Slunce, moře, více než sedmdesát bílých písečných pláží a až tři sta slunečných dní v roce, ale také hory, památky, dobré jídlo a příjemní lidé. Kdo by odolal?
Ti, kteří už okusili cestování ke Středozemnímu moři, vědí, že jarní měsíce bývají nejkrásnější.
Není takové horko, vše je ještě svěží , i lidé, a pokud vás unaví válení na slunci, můžete na chvíli opustit pláž a vydat se na výlet, aniž by vám hrozilo riziko udušení vedrem. Možností je mnoho a my jsme pro vás některé vybrali.
Do Palmy de Mallorca musíte
Už proto, že je to hlavní město ostrova, ale také proto, že je tu opravdu na co koukat. V historickém jádru města najdete směs mnoha stavebních slohů a kulturních vlivů.
Úzké uličky střídají městské domy se zajímavou fasádou, dřevěnými okenicemi, lucerničkami a romantickými vnitřními dvorky s bohatou výzdobou. Neměli byste vynechat gotickou katedrálu La Seu, neboli katedrálu světla.
Její stavba (začala 1230) a trvala stovky let a je považována za jednu z nejimpozantnějších církevních staveb v Evropě. Na její rekonstrukci se podílel dokonce nejznámější španělský architekt Antonio Gaudí.
![Palma de Mallorca je živé město s mnoha památkami a impozantní katedrálou Panny Marie.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/09/1-palma-de-mallorca-768x461.jpg)
I pocestný má hlad
Když při potulováním Palmou vyhládne, snadná pomoc, V jejím historickém centru najdete spoustu vyhlášených restaurací, příjemných kavárniček i barů a galerií. Pokud holdujete vegetariánské stravě, pak vás určitě nadchne restaurace Marsim bistrobarante.
A mořské plody vám naopak připraví na jedničku v restauraci s mořem přímo v názvu Ola del Mar. Mallorská kuchyně se vyznačuje svou jednoduchostí, lidé tu zkrátka vaří z čerstvých a snadno dostupných surovin.
V místní kuchyni najdete pozůstatky z kuchařského umění civilizací, které Mallorku v minulosti obývaly. Hlavní slovo zde má kuchyně arabská, ale výjimkou nejsou ani jídla španělská či italská.
![Na Mallorce najdete i skalnaté útesy s romantickým výhledem na moře.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/09/3-pobrezi-768x509.jpg)
Do Port de Sóller už nemusíte přes hory
Městečko Sóller se rozprostírá se v prosluněném údolí obehnaném horským masivem Sierra de Alfabia, pohořím L’Orfe a rozeklaným 1 445 metrů vysokým vrcholkem Puig Major, který je zároveň nejvyšší horou ostrova.
Dostanete se sem dobře autem několika tunely, ale jste-li duší romantici, zvolte úzkorozchodnou železnici, která byla postavena roku 1912 a přinesla historicky první spojení s okolním světem po souši.
Část cesty vede třinácti tunely, ale jinak vám pohled z vláčku nabídne úchvatné výhledy na okolní přírodu a citrusové plantáže. Cesta trvá asi hodinu a každý směrem jezdí 5x denně, v neděli 6x. Z městečka do přístavu vám každou chvilku jede tramvaj.
![Tradiční suvenýr, barevné píšťalky siurell potěší nejen děti.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/09/9-siurells-768x515.jpg)
Za Chopinem do Valldemossy
Většina návštěvníků Palmy si vyhradí alespoň část dne na návštěvu horského městečka přímo v centru pohoří Serra de Tramuntana.
Tady totiž najdou kartuziánský klášter, kde poslední roky svého života trávil polský skladatel Fryderyk Chopin se spisovatelkou George Sandovou.
Pár si chtěl původně v Palmě najít bydlení, ale jelikož nebyli manželé, a měli s sebou dvě děti, byli mnohokrát odmítnuti.
Nakonec se jim podařilo bydlení nalézt, ale když Chopin onemocněl, pronajímatel bytu se bál tuberkulózy, vystěhoval je a všechen nábytek raději spálil.
I když Chopinovo zdraví bylo křehké, pobyt na Mallorce v letech 1838 až 1839 se ukázal jako jedno z nejplodnějších období jeho kariéry.
Sandové se ovšem tu ovšem zjevně nelíbilo, protože ve své knize Zima na Mallorce popsala zdejší obyvatele jako barbary, opice a zloděje…
Tip Paní domu: V prostorách kláštera se koná každoročně v srpnu kulturní akce s názvem Festival Internacional Chopin de Valldemossa.
V letošním roce to bude už jeho 36. ročník, a jako vždy se ho zúčastní známí klavírní mistři, kteří v rámci několika koncertů zahrají nejen Chopinovy skladby.
![Paella](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/09/paela_113498938-768x508.jpg)
Joan Miró Mallorku miloval
Máte-li rádi moderní umění, nemělo by vám uniknout Miróovo muzeum.
Malíř se do rodiště své matky přestěhoval definitivně v roce 1956, koupil dům a studio v Cala Major (je součástí Palmy de Mallorca a dostanete se tam autobusem z centra) a tady, s výhledem na nekonečné moře, tvořil až do své smrti.
Jeho manželka Pilar přeměnila pak dům i bývalý ateliér umělecké centrum. Moderní budova, které španělský tisk přezdívá „pevnost z alabastru“, je dílem předního španělského architekta Rafaela Moneoa.
Najdete tu stálou expozici Miróových obrazů, kreseb a skulptur, ale také knihovnu, posluchárnu a umělcův ateliér. Dnes už město toto původně klidné město dostihlo, ale při troše fantazie si dokážete představit, jak tu bylo krásně
Co si dáte na Mallorce?
Sopa mallorquín silný a hustý vývar s masem, zeleninou a kousky bílého chleba je typickou místní pochoutkou.
Gazpacho – studená polévka z rajčat, paprik, okurek a cibule. Doporučujeme za parných letních dní, je velmi osvěžující.
Tumbet – zeleninový „guláš“ z lilků, rajčat, cibule a brambor ocení především vegetariáni.
Frito mallorquín je smažené jídlo, které se připravuje z různých druhů vnitřností a zeleniny.
Coco de patatas – specialita z Valldemosy. Základní suroviny tohoto slaného koláče jsou brambory, vejce a cibule. Někdy se přidávají houby, ryby nebo špenát. Záleží na kuchařově fantazii.
Oblíbeným jídlem je selátko na rožni (asados de lechona) nebo vepřové se zelím (lomo con col).
![Do Sólleru vás sveze historický vláček.](https://panidomu.cz/wp-content/uploads/2019/09/6svlak-do-stanice-sollera-spain_305125358-768x561.jpg)
Paella šafránem barvené rizoto s mořskými živočichy, masem a zeleninou. Národní pokrm Španělska a samozřejmě nechybí ani na místním jídelníčku.
Paella má mnoho variant např. s malými nudličkami místo rýže (fideua) nebo s černou rýží, obarvenou černým „inkoustem“ ze sépií (arroz negro).
Mallorskou specialitou je pa amb oli (čte se „pámboli“) – plátky chleba potřené olivovým olejem a šťávou z poloviny rajčete, ke kterému se podává sušená šunka (jamón serrano), olivy (aceitunas), sýr (queso) či klobása (chorizo).
Tipy paní domu:
Doprava: Na Mallorce existuje mnoho půjčoven aut, ale pokud chcete cestovat po svých, využijte síť klimatizovaných autobusů.
Pozor na parkování ve městech, nebudete-li dodržovat zákazy, policie vaše auto odtáhne
Jazyky: Domluvíte se německy, anglicky, ale i francouzsky a italsky a samozřejmě španělsky
Suvenýry a dárky: Levným suvenýrem jsou figurky siurell, typická mallorská keramika, skleněné figurky, známé jsou kožené výrobky a mallorské umělé perly. Likérem Hierbas také nenarazíte.
Foto: Shutterstock, Invia.cz