Domů     Tatarák není jen o hovězím
Tatarák není jen o hovězím
23.12.2020

Tatarský biftek. Také se vám při vyslovení těchto dvou slov sbíhají sliny? Připravit si ho můžete i bez masa.

Jen si to představte – krásně opečené topinky, čerstvé stroužky česneku a hutná voňavá hmota, do které si postupně vmícháváte pepř, sůl, papriku, syrový žloutek, čerstvou nakrájenou cibuli… A pak „pomazánku“ mažete na topinky a jíte.

Ano, tak nějak se servíruje „pravý“ tatarský biftek.

Trochu jiná „mňamka“

Jenže mnoho lidí, ač jim tento pokrm skvěle chutná, si ho vůbec nedá. Bojí se syrového masa, ze kterého se tatarák připravuje. Připravili jsme pro vás recepty, ve kterých je hovězí nahrazeno avokádem, tvarůžky, bramborami, cuketou a špekáčky.

1. Tvarůžkový

Suroviny

200 g olomouckých tvarůžků * 1 menší červená cibule * 2 lžíce olivového oleje * 2 lžíce světlého piva * 1 lžíce dijonské hořčice * 3 lžíce nasekané pažitky * koření: sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, chilli

Příprava

1. Cibuli nakrájejte najemno, tvarůžky na drobné kostičky (nebo použijte krájecí kolečko na brambory).

2. Přidejte olej, pivo, hořčici, pažitku a podle chuti koření a zlehka zamíchejte.

3. Nechte pod ubrouskem ještě asi 10 minut odležet.

2. Avokádový (foto 276834176)

Suroviny

2 avokáda * šťáva z ½ citronu * 1 menší červená cibule * 2 lžíce sušených rajčat * 1 lžíce kaparů * čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, bazalka) * sůl a pepř

Příprava

1. Z rozpůleného avokáda vyjměte dužinu, pokrájejte ji na kostičky, vložte do mísy a zakápněte citronem.

2. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, na kousky nakrájená rajčata a kapary. Nakonec přidejte nasekané čerstvé bylinky, osolte a opepřete dle chuti (pozor na sůl, kapary jsou již slané).

3. K avokádovému „tataráčku“ se nejlépe hodí orestovaná křupavá bagetka. Můžete ji předem zlehka potřít slunečnicovým olejem a posypat mletým rozmarýnem.

3. Z cukety

Suroviny

1 větší cuketa * 2 červené cibule * sůl * olej na smažení * 3 stroužky česneku * 2 lžičky rajského protlaku * 1 lžíce dijonské hořčice * 2 lžičky sojové omáčky * 2 lžičky mleté papriky * špetka mletého muškátového oříšku * 1 lžička worcesteru * špetka chilli koření * pár kapek citronové šťávy * hrst čerstvé pažitky

Příprava

1. Na hrubším struhadle nastrouhejte cuketu (předem ji neloupejte, ale u starších vyberte jadřinec), osolte ji a nechte chvilku odstát.

2. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli (5–8 minut), pak přidejte najemno nasekaný česnek a další 2 minuty restujte.

3. Z cukety slijte vodu a dejte ji ke směsi, restujte dalších 5–7 minut (až bude cuketa měkká)

4. Nechte vychladnout, pak vložte ostatní suroviny. Promíchejte a nechte ještě asi 20 minut odpočinout v ledničce.

4. Z brambor

Suroviny

Asi tři větší brambory * 1 cibule * 3 stroužky česneku * 1 lžička hořčice * 1 lžíce worcesteru * 5 lžic kečupu (může být i ostrý) * koření: sůl, pepř, mletá sladká paprika, majoránka

Příprava

1. Brambory si předem uvařte, nejlépe ve slupce. Ale využít můžete i zbylé od oběda nebo večeře. Nechte úplně vystydnout.

2. Prolisujte je na drobné kostičky, nejlépe přes krájecí kolečko na bramborový salát.

3. Přidejte k nim všechny ostatní ingredience (česnek prolisujte, nebo nakrájejte na drobné kousky) a směs okořeňte.

4. Jen zlehka promíchejte, aby brambory zůstaly na kostičky a z „tataráku“ se nestala pomazánka.

5. Ze špekáčků

Suroviny

4 špekáčky * 1 větší cibule * 3 lžíce ostrého kečupu * 1 lžíce hořčice * 1 lžíce worcesteru * koření: sůl, pepř, drcený kmín, mletá paprika, chilli

Příprava

1. Špekáčky „oloupejte“ a nakrájejte na drobné kostičky (můžete je i umlít), cibuli nakrájejte také na kostičky. Promíchejte.

2. Přidejte postupně ostatní suroviny a dle chuti koření.

A tečka na závěr

Ať již připravíte ten svůj „tatarák“ z čehokoli, důležité také je, jak ho stolovníkům naservírujete. Zkuste hmotu napěchovat do větších formiček (aby šla dobře vyklopit, můžete formičky předem vymazat olejem) a překlopte „bábovičku“ na talíř.

Nahoru můžete ještě naaranžovat syrový žloutek. Pokud se to hodí, posypte tatarák nasekanou pažitkou nebo kolečky cibule. Jako přílohu podávejte osmažené a jen lehce osolené topinky a čerstvé stroužky česneku.

Text: Dana Pešková, Foto: restaurace-ostravarna-fifejdy.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
15.4.2024
Tak se to říkávalo a platí to i dnes. Jakmile ucítíte typickou vůni, je jasné, že nastala doba bezová. Vezměte košík a nůžky a vydejte se na lov. Uvidíte, že budete blahořečit chvíli, kdy jste překonali lenost. Na co se hodí? Čerstvé květy můžete použít na výrobu jednoduchých limonád, které vznikají vymáčením květů, nebo těch složitějších, které se nechávají nějaký čas kvasit. - Vynikající j
8.4.2024
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
enigmaplus.cz
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
Na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století pobýval ve Slezsku alchymista, který byl opravdovou autoritou v otázce takzvaného kamene mudrců. Pokud se prý někdo přiblížil objevu tohoto alchymistického
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
epochaplus.cz
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit! I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost.
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml