Domů     Zelenina za syrova? Tyhle druhy rozhodně ne!
Zelenina za syrova? Tyhle druhy rozhodně ne!
22.2.2024

V módě jsou zeleninové saláty a rozmixované nápoje smoothies. Mají prospívat zdraví, to ale platí jen v případě, že nesáhnete vedle.

Mýtus je představa, že se můžeme s chutí a bez kuchyňské úpravy pustit do všeho, co na zeleninovém záhonu vyroste. U některých druhů totiž za syrova hrozí zažívací potíže, někdy i mírná otrava, u jiné zase brání vstřebávání živin při trávení. Na co si dát pozor?

Zelené fazolky

Představují nejvážnější riziko z úrody ze zahrádky při pojídání za syrova. Už pouhé tři lusky vyvolají zhruba hodinu po konzumaci prudké bolesti břicha s křečemi, zvracením a průjmem, někdy se přidává i horečka.

Současně poklesne transport kyslíku červenými krvinkami, což může podle množství zkonzumovaných fazolek vést až ke stavu vnitřního dušení. Jed může také natrvalo poškodit sliznici střeva.

Ochrana je přitom jednoduchá, při vaření se toxin rozpadá a fazolky jsou zcela neškodné. Podle velikosti je vařte 10 až 20 minut.

Pozor: Stejný jed obsahují také fazole mungo, které se používají k naklíčení. Vlastní proces klíčení ho sice odbourává, ale potřebuje k tomu čas – ke konzumaci se proto doporučují až čtvrtý den.

Pro dřívější spotřebu je nutné mungo tepelně upravit, například v páře.

Rebarbora

Problémem je látka, která rebarboře dává její typickou kyselou chuť – kyselina šťavelová. Škodí vícerými způsoby. Při velké konzumaci, která je ovšem pro kyselost rebarbory nepravděpodobná, vede k otravě.

Ovšem i v menších množstvích působí nepříznivě na zdraví, protože na sebe váže důležité minerály vápník, hořčík a železo a připravuje o ně tělo. Kromě toho podporuje tvorbu ledvinových kamenů.

Tip: Červené stonky obsahují menší množství kyseliny šťavelové než zelené, ale i ty je ale nutné oloupat a povařit.

Špenát a mangold

Oba druhy zeleniny mají stejný problém jako rebarbora – kyselinu šťavelovou, jen jí obsahují menší množství. Nehrozí tedy otravou, ale pořád platí, že blokují vstřebávání minerálů, navíc přispívají k tvorbě ledvinnových kamenů.

Bezinky

Jsou léčivé i lahodné při zpracování na sirup nebo marmeládu, ale nikdy byste je neměli ochutnávat za syrova. Obsahují vícero problematických látek, mezi nimi sambunigrin, z nějž se v těle tvoří kyanid.

Před otravou tímto prudkým jedem paradoxně trochu chrání další škodlivé složky, které vyvolají prudké žaludeční a střevní problémy a zabrání tak dalšímu vstřebávání sambunigrinu. Tepelně zpracované jsou pak bezinky bezpečné ke konzumaci.

Opatrně nejen za syrova

* Nahořklá cuketa

Hořká chuť signalizuje, že máte cuketu bohatou na toxin kukurbitacin. Ten se v cuketách, ale také dýních a okurkách vyskytoval přirozeně, ale šlechtěním se jeho koncentrace snižovala.

Příroda si ho ale pamatuje a může se stát, že vám na zahrádce vyrostou jedovaté cukety nebo dýně. Kukurbitacin se tepelnou úpravou nerozkládá, takže taková úroda se nehodí k ničemu, v zájmu zdraví je nutno ji vyhodit.

Otrava vyvolává obvykle žaludeční a střevní potíže, u oslabených nebo starších lidí ale může mít vážnější průběh s ohrožením života.

Tip: Odborníci upozorňují, že k nárůstu kukurbitacinu může vést používání semen z vlastní sklizně těchto druhů zeleniny, naopak prodávaná semena mají být bezpečná.

Na zvýšení koncentrace toxinu má vliv také suché horké počasí, proto je třeba cukety, dýně a okurky dostatečně zalévat a nevysazovat je na místa vystavená sluneční výhni.

* Lilek

Podobně jako botanicky příbuzné brambory a rajčata obsahuje také lilek jedovatý solanin. Nezralé plody jsou na něj bohatší, stejně jako zelené brambory, bramborové výhonky nebo nezralá rajčata.

Solanin se varem nerozkládá, takže jedinou obranou je konzumovat jen plně zralé plody. U brambor je třeba odkrojit zelené části pod slupkou, zelená nezralá rajčata nejíst vůbec s výjimkou druhů rajčat vyšlechtěných do zelené barvy v plné zralosti.

