Domů     Zázrak jménem ghí
Zázrak jménem ghí
26.8.2020

Asi víte, že ghí je indický název pro přepuštěné máslo. Takže pro nás nic nového, protože to přece používala už Magdalena Dobromila Rettigová, i když pokud víme, s žádným Indem se neznala.

Chceme tím říci, že máslo se přepouštělo nejen v Indii, kde se dělá z mléka buvolího, ale i v jiných končinách světa, tedy i u nás.

Z logiky věci vyplývá, že když nebyly ledničky, muselo se utlučené máslo nějak uchovat a skvělým způsobem bylo přepouštění. Ovšem nejen absence chladicích přístrojů vedla k tomuto druhu zpracování.

Zázrak podle ajurvédy

Možná naše babičky nevěděly nic o pět tisíc let staré indické medicíně jménem ajurvéda, která ghí považuje za elixír života, dobře si však uvědomovaly, že jejich přepuštěné máslo pomáhá trávení a má i další zdravotní účinky.

Z lékařských knih by se asi dozvěděly, že takto upravené máslo:

upravuje hladinu lipidů a cholesterolu vyživuje nervové buňky

podporuje aktivitu mozku, tedy i schopnost učení

posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost organismu

napomáhá detoxikaci

omlazuje

má hojivé účinky.

V čem tkví tajemství?

Tím, že ghí postrádá všechny pevné mléčné části, můžeme je používat také tam, kde je zapotřebí vysoké teploty. Jeho bod zakouření je v porovnání s běžně užívanými oleji mnohem vyšší. Jen pro zajímavost:

Olivový olej, záleží samozřejmě na druhu, snese teplotu v rozmezí 110 – ­190 °C, slunečnicový, stejně jako lněný pak vykazuje totožnou hodnotu.

Bod zakouření másla ghí spadá do kategorie 250 °C, což znamená, že zůstává mnohem déle stabilní, a pokud s ním pracujeme rozumně, protože přece jen jde o čistý tuk, lze si na něm čas od času něco opéci či usmažit.

Třeba pravý vídeňský řízek ani snad nejde dělat jinak. Ghí je možné použít i při pečení pečiva, maštění, vynikající je také dušená zelenina na ghí či polévka se základem ghí.

Každopádně je přepuštěné máslo oproti klasickému máslu o dost kvalitnější, zejména proto, že neobsahuje vodu, které má standardní máslo až 16 procent.

Voda a bílkoviny v klasickém másle přitom způsobují po nějaké době jeho žluknutí – to u ghí nehrozí, respektive hrozí v daleko menší míře. Proto takové máslo dlouho vydrží a lze je také skladovat při pokojové teplotě.

Máslo léčí uvnitř i vně

Ghí si i po přepuštění zachovává vitaminy A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo, zato neobsahuje mléčnou bílkovinu, takže jde vlastně o bezlaktózový produkt, což jistě potěší všechny, kteří jsou na laktózu alergičtí.

Ghí je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby, pomůže vyléčit suchou nebo popálenou kůži či rty.

Pro různé druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny.

Například mastička z ghí doplněna o levanduli je ideální pleťová maska, hojivé účinky mastných látek ocení sportovci při ošetření poraněné či poškrábané kůže, ale i majitelé různých jizev po operaci.

Koupit, nebo udělat?

Žijeme v době, kdy se všechno dá koupit. Tedy i ghí si můžete objednat přes internet či koupit v obchodě se zdravou výživou. Ale proti mluví jak cena, tak to, že výroba není nijak složitá a při trošce trpělivosti to hravě zvládnete.

Odměnou vám bude jemná oříšková chuť vlastnoručně vyrobeného másla, případně chvála rodiny.

Recept na výrobu přepuštěného másla

1) Máslo nakrájené na menší kousky dejte do hrnce s tlustým dnem a při středním plameni nechte rozpustit. Přiveďte téměř k varu, a když začne bublat, stáhněte plamen na minimum, aby lehce probublávalo. Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny.

Důležitá je přitom teplota – zkušenosti z praxe uvádějí teplotu 60 °C, každopádně by teplota neměla přesáhnout 80 °C.

2) Pěnu sbírejte a dávejte stranou. (Použít ji můžete do buchet, do kaší, do polévek či omáček nebo jako klasické máslo). Nechte táhnout tak dlouho, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy. Celý proces by měl trvat při 250 g másla tak 15-­20 minut. Dáte-li víc, bude to trvat úměrně delší dobu.

3) Ghí nechte trochu vychladnout a dosud teplé je přelijte přes sítko se třemi vrstvami gázy nebo přes ubrousek a nezakryté je nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Uzavřete a uložte do chladu. Máslo vydrží dlouho, ale to zřejmě nepoznáte, protože je sníte.

