Domů     Udírna: Na stůl i do zahrady
Udírna: Na stůl i do zahrady
15.1.2021

To je opravdu otázka. Udit se totiž dá lecjak a hodně záleží na tom, co budete dělat, jak často a kde. Podle toho si vyberete.

Na trhu najdete hodně typů udíren, lehké přenosné, kombinované se zahradním krbem, grilem, sudové či elektrické. Z materiálů převažují cihla, plech a dřevo. Všechny tyto udírny fungují v principu podobně. Skládají se z ohniště, kouřovodu a udicí skříně.

Kouřovod

Trubka vedoucí kouř se používá se všude tam, kde je potřeba vyrobit kouř na místě odděleném od udicí komory. Jeho sklon je dán výškovým rozdílem mezi ohništěm a skříní, obě tyto části propojuje.

Skříň

Nebo také komora je jednoduše prostor, kde je jídlo umístěné během uzení a který zadržuje kouř po dostatečnou dobu. Může to být něco tak důmyslného jako skříň z nerezavějící oceli, ale také něco tak jednoduchého jako pekáč, sud či lepenková krabice.

Velikostí by měla odpovídat zamýšlenému množství uzenin.

Některé udírny mají hořák, či topeniště nebo zdroj tepla ve stejném prostoru jako potraviny, jiné, obvykle ty k uzení zastudena, využívají vzdálený zdroj kouře a do udicí komory jej přivádějí trubkou čili kouřovodem.

Hořák nebo ohniště

Tepelný zdroj může být na zemní plyn, propan-butan, elektřinu nebo to může být gril vytápěný dřevěným uhlím nebo ohniště. V zařízeních pro horké uzení hořák generuje kouř a zároveň poskytuje teplo k úpravě potravin.

Některé udírny mají oddělený vyvíječ kouře a zdroj tepla v udicí komoře. Díky tomu jsou stejně vhodné pro uzení zatepla i zastudena.

Udělej si sám

Skříňovou udírnu si můžete postavit i sami. Pokud budete chtít stavbu cihlovou, budete muset udělat stabilní základovou desku, jinak mohou stěny začít praskat a přestanou těsnit. Pro dřevěné a plechové udírny vystačí pevný podklad. Někde můžete využít vhodný terén zvláště pro kouřovod.

Bude vypadat asi takto.

Udírna na sporák

Pokud nebudete udit větší množství, bude vám stačit obyčejná udírna na sporák. Stačí hrnec s pokličkou, v němž je umístěn mřížkový stojan, na který se ukládá maso. Palivo, obvykle dřevěné hobliny, se dává na dno hrnce vyloženého alobalem.

Jakmile se dno rozpálí, zahřeje celý hrnec, dřevo se vznítí a začne vydávat kouř. Maso se vyudí horkým kouřem a nasákne vůní dřeva. Tento jednoduchý systém ale bývá trochu obtížnější regulovat.

Základem všech udíren je materiál vydávající kouř, čili dřevo popřípadě bylinky. Od toho se bude odvíjet chuť vámi vyuzené potraviny. Pojďme se tedy podívat, k čemu se jaké hodí. Je to ovšem jen základní přehled, protože kombinace jsou možné.

Jak vybrat dřevo podle hoření?

Drobné kousky dřeva se snáze zapalují a přirozeně doutnají po dlouhou dobu, což je užitečné, chcete-li udit zastudena. Naopak dřevo upravené do podoby štěpků má menší sklon k doutnání a potřebuje podporu v podobě tepla nebo tahu, aby doutnalo.

I dřevo různých stromů hoří rozdílným tempem. Kupříkladu pro dub je charakteristické pomalé hoření, zatímco jabloň a buk hoří rychleji. Hoření ovlivňují i další věci, zejména vlhkost dřeva, ale také vlhkost vzduchu.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
29.9.2025
Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba? Těsto nejde zpracovat Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky. Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát.  Na vině může b
24.9.2025
V kotlíku nad ohněm lze tavit a ohřívat nepřeberné množství pochutin, zdaleka to není jen sýr. Fondue můžete připravit masové, s vývarem, zeleninové či ovocné a čokoládové.   Správné ingredience * Pro sýrové fondue vybírejte kvalitní sýry, tučnější a aromatické, např. čedar, ementál, goudu či gruyere. * Při dochucování se meze nekladou, hodí se česnek, bílé víno, třešňovice, mušká
reklama
Šikovné tipy
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V Třeboni byla zahájena stavba nového centra dlouhodobé péče
epochalnisvet.cz
V Třeboni byla zahájena stavba nového centra dlouhodobé péče
Pomáhat tam, kde to má skutečný smysl – taková je dlouhodobá filozofie skupiny Invest Gate a jejího fondu kvalifikovaných investorů Invest Gate Funds SICAV a.s. Tato ryze česká investiční skupina se věnuje projektům, které dokážou spojit dvě důležité věci: zajímavé zhodnocení vložených prostředků investorů a zároveň podporu lidí, kteří ji skutečně potřebují. Už více než
FOR KIDS 2025
epochanacestach.cz
FOR KIDS 2025
V PVA Letňany se uskuteční veletrh FOR KIDS, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. S Epochou na cestách navštívíme stánek našeho časopisu ŠIKULKA. Přijďte si popovídat.
Kdo ovládne bitvu o stovku?
historyplus.cz
Kdo ovládne bitvu o stovku?
Muž, přezdívaný Rudý ďábel, se nasouká do svého vozidla podivného doutníkového tvaru a za okamžik vyráží na trať. Dnes se hodlá zapsat do dějin a překonat magickou rychlost 100 kilometrů za hodinu. Od chvíle, co na silnici vyjede první automobil, se jeho konstruktéři i majitelé předhánějí v tom, kdo pojede rychleji. Do dějin se nejprve zapíše
Už zase zdobí Prahu: Palác Dunaj na Národní třídě je po rekonstrukci
iluxus.cz
Už zase zdobí Prahu: Palác Dunaj na Národní třídě je po rekonstrukci
S respektem k původnímu návrhu z roku 1928, ale s těmi nejmodernějšími technologiemi současnosti. Slavný Palác Dunaj v centru Prahy navazuje na zlaté časy první republiky a díky rozsáhlé rekonstrukci
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
7 triků pro podzimní líčení
nejsemsama.cz
7 triků pro podzimní líčení
S příchodem podzimu se nemění jen šatníky, ale i kosmetická taštička dostává zcela nový náboj. Stává se vaším nejlepším společníkem. S nástupem nového ročního období se neřeší jen kabáty a šály, ale i to, co si „oblečete“ na tvář. Trendy líčení se mění stejně rychle jako počasí a nabídka je tak pestrá, že si vybere každá žena, ať
Myslela jsem, že mi vyzná lásku
skutecnepribehy.cz
Myslela jsem, že mi vyzná lásku
Bylo mi skoro sedmnáct. S Otíkem ze sousedství jsme byli odjakživa kamarádi. Jednoho dne mi ale řekl, že mi musí něco říct. Myslela jsem si, že se to stane na svatého Martina. Vůbec nevím, jak mě to mohlo napadnout. Napsala jsem o tom i báseň, dodnes si vzpomínám, že se mi tam rýmovalo neděle a nesměle. Jako že přijde
Ta nejlepší dýňová polévka
tisicereceptu.cz
Ta nejlepší dýňová polévka
Další skvělá verze dýňovky pro zahřátí! Suroviny 2 lžíce másla 1 malá cibule 500 g očištěné dýně hokkaido 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového) 2 stroužky c
Biblická potopa světa: Vyvolala největší pohromu v dějinách změna klimatu?
enigmaplus.cz
Biblická potopa světa: Vyvolala největší pohromu v dějinách změna klimatu?
  „Rozhodl jsem se skoncovat se vším tvorstvem, neboť země je plná lidského násilí. Zahladím je i se zemí.“ Takto nějak se prý spravedlivý Noe dozví od Boha, že zkažené lidstvo bude spláchnuto
Nejlepší sushi v Praze – objevte kulinářský zážitek, který si zamilujete
nasehvezdy.cz
Nejlepší sushi v Praze – objevte kulinářský zážitek, který si zamilujete
Každé sousto může být malým mistrovským dílem, pokud se v něm propojí čerstvost, elegance a vyváženost chutí. Právě takové okamžiky nabízí Sushi Jo – místo, kde se japonská tradice snoubí s moderním
Po stopách Zaklínače: Orlí hnízda a důl Wieliczka
epochaplus.cz
Po stopách Zaklínače: Orlí hnízda a důl Wieliczka
Nádvoří hradu se plní těly padlých mágů a vysoká pozorovací věž se mění ve znět třísek. Bitvu o Sodden mezi útočícím Nilfgardem, který má nad Severními královstvími jasnou přesilu, nakonec rozhodnou čarodějové a čarodějky. Sodden je ve skutečnosti zřícenina hradu Ogrodzieniec (a z části také maďarský Eger, který je ale dostavěn až roku 1960). Řeč je
Tůně na Karlovarsku lákají ptáky i obojživelníky: Vznikly čtyři nové
21stoleti.cz
Tůně na Karlovarsku lákají ptáky i obojživelníky: Vznikly čtyři nové
Karlovy Vary mají lidé zafixovány jako lázeňské město. Nicméně na Karlovarsku je rovněž realizován zajímavý projekt nově budovaných tůní. Jejich účelem je zadržovat vodu v krajině a podílet se na vzni