Domů     Svatojánské ořechy: Jsou zelené, jsou pochoutka
Svatojánské ořechy: Jsou zelené, jsou pochoutka
10.6.2024

Dnes budeme vařit se svatojánskými ořechy. Proč svatojánské? To proto, že se trhají obvykle okolo svátku svatého Jana. S nezralými ořechy se zachází vlastně jako s ovocem.

V červnu plody ořešáku vypadají jako nedozrálé hrušky a je potřeba, aby byly tak měkké, že půjdou propíchnout nožem nebo jehlou.

Vezměte 1 kilogram ořechů, propíchejte je a ve vyšší nádobě zalijete studenou vodou. Po dva týdny každý den vodu vyměňujte. Nakonec vodu slijte, z cukru uvařte hustý sirup a ořechy v něm 10 až 15 minut povařte. Teď už stačí jen naplnit do sklenic a zavíčkovat.

V medu s amarettem

Propíchejte 750 gramů zelených ořechů a dva týdny máčejte ve vodě, kterou každý den vyměníte. Poté ořechy propláchněte a vařte ve vroucí osolené vodě 10 minut.

Do kastrůlku dejte 800 g medu, 350 ml vody, 2 lžičky vanilkové pasty nebo vnitřek ze 2 vanilkových lusků, 1 svitek skořice, 2 lžičky anýzu a 200 ml amaretta a 20 minut povařte. Nalijte na ořechy a zatižte talířkem, aby zůstaly potopené.

Během dalších 48 hodin ještě 2x slijte, provařte a znovu ořechy zalijte. Třetí den přendejte ořechy do sterilizovaných sklenic, medový sirup přefiltrujte, abyste odstranili koření. Nalijte na ořechy a sklenice pevně uzavřete.

Tip: Pro delší dobu skladování je dobré sklenice sterilizovat. Dejte je do hrnce zaplněného do 2/3 vodou a přiveďte k varu. Vařte na středním plameni 30 minut, poté nechte vychladnout. Uchovávejte na suchém a tmavém místě.

Likér

Do velké láhve vložte 1 kilogram rozpůlených zelených ořechů a přilijte k nim 1 litr rumu. Láhev dolijte vlažným sirupem svařeným z 250 g cukru a 200 ml vody tak, aby ořechy byly ponořené.

Obsah nechte volně zavíčkovaný měsíc, případně až šest týdnů při pokojové teplotě macerovat, až nálev zhnědne. Pak obsah lahve sceďte přes plátno, ořechy vyhoďte a svařte si druhý nálev.

Na ten zalijte 250 g krupicového cukru 500 ml vody, přidejte 5 hřebíčků, kousek skořice, špetku strouhaného muškátového oříšku, lžíci kandované citrusové kůry a vše provařte. Po odstavení nechte rozvar odležet, aby se v něm koření rozvonělo.

Pak ho sceďte a vychladlý smíchejte s macerátem. Hotový likér nalijte do lahví se šroubovacím uzávěrem.

Ořechovice

Nakrájejte na tenké plátky 20 zelených ořechů a dejte je do třílitrové sklenice. Přidejte koření celou skořici, čtyři hřebíčky, tři kuličky jalovce a strouhanou kůru z poloviny citronu a zalijte litrem vodky.

Uzavřete víčkem, případně mikrotenovým sáčkem a gumičkou a dejte na teplé místo, nejlépe na slunce na 6 týdnů. Pak přeceďte výluh přes hustý cedník, tmavou tekutinu vlijte zpět do lahve. Svařte půl litru vody a půl kila cukru a zalijte tím výluh.

Promíchejte a nechte stát na stejném místě měsíc. Stočte do lahví a uložte do chladu. Můžete samozřejmě začít ochutnávat, ale pamatujte, že nejlepší bude až o Vánocích.

Tinktura pro zdraví

Rozkrájejte na čtvrtky 20 zelených vlašských ořechů a zalijte 1 l žitné tak, aby byla pálenka 3-4 cm nad ořechy. Nechte na slunci nebo na teplém místě stát nejméně 4 týdny. Čím déle stojí, tím je silnější. Přeceďte a užívejte měsíc 3x denně lžičku před jídlem.

Tinkturu můžete užívat preventivně, pomáhá při střevních a žaludečních potížích i k regeneraci jater, napomáhá i k hojení ran. A pokud nemáte ořechy, můžete ji udělat i z listů. Stačí jich 100 g na ½ litru. A hotová bude už za týden.

Foto: Shutterstock
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
21stoleti.cz
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
S virem HIV v těle žije asi 39 milionů lidí na světě. Antiretrovirová terapie dokáže brzdit množení viru, díky čemuž se počty lidí, kteří zemřou v souvislosti s HIV, postupně snižují. V těle však i ta
Romantické lázně pro dva v Česku
nejsemsama.cz
Romantické lázně pro dva v Česku
Naordinujte si odpočinek v lázních! U nás jich máme řadu – termální, radonové, sirné, slatinné i klimatické. Zjistěte, kde si užijete špičkovou péči, ale i okolní krásy přírody, a navrch trochu té romantiky. Františkovy Lázně Lázeňské pavilony, v nichž vyvěrá Františkův a Luisin pramen, patří k symbolům Františkových Lázní. Díky jednotné klasicistní architektuře mají hosté dodnes
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
historyplus.cz
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
„To máš za to, že našemu pánu šálíš mysl, žide!“ vykřikují útočníci, zatímco svou oběť zasypávají desítkami ran. Omráčeného vezíra pak dotáhnou na otevřené prostranství a za ruce i nohy jej hřeby přitlučou k dřevěnému kříži. Kromě něj dav berberských muslimů toho dne zmasakruje možná až tisícovku rodin z místní židovské komunity, která je v
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
enigmaplus.cz
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
Ve Skotsku je v roce 1887 objeven kámen, později nazvaný Cochno. Má pocházet z doby bronzové a obsahuje přibližně 90 zvláštních rytin. Spirály, kolečka, tečky a přímky představují vrcholné příklady te
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
epochanacestach.cz
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
Letohrad leží na úpatí Orlických hor, kde na vás dýchnou staré časy i láska k tradičnímu řemeslu. Je ideální na jednodenní výlet. Přestože Letohrad v okrese Ústí nad Orlicí působí na první pohled dost nenápadně, ve skutečnosti toho má návštěvníkům hodně co nabídnout. Svůj výlet můžete začít třeba v Muzeu řemesel, které patří mezi největší
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
epochalnisvet.cz
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Batátové jednohubky s lososem
tisicereceptu.cz
Batátové jednohubky s lososem
Tak trochu jiné jednohubky se hodí třeba i pro slavnostnější příležitosti. Potřebujete 2 batáty olivový olej 100 g krémového sýru 2 lžíce smetany 50 g plátků uzeného lososa sůl, mletý pepř
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
nasehvezdy.cz
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
Bez příboru. Bez lednice. Bez kompromisu. Krajanka to zase rozmázla – po vaničkách přichází se sterilovanými paštikami a rostlinnými pomazánkami v tubách. Ideál do regálu i na túru.   Kdo ř
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
epochaplus.cz
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
„Ven! Všichni ven!“ Ten hlas zní naléhavě. Dům se vzápětí otřese v základech a obrovské praskliny dávají tušit, že může jít k zemi. Jen v noční košili utíká chodbou, ale schodiště se jí zbortí před očima. Bude to štěstí v neštěstí. Ze závalu ji zraněnou, ale živou, vytáhnou o deset hodin později… Co když jsme
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
skutecnepribehy.cz
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
K tomu malému loveckému zámečku se váže vyprávění o paní baronce, která nad všemi drží ochrannou ruku. Pomohla i mé dceři. Ten zámeček je nenápadný, vědí o něm pouze místní. Skrývá se v lesíčku na úpatí Krušných hor. Nechal jej postavit jistý baron pro svou mladou ženu. Byla tak hodná, že se o ní říkalo, že to je samotný anděl, který
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
iluxus.cz
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
Možnost nakoupit nový materiál, originální vánoční dárky, ale především potkat se s přáteli, to vše opět nabídne vánoční veletrh Sběratel. Proběhne ve dnech 21. – 22. listopadu v hotelu Olympik a do P