Domů     Vůně balkánské kuchyně
Vůně balkánské kuchyně
3.10.2024

Balkánská je balkánská kuchyně je koncertem vůní a chutí a připomene krásnou dobu letní dovolené. Máme pro vás pár skvělých receptů.

Čočková čorba

(4 porce)

2 lžíce olivového oleje, 1 středně žlutá cibule nakrájená na kostičky, 1 velká nebo 3 malé mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 střední brambor oloupaný a nakrájený na kostičky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli, ½ lžičky papriky, 1/2 lžičky sušeného oregana, ¼ lžičky černého pepře, ¼ lžičky kajenského pepře, 1 hrnek červené čočky, 5 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru, 1 lžička sušené máty, 1 citron, nakrájený na plátky

1) Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozehřejte olivový olej. Jakmile je olej rozpálený, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte 4 minuty.

2) Vložte nakrájenou mrkev a nakrájené brambory. Za občasného míchání restujte 4 minuty.

Přidejte stroužky česneku a míchejte 30 sekund.

3) Pak přidejte rajčatový protlak, kmín, sůl, papriku, oregano, černý pepř a kajenský pepř. Míchejte 30 sekund a poté dno hrnce pokapejte malým množstvím kuřecího nebo zeleninového vývaru.

4) Nakonec přilijte zbytek vývaru a přidejte čočku. Míchejte a zvyšujte teplotu, dokud se polévka nezačne vřít. Snižte plamen a nechte 30 minut vařit. Občas promíchejte.

Pokud je polévka příliš hustá, přidejte až 1 šálek vody.

5) Polévku stáhněte z plotny a vmíchejte sušenou mátu. Ponorným mixérem polévku mixujte, dokud nebude krémová a všechny ingredience se nespojí.

Čorbu podávejte s citronem, který ji osvěží a můžete přidat nasekanou petrželku a pokapat ji trochou paprikového oleje.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Čorba se vaří po celém Balkánu a receptů je neskutečné množství. Dělá se z masa, zeleniny, luštěnin a snad každá rodina má ten svůj. Často bývá velmi sytá a tak se může podávat jako samostatné jídlo. Tato se jmenuje mercimek corbasi a pochází z Turecka.

Stifado

(6 porcí)

3 lžíce olivového oleje, 1 kg hovězího masa nakrájeného na velké kousky (kližka nebo kýta), 600 g malé cibule nebo malé šalotky, špetka cukru, 4 stroužky česneku, 4 bobkové listy, 1 tyčinka skořice

zaštípněte mleté nové koření a mletý hřebíček, 1 lžíce sušeného oregana, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce červeného vinného octa, 2 plechovky nakrájených rajčat (400 g), 150 ml červeného vína

1) Rozehřejte troubu na 180 °C. V ohnivzdorném kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje, opékejte postupně hovězí maso a odebírejte je na talíř děrovanou lžící. Do pánve nakapejte zbytek oleje.

Cibuli oloupejte (ale nechte vcelku) a přidejte na pánev a posypte cukrem. Restujte 5 minut a občas promíchejte, dokud nezačne hnědnout. Přidejte česnek, bobkový list, tyčinku skořice, nové koření, hřebíček a oregano a vařte ještě 1 minutu.

Vmíchejte rajčatový protlak a vařte další minutu, poté přidejte hovězí maso s šťávou. Míchejte, aby se obalilo v kořeněné cibulové směsi.

2) Přidejte červený vinný ocet a nakrájená rajčata. Plechovky vypláchněte vínem a nalijte, poté přidejte třetinu plechovky vody. Osolte a dobře promíchejte. Přiveďte k varu, znovu promíchejte, přikryjte pokličkou a dejte na 1 hodinu do trouby.

3) Vyjměte z trouby a znovu promíchejte. Pokud se vám omáčka zdá velmi hustá, přidejte další střik vody. Znovu přikryjte a vraťte do trouby na další hodinu, nebo dokud maso nezměkne. Podávejte horké.

