Domů     Zavařovací hrnec už není co býval
Zavařovací hrnec už není co býval
15.2.2023

Tedy nemusí to nutně být ten plechový s otvorem na teploměr uprostřed víka. I když svou službu jistě udělá také.

Nakonec zavařovaly s ním naše babičky a maminky a nestěžovaly si. Jeho nevýhodou je vlastně hlavně to, že musíte stále regulovat teplotu, protože jinak hrozí prasknutí sklenic nebo přílišné změknutí jejich obsahu.

Celé zavařování tak vyžaduje váš dozor a trvá poměrně dlouho. Navíc po dokončení zavařování musíte vodu z hrnce vylít a i na to potřebujete trochu cviku. Naopak výhodou plechového hrnce je jeho pořizovací cena.

Jenže doba se mění a ulehčit si práci se vždycky hodí. Takže pokud jste opravdu fandové zavařování všeho, co zavařit jde, kupte si elektrický hrnec. Už po první zkušenosti se budete divit, proč jste to neudělali už dávno.

Ani sporák nepotřebujete

Stačí prostě elektrická zásuvka. A ještě něco, hrnec obvykle umí i vařit, a to nejen čaj nebo grog, ale třeba i guláš.

Výhody a nevýhody

+ Teplotu můžete plynule regulovat.

+ Některé typy umožňují odložit start.

+ Hrnec nemusíte vylévat, má výpustný ventil.

+ Pokud má digitální displej, můžete sledovat průběh přípravy pokrmu.

– Bývá dražší.

Jak vybírat?

Možností je víc. Určitě podle objemu, ale dobré je podívat se i na materiál, ze kterého je hrnec zhotoven, také na příslušenství a jistě vás bude zajímat i cena. Ale pojďme popořadě.

Materiál

Vybírat můžete ze dvou variant, nerezu nebo smaltu.

Nerez

+ Snadno se udržuje.

+ Je odolný.

+ Neváže pachy, takže lze připravovat různé pokrmy po sobě.

– Cena bývá vyšší.

Smalt

+ je levnější než nerez

– Musí se s ním zacházet opatrněji, protože se snáze poškrábe nebo odloupne.

Objem

Výběr záleží na tom, jaké množství sklenic většinou zavařujete.

Existují malé hrnce kolem 16 litrů, ale také daleko větší okolo 30. Abyste si to dovedli představit, tak do velkého třicetilitrového hrnce naskládáte asi 18 standardních okurkových sklenic s obsahem okolo 0,7 litru.

Příkon

Díváme se na něj u všech elektrických spotřebičů a zavařovací hrnec není výjimkou. Příkon totiž vypovídá o tom, jak dlouho vám bude zavařování či vaření trvat. Jenže z hlediska spotřeby energie není vyšší příkon vždycky výhrou. Jak tedy vybírat?

Zkuste zvolit zlatou střední cestu, tedy příkon okolo 1800 W, rozhodně ale nekupujete hrnce pod 1500 W, i kdyby vás lákala nízká cena.

Nejen na kompoty

Kromě zavařování plodů ze zahrádky a z lesa a třeba také výroby domácích masných konzerv můžete v hrnci vařit polévky, guláše, ohřát teplé nápoje, což se pro větší společnost ať už na zahradní party nebo na nějakém sportovním utkání vždycky hodí.

A i když právě teď se žádná akce nekoná, hrnec přece nekupujete na rok nebo na dva, měl by vám vydržet mnohem déle. Včelaře možná potěší, že v některých typech se dá zahřívat med nebo tavit včelí vosk.

A sadaři zase ocení takový hrnec, který lze jen použitím dalšího příslušenství proměnit na odšťavňovač.

Nastavení času a teploty

Když už si pořizujete zavařovací hrnec, asi očekáváte, že nebude potřebovat vaši neustálou přítomnost. Už proto byste si měli ověřit, v jakém teplotním rozmezí umí pracovat. Ideální je od 30 do 100 °C. Tak budete moci hrnec použít ke všem možným účelům.

Důležité je, aby měl časovač s funkcí automatického vypnutí, který lze nastavit na 1 až 120 minut. Existují i hrnce s inteligentním časovačem, který umí zajistit start až tehdy, když teplota v hrnci dosáhne požadovaného stupně.

Pozor na výpustný ventil

Je to docela důležitá součást hrnce, protože jím vypouštíte vodu nebo jakoukoliv tekutinu. A protože ho budete hodně používat, měl by být kvalitní, raději kovový a s dobrým těsněním. Ideální je, když je umístěn na straně, nikoliv nad ovládacím panelem. Hrozí totiž riziko, že tekutina nateče dovnitř.

Další šikovné funkce

(možná by stačil výřez s displejem)

Pojistka proti zapnutí nasucho a pojistka proti vyvaření vody. Suchý hrnec se nezapne, a pokud by se voda vyvařila, okamžitě se vypne.

Odložený start – znáte ho už od jiných domácích spotřebičů. Můžete si zvolit, kdy chcete začít.

LCD displej – zobrazuje teplotu, čas a další údaje.

Náš recept

(udělat nějaký hezký bloček s tím obrázkem)

Zavařené vlašáky

1) Jádra ořechů vysušte, nasypte do vymytých suchých sklenic a zavíčkujte. Na ořechy byste měli použít nová víčka, která se příště hodí třeba při zavařování různých kompotů.

2) Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, nalijte vodu tak, aby byly do poloviny ponořené. Sterilujte 10 minut od bodu varu, jen aby chytlo víčko.

Ořechy vydrží i 2 roky, aniž by ztratily chuť a vůni.

