medvecká promluvila o vztahu
nasehvezdy.cz
Manželská ponorka? Medvecká promluvila o vztahu
Příliš často o svém manželství se scenáristou Jiřím Dufkem (75) půvabná Taťjána Medvecká (71) nemluví. Tentokrát ale herečka udělala vzácnou výjimku a naznačila, že se nejedná o naprosto harmonick
Bitva o zámek Itter: Když se Američané musí spojit s Wehrmachtem
epochaplus.cz
Bitva o zámek Itter: Když se Američané musí spojit s Wehrmachtem
Vůdce už týden čichá ke kytkám zespodu a válka se blíží ke svému finále. V té době se odehraje jedna z posledních bitev v Rakousku, a rozhodně jedna z nejpodivnějších bitev celé války. Bok po boku jako spojenci tu stojí příslušníci US Army a Wehrmachtu. Vězni na zámku Itter opatrně vykouknou z cel. „Stráže jsou pryč,“ ozývá se náhle ze
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Noční jízdy s e‑truckem přes Brennerský průsmyk
21stoleti.cz
Noční jízdy s e‑truckem přes Brennerský průsmyk
Společnosti MAN a Dettendorfer zavádějí v rámci pilotního projektu bezemisní noční logistiku na mezinárodní dopravní tepně vedoucí přes Brennerský průsmyk. Elektrické nákladní vozy mohou být důležitou
Salát panzanella
nejsemsama.cz
Salát panzanella
Italská specialita panzanella (čti: panzanela) je jednoduchý salát z pár přísad, jimž dominují rajčata a dokřupava opečený chléb. Potřebujete: ✿ 500 g rajčat ✿ 2 silné krajíce staršího chleba ✿ 1 červenou cibuli ✿ ¼ listového salátu ✿ hrst listové petrželky ✿ 4 lžíce olivového oleje ✿ 2 lžíce vinného octa ✿ pár oliv ✿ sůl, pepř 1. Chléb nakrájejte na kostky. Lehce je osolte, promíchejte s