Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda.
Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet…
Kterou vybrat?
Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké brambory a mrkev. To ale zdaleka není všechno. Skvělá je brokolice, růžičková kapusta či cuketa a možná vás chuťově překvapí cibule, paprika a zelí.
Opéci se dají i rajčata. Určitě objevíte i další možnosti. A pokud si nejste jisti, jestli je vámi zvolený druh na pečení vhodný, není nic jednoduššího, než to zkusit.
Nešetřete na oleji
Začněte tím, že zeleninu nakrájíte na kousky velikosti sousta. Poté ji pokapejte kvalitním olejem. Je potřeba ho použít tolik, aby zelenina získala hladký, lesklý povlak, ale nesmí v něm plavat. Většinou stačí dvě lžíce.
Olej nejen že pomáhá tomu, aby se kousky propekly rovnoměrně a byly křupavé, ale také dodává zelenině bohatou chuť.
Jaký použít
Můžete zvolit jemný olivový, ale klidně kokosový nebo avokádový. Hodí se i ořechové oleje, které přidají chuť i vůni. Ideální je promíchat zeleninu s olejem ručně, protože tak se krásně rovnoměrně obalí. Samozřejmě ji musíte okořenit a osolit.
Nejjednodušší je použít bílý pepř, ale můžete dodat i nějaké bylinky. Ten, kdo má rád ostřejší, trochu chilli. Je to malá alchymie, neboť koření musí být tak akorát, aby nezanikla chuť zeleniny, ale zase tolik, aby jí pomohlo vyniknout.
Dejte zelenině prostor
Rozložte ji na plech tak, aby se jednotlivé kousky úplně nedotýkaly. Pokud máte zeleniny hodně, můžete ji rozdělit na dva plechy. Kdybyste ji nakladli příliš hustě, nepekla by se, ale vařila v páře.
Trouba by měla být předem rozehřátá na 220 °C. Až se zelenina začne péci, můžete teplotu trochu stáhnout.
Jak dlouho?
Zeleninu je potřeba péct dostatečnou dobu, aby měla křupavou kůrku. Během pečení ji občas promíchejte. Pokud se vám zdá, že je hotová, zkuste kousek propíchnout vidličkou – zelenina by měla být měkká a na povrchu nazlátlá až lehce hnědá.
Pečte až do doby, kdy se začnou okraje trochu kroutit. V té chvíli zeleninu vyndejte z trouby a ochutnejte, zda je podle vašich představ. Měkčí zelenina bude hotová rychleji, zatímco tvrdší, jako jsou brambory, se peče déle.
Myslete na to při krájení a velikost jednotlivých kousků tomu přizpůsobte. Pokud některý druh pečete poprvé a nejste si jisti, po 15 minutách zkontrolujte.
Způsoby pečení
Pokud byste chtěli připravit přílohu ze směsi zeleniny, máte tři možnosti.
Jednotlivě: Nejsnáze jednotlivé druhy zeleniny opečete na samostatných plechách a po upečení je smícháte. To vám umožní snadnou kontrolu, a navíc zjistíte, jak rychle se každý druh peče.
Podle času: Vyberte druhy, které se pečou podobnou dobu, smíchejte je na jednom plechu dohromady. Můžete například společně opéct květák a brokolici nebo máslovou dýni s bramborami. Pokud by byl plech přeplněný, rozdělte zeleninu na dva.
Pečení po částech: Na plech můžete postupně přidávat různé druhy zeleniny – začněte tou nejtvrdší a nejdéle se pečící zeleninou a později přidejte měkčí, která opeče rychleji. Opět můžete péci na více plechách najednou.
Základní časy
Platí pro pečení na 220 °C a jsou samozřejmě orientační, protože záleží i na tvrdosti jednotlivých druhů a také na velikosti kousků.
Kořenová zelenina (řepa, brambory, mrkev) – 30 až 45 minut
Zimní dýně (máslová dýně, žaludová dýně) – 20 až 60 minut
Košťáloviny (brokolice, květák, růžičková kapusta) – 15 až 25 minut
Měkká zelenina (cuketa, letní dýně, paprika) – 10 až 20 minut
Tenká zelenina (chřest, zelené fazolky) – 10 až 20 minut
Cibule – 30 až 45 minut, podle toho, jak křupavou ji máte rádi
Rajčata – 15 až 20 minut

Náš tip
Zkuste pečený česnek
Opékání česneku je snadné a vyžaduje jen několik minut. Ale výsledek stojí za to.
1) Sloupněte všechny volné, papírové vnější vrstvy kolem palice česneku tak, aby zůstala neporušená a stroužky držely pohromadě.
2) Odřízněte asi ½ centimetru od horní části.
3) Odkryté stroužky pokapejte 1 až 2 lžičkami olivového oleje a nechte olej vsáknout.
4) Zabalte česnek do alobalu a pečte v troubě 40 minut a poté začněte česnek kontrolovat. Hotový je, když je stroužek ve středu úplně měkký. Můžete péci ještě 10 minut. Poté nechte vychladnout a stroužky vymáčkněte ze slupek.
Náš tip
Pečením česnek ztratí svou ostrou chuť a štiplavost, bude nasládlý a mírně oříškový. Můžete ho rozmačkat a jednoduše natřít na krajíček čerstvého chleba s máslem a posolit nebo podávat s topinkami. Ale využít ho můžete i jinak.
Když ho například smícháte s trochou majonézy, uděláte skvělou omáčku do burgerů nebo k masu. Nebo jej vmíchejte do bramborové kaše. Hodí se i do různých pomazánek.