Foto: Shutterstock, hyundai-electronics.cz, sencor.cz, my-concept.cz

Související články
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
23.4.2025
Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím, ale vyčistí i řadu dalších předmětů. Přesto někdy nadělá víc škody než užitku. Co do myčky rozhodně nepatří? Olovnatý křišťál a dekorativní sklo Těm může myčka ublížit stejně jako sklu ručně malovanému nebo známému jako vysoký smalt. Příliš horká voda a některé chemické látky totiž na sklenicích vytvoří šedé mapy anebo dekor nenávratně
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
reklama
Šikovné tipy
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Piráti z Alp: Mladí Němci v odboji proti nacismu
epochaplus.cz
Piráti z Alp: Mladí Němci v odboji proti nacismu
Piráti z Alp byli jednou z nejaktivnějších skupin mladých Němců, kteří se postavili proti nacistickému režimu. Prozkoumejme jejich činnost a motivace. Převážně z dělnických, ale i studentských kruhů pocházela skupina zvaná Piráti proti černé. Ta byla v odporu proti nacistům obzvláště aktivní. Vizáž jejich členů byla charakteristická, nosili barevné šortky a kostkované košile. Skládali se
Epocha slaví na Pražském hradě
epochalnisvet.cz
Epocha slaví na Pražském hradě
Časopis Epocha má letos 20. narozeniny a takové kulatiny je potřeba řádně oslavit. Naše nejvěrnější čtenáře jsme proto 24. dubna pozvali do prostoru vskutku epochálního – do Rudolfovy slévárny v areálu Pražského hradu, kde se kdysi natáčel film Císařům pekař – Pekařův císař a kde o patro výš psal u piva Svatopluk Čech svůj Epochální
Francouzská elegance s výraznými doplňky
rezidenceonline.cz
Francouzská elegance s výraznými doplňky
Bílé srdce neoklasicistního bytu bije v tepu moderního nábytku výrazných barev. Kosmopolitní apartmá v centru Moskvy, nacházející se v prestižní rezidenční čtvrti v blízkosti parku Sokolniki, je dokonalým příkladem propojení historického ducha se současným designem. Realizace konceptu interiéru se ujala Oksana Salberg-Vachnadze z významného ateliéru O2 Design Moscow Studio. Její návrh dostal ocenění v mezinárodní
Japonsko pohřešuje národní poklad: Zmizel v soukromých sbírkách?
enigmaplus.cz
Japonsko pohřešuje národní poklad: Zmizel v soukromých sbírkách?
Samurajská dýka tantó ze 13. století je jedním z nejcennějších artefaktů japonského dědictví. Nikdo ovšem neví, kde se nyní nachází. Stopy po cenném poklady zmizely už před mnoha lety a jeho současný
Zuzana Bubílková v Hovorech W nepoliticky nejen o politicích
nasehvezdy.cz
Zuzana Bubílková v Hovorech W nepoliticky nejen o politicích
Díky projektu „Podzim s láskou a humorem“, jehož mediálními partnery jsou už druhým rokem i vybrané tituly našeho vydavatelství, se pravidelně každé poslední úterý v měsíci ve zcela zaplněné rozhlasov
Levandulová zmrzlina
tisicereceptu.cz
Levandulová zmrzlina
Vyzkoušejte zmrzlinu s barvou, vůní a příchutí levandule – určitě si ji zamilujete! Potřebujete 4 lžíce a 1 lžičku levandulových květů 300 ml plnotučného mléka 300 ml smetany ke šlehání 70 g
Evropská premiéra vozu Rolls-Roce Spectre Black Badge v České republice
iluxus.cz
Evropská premiéra vozu Rolls-Roce Spectre Black Badge v České republice
Společnost Rolls-Royce Motor Cars vůbec poprvé na evropském kontinentu odhalila model Spectre Black Badge – ještě silnější alter ego značky. Recepce pro novináře se konala v soukromé vile nedaleko Pra
Pod stan mě už nedostanete
skutecnepribehy.cz
Pod stan mě už nedostanete
Mít současně dva muže v mém věku není výhra. Tím spíš, že jeden je obézní, nudný, ale zajištěný, zatímco ten druhý je jen lehkomyslný dobrodruh. Jsem už ale ve věku, kdy si dvakrát vybírat nemohu. Nouzi o pořádného chlapa mají i mladé a krásné slečny, a to já už dávno nejsem. Navíc muži umírají o několik
Nikolaj Miklucho-Maklaj: Sám na ostrově kanibalů
21stoleti.cz
Nikolaj Miklucho-Maklaj: Sám na ostrově kanibalů
Byl vrstevníkem lékaře a etnografa Emila Holuba, ale na rozdíl od něj téměř upadl v zapomnění, a to i ve své rodné zemi. Jen Papua Nová Guinea si připomíná vědce, který se s notnou dávkou odvahy pusti
4 odvážné ženy v odboji: Nacistům vzdorovaly archeoložka, letuška nebo mladá svůdnice
historyplus.cz
4 odvážné ženy v odboji: Nacistům vzdorovaly archeoložka, letuška nebo mladá svůdnice
Je bystrá, vtipná, půvabná a krásně se směje. Trixi dokáže všech těchto zbraní plně využívat. Získá si důvěru německých důstojníků, kteří se točí kolem Lucernafilmu. Od jednoho z nich údajně dostane nabídku pracovat pro nacistické tajné služby. Odmítne to a dvojitou špionkou se nestane… Dobrovolně riskují život, i když některé z nich ještě ani pořádně
Epocha slaví na Pražském hradě
epochanacestach.cz
Epocha slaví na Pražském hradě
Časopis Epocha má letos 20. narozeniny a takové kulatiny je potřeba řádně oslavit. Naše nejvěrnější čtenáře jsme proto 24. dubna pozvali do prostoru vskutku epochálního – do Rudolfovy slévárny v areálu Pražského hradu, kde se kdysi natáčel film Císařům pekař – Pekařův císař a kde o patro výš psal u piva Svatopluk Čech svůj Epochální
Hepčíííí, jaro je tady
nejsemsama.cz
Hepčíííí, jaro je tady
Nechcete proplakat a prosmrkat jaro? Pylové alergie vás sice nezbavíme, ale poradíme, jak nepříjemné příznaky zmenšit na minimum. Rozkvetlé stromy jsou krásné, ale… Pro mnohé znamená tahle romantická sezona neustálé kýchání, svědění očí a rýmu. Jarní alergie umí pěkně potrápit. Jak se bránit pylovým útokům a užít si jaro v jeho rozkvetlé kráse naplno? Trápení