Domů     Vitaminová kúra z darů léta
Vitaminová kúra z darů léta

Ačkoli jsou čerstvé vitaminy díky rychlené zelenině k dostání už od jara, až teď nastala sezona plodů, které skutečně dozrály pod sluncem. A ty nejen že báječně chutnají, ale mají také moc zlepšit naši kondici a načerpat sílu do zásoby pro následující měsíce.

Nejvíce živin mají čerstvé plody, které přirozeně dozrály na slunci. Smutnou pravdou je, že se intenzivním pěstováním za poslední desetiletí průměrná úroveň živin neustále snižuje.

Abychom z ovoce nebo zeleniny získali tolik vitaminů a minerálů jako například v 80. letech, musíme porci zvětšit, u některých živin o polovinu i víc. To je další důvod, proč si dopřát letní jídelníček z čerstvé úrody.

Ten oproti jiným dietám navíc nevyžaduje přemáhání, a pokud máte zahradu, tak je skoro zadarmo. Můžete dokonce zhubnout, nikoli však díky ovoci, na to obsahuje příliš mnoho cukru, ale zelenině, takže nezapomínejte ani na ni.

Co jíst a kolik

Pokud nejste zvyklí jíst denně ovoce a zeleninu, začněte s jednou porcí denně, abyste se vyhnuli potížím s trávením. Spolu s vitaminy a minerály znamenají totiž pro naše zažívání velký přísun vlákniny a na tu si musí střevo přivyknout.

Pak můžete přidat druhé ovocné nebo zeleninové jídlo, což pro letní kúru plně postačuje. Při větším objemu už by tělu mohly chybět živočišné bílkoviny a bylo by nutné jídelníček vyrovnat větším množstvím luštěnin.

Ideální je kombinovat jedno jídlo z čerstvého ovoce a zeleniny, salát nebo nápoj, s krátce tepelně upraveným, například grilováním.

Štávy? Pyré!

Začněme chodem ze syrových ingrediencí. Patrně vás napadne, že tím nejlepším způsobem přípravy budou čerstvě vylisované šťávy. Vyvolávají dojem, že jsme z plodů vymačkali to nejlepší, co v nich bylo.

Kromě toho jich dokážeme zkonzumovat víc než odpovídajícího množství ovoce, což se musí rovnat větší porci zdraví prospěšných látek, že? Ne tak docela, především se lisováním zásadně změní podíl cukru a vlákniny, což je u ovoce, beztak hodně sladkého, problém.

Pokud ovoce jíme celé, komplexnost jeho složení se projeví také pomalejším trávením, zatímco šťávy jen rychle zvýší hladinu cukru v krvi bez jakéhokoli zasycení. Proto po nich dostaneme hlad.

Ideální řešení: smoothies

Český název tenhle báječný vynález nemá, ale kdo ví, třeba si s ním lidová tvořivost poradí a něco vymyslí. Smoothies si zaslouží, aby se v naší kuchyni usadily natrvalo. Pro ty, kdo ještě neměli tu čest, jen krátké představení.

Jde o hladké tekuté pyré z rozmanitých druhů ovoce a zeleniny. Tyto husté nápoje báječně osvěžují. Dají se přislazovat nebo naopak solit a kořenit, to podle použitých ingrediencí. V horku se přidává i drcený led.

Jak nápoj připravit?

Ovoce a zeleninu omyjeme a zbavíme pecek, u jadérek záleží na tom, jak jsou tvrdá. Jablečná vykrojíme, v okurce nevadí. Pak vše nakrájíme na kousky a rozmixujeme dohladka.

Vznikne velmi husté pyré, které zředíme vodou nebo smetanou na hustý nápoj a ještě jednou promixujeme. Smetana je kromě zjemnění chuti důležitá ještě z dalšího důvodu.

Obsahuje tuk nezbytný pro využití některých živin, hlavně provitaminu A a vitaminu E a K. Pokud nechcete používat smetanu, tak místo ní přidejte lžičku kvalitního oleje.