Otrava solaninem je nepříjemná, vyvolává prudké zvracení s křečemi, při vysokých dávkách může být až smrtelná.

Vařené není vždy horší

Představa, že zelenina a ovoce jsou největším přínosem pro zdraví, když je jíme syrové, neodpovídá zcela realitě. Tepelná úprava ničí nejen látky užitečné, ale i škodlivé. Navíc dokáže zvyšovat podíl složek jednoznačně prospívajících zdraví.

Typickým příkladem jsou rajčata. Po tepelné úpravě v nich výrazně naroste množství lycopenu, látky, které se přisuzuje značný podíl na prospěšnosti středomořské stravy.

Vařením, dušením a pečením se také rozkládají takzvané antinutrieny. To jsou látky, které příroda vyvinula na ochranu rostlin před zkonzumováním – proto rozmanitými způsoby brání trávení a využití živin.

Připravují nás pak o vitaminy a minerály ze snědené zeleniny, někdy dokonce blokují i využití bílkovin nebo sacharidů z dalších potravin, které současně sníme.

Závěr je tedy prostý – jak syrová, tak tepelně upravená zelenina a ovoce mají své výhody a slabiny a nejzdravější tedy je ??? je….kombinovat oba způsoby.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Související články
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
10.10.2024
Sušené maso neboli jerky si už několik let získává příznivce i u nás. Kdysi to bylo cosi neznámého, o čem jsme jen kdysi četli v knihách o americkém západě. Dneska si je můžeme klidně koupit, ale také, což je ještě lepší, sami udělat. Můžete si je dát jen tak pro chuť, ale oceníte je i jako malou svačinku během dne a určitě se vám hodí na výletě, protože v batohu nezabere téměř žádné místo a také
3.10.2024
Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů. Čočková čorba (4 porce) 2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčat
30.9.2024
Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich? Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor. Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce,
reklama
Šikovné tipy
Poetické kamenné svícny
Také máte doma spoustu kamínků nasbíraných na výletech? Možná jsou mezi nimi i ty ploché, které omlela voda z potoka nebo ta mořská. A právě ty se budou hodit. Budete potřebovat: ploché kameny různých velikostí, lepidlo na kámen, svíčky. 1) Vyberte velký základní kámen a dejte na něj dostatečné množství lepidla. 2) Druhý kámen položte […]
Až skončí grilovací sezona
Čas běží jako splašený, a tak než se nadějeme, sezona grilování skončí. Přátelé se rozjedou do svých městských bytů a až na krátká občasná setkání zbydou jen vzpomínky na to hezké. A také jedna ne moc příjemná povinnost. Bude to chtít vyčistit gril. Co si budeme povídat, to je činnost, kterou nedělá rád snad nikdo […]
Vzpomínka na moře: 5 nápadů, co s mušlemi
Nic neoživí vzpomínky na báječné chvíle o dovolené tak, jako romantické dekorace v plážovém stylu. Není to nci složitého, máme pro vás pár tipů. Velké ulity můžete „osázet“ tillandsiemi, což jsou ty podivuhodné rostliny, které nepotřebují substrát a živiny si vytahují kořeny ze vzduchu. Ale pozor, to je teorie, která platí v jejich domovině. Aby […]
Obrazy z lisovaných květů
Chcete si na stěnu zavěsit skutečný originál? Není to nic nedostupného, dokonce si takovou dekoraci můžete vlastnoručně vyrobit. Inspirací vám může být tradiční japonské umění oshibana. Ačkoli je sušení a lisování květin pro radost a na ozdobu nejspíš skoro tak staré jako lidstvo samo, k dokonalosti a uměleckému směru ho dovedli až Japonci někdy v […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
nasehvezdy.cz
Nemůže Maximová najít chlapa kvůli svému otci?
Je krásná, talentovaná a už nějaký čas sama. Herečka Elizaveta Maximová (32) ze seriálu Jedna rodina v rozhovoru přiznala, že za všechno zřejmě mohou její dva tatínci! Bolestivý rozchod Loni se
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí:  Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
21stoleti.cz
Stovky nových pohádkových příběhů, a ještě více atrakcí: Největší světelný zábavní park WINTER WONDERLAND se vrací
Světelný zábavní park Winter Wonderland znovu otevřel. Na 30 000 m² přináší více než 200 nových zářivých instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy. V ceně vstupenky jsou zároveň neomezené
