Domů     Tatarák není jen o hovězím
Tatarák není jen o hovězím
23.12.2020

Tatarský biftek. Také se vám při vyslovení těchto dvou slov sbíhají sliny? Připravit si ho můžete i bez masa.

Jen si to představte – krásně opečené topinky, čerstvé stroužky česneku a hutná voňavá hmota, do které si postupně vmícháváte pepř, sůl, papriku, syrový žloutek, čerstvou nakrájenou cibuli… A pak „pomazánku“ mažete na topinky a jíte.

Ano, tak nějak se servíruje „pravý“ tatarský biftek.

Trochu jiná „mňamka“

Jenže mnoho lidí, ač jim tento pokrm skvěle chutná, si ho vůbec nedá. Bojí se syrového masa, ze kterého se tatarák připravuje. Připravili jsme pro vás recepty, ve kterých je hovězí nahrazeno avokádem, tvarůžky, bramborami, cuketou a špekáčky.

1. Tvarůžkový

Suroviny

200 g olomouckých tvarůžků * 1 menší červená cibule * 2 lžíce olivového oleje * 2 lžíce světlého piva * 1 lžíce dijonské hořčice * 3 lžíce nasekané pažitky * koření: sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, chilli

Příprava

1. Cibuli nakrájejte najemno, tvarůžky na drobné kostičky (nebo použijte krájecí kolečko na brambory).

2. Přidejte olej, pivo, hořčici, pažitku a podle chuti koření a zlehka zamíchejte.

3. Nechte pod ubrouskem ještě asi 10 minut odležet.

2. Avokádový (foto 276834176)

Suroviny

2 avokáda * šťáva z ½ citronu * 1 menší červená cibule * 2 lžíce sušených rajčat * 1 lžíce kaparů * čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, bazalka) * sůl a pepř

Příprava

1. Z rozpůleného avokáda vyjměte dužinu, pokrájejte ji na kostičky, vložte do mísy a zakápněte citronem.

2. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, na kousky nakrájená rajčata a kapary. Nakonec přidejte nasekané čerstvé bylinky, osolte a opepřete dle chuti (pozor na sůl, kapary jsou již slané).

3. K avokádovému „tataráčku“ se nejlépe hodí orestovaná křupavá bagetka. Můžete ji předem zlehka potřít slunečnicovým olejem a posypat mletým rozmarýnem.

3. Z cukety

Suroviny

1 větší cuketa * 2 červené cibule * sůl * olej na smažení * 3 stroužky česneku * 2 lžičky rajského protlaku * 1 lžíce dijonské hořčice * 2 lžičky sojové omáčky * 2 lžičky mleté papriky * špetka mletého muškátového oříšku * 1 lžička worcesteru * špetka chilli koření * pár kapek citronové šťávy * hrst čerstvé pažitky

Příprava

1. Na hrubším struhadle nastrouhejte cuketu (předem ji neloupejte, ale u starších vyberte jadřinec), osolte ji a nechte chvilku odstát.

2. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli (5–8 minut), pak přidejte najemno nasekaný česnek a další 2 minuty restujte.

3. Z cukety slijte vodu a dejte ji ke směsi, restujte dalších 5–7 minut (až bude cuketa měkká)

4. Nechte vychladnout, pak vložte ostatní suroviny. Promíchejte a nechte ještě asi 20 minut odpočinout v ledničce.

4. Z brambor

Suroviny

Asi tři větší brambory * 1 cibule * 3 stroužky česneku * 1 lžička hořčice * 1 lžíce worcesteru * 5 lžic kečupu (může být i ostrý) * koření: sůl, pepř, mletá sladká paprika, majoránka

Příprava

1. Brambory si předem uvařte, nejlépe ve slupce. Ale využít můžete i zbylé od oběda nebo večeře. Nechte úplně vystydnout.

2. Prolisujte je na drobné kostičky, nejlépe přes krájecí kolečko na bramborový salát.

3. Přidejte k nim všechny ostatní ingredience (česnek prolisujte, nebo nakrájejte na drobné kousky) a směs okořeňte.

4. Jen zlehka promíchejte, aby brambory zůstaly na kostičky a z „tataráku“ se nestala pomazánka.

5. Ze špekáčků

Suroviny

4 špekáčky * 1 větší cibule * 3 lžíce ostrého kečupu * 1 lžíce hořčice * 1 lžíce worcesteru * koření: sůl, pepř, drcený kmín, mletá paprika, chilli

Příprava

1. Špekáčky „oloupejte“ a nakrájejte na drobné kostičky (můžete je i umlít), cibuli nakrájejte také na kostičky. Promíchejte.

2. Přidejte postupně ostatní suroviny a dle chuti koření.

A tečka na závěr

Ať již připravíte ten svůj „tatarák“ z čehokoli, důležité také je, jak ho stolovníkům naservírujete. Zkuste hmotu napěchovat do větších formiček (aby šla dobře vyklopit, můžete formičky předem vymazat olejem) a překlopte „bábovičku“ na talíř.

Nahoru můžete ještě naaranžovat syrový žloutek. Pokud se to hodí, posypte tatarák nasekanou pažitkou nebo kolečky cibule. Jako přílohu podávejte osmažené a jen lehce osolené topinky a čerstvé stroužky česneku.

Text: Dana Pešková, Foto: restaurace-ostravarna-fifejdy.cz

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
8.6.2023
Koření obsahuje tolik éterických olejů, že už v nepatrném množství změní chuť jídla. A stejně mocně může působit na zdraví. Účinek se přirozeně liší druh od druhu, a to nejen v působení, ale i jeho intenzitě. Tentokrát jsme vybrali pět nejsilnějších druhů koření na nejběžnější neduhy. Skořice Ačkoli si toto koření spojujeme především s báječnou vůní moučníků a cukroví, dopřávat by si ho měli hl
7.6.2023
Přinášíme vám sadu tipů a rad od našich naniček, které se v kuchyni uměly otáčet. Česnek Chcete-li zmírnit ostrost česneku, můžete ponořit stroužky do studené vody. Když vám zbude oloupaný česnek, brzy se zkazí, ale vyhodit ho je škoda. Naložte stroužky do olivového oleje. Budete tak mít stále po ruce čerstvý česnek a získáte i olej na pokapání salátu či topinek. Málokdo ví, že se česnek hod
4.6.2023
Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské, vegetariánské, RAW a bezlepkové jídlo oproti tomu běžnému, klasickému? Víte, co v nich chybí a čím je vhodné nedostatky nahradit? Každý ví, že strava by měla být pestrá, rozmanitá, výživná a hlavně zdravá. Přesto máme své vyzkoušené recepty, které rádi a často opakujeme a střídáme. Ve spíži máme své oblíbené potraviny a – ruku na srdce – ne vždy je náš
3.6.2023
V obchodech objevíte spoustu druhů, a pokud nemáte svůj oblíbený, můžete najednou být na rozpacích, který vlastně koupit. Asi nejdůležitější je vědět, na co budete olej používat, tedy jestli na teplou nebo studenou kuchyni. A pak je tu ještě několik dalších zásad, které se vyplatí při nákupu dodržet vždycky. Olej potřebuje tmu Dbejte tedy na to, aby olej, který chcete koupit, byl v tmavé skleně
29.5.2023
Dnes už se staly nepostradatelnou součástí domácnosti, zejména v městských bytech, ale službu udělají i v domech a na chalupách. Odsají páru, ale i vůni různých jídel, která by se jinak šířila po celém bytě. A vyrábějí se stále nové a dokonalejší. Jenže na trhu je jich tolik, že není snadné se v nabídce zorientovat. Takže pokud chcete vyměnit tu dosluhující či právě budujete novou kuchyň, vyplatí
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Marie Antoinetta posvatební masakr oplakala
epochalnisvet.cz
Marie Antoinetta posvatební masakr oplakala
„To je strašné,“ vzlyká Marie Antoinetta. Právě se s manželem dozvěděli, že při velkolepém ohňostroji v Paříži na počest jejich svatby zahynuly desítky lidí. Přitom se na tu velkou slávu připravovalo
Wrap se skyrovým dipem
tisicereceptu.cz
Wrap se skyrovým dipem
SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience, která má své místo ve sladkých i slaných receptech. Ingredience na salátovou směs – 4 porce 2 kuřecí prsa 1 konzerv
Kamarádka mi dobře poradila
skutecnepribehy.cz
Kamarádka mi dobře poradila
Ještě že mám vedle sebe moji nejlepší kamarádku Zdenku. Jsme taková nerozlučná dvojka, která si vždy poradí. Můžu se na ni ve všem spolehnout. Jen občas jsem v úzkých, to když Zdena někam vyrazí. Ona strašně ráda cestuje, nalévá si do duše úžasné zážitky, jak sama říká. No jo, ale pak ji potřebuji a ona si nalévá.
Spásný botox: 31 body k úlevě?
21stoleti.cz
Spásný botox: 31 body k úlevě?
Injekce botulotoxinu nemají své místo pouze v estetické medicíně. Čím dál častěji se totiž začínají prosazovat jako efektivní léčba k chronické migréně. Stačí jen vydržet 31 „bodnutí“. Vůbec poprvé
Na kom se herečka přiživuje?
nasehvezdy.cz
Na kom se herečka přiživuje?