Tip: Vynikající chuti je olej sezamový nebo ořechový, ty se hodí jak do zeleninových, tak ovocných nápojů. Jejich cena je sice vyšší, ale při používání po lžičkách vám dlouho vydrží.

Kromě toho jsou zdrojem vitaminů řady B, nedostatkového minerálu zinku, dále vápníku, fosforu či mědi.

Něco na grilu

Nápoje smoothies jsou výbornou snídaní nebo svačinou. Jako večeře je ale zelenina lepší grilovaná. Že v ní touto úpravou zničíte vitaminy, to se nemusíte příliš bát. Nejchoulostivější je vitamin C a ten spíš vyplavíme příliš pečlivým umýváním plodů.

Při krátkém grilování jeho množství sice poklesne, ale při jídelníčku současně bohatém na čerstvé plody ho máme tak jako tak nadbytek.

Tepelná úprava naopak zlepší stravitelnost a u některých živin, především provitaminu A, na nějž jsou zelenina a ovoce zvláště bohaté, je dokonce podmínkou, aby ho tělo dokázalo z jídla získat a pak přetvořit na vitamin A. Proto se vyplatí grilovat i ovoce, zejména meruňky.

Nezapomeňte na omáčky: Sladké smetanové omáčky a slané dresinky na zeleninu opět podpoří využití živin rozpustných v tucích. Současně zvýší sytivost a chutnost jídla.

Suroviny: Co si vybrat

Kombinujte podle chuti i s ohledem na své zdravotní potíže a potřeby. Zde je přehled nejvýznamnějších vitaminů a minerálů s výčtem druhů ovoce a zeleniny, kde jsou nejbohatěji zastoupeny.

Provitamin A (beta-karoten)

Je nezbytný k udržení zdravých sliznic, napomáhá k jejich hojení při zánětech a poškozeních, takže ho potřebujete například při potížích s afty nebo častých rýmách. Posiluje nejen zrak, ale pomáhá i při pálení očí.

Kromě toho také chrání a uzdravuje kůži, prospívá nejen při opalování, ale i kožních onemocněních.

Nejlepší zdroje

Meruňky + švestky + višně

Mrkev + mangold + brokolice + špenát + polníček + rukola

Vitamin E

Pro celkovou kondici je důležitější než dlouho přeceňovaný vitamin C. Při únavě vrací sílu, vitalitu, výrazně podporuje ženskou plodnost.

Kromě toho pomáhá snižovat krevní cholesterol a také poskytuje určitou ochranu, pokud se pohybuje ve znečištěném prostředí s toxickými látkami.

Nejlepší zdroje

Borůvky + černý rybíz + brusinky + maliny

Kapusta + kadeřávek + hlávkové zelí + špenát + dýně

Vitamin C

Podstatný je hlavně pro pevnost a pružnost cév a pojivových tkání, jeho nedostatek má tedy vliv i na pružnost kůže a vznik vrásek. Nezbytný je pro tvorbu krve.

Oproti vžité představě nejlepším zdrojem vitaminu C nejsou citrusy, čerstvá domácí zelenina je přestihuje. Nejvyšší obsah z běžných druhů pak má naťová petržel, navíc bohatá i na vápník, proto ji nezapomínejme na posypání pokrmů.

Hlavní zdroje

Černý rybíz + jahody + červený rybíz + angrešt + lesní ovoce

Naťová petržel + brokolice + květák + hlávkové zelí

Vitamin K

Ačkoli je obecně méně známý, má veledůležitou úlohu při zachování správné srážlivosti krve. Kromě toho podporuje ukládání vápníku v kostech.

Hlavní zdroje

Listová zelenina + špenát + rajčata + mrkev

Minerály

Ovoce a zelenina jsou obvykle bohaté na draslík, díky tomu vyrovnávají následky nadměrného používání soli. Draslík působí proti zadržovaní vody v těle, takže jídelníček s větším podílem ovoce a zeleniny oceníte při sklonech k otokům.

Dalším minerálem, běžně se vyskytujícím hlavně v zelené listové zelenině (kadeřávek, naťová petrželka, mangold, některé saláty), je vápník. Pro tělo je nezbytný nejen pro pevné kosti, ale také zdravé srdce a pevné nervy.

