Domů     Umíte majonézu?
Umíte majonézu?
od 20.9.2019

Asi ano, i když od té doby, co nás reklamy na tu pravou a jedinou ohlušují na každém kroku, se možná najdou tací, kteří ji nikdy nedělali. A to je opravdu škoda.

Protože opravdová majonéza, taková, co se jen rozplývá na jazyku, to je to pravé pochutnání, a kdo to nezažil, neví, oč přichází. Ale aby se tahle lahůdka povedla, chce to přece jen trochu zkušenosti.

Navíc majonéza je tak trochu svéhlavá a někdy se jí vůbec nechce na svět. Čím víc jí pomáháme, tím je to horší. A aby to nebylo vůbec jednoduché, existuje více způsobů její výroby a jejich zastánci na ten svůj nenechají dopustit. Takže jak na správnou majonézu?

Majonéza podle klasika

Vlastně byste normálně na majonézu nemuseli mít recept, protože na ni potřebujete vejce a olej. A pak už jen pár ingrediencí, aby to všechno mělo nějakou chuť. Základem je ale technika, v tomto případě pomalá.

reklama

Prostě vezmete žloutek pokojové teploty, ti opravdoví machři to zvládnou i se studeným, ale vy to raději nezkoušejte. Přidejte trochu hořčice (nejlépe dijonské), ale opravdu jen trochu a osolte. Teď přijde ta nejdůležitější fáze.

Vezměte metlu a po troškách přilévejte olej. A ničeho se nebojte, na 1 žloutek dáte až 100 ml oleje. Během chvíle by majonéza měla získat tu správnou konzistenci, bude světlejší a tuhá až se bude lepit na metlu.

To je chvíle pro přidání octa nebo citronové šťávy, čímž ji zase zjemníte a trochu naředíte.

Něco o chutích

Stejně jako víme, že co člověk to chuť, i majonézy mohou být různé a v tom je právě ta krása. Vše si vymazlíte, jak chcete. Nejen, že majonézu můžete dělat z různých olejů, ale i různě kořenit.

reklama

Samozřejmě pepř je základ, ale někdo ji sladí, jiný přidává bylinky. Nejčastěji se používá olej slunečnicový, ale kdo má rád olivový může jej klidně použít. Fajnšmekři zase přísahají na olej arašídový nebo avokádový. Ale oleje můžete i vhodně nakombinovat. Pěknou vůni dodají hlavně ty zastudena lisované.

Když se nedaří

To se prostě stává, důležité je zjistit, v čem jsme chybovali, aby už byl výsledek perfektní.

Majonéza je řídká – může to být v tom, že jste dávali olej moc rychle. Nezoufejte, dá se to napravit. Vezměte další žloutek, dejte do čisté nádoby a s řídkou směsí zacházejte jako s olejem. Tedy pomalu přilévejte šlehejte.

A pamatujte si, že i když máte pocit, že přidáváním oleje majonéza řídne, je to naopak.

Umixovala se jen olejová kalná voda, ve které plavaly kousky žloutku? – Srazila se.

Vzali jsme studené vejce, nebo studený olej.

Použili jsme teplou mísu,

Nalili jsme hned na začátku při přípravě majonézy na žloutky mnoho oleje

Žloutek byl špatně zbaven bílku

Přerušili jsme na delší dobu míchání.

Pamatujme si také, že jeden žloutek přijme nejvýše 2/10 litru oleje. Přesytíme-li žloutky olejem, dojde rovněž k sražení majonézy.

reklama

Je-li majonéza upravována v přílišném chladu, na příklad na ledě, srazí se nám v tom okamžiku, kdy ji přeneseme do teplejší místnosti.

Pokud jste začali dělat majonézu novou dobře, ale pokud jste tušpatnou vyhodili, chyba. Domácí majonéza, přikrytá alobalem v chladu nějakou dobu vydrží, a proto je mnohem lepší i nepovedenou upotřebit a udělat z ní dvojnásobnou várku nové.

Náš tip: Připravenou majonézu necháme vždy odpočinout několik hodin v lednici, poněvadž čerstvě připravená má štiplavý a výrazný nádech, který se odpočinkem rozloží.

Majonéza moderně

Tenhle recept je hotový za 4 minuty. Nevěříte? Zkuste to.

Budete potřebovat: 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, šťáva z půl citronu (nebo lžička octa), sůl, pepř

1) Všechny suroviny vložíme do válcovité nádoby, která je většinou příslušenstvím mixéru. Pokud ji nemáme, nevadí. Můžeme klidně použít třeba vyšší sklenici na pivo. Důležité je, aby nádoba byla úzká, protože mixér se tam musí pohybovat jako píst.

2) Tyč spustíme až na dno, zapneme a opravdu velmi pomalu táhneme nahoru asi 5 sekund. A to je všechno.

Naše tipy: Pokud chcete použít olivový olej, dejte ho 200 g.

Milovníci sladší majonézy mohou přidat trochu moučkového cukru.

Zkuste si majonézu připravit z jednoho natvrdo uvařeného vejce. To nakrájejte nadrobno a dejte do mixéru. Přilijete 1 dl mléka, zapnete mixér a postupně přilévejte olej.

Proč to všechno?

Odpověď je nasnadě. Protože víme, co jsme do své majonézy dali. Protože majonéza není až tak nezdravá, když ji nejíte na kila. Jedna porce je vlastně kus žloutku a lžíce oleje, a protože když se podíváte na etiketu majonézy prodávané, uvidíte třeba toto.

Rostlinný tuk, voda, pasterizované vaječné žloutky, ocet kvasný lihový, hořčice, modifikovaný škrob E 1414, E 1450, stabilizátory: E 410, E 412, E 415, jedlá sůl, konzervant E 202, barvivo E 160a. Informace pro alergiky: Obsahuje vejce, hořčici, obsah tuku 67,5.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
24.1.2023
Tyto malé chuťovky jsou nejlepší horké, s roztaveným sýrem, ale oceníte je, i když vychladnou.  Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g žampionů 1 lžíce oleje 1 vejce 140g šunky 85 g sýra 1 lžíce nasekaných bylinek 500 g listového těsta hrubá sůl na posypání Postup Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. V rendlíku nechte ro
22.1.2023
Přinášíme vám řadu tipů, ale i několik receptů, na osvědčené způsoby, jak připravovat drůbež. Drůbež solíme ihned při vkládání do hrnce, maso je tak chutnější. K dušení a k smažení se hodí drůbež mladá a menší kuřátka, porcovaná na čtvrtky. Nejlépe se smaží vykostěná drůbež. Větší a starší kusy před smažením povaříme. Smažíme zprudka na rozpáleném oleji, aby se maso nevysušilo. Drůbež se při p
17.1.2023
Při každém vaření zůstavají zbytky, někdy je jich více, jindy méně. Ale prakticky všechny se dají dále využít. Zeleninový bujón Právě u zeleniny lehce vznikají přebytky, které už se nehodí při vaření. Malé zbytky pórku, stonky z celeru, odkrojené špičky kořenové zeleniny, košťály zelí, kapusty nebo květáku. Omyjte je, krátce oblanšíruje a zchlaďte, pak je uložte na mrazák. Až se nashromáždí větš
15.1.2023
Nenechte se mýlit náklonností k bylinkám, i příroda může škodit. Opatrnosti je třeba i při užívání i těch nejběžnějších léčivek jako třeba levandule nebo kozlík. Aby mohly byliny léčily, musí obsahovat účinné látky a s těmi je stejný problém jako u léků. Ve větším množství nebo při dlouhodobém užívání se projeví jejich nežádoucí účinky. U bylin je situace tím komplikovanější, že oproti farmaceuti
10.1.2023
Syrovátka je obrovským výživovým hitem. Že o tom nevíte? To bude dáno tím, že se skrývá jako nosná složka v proteinových tyčinkách. Je totiž levná, přitom mimořádně bohatá na proteiny čili bílkoviny, ale také na vitaminy B1, B2, B6, B12, vitamíny C a E a dále hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další. Díky mléčným bílkovinám v syrovátce se navíc omezuje riziko, že tělo bude v nouz
Nenechte si ujít další zajímavé články
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
enigmaplus.cz
Záhadná kostra z Turkmenistánu: Důkaz 100 000 let staré operace srdce?
Kostra objevená v centrální Asii v roce 1969 nese nezpochybnitelné stopy po chirurgickém zákroku. Jsou-li domněnky vědců správné, jde o nejstarší důkaz úspěšné operace srdce na světě. Předběhla primit
Pokukuje po Klusovi?
nasehvezdy.cz
Pokukuje po Klusovi?
V seriálu ZOO se objevil nový kolega a Michaela Pecháčková (19) zbystřila. Říká se, že má pro Tomáše Kluse (36) slabost. „Je báječný!“ rozplývá se stále nezadaná blondýnka. Není pochyb o tom, že s
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
skutecnepribehy.cz
Jak jsem dostala lekci od sňatkového podvodníka
Vždycky jsem byla rozumná a racionální žena, nechápu, jak mi mohla láska tak zaslepit oči a zatemnit mozek. Uvěřila jsem podvodníkovi. Vracela jsem se ze služební cesty v Paříži. Držela jsem šálek v ruce a chtěla se napít, když turbulence otřásla letadlem. Káva vyšplíchla na muže vedle mě. Překotně jsem se začala omlouvat. Všimla jsem si, že má krásný úsměv
Poslední dílo slavného architekta celebrit
rezidenceonline.cz
Poslední dílo slavného architekta celebrit
Jeho návrhy okouzlovaly slavné, bohaté a mocné napříč generacemi. Projektantská kariéra Wallace Neffa trvala dlouhá desetiletí, od dvacátých let minulého století až do roku 1982, kdy zemřel. Na své
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
nasehvezdy.cz
Zamilovala se Angelina do mladého herce?
Kde hledat lepší útěchu po rozchodu se snoubenkou než v  náručí herečky Angeliny Jolie (47)? Takové štěstí má, jak se zdá, herec Paul Mescal (26). Nedávno byl totiž spatřen v jedné londýnské kavárn
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
epochanacestach.cz
Zastávka ve Dvoře Krasíkov
Během procházky mezi Krasíkovem a Ovčím vrchem nezapomeňte navštívit Dvůr Krasíkov, zemědělský areál, který v minulosti sloužil zdejšímu knížeti. Když roku 1644 hrad Švamberk kompletně vyhořel kvů
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
epochaplus.cz
Studenti versus oxfordští obyvatelé: Spor o víno rozhodl až král
Walter s Rogerem nemají ve škole přednášky. Co s načatým dnem? „Mám vyprahlo v ústech. Spravil by to džbánek vína,“ navrhne Roger kolegovi. Ten souhlasí, a tak zapadnou do nejbližší taverny. Netuší, c
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
tisicereceptu.cz
VEGETARIÁNSKÁ ŘECKÁ MUSAKA
Musaka je tradiční jídlo typické pro oblast středomoří. Jeho základ tvoří v originální verzi masovo-rajčatová omáčka, lilky a bešamel. Můžete si ho snadno připravit i ve vegetariánské verzi. Díky směs
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
tisicereceptu.cz
Pikantní vepřové kotlety podle Zdeňka Pohlreicha
Tohle už je vaření pro pokročilé. Recept podle vyhlášeného kuchaře není úplně jednoduchý, ale určitě stojí za vaši námahu. Ingredience 6 ks vepřových kotlet Marináda 2 lžíce olivového olej
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
epochalnisvet.cz
Děs z postsovětských hlubin: Obývají jezera Somin a Issyk-kul neznámá monstra?
Vesnice Lukiv leží na západě Ukrajiny, nedaleko od krasového jezera Somin. A právě z jeho hlubin se má pravidelně vynořovat monstrum, které terorizuje místní obyvatele už přes 100 let. Podle různých s
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
iluxus.cz
Lexus partnerem světové kulinářské soutěže Bocuse d`Or
Automobilová značka Lexus se v Česku stala partnerem nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d`Or, o níž jsme již informovali. České národní kolo se uskuteční od 4. do 6. května v pražském O2
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
21stoleti.cz
Zemské jádro se zastavilo a poté začalo rotovat opačným směrem, tvrdí nová studie
Podle nové studie, která zkoumala nejhlubší části naší planety pomocí seismických vln vyvolaných zemětřeseními, se vnitřní jádro Země nedávno přestalo otáčet a nyní zřejmě obrací směr své rotace. Tyto