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
skutecnepribehy.cz
Obraz po pradědečkovi našel cestu domů
Náš praděd krásně maloval, žádný jeho výtvor nám ale po něm nezůstal. Vnuk si jednou koupil obraz v bazaru, byli jsme překvapeni autorem. Svého pradědečka jsem neznala, hodně jsem ale o něm slyšela. Byl to umělec, malíř, který vystavoval i v cizině. Bohužel jsem neměla ani jeho podobiznu a ani žádný z jeho obrazů se v naší rodině nedochoval. Prababička je všechny
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
epochanacestach.cz
Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací: Nový a ještě lepší!
Více pohádkových příběhů i atrakcí, více zábavy, již od 18. října v Praze, Letňanech. Světelný zábavní park Winter Wonderland se vrací do pražských Letňan. Přináší více než 200 nových světelných instalací inspirovaných pohádkovými a fantasy příběhy, přidá také další, ještě větší zábavné a adrenalinové atrakce. Všechny venkovní atrakce a světelné instalace jsou v ceně základní vstupenky.
Chilli con carne s vařenou rýží
tisicereceptu.cz
Chilli con carne s vařenou rýží
Luštěniny zasytí, obsahují bílkoviny a velké množství vlákniny. Ingredience 1 lžíce řepkového oleje 1 střední cibule 280 g hovězího mletého masa 1 lžička mleté sladké papriky ¼ lžičky kajens
Odhalte tajemství pěti prvků
enigmaplus.cz
Odhalte tajemství pěti prvků
Se zákonem jin a jang uplatňovali staří taoisté při analýze a chápání přírodních dějů teorii pěti prvků. Vnímali je jako dynamické procesy, které mohou vysvětlit všechno v přirozeném světě. Každý p
Nevlastní dcera je mou oporou
nejsemsama.cz
Nevlastní dcera je mou oporou
Ať si někdy vysníte budoucnost, osud si pohraje s kartami, a vše dopadne úplně jinak. Moje milovaná vlastní dcera mě odstřihla a jen pár let nato mi do života přišla nevlastní dcera. Zamilovala jsem se už na učňáku a s Karlem jsme byli spřízněné duše až do jeho posledního vydechnutí. Velmi brzy po svatbě se nám narodila dvojčata, kluci Tomáš
Komfort vnitřního prostředí
rezidenceonline.cz
Komfort vnitřního prostředí
Dostatečná vlhkost, příjemná teplota a čistota vzduchu v interiéru jsou důležitými faktory, jež významným způsobem ovlivňují kvalitu a uživatelský komfort obytného prostoru. Podílejí se na něm svými parametry samozřejmě také samotné budovy, dosažení potřebných hodnot je však leckdy nemožné bez odpovídajících zařízení. Ideální řešení představují novostavby, v nichž lze daného cíle dosáhnout aplikací vhodných řešení,
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
epochaplus.cz
Tady může vypuknout peklo. Představujeme 10 nejbezpečnějších sopek planety
Už po tisíce let jsou sopky tím, co lidstvo děsí a fascinuje zároveň. Jejich běsnění dokáže být neuvěřitelně nádherné, ale také obrovsky nebezpečné a doslova smrtící. Ostatně to se v minulosti ukázalo už mnohokrát a v některých případech sopečné výbuchy ovlivňovaly životy lidí po celém světě. A experti se shodují: Dříve nebo později nás něco takového nutně
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
historyplus.cz
Nepoctivé pekaře koupali ve Vltavě
„Podvádíte,“ píchne nespokojeně mistr pekařského cechu prstem do žitného bochníku. Ještě nepřikročil ke kontrole rozkrojením, a už na první pohled vidí, že chléb je menší, než určují cechovní artikule. Prodává se ale za běžnou cenu. Pekař má zaděláno na pořádný problém…   1. Pekaři. V letech 1349–1419 jich v metropoli působí 157. Založení O pražském
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
epochalnisvet.cz
Vodní démoni dávných Germánů: Čím se lišili od vodníků?
Každý ví, kdo je to vodník. Pohádková bytost, která je buď legrační, nebo strašidelná. Za dávných dob byl ovšem považován za děsivého démona. V existenci antropomorfní vodní bytosti však nevěřili pouze slovanské, ale také germánské národy! Byla jejich víra oprávněná? Zatímco my máme vodníka, germánské národy mají Nixe. Tato tajemná bytost má s vodníkem
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
iluxus.cz
Plastová okna Schüco FocusIng s rovnými liniemi hliníku
Nový plastový okenní systém Schüco FocusIng se designem maximálně přiblížil vzhledu hliníkových profilů, zvýšil podíl recyklovaného materiálu při výrobě, ale především nabízí dvojí stavební hloubk