Náš tip: Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo, nemělo by mít hnědavou barvu ani příliš intenzivně vonět.

Nutriční hodnoty na 100 g

Tuky 99,3 g

Nasycené mastné kyseliny 70 g

Energetická hodnota 3677 kJ (894 kcal)

Bílkoviny 0,1 g

Zarážka: Naše kuchyně

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
reklama
Šikovné tipy
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
nasehvezdy.cz
Nastěhuje si Gottová milence do nebožtíkovy vily?
Provalí se brzy šokující vysvětlení? Život vdovy po legendárním zpěvákovi Karlu Gottovi (†80) Ivany Gottové (49) je poslední dobou zahalen do hávu nejasností. Ještě letos měla být pro veřejnost otev
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
21stoleti.cz
Borelie jsou mazané, do cév pronikají nenápadně
Tým vědců z Biologického centra Akademie věd ČR přinesl nové zásadní poznatky o tom, jak probíhá první fáze infekce lymské boreliózy těsně po přenosu z klíštěte. Pomocí pokročilé elektronové mikroskop
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
enigmaplus.cz
Vlkodlak Adlet: Největší postrach Aljašky
Vlkodlaky – monstra, kteří jsou napůl člověkem a napůl vlkem a mohou mít možná až nadpřirozenou sílu a další schopnosti – není potřeba obsáhle představovat. Málokdo ale ví, že Inuité, žijící původně n
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Byla jsem snad tak slepá?
skutecnepribehy.cz
Byla jsem snad tak slepá?
S Tomášem jsme spolu byli sedm let, z toho pět manželé. Každý den jsem vstávala v šest, vařila mu kávu, balila svačinu a líbala ho na rozloučenou. Věřila jsem, že to je láska. Ta pravá, hluboká, na celý život. Měli jsme domek na kraji města, dva psy a plány. Manžel pracoval jako projektový manažer v IT firmě a já jako učitelka na základní škole. Začalo to
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
epochaplus.cz
Béziers 1209: Byl tento masakr nejbrutálnějším činem středověku?
Na počátku 13. století se jihofrancouzský Languedoc proměnil v dějiště jedné z nejtemnějších epizod středověku. Papež Inocenc III., znepokojen rychlým šířením katarského učení, sáhl po rázném řešení. Když selhaly pokusy o přesvědčování, vyhlásil křížovou výpravu – ta však namísto nápravy přinesla masové krveprolití. Béziers se stalo místem, kde křižáci nešetřili nikoho. Podívejme se, jak tato
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
iluxus.cz
Dinner in the Sky: Dárek, který ohromí
Čím obdarovat ty, kteří už všechno mají a nic nechtějí? Pošlete je do nebe. Obálka s pasem na let do oblak zaručeně překvapí. Kam to bude, to už záleží na vás. Celosvětově unikátní gastronomická at
Houbová omeleta
tisicereceptu.cz
Houbová omeleta
Vejce a houby k sobě jak známo skvěle pasují. Zkuste tuhle snídani! Suroviny na 4 porce 400 g hub 4 vejce 100 g strouhaného sýra 0,1 l mléka nebo smetany 100 g másla 4 lžíce sádla sůl pep
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
historyplus.cz
Redaktorku Svobodné Evropy zachránil před únosem drdol
Parkoviště před budovou rádia Svobodná Evropa v Mnichově, jednoho teplého červnového dne roku 1956. Marie Tumlířová, která před chvílí vyšla ven, najdou ucítí ránu a vzápětí vykřikne. Během chvilky k ní přiběhne několik lidí, kteří se jí ptají, co se stalo. Další pronásledují útočníky…   „Úkolem děvčete z dobré rodiny je výhodně se provdat a
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
epochalnisvet.cz
Pálí vás oči? Sáhněte po bylinkách
Oči dráždí nejen modré světlo monitoru, ostré slunce, prach nebo cigaretový kouř, ale také sychravé počasí, mráz anebo vítr. Jak pečovat o oči během zimních měsíců? Sychravé počasí podzimních a zimních měsíců, často spojené s deštěm, větrem, inverzí nebo i mrazem, způsobuje nadměrné slzení, ale i vysoušení, pálení či zarudnutí očí. Náchylnější jsou ti, kteří
Muffiny s kimchi
nejsemsama.cz
Muffiny s kimchi
Že je kimchi (čtěte: kimči) úžasnou zásobárnou zdraví, je známo. Zkuste ho využít i jako přísadu do slaných muffinů – zdravé pak může být i mlsání. Hodí se i jako originální pohoštění. Potřebujete: ✿ 350 g kimchi (1 sklenici) ✿ 1 vejce ✿ 1,5 hrnku žitné mouky ✿ 1 sáček kypřicího prášku ✿ ½ lžičky mleté sladké papriky ✿ 50 g