Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší.
Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si hlídáte kalorie.
Pak se opět hodí znát převod na gramy. Tedy na ty, s nimiž počítá recept, neboť domácí převažování ze lžic je nespolehlivé, k rozdílům můžete dojít už jen tehdy, když porovnáte obsah lžic ze dvou různých sad.
A co šálky?
Tady je situace jednodušší tím, že v šálcích je uvedený celý recept, takže pro těsto na menší formu stačí vzít menší hrneček.
Počítat je třeba také s tím, že americké recepty měří na menší šálky, než máme v kuchyni – tedy pokud jste si nepořídili „šálkové“ odměrky. Počítají totiž s objemem pouhých 150 ml.
Při našem běžném objemu 220 až 250 ml je tedy potřeba mnohem větší forma na pečení.
Kolik váží…
lžička/ lžíce/ šálek 220 ml
olej 4 g/15 g/ 220g
mléko 5 g/18 g/ 260 g
mouka 4 g/ 11 g/ 135 g
krupice 3 g/ 10 g/ 100 g
kakao 2 g/ 6 g/ 125 g
škrob 5 g/ 10 g/ 150 g
cukr krystal 6 g/ 15 g/ 200 g
moučkový cukr 3 g/ 6 g/ 150 g
med 18 g/ 36 g/ 300 g
+ 1 šálek:
strouhané ořechy 50 g * rýže suchá 185 g * rýže vařená 175 g
Foto: Shutterstock