Doba přípravy 150 minut

Náročnost 2

Stifado je skvělé a poměrně jednoduché jídlo, na kterém si pochutnávají zejména v Řecku, ale podobné najdete v Itálii stufato, či ve Francii estouffade, což znamená dušené. A to, že připomíná guláš není vůbec náhoda, i když stifado je trochu sladší.

Nejlépe si je vychutnáte s bílým pečivem, popřípadě pečenými bramborami či těstovinami. Výborně se k němu hodí sklenka dobrého řeckého červeného vína.

Jehněčí džuveč

(6 porcí)

1 kg vykostěné jehněčí kýty nakrájené na kousky, 2 střední červené cibule nakrájené nadrobno

2 mrkve nakrájené na plátky, 400 g rajčat, nebo plechovka krájených, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička cukru, 1 sklenice červeného vína, 1 bobkový list, ½ šálku olivového oleje, 250 g těstovin orzo, 100 g strouhaného sýru kefalotyri nebo feta.

1) Začněte nakrájením jehněčího masa na kousky. Na pánvi rozehřejte ½ hrnku olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a opékejte 5 minut na středně mírném ohni.

2) Zvyšte teplotu a přidejte jehněčí maso a opečete ze všech stran dozlatova.

3) Vmíchejte rajčatový protlak a zalijte červeným vínem. Počkejte, až se víno odpaří. Přidejte konzervovaná rajčata, sklenici vody, bobkový list, cukr a špetku soli a pepře. Ztlumte plamen a duste pod pokličkou alespoň 45 minut.

4) Mezitím na jiné pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a orzo těstoviny orestujte dozlatova.

5) Orzo těstoviny dejte spolu s masem a omáčkou na pekáč, vyjměte bobkový list a promíchejte. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

6) Odstraňte alobal, v případě potřeby přidejte sklenici vody a vložte zpět do trouby na dalších 15 minut. Poté servírujte posypané strouhaným sýrem.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 2

Džuveč můžete najít po celém Balkáně v různých podobách. Přinesli ho sem Turci, odtud také název, který v turečtině znamená kameninový kotlík. Vždycky jde o kombinaci masa, zeleniny a rýže, nebo jako v tomto případě těstovin orco.

Kdybyste nevěděli, které obchodě hledat, jsou to ty, které vypadají jako rýže.

Grilovaná pražma

(2 porce)

2 pražmy asi 400 g, sůl, řepkový olej na rošt, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, citron

1) Ve velké misce zalijte ryby studenou vodou. Vodu osolte a nechte 1 hodinu stát při pokojové teplotě. Poté rybu vyndejte a dobře osušte. Kdyby byla příliš mokrá, přilepí se vám k povrchu grilu.

2) Rozpalte pořádně gril a rošt naolejujte. Rozpálení je důležité, aby se kůže nepřilepila, protože pak by maso vyschlo.

3) Ryby nařízněte několika šikmými příčnými řezy, potřete 2 lžícemi olivového oleje a dobře osolte vně i zevnitř. Grilujte 5-6 minut, poté rybu otočte, aby se kůže opékala i z druhé strany po stejnou dobu (výhodné je použít grilovací koš).

Pokud ji otáčíte kleštěmi, uchopte ji za hlavu. Nezničíte tak jemnou kůži. Celková doba na grilu na dřevěné uhlí je 10–15 minut, na plynovém asi 15 minut a na grilovací pánvi 10 až 12 minut.

Chcete-li zjistit, zda je pražma hotová, uchopte ji a podržte ji hlavou dolů. Pokud z tlamy nevytéká voda, můžete servírovat.

4) Přendejte rybu na talíř, pokapejte zbylým olivovým olejem, citronovou šťávou a podávejte.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 1

Pražma je skvělá tučná ryba, chutí podobná mořskému vlku. Dužinu má bílou s lehkou strukturou. Nejlépe chutná grilovaná na dřevěném uhlí. Ozvláštnit ji můžete bylinkami, které dáte do dutiny břišní, třeba tymiánem nebo rozmarýnem.

