Domů     Žaludeční vřed je zrádný
Žaludeční vřed je zrádný
19.7.2023

Každý, kdo trpěl žaludečními nebo dvanáctníkovými vředy, potvrdí, že to není nic příjemného a že už to nechce nikdy zažít. A přitom se tomuto onemocnění dá alespoň částečně předcházet.

Je zajímavé, že nejvíc se vředy ozývají na podzim a na jaře. Proč tomu tak je, nevědí ani sami lékaři. Další potíží je, že může nějakou dobu trvat, než se na ně přijde.

Bolí vás žaludek, je vám na zvracení na lačno, někdy po jídle, můžete mít i křeče, bolí vás pod hrudní kostí, někdy pálí žáha, nemáte chuť k jídlu.

Tyhle příznaky ale mnoho lidí přičítá žaludeční neuróze, podrážděnému žlučníku nebo tomu, že něco špatného snědli. Na vředy nepomyslí už proto, že bolest a pocit na zvracení nemají stále. Objevují se a přicházejí v nepravidelných intervalech.

Jak vzniká vřed?

Žaludek k rozkládání potravy potřebuje trávicí šťávy obsahující agresivní kyselinu. Aby před ní ochránil sliznici, pokrývá ji vrstvou hlenu.

Pokud dojde k nerovnováze, kdy se tvoří málo hlenu nebo příliš mnoho kyseliny, sliznice přestane být dostatečně chráněna. Kyselina ji naleptá a vznikne takzvaný peptický vřed. A nemusí být jen v žaludku, ale i v dvanáctníku nebo na přechodu žaludku v jícen.

Největší nebezpečí je v tom, že pokud se neléčí, může dojít ke krvácení nebo proděravění žaludeční stěny, kdy se obsah žaludku dostane do břišní dutiny. To už je závažný stav s krutými bolestmi vyžadující okamžitou operaci.

Zrádná bakterie

Kromě vychýlení rovnováhy mezi tvorbou trávicích šťáv a ochranného hlenu bývá častou příčinou vředů infekce bakterií Helicobacter pylori. Možná to nevíte, ale v žaludku ji má až 50 % lidí.

A nakazit se můžeme poměrně snadno nedodržováním hygieny, a to nejen v dospělosti, ale už jako děti. Ne každému tahle bakterie ale způsobí problémy. Jenže někdy se stane, že se přemnoží a způsobí chronický zánět sliznice.

Tím klesá vrstva ochranného hlenu, což vede ke vzniku vředu. Výhodou je, že se infekce dá snadno léčit antibiotiky.

Léčba a hojení sliznice se dá podpořit jídelníčkem bohatým na přirozená probiotika, to znamená kysané mléčné jogurty, a na ovoce a zeleninu jako prebiotika. Prospívá také med a potraviny s aminokyselinou glutamin, hlavně kukuřice, rýže a vejce.

Tip: V boji s bakterií pomáhá i zelený čaj, tymián, měsíček nebo syrová cibule.

Léky

Častou příčinou vředu je jejich nadměrné užívání. Nejen těch na předpis, ale těch, které si ordinujeme sami. Většinou jde o léky proti bolestem a o ty, které obsahují kyselinu acetylsalicylovou. Obojí dráždí žaludeční sliznici a narušují její ochrannou vrstvu.

Pokud už je užívat musíte, zkuste jinou formu než tabletky. Některé se vyrábějí ve formě čípků nebo sprejů či krémů. Podráždění také předejdete tím, že je nebudete, pokud to není předepsáno, polykat nalačno.

Samozřejmě byste se měli poradit s lékařem, zvlášť pokud berete léků víc, a rozhodně nepřekračujte dávkování. Zvažte, jestli nelze bolest utlumit i jinak. Třeba obklady.

Stres

Stresový hormon kortizol zvyšuje tvorbu trávicích šťáv. Čím déle stresová situace trvá, tím agresivněji kyselina působí na sliznici.

Škodlivý vliv kortizolu často ještě doplňuje stresová konzumace alkoholu, nadměrné pití kávy a kouření, další nepříznivé faktory pro stav žaludku. Stres také může již existující onemocnění zhoršit.

Účinnou pomocí pro snížení zátěže pro psychiku a současně pro zlepšení trávení je třezalka. Její slabinou je ovšem to, že ovlivňuje působení řady léků. Pokud nějaké užíváte, pak je na tlumení stresu vhodnější meduňka nebo kozlík.

Co ale můžete vždy udělat, je najít si čas na odpočinek a dostatečnou dobu spánku.

Co vás čeká v ordinaci?

Lékař se vás nejprve zeptá, jak se bolest žaludku projevuje a kdy jí nejvíce trpíte, bude ho zajímat vaše zaměstnání a s ním související životospráva. Případně informace o tom, zda jste neobjevili krev ve stolici. Potom vám břicho prohmatá. A následuje vyšetření zvané gastroskopie.

Jak se připravit?

Před vyšetřením byste neměli nejméně osm hodin nic jíst, pít a kouřit. Ráno si jen vypláchněte ústa, ale vodu nepolykejte.

Jak probíhá vyšetření?

Anestetiky ve spreji se znecitliví krk. Lékař vám pak opatrně do krku zavede přístroj zvaný fibroskop. Dal by se popsat asi jako hadička o průměru 10 milimetrů, na jejímž konci je miniaturní kamera, která snímá sliznici.

Lékař tak může žaludek či dvanáctník pozorovat na monitoru a také odebrat miniaturní vzorky tkáně, které pošle na rozbor, aby se zjistila přítomnost bakterie. To určitě neucítíte.

Výsledek vyšetření se dozvíte hned, pokud byl odebrán vzorek tkáně, tak asi za týden.

Léčba

V případě, že se prokáže Helicobacter pylori, dostanete antibiotika. Kromě nich se také používají léky, které tlumí produkci žaludeční kyseliny. Ty účinkují velmi rychle a bolest ustoupí do dvou dnů. Léčit se ale budete déle.

Nejméně 6 týdnů po ustoupení potíží. Samozřejmou součástí léčby je dieta.

Myslete na to, co jíte

Dieta, která se doporučuje, není nijak zvlášť tvrdá, ale má určitá pravidla.

Kromě striktního zákazu alkoholu, kávy a cigaret, ale také čokolády a ostrého koření můžete jíst vše, co snesete, ale v malých porcích nejlépe 6 až 8x denně a neměli byste vynechávat snídani. Stejně tak není vhodné pít příliš mnoho tekutiny najednou.

Nehodí se sycené nápoje. Důležité je nic nepřehánět a předejít tak k nadměrné tvorbě žaludečních kyselin.

Bylinky pomáhají

Zejména při rekonvalescenci urychlují hojení. Jsou to většinou ty, které se doporučují při žaludečních nevolnostech a bolestech břicha.

Heřmánek

Pomáhá při bolestech i pálení žáhy.

2 lžíce sušených květů heřmánku přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat.

Pije se 4x denně. První šálek vlažného čaje vypijte ráno na lačný žaludek, poslední si nechte na večer před spaním.

Kúra by měla trvat nejdéle 14 dní. Pak je vhodné ji na nějaký čas přerušit kvůli nebezpečí vzniku alergie.

Lněné semínko

Léčí sliznice, takže se používá při zažívacích potížích, při zánětu žaludku i dvanáctníku.

Jednu lžíci nadrťte nebo namelte a zalijte 300 ml vlažné vody. Nechte hodinu, ale klidně i čtyři odstát. Tak se vytvoří sliz, který je tak blahodárný pro sliznice. Užívají se 2 polévkové lžíce 15 minut před jídlem.

Semínko pomelte až těsně před zalitím. Skladováním by mohlo žluknout. Maximální denní dávka jsou dvě lžíce. A neměli byste je užívat dlouhodobě.

