Domů     Ušetřete s chytrou fritézou
Ušetřete s chytrou fritézou
24.6.2020

Fritézy jsou už řadu let považované za běžný doplněk domácností. Někteří lidé si bez nich vaření ani nedokážou představit, jiní se bez nich zase klidně obejdou. Výrobcům se však stále daří mnoho věcí na fritézách zdokonalovat.

Odpůrci elektrickým fritovacím hrncům často vytýkají velkou spotřebu oleje a z toho mylně vyvozují i přílišnou mastnotu hotových pokrmů. Ani jedno však není pravda, pokud používáme kvalitní přístroj.

Jestliže totiž fritéza ohřeje olej na dostatečně vysokou teplotu, vložené potraviny nikdy nenasáknou tolik tuku, jako když je smažíme běžným způsobem na pánvi. Nejenže jsou méně mastné, ale navíc jsou i křehčí.

Ani nadměrná spotřeba oleje není pádný argument (olej po smažení nevyléváme, v lednici ho uchováme pro další použití).

Rozhoduje snadná obsluha

Záleží na tom, jaký typ fritézy si vybereme. Jednoduchost při zacházení s olejem je jednou z nejdůležitějších vlastností fritézy. Právě kvůli komplikované obsluze zůstávaly četné fritézy po prvním použití zasunuté hluboko ve skříni.

Snadné zacházení umožní třeba fritéza s vyjímatelnou fritovací nádobou. Manipulace je mnohem jednodušší než s celým přístrojem.

Jiné zjednodušení nabízejí modely s výpustní hadičkou, pod níž pouze přistavíme nádobku na olej.

Výrobce dodává tuto nádobku k fritéze spolu se sítkem k odfiltrování všech zbytků obalů, panýrunků, panád a dalších mechanických nečistot, které se v oleji během fritování usazují.

Zajímavou vlastností některých profesionálnějších modelů je umístění topného tělesa do fritovací nádoby – topné těleso nespočívá na dně, ale nad ním.

Díky tomuto se usazené zbytky z fritování nepřepékají, protože olej pod spirálou není zdaleka tak horký jako nad ní.

Novější typy – méně oleje

Většina fritovacích hrnců na tuzemském trhu i v nižší cenové třídě smaží dobře, rozdíl mezi nimi je především ve vybavení.

Úspora až poloviny oleje v porovnání s běžnými modely je snad nejdůležitější vlastností novějších typů fritéz, jejichž koš uvnitř fritovací nádoby je jednak nakloněný a jednak rotuje.

Díky naklonění stačí vytvořit stejně vysokou hladinu na menší ploše a navíc rotací přicházejí potraviny do kontaktu s olejem jen na nezbytně krátkou dobu, takže jsou ještě méně mastné.

Předností novějších typů fritovacích hrnců je zachování chladného povrchu hrnce i během fritování.

Zelenina? Bez problému!

Ve fritovacích hrncích, navzdory tradovaným poznatkům, nemusíme připravovat jen obalované pokrmy (řízky, ryby a květák) či pomfrity. Fritéza výtečně nahradí pánev i v případě běžné zeleniny, kterou bychom jinak smažili na oleji.

Díky rychlé přípravě za vysoké teploty bude příjemně křehká, nenasákne tolik tuku, a tudíž bude i zdravější.

Zápachu lze zabránit

Nepříjemným průvodním znakem smažení bývá linoucí se pára a zápach. Velmi efektivním způsobem, jak tomu zabránit, je minimální otvírání poklopu. Při tom pomáhá funkce, kterou disponuje většina nových fritéz na trhu.

Jejich fritovací koš lze spustit či nadzvednout, nebo nechat okapat i při zavřeném víku.

Kolik stojí fritézy

Nejlevnější modely se prodávají v cenových relacích v průměru okolo 900 Kč, ale fritovací hrnec s nepřilnavým povrchem, s příkonem 1800 W a objem 2, 5 l seženeme třeba i za 600 Kč. Modernější fritézy s nakloněným rotujícím košem koupíme už od 3500 Kč.

Při výběru věnujme velkou pozornost možnosti snadné údržby. Právě na ní nakonec vždy závisí, jak často fritézu používáme. Pro běžnou rodinnou potřebu většinou postačí přístroj s kapacitou 1,2 nebo 1,5 kg zpracovávaných potravin.

Horkovzdušná fritéza připraví pokrmy – od hranolků a kuřete až po muffiny nebo restovanou zeleninu – s minimem (cca 1 lžící) tuku a větší výživovou hodnotou.

Hranolky promíchává automaticky bez obsluhy a celý proces pečení, smažení či grilování lze sledovat průhledným víkem. Seženeme ji od 2 700 Kč, ale i za 7700 Kč – záleží na značce.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man