Musaka

(8 porcí)

6 lžic olivového oleje, 3 střední lilky nakrájené na 5mm kolečka, 800 g jehněčího mletého masa, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 stroužky česneku, 3 vrchovaté lžičky sušeného oregana, 2 lžičky mleté skořice, 2 bobkové listy, 200 ml červeného vína, 400 g nakrájených rajčat v plechovce, 2 lžíce rajčatového protlaku, ½ lžíce hnědého cukru, 550 g brambor nakrájených na 5 mm kolečka

Na bešamelovou omáčku: 40 g másla, 40 g hladké mouky, 450 ml plnotučného mléka, 40 g nastrouhaného parmazánu, muškátový oříšek, 1 vejce + 1 žloutek

1) Rozpalte pánev na vysokou teplotu. Plátky lilku pokapejte 4 lžícemi oleje a opékejte je v několika dávkách po dobu 5–7 minut do zlatohněda. Pokud se vám zdají suché, přidejte ještě trochu olivového oleje. Odložte na plech vyložený kuchyňským papírem.

2) Do kastrolu s 1 lžící rozehřátého olivového oleje, přidejte mleté maso a opékejte je 8–10 minut do tmavě zlatavé hnědé barvy, pravidelně míchejte a rozdrobujte lžící.

3) Hotové přendejte do mísy a dejte stranou. Přidejte do kastrolu přidejte zbývající olej, nasypte cibuli a zlehka opékejte 10–12 minut, nebo dokud nezměkne a nezprůhlední. Přidejte česnek, oregano, skořici, bobkový list a sůl a chvíli prohřejte.

Do kastrolu vraťte jehněčí maso zalijte červeným vínem a vařte, až se tekutina zredukujte asi na polovinu. Přidejte rajčata, rajčatový protlak a cukr spolu s 200 ml vody. Snižte teplotu a 20 minut vařte doměkka za občasného míchání, dokud omáčka nezhoustne.

4) Troubu rozehřejte na 200 °C. V lehce osolené bodě vařte plátky brambor 6 minut, sceďte v a nechte 10 minut stát.

5) V malém hrnci rozpusťte máslo, vmíchejte mouku a na středním plameni vařte 1 minutu. Sundejte z plotny a po troškách přilévejte mléko. Šlehejte, dokud směs nebude hladká. Vraťte na oheň a přiveďte k varu, vařte 3 minuty.

Sundejte z plotny a přidejte parmazán, trochu strouhaného muškátového oříšku a nakonec celé vejce a 1 žloutek.

6) Vezměte velký obdélníkový pekáč. Třetinu masa vložte do misky a rovnoměrně rozprostřete, následuje polovina lilku a polovina brambor, poté zbytek masa a další vrstva lilků a poté brambory.

7) Dokončete bešamelem a povrch uhlaďte nožem. Vložte do středu trouby a pečte 50 minut nebo do tmavě zlatohnědé. Pokud během vaření příliš zhnědne, přikryjte nádobu alobalem. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.

Doba přípravy 165 minut

Náročnost 3

Odkud musaka pochází, lze určit jen stěží, protože se s ní setkáváme jak na Balkáně, tak ve Středomoří či na Blízkém východě. A v každé oblasti se používají trochu jiné suroviny a také koření.

Nejčastěji jsou základními ingrediencemi lilek, cuketa, brambory a mleté maso, ale existují i musaky zelné nebo třeba květákové. V každém případě je to skvělé letní jídlo, které se navíc dá jíst i studené.

Tufahija

(4 porce)

4 jablka, 500 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g vlašských ořechů, 50 g mandlí, 200 ml sladké smetany ke šlehání, 1 citron, ½ l vody, kandované třešně

1) Jablka oloupejte a opatrně vydlabejte jádřince. Přibližně 400 g cukru s vanilkovým cukrem smíchejte s vodou 1:1 a svařte na sirup.

2) Do vroucího sirupu dejte jablka a na mírném ohni je asi 10 minut povařte. Musíte dát pozor, abyste je nerozvařili.

3) Pak je vyjměte, osušte a nechte vychladnout.

4) Mezitím zbytek cukru smíchejte namletými ořechy, mandlemi, nastrouhanou citronovou kůrou a ušlehanou smetanou. Směsí naplňte jablka. Navrch dejte kopeček šlehačky a posypte oříšky.

Doba přípravy 165 minut

Náročnost 3

Dezert vyrobený z jablka plněného ořechovou náplní vařeného ve vodě s cukrem je velmi populární v Bosně a Hercegovině, v Makedonii ale i v Srbsku. Pochází ovšem z Persie a dostal se sem za osmanské nadvlády.

Točená banica

(8 porcí)

300 g filo těsta (můžete použít listové, ale musíte je velmi tence rozválet), 200 g balkánského sýru, 180 g bílého řeckého jogurtu, 3 vejce (+1 vejce na potření), máslo na vymazání formy

1) Začněte náplní. V misce si rozkvedlejte vajíčka, přidejte řecký jogurt a dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Do směsi dejte rozdrobený balkánský sýr a dobře rozmíchejte.

2) Připravte kruhovou formu s dvaceticentimetrovým průměrem a vymažte ji máslem.

3) Těsto si rozdělte na 4 díly, aby se vám lépe pracovalo (z každého budou dvě rolky). Na plát těsta naneste připravenou směs a rovnoměrně ji rozetřete po celém povrchu. Snažte se mít na každém dílu těsta stejné množství náplně.

4) Z plátů tvořte rolky vysoké asi 2 centimetry. Postupně je přenášejte do formy. Jeden konec umístěte do středu a rolky pokládejte kolem středu do kruhu tak, že vytvoříte šneka. Postupně připravujte další, dokud nebude forma plná.

5) Nakonec potřete vajíčkem a pečte při 180 °C asi 20 minut na dozlatova. Banicu můžete servírovat teplou i studenou.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 3

Banica je doma v Bulharsku. Na její výrobu se používá filo těsto a sýr s vejcem a jogurtem. Bulhaři mají skvělý sýr s názvem sirene, který se vyrábí jak z mléka kravského tak buvolího nebo ovčího či kozího.

Náplň může být ale i špenátová, mangoldová, kopřivová, vyzkoušet můžete přidat i listy ředkviček.

Foto: Shutterstock
Související články
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
Šikovné tipy
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Dubaji vzniká rezidence s fotbalovou duší
epochalnisvet.cz
V Dubaji vzniká rezidence s fotbalovou duší
Když se fotbalový klub Chelsea rozhodne vstoupit do světa realit, nevznikne z toho jen obyčejný projekt. V Dubaji se právě chystá unikát, který spojuje vášeň pro sport, luxusní životní styl a architektonické ambice. Rezidenční mrakodrapy s výhledem moře nabídnou nejen prvotřídní zázemí pro regeneraci, ale dokonce i střešní fotbalové hřiště. V Dubaji jsme zvyklí na ledacos. Nekonečné skypooly
Interiér s ikonami skandinávského designu
rezidenceonline.cz
Interiér s ikonami skandinávského designu
Nedaleko Los Angeles si mladý pár nechal postavit vzdušnou rezidenci kombinující ocelový skelet, skleněné stěny a sekvojové obklady. uvnitř vás okouzlí ikony skandinávského designu. Vroce 1998 Mark a Andrea Meyerhoferovi koupili dům v zalesněnémpodhůří Lacanada Flintridge v Kalifornii. Pár začal spolu se skupinou architektů s přetvářením domu tak, že přestavěli část s kuchyní a rodinnou místností.
3 kati nacistů: Hitlerův popravčí přišel po válce Spojencům vhod
historyplus.cz
3 kati nacistů: Hitlerův popravčí přišel po válce Spojencům vhod
První se ještě houpe na laně a dalšího už přivádějí. Hrstku přítomných svědků snad občas zamrazí při pohledu na těla mrtvých nacistických pohlavárů. Jenom kat se s poklidem kouká na vykonanou práci. Není nervózní. „Jsem pyšný na to, že jsem těch deset nacistů popravil. Někdo to musel udělat,“ prohlásí později…   Stínání hlav rozhodně nepatří
Přítelkyně mého vnuka mi zkazila narozeniny
skutecnepribehy.cz
Přítelkyně mého vnuka mi zkazila narozeniny
Ne každému mladému se musí oslavy staršího člověka líbit, ale určitě by bylo slušností to alespoň předstírat. Partnerka mého vnuka to nezvládla. Lada se jmenovala, a už to jméno zavánělo povýšeností. Jak jsem ho uslyšela, zapracovala moje ženská intuice a vnitřní hlas mi řekl, že s touto dívkou náš Lukáš šťastný nebude. Ale všichni mi oponovali, že až
Branišová: Dítě, nebo rozchod?
nasehvezdy.cz
Branišová: Dítě, nebo rozchod?
Slavný hokejista Jaromír Jágr (53) se mění k nepoznání, ale možná ne tím směrem, který si jeho krásná přítelkyně, televizní moderátorka Dominika Branišová (30), přeje nejvíc. Pomáhá jí v domácnost
Bramborový koláč s jablky
tisicereceptu.cz
Bramborový koláč s jablky
Suroviny 250 g brambor 60 g másla 200 g cukru moučky 2 vejce 250 g polohrubé mouky prášek do pečiva jablka Na drobenku 50 g hrubé mouky 30 g másla 30 g cukru krupice Postup Bram
Ze 4 800 let starých zubů byl sekvenován první lidský genom ze starověkého Egypta
21stoleti.cz
Ze 4 800 let starých zubů byl sekvenován první lidský genom ze starověkého Egypta
Pokusy o extrakci DNA z mumií starověkého Egypta nebyly dlouho příliš úspěšné, ukázalo se totiž, že mumifikace zřejmě rozpad DNA urychluje. Nyní se však odborníkům podařilo sekvenovat genom obyvatele
Tajemný Vyšehrad: Skrývá ve svém nitru nález století?
enigmaplus.cz
Tajemný Vyšehrad: Skrývá ve svém nitru nález století?
Na konci srpna roku 2014 se výzkumníkům z Archeologického ústavu Akademie věd ČR podaří zásadní archeologický objev. V útrobách Vyšehradu odhalí pozůstatky gigantického kostela. Kdo ho postavil? Za ja
Když je vedro, hurá k vodě!
epochanacestach.cz
Když je vedro, hurá k vodě!
Léto na Vysočině voní po borovicích, opalovacím krému a studené malinovce. Ať už se vidíte spíš s nohama v rybníce nebo v proudu skluzavky, Vysočina nabízí obojí. Není to totiž jen kraj kopců a lesů, ale i vody – čisté, přírodní, zábavné i relaxační. Připravili jsme pro vás výběr těch nejlepších míst, kde se v létě
Bulharsko a jeho nejkrásnější přímořské skvosty
nejsemsama.cz
Bulharsko a jeho nejkrásnější přímořské skvosty
Na které vás čeká nejvíc zábavy, nejlepší servis a kde nejvíc načerpáte sílu z nespoutané přírody? Přinášíme vám výběr pláží na pobřeží Černého moře, na nichž si dovolenou v Bulharsku bezvadně užijete! Zlaté písky Pulzující život, dovolenková atmosféra a relax na lehátku s drinkem v ruce. Právě to je vyhlášená pláž Bulharska v letovisku Zlaté písky. Nachází se asi 17 kilometrů severně od přístavního města Varna. Jde
Průlomové vynálezy historie: Na počátku byl jeden rozdělaný ohýnek
epochaplus.cz
Průlomové vynálezy historie: Na počátku byl jeden rozdělaný ohýnek
Vývoj lidstva jde nezadržitelně kupředu, někdy dokonce spěchá tak rychle, že za sebou nechává stovky zmařených životů. Jindy ale přispěje ke zkvalitnění všedních dní, jako je tomu třeba v případě splachovacích toalet. Ovládnutí ohně, jednoho z prvních a nejdůležitějších vynálezů, však zcela zásadně proměnilo směr lidských dějin a položilo základy naší civilizace. Oheň: Dobrý sluha,
DS Automobiles nabízí N°4 už i v České republice
iluxus.cz
DS Automobiles nabízí N°4 už i v České republice
DS N°4, nejnovější výtvor představený společností DS Automobiles, je nyní k dispozici k objednání. Jako hybrid s autonomním dobíjením je DS N°4 k dispozici již od 770 000 Kč v zaváděcí akci na speciál