Puškvorec

Používá se hlavně kořen a to hned na několik způsobů.

Na špičku nože prášku rozmíchejte v 100 ml vody a vypijte. Užívejte 2x denně, půl hodiny před jídlem.

Udělejte si čaj, ale louhuje se jinak než obvykle. Jedna zarovnaná čajová lžička drceného kořene se na noc zalije 250 ml vody. Ráno se scedí a před používáním se ohřeje ve vodní lázni.

Další možností je žvýkání kořene 4–5x denně asi 5 minut.

Puškvorcová kúra by měla trvat po dobu 2–3 týdnů, pak je potřeba ji na tři týdny přerušit.

Meduňka

Doporučuje se při křečích, bolestech břicha a při žaludečních potížích vůbec.

Čaj uděláte tak, že jednu lžíci sušené meduňky nebo malou hrst čerstvé přelijete 230 ml horké vody a necháte 10 až 15 minut louhovat. Důležité je hrnek zakrýt pokličkou.

Pijte 3x denně. Nejlepší je konzumovat jej vlažný.

Meduňka má tu výhodu, že vám bude chutnat a můžete ji pít denně klidně dlouhou dobu bez omezení.

Benedikt

Dříve se pěstoval v klášterních zahradách. Dělalo se z něj víno, které pomáhalo zažívání, ale dnes se užívá spíše odvar.

3 čajové lžičky sušené natě přelijete 250 ml vařící vody a necháte cca 10 minut v přikryté nádobě odstát.

Pije se vlažný, jeden šálek denně.

Čaj z benediktu by neměli pít lidé, kteří mají předepsány léky na snížení kyselosti žaludku a ti, kteří trpí onemocněním ledvin. Ale zdravím se doporučuje užívat ho v rozumné míře a určitě ne déle než šest, maximálně osm týdnů.

Lékořice

Ze sladkého dřeva, jak se jí také říká, se používá nadrcený kořen.

Lžičku povařte 5 minut ve 250 ml vody a poté nechejte 10 minut luhovat.

Pije se vlažný 3x denně.

Nejvhodnější je měsíční kúra a potom přestávka. Při dlouhodobém užívání se totiž může zvyšovat krevní tlak. Nedoporučuje se také těhotným ženám.

Pár rad pro úpravu jídel

Jídla můžete vařit, dusit i péct, ale to jen podlitá pod pokličkou, aby se nevytvořila kůrka. Snažte se aby maso a zelenina byly měkké.

Pokud potřebujete pokrm zahustit, použijte zálivku z mouky s vodou či mlékem. Také můžete mouku opražit nasucho do růžova.

Masové omáčky je lepší zahustit strouhanými bramborami nebo rozmixovanou kořenovou zeleninou.

Náš tip: Snažte jídlo dobře ochutit třeba bylinkami. Držet dietu totiž neznamená, že si nemůžete pochutnat.

Foto: Shutterstock

Související články
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
3.12.2025
Zavřete oči a představte si, jak sedíte v útulné sauně na měkké lavici z exotického dřeva. Vaším tělem prochází intenzivní teplo. Páry provoněné éterickými oleji s každým nádechem jemně hladí vaše hrdlo. Saunování je totiž dávným a v dnešní uspěchané době znovu objevovaným prostředkem k obnovení a upevnění fyzických i psychických sil s blahodárnými léčivými účinky. Tři důvody, proč do sauny
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
28.11.2025
Všimli jste si, jak často se ve výčtu vlivů poškozujících zdraví opakuje stres? Tak často, až na tohle slovo přestáváme slyšet. Tím ovšem jeho ničivé dílo ze světa nezmizí. Raději bychom se mu měli postavit čelem. Ničí nám imunitu, poškozuje cyklus, a dokonce zhoršuje i pleť. O tom, co s naším tělem dělá stres, by se měly učit už děti ve škole. Stres je největší nepřítel našeho zdraví, dokáže nap
13.11.2025
Nereaguje na váš hlas, ani na hlasité zvuky z okolí? Pokud se vám zdá, že se sluchem vašeho batolete není všechno v pořádku, zkuste si potomka nejprve vyzkoušet. Hluchota či nedoslýchavost může trápit i batolata. Děti, které špatně slyší, se mohou vyvíjet mnohem pomaleji než jejich vrstevníci. Sluchové problémy ohrožují psychomotorický vývoj dítěte, které není schopné dobře komunikovat. Existují
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Nechte pečivo dýchat
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
nasehvezdy.cz
Vztah Batulkové s přítelem je už minulostí?
Herečka z nekonečného seriálu Ulice Dana Batulková (67) nejspíš neprožívá nejšťastnější časy. Proslýchá se totiž, že se jí nedaří ve vztazích, a to jak s dětmi, tak s partnerem. Údajně to má skřípat
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
epochaplus.cz
Kdo byl praotec Čech? Co říká moderní věda o staré legendě?
Praotec Čech patří k nejznámějším postavám našich pověstí, ale kdo skutečně stál u počátků českého národa? Současná věda se snaží oddělit legendu od reality a přináší mnohem střízlivější obraz, než jaký známe z tradice. Co tedy o praotci Čechovi víme – a co zůstává jen působivým mýtem? Kdo to byl, muž, jehož jméno dodnes nese
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
21stoleti.cz
Lidé zřejmě poprvé rozdělali oheň o 350 000 let dříve, než se myslelo
Je známo, že lidé využívali přírodní oheň, vzniklý například v lese po úderu blesku do stromu, před více než milionem let, ale až dosud nejstarší důkaz úmyslného zakládání ohně lidmi pocházel z doby p
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
historyplus.cz
Nansenovým pasem nepohrdl ani král
V ledové pustině jsou měsíce jen sami dva. Právě se pustili do opravy kajaku proraženého mrožími kly, když zaslechli štěkot psů a lidské hlasy. Blíží se k nim nějaký muž. „Vy jste Nansen, že?“ oslovil příchozí jednoho z nich. Málem se dostali až k severnímu pólu. Bylo to však nad síly a možnosti norského polárníka Fridtjofa Nansena (1861–1930)
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Nejlepší Vánoce podle hvězd
nejsemsama.cz
Nejlepší Vánoce podle hvězd
Naplánovat Vánoce tak, aby si je užili všichni, není snadné. Každý má totiž trochu odlišné představy. Jak si znamení zvěrokruhu představují svou adventní idylku? A čemu se raději vyhněte, aby byly vaše svátky ty nejkrásnější? Beran (21. 3. – 20. 4.) Nenuťte ho vysedávat s cukrovím u pohádek. Jeho ideální Vánoce zahrnují sporty a dobrodružství, nebo aspoň adrenalinové nákupy na poslední
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
enigmaplus.cz
Fotografie z Rizalovy střední školy vyvolává otázky. Co zachytil objektiv?
V roce 2015 se na Rizalově střední škole v Metro Manile na Filipínách objevil případ, který spojil místní folklór s digitálním věkem. Incident spustila fotografie pořízená na školních toaletách, na kt
Salát do zásoby
tisicereceptu.cz
Salát do zásoby
Když je sezona, neuškodí připravit zásoby také na zimu. Můžete přidat i jinou zeleninu. Potřebujete 3 kg rajčat 1 kg okurek 3 červené papriky 3 zelené papriky 4 cibule 1 palici česneku hrs
Po letech mne podrazila!
skutecnepribehy.cz
Po letech mne podrazila!
Když jsem byla mladší, nikdy by mě nenapadlo, že jednoho dne ztratím ženu, která se mnou sdílela tolik let života. Jde to. I opora zmizí… Marta byla mou vrbou, prvním člověkem, kterého jsem volala, když se stalo něco dobrého i špatného. Myslela jsem si, že taková vazba vydrží všechno. Jenže stáří někdy ukazuje, že některé vztahy