Hořčík

Tento minerál potřebuje naše nervová soustava k hladkému chodu, při nedostatku hořčíku dostáváme křeče nebo trpíme bolestmi hlavy. Hořčík rovněž zlepšuje slabé trávení a pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů.

Hlavní zdroje

Červená řepa + mrkev + mangold

Železo

Nepostradatelné je pro tvorbu krve a kolem krve se toho v těle točí hodně. Rozhoduje o tom, kolik máme energie, jak se hojí rány i jak zdravá je naše kůže a silná naše imunita.

Hlavní zdroje

Špenát + naťová petržel + sytě zelená listová zelenina

3 inspirace na smoothie

Třešňový

Rozmixujeme 2 hrsti vypeckovaných třešní s 1 bílým jogurtem, stejným množstvím drceného ledu a 2 lžícemi medu.

Okurkový

Pokrájíme půlku okurky, 2 menší mrkve a půlku malého celeru. Osolíme a rozmixujeme se 2 lžícemi drceného ledu. Můžeme přichutit citronovou šťávou a čerstvými bylinkami. Pokud je nápoj moc hustý, zředíme minerálkou.

Dýňový

Vydlabeme misku dužiny z mladé dýně a ponecháme v ní i měkká bílá semena. Jsou totiž jediným významným zdrojem zinku v zelenině. Fádní chuť dýně zvýrazníme pórkem, řeřichou nebo mladou cibulí. Přidáme 50 ml smetany, špetku soli a rozmixujeme do hladka.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

reklama
Související články
24.7.2024
Karob je zdravější alternativou kakaa nebo čokolády, obsahuje velké množství bílkovin, minerálů a vitamínů. Také se mu říká čokoláda ze stromu a vy ho určitě znáte jako svatojánský chléb. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku. Později se sladké lusky svatojánského chleba prodávaly po kusech na tržištích jako laskomina, zvláště dětem velm
22.7.2024
Že by zelenina měla mít na jídelníčku podstatnější roli, než tomu obvykle bývá, slýcháme často. A právě léto je obdobím, kdy se čerstvá zelenina dá nejsnáze upravit nebo uložit do zásoby. Máme pro vás pár šikovných tipů. Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
reklama
reklama
Šikovné tipy
Správná péče o vlasy se vyplatí
Je dobré se k vlasům chovat tak, aby vám zanedbání později nevrátily. Pomůže tomu vhodný šampon a dobrá strava. Sice už je po zimě, ale naše vlasy kvůli mrazu a větru možná ztratily potřebnou hydrataci, lámou se a třepí. Jejich dlouhodobou kondici ovlivňuje i kouření, nedostatečný pitný režim a strava. Dejte vlasům hydrataci Začít můžete […]
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
nasehvezdy.cz
Velké stěhování Poullain do Francie se blíží?
Není žádné tajemství, že má hvězda seriálu Jedna rodina Chantal Poullain (67) francouzský původ. V České republice žije ale už mnoho let, a dokonce v ní prožila i svou doposud nejsilnější lásku. Pa
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
enigmaplus.cz
Záhadná ektoplazma: Zpestření spirituálních seancí, nebo opravdový projev duchovního světa?
Tajemný bílý dým se pomalu valí z úst ženy sedící v čele kulatého stolu. Médium má oči v sloup a pro mocnější efekt vydává dávivé zvuky. Osazenstvo účastnící se spirituální seance šílí a lapá po dechu
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
epochalnisvet.cz
(F)akta geny: Když se z bratranců stanou bratři
Co se stane, když si dva bratři vezmou dvě sestry a mají dvě děti? Normálně by děti byli bratranci, ale co když otcové jsou dvě identická dvojčata a matky také dvě identická dvojčata? Pak podle genetiky jsou vlastně sourozenci a ne bratranci.   Vědci jsou dvojčaty fascinováni odjakživa. Už multižánrový vědec Francis Galton v roce
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
epochanacestach.cz
Rej nacistů pod šumavským Františkovem: Ukrývalo podzemí výrobu stíhaček?
Válku prostě musí Adolf Hitler (1889–1945) vyhrát. Pod rukama jeho pomocníčků vznikají po celé Evropě podzemní hnízda, kde se nepřetržitě pracuje na strojích, jež mají třetí říši přinést kýžený výsledek. Nejinak tomu je i na našem území. Spletité chodby ukrývající temná tajemství druhé světové války. Co pohltila země pod osadou zvanou Františkov? Na tlumené světlo
Sleďový salát
tisicereceptu.cz
Sleďový salát
Pro nás trochu nezvyklé, ale oběd ve Švédsku někdy zahrnuje i nakládané sledě. Například v podobě salátu. Potřebujete 4 filety naloženého sledě 4 vejce 2–4 kyselé okurky 1 jablko 2 cibule 1
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
skutecnepribehy.cz
Hýčkat si na prsou nenávist bývá vysilující
Je těžké zbavit se nenávisti. Zvlášť, když bylo člověku prokazatelně ublíženo. Myslela jsem, že budeme s bývalým mužem kvůli jeho zradě nepřátelé do konce života. Nenáviděla jsem ho. Byla jsem přesvědčena, že s tou nenávistí i umřu, že si ji vezmu s sebou do hrobu, v němž budu tiše a zarputile ležet a nenávidět do skonání světa. Bylo to vysilující, protože nenávist
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
iluxus.cz
Vše, co potřebujete vědět o parfémech – průvodce
Parfémy poutají naši pozornost již po staletí a fascinují nás rozmanitými vůněmi květin, ovoce, zelených tónů, koření, sladkých akcentů, dřeva a mechu. Často, když saháme po vysněném flakonu, si v
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
historyplus.cz
5 tragédií na osmitisícovkách: Vylámali si zuby na střeše světa Hitlerovi hoši i výprava feministek?
Horolezec se ve stanu klepe zimou a přerývaně kašle. „Nikdy jsem nemyslel, že někdo může být tak nemocný a stále naživu,“ vzpomíná na chvíle hrůzy při zdolávání druhé nejvyšší hory světa K2 jeden z účastníků expedice. Dopadne ještě dobře. Z vánice, která kolem něj zuří, se nevrátí čtyři jeho kamarádi…   Je jich 14. Hor,
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
nejsemsama.cz
Nepodceňujte varovné příznaky šoku
Léto nepřináší jen radovánky, ale také spoustu patálií v podobě hmyzích štípanců. Kdy je nutné volat lékaře? Komáry láká oxid uhličitý, který vydechujeme, pach našeho potu, piva, silné vůně a také třeba tmavé barvy. Jestli se chcete jejich štípnutí vyhnout, oblečte se do světlých barev, použijte antiperspirant bez parfemace, nastříkejte se repelentem a vezměte si dlouhé rukávy
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
epochaplus.cz
Slavný cyklista Radomír Šimůnek: O neštěstí nechtěl vůbec mluvit
Cyklokrosový mistr světa z roku 1991 Radomír Šimůnek zažíval kariérní vrchol. Že jsou cesty osudu nevyzpytatelné, pozná na vlastní kůži hned rok následující. Nehodu, kterou způsobí, nechce dlouho komentovat. Snaží se ji vytěsnit ze vzpomínek a novináře, kteří se na ni ptají, s díky odmítá. Zlobiví kluci jako viníci? Berounsko, 19. listopad 1992. Šimůnek sedí
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
rezidenceonline.cz
Luxusní styl uprostřed mořských borovic
Rodinná vila ze šedesátých let minulého století dostala díky velkorysému přístupu současného architekta Massima Iosy Ghiniho nejen moderní kvality a soudobé parametry. Odborný zásah jí přinesl i racionální strukturu a dokonalou rovnováhu v rámci přírodního okolí. Při rekonstrukci se soustředil především na hledání nové koncepce souznění celé nemovitosti se zahradou, jež ji obklopuje. „Většinou šlo
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
21stoleti.cz
Žabí sauna zachraňuje těmto obojživelníkům životy
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvan