Potřebujete rychle upéct a nemáte čas rozpalovat troubu? Zachrání vás mikrovlnka. S našimi rychlými recepty budete hotovi v cuku letu a vaše návštěva nebude hladovět.
Mikrovlnku používá většina z nás hlavně na ohřívání hotového jídla, výrobu popcornu k televizi a možná v ní také někdy ohřejeme čaj, který nám vystydl, nebo necháme změknout příliš tuhé máslo, abychom ho mohli rozmazat.
Ale to je škoda. V mikrovlnce můžeme i vařit, v těch dobře vybavených grilovat, a dokonce i péct. Nevěříte? Upřímně řečeno, také jsem byla dost nedůvěřivá, ale vyzkoušela jsem to a můžu potvrdit: funguje to.
Mikrovlnka to dokáže
I když se můžete setkat i s jiným názorem, pro to, abyste v mikrovlnce upekli rychlý koláč, nebudete potřebovat žádnou speciální funkci. Bohatě stačí obyčejná mikrovlnka, která dokáže péct aspoň na 600 – 700 wattů.
Samozřejmě budete muset vyzkoušet, jak peče právě ta vaše, ale to je samozřejmé. Svou první bábovku z mikrovlnky proto radši berte jako zkušební „kus“. Bude to vyžadovat trochu cviku, než si pečení v mikrovlnce „osaháte“, ale pak už to půjde jedna báseň.
Není to věda
Při pečení nebudete potřebovat žádné velké fígle. I suroviny, které přidáváme do těsta, jsou úplně běžné, stejné, jako suroviny na pečení „normální“ bábovky.
Těsto se liší hlavně tím, že budete muset přidat větší objem tekutých složek – často se například přidávají ovocné šťávy. Kromě toho do mikrovlnky patří speciální nádobí, nejlépe se peče v silikonových formách určených pro mikrovlnný ohřev.
Chce to trochu cviku
Recepty na koláč pečený v mikrovlnce bývají pochopitelně upravené na menší formu. Pokud budete chtít vyzkoušet větší objem, budete muset zase trošku experimentovat s časem potřebným k pečení. Kdo má přístroj s horkovzdušnou funkcí, při pečení ho využije.
Pozor, možná bude třeba zkrátit dobu pečení, recepty bývají psané na obyčejnou mikrovlnku.
Kakaová rychlovka
Suroviny
1 hrnek cukru
2 vejce
1 hrnek polohrubé mouky
1 čajová lžička prášku do pečiva
¼ hrnku oleje
1 hrnek pomerančové šťávy nebo mléka
½ hrnku kakaa
Nejdříve v míse důkladně smícháme vejce a cukr.
Do vaječné směsi přidáme ostatní přísady a dobře promícháme.
Nalijeme těsto jednoduše do formy na pečení určené do mikrovlnky a při 700 wattech pečeme 7 minut.
Kdyby bylo těsto po uplynutí sedmi minut ještě příliš tekuté, dopékáme bábovku po minutách.
Záleží na výkonu mikrovlnky, jak rychle se bábovka upeče.
Hotovou bábovku necháme ještě aspoň 4 minuty ve formě a teprve poté ji vyklopíme.
Nakonec můžeme bábovku ozdobit glazurou.
Buchta s červeným vínem
Suroviny
1 hrnek cukru
1 hrnek polohrubé mouky
½ hrnku strouhaného kokosu, nebo kakaa či mletých ořechů
¼ hrnku oleje
2 vejce
1 hrnek červeného vína (nebo mléka či pomerančové šťávy)
1 čajová lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 sáček vanilkového cukru
Nejprve smícháme cukr, mouku, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr.
Přidáme olej, vejce, víno a zamícháme do hladka.
Relativně tekutou hmotu nalijeme do silikonové formy na pečení a pečeme asi 7 minut při 600 wattech.
Po uplynutí sedmi minut necháme ještě alespoň 5 minut chladnout ve formě, teprve potom bábovku vyklopíme.
Červené víno můžeme nahradit mlékem nebo pomerančovou šťávou, kokos můžeme nahradit kakaem nebo strouhanými ořechy.
Koláč s třešněmi
Suroviny
100 g tuku na pečení nebo másla
100 g mouky
100 g cukru
100 g třešní nebo čokolády podle chuti
3 vejce
½ balíčku prášku do pečiva
Margarín nebo máslo necháme v mikrovlnce rozpustit.
Smícháme s ostatními surovinami a důkladně promícháme. Můžeme použít i jiné přísady než třešně, třeba mandle, ořechy nebo jiné druhy ovoce. Fantazii se meze nekladou.
Hotové těsto nalijeme do formy na pečení vhodné do mikrovlnky a pečeme při 700 wattech šest minut.
Bábovku necháme několik minut chladnout a potom ji vyklopíme. Ozdobíme čokoládou.
Blesková se strouhanými jablky krok za krokem
Suroviny
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek strouhaných jablek
½ hrnku cukru
2 vejce
½ hrnku oleje
kypřicí prášek do pečiva
1 čajovou lžičku kakaa
1/2 čajové lžičky skořice
případně rozinky a sekané ořechy dle chuti
V míse nejdříve smícháme cukr s práškem do pečiva, přisypeme mouku, ořechy, hrozinky, skořici a kakao, vmícháme vejce a olej a nakonec strouhaná jablka. Je-li těsto příliš tekuté, přisypeme mouku, je-li příliš husté, doplníme vodou nebo ovocnou šťávou.
Těsto nalijeme do formy vhodné do mikrovlnky a při 750 W pečeme cca 8 – 10 minut. Poté zkontrolujeme, případně ještě pomalu po minutách dopékáme.
Hotovou buchtu necháme ve formě aspoň 5 minut chladnout.
Vyklopíme a můžeme ozdobit třeba čokoládovou polevou. A hotovo.
Text: Kateřina Rodná
Foto: Shutterstock