Všimli jste si, že kokosový olej získává stále větší oblibu? Není divu. Je to spousta zdraví a krásy v jedné skleničce. Má vysokou biologickou hodnotu, spoustu aktivních látek a vitaminů a výborné detoxikační účinky. Je to zkrátka multifunkční zázrak. A my vám poradíme, jak ho můžete využít.
1. Jedna lžička ráno pro zdraví
Kokosový olej vám zajistí nejen dostatek zinku, selenu, vitaminů A, D, E a K, ale také nenasycených mastných kyselin. Ty mají klíčový význam pro správný vývoj mozku, růst a vývoj. Také chrání náš organismus před srdečními a cévními chorobami.
2. Bělení zubů
Pokud se vám nechce utrácet za přípravky na bělení zubů, nebo k nim nemáte důvěru a bojíte se, že by vám mohly zuby poškodit, můžete zkusit bez rizika kokosový olej. Prstem nebo kartáčkem naneste zlehka na zuby a jemně masírujte.
Olej vám zuby nejen vyčistí od plaku a pravidelným užíváním vybělí, ale díky antioxidantům a antiseptickým účinkům tlumí také záněty dásní.
3. Detoxikační kúra
Rychlou detoxikační kúru si můžete udělat i sami doma. Lžičku kokosového oleje nechte co nejdéle rozpouštět v ústech. Olej na sebe naváže toxiny z těla. Po 15 minutách jej vyplivněte a ústa vypláchněte.
Tímto způsobem postupujte v jednom cyklu 3–4 týdny a kúru opakujte dvakrát ročně.
4. Hubnutí
Máte-li pocit, že potřebujete trochu zhubnout, může vám kokosový olej pomoci. Stimuluje totiž metabolismus a snižuje pocit hladu. Takže opět to může být ona jedna zdravá lžička po ránu, ale i jeho široké možnosti využití v kuchyni, zvláště té zdravé a dietní.
5. Palačinky i thajská kuchyně
Kokosový olej se nepřepaluje, a je proto ideální ke smažení i pečení. Nebojte se ho vyzkoušet všude, kde byste použili jiný jedlý olej či máslo. Výborný je na smažení palačinek či lívanců, dále do buchet, koláčů i třeba cukroví.
Na kokosovém oleji se ale dá připravovat i maso, jedná se o charakteristickou ingredienci thajské kuchyně.
Tip Paní domu: Není olej jako olej. Ptejte se, odkud je získáván a jak je zpracováván. Velmi často se totiž kokosový olej vyrábí přímo z dřeně uvnitř ořechu, která ale není zdaleka tak bohatá na vitaminy či antioxidanty.
Ten nejkvalitnější se za studena lisuje z nejcennější části ořechů – gelovité vrstvy mezi dření a mlékem. Právě toto zpracování vám zajistí, že veškeré jeho unikátní účinky zůstanou zachovány.
Foto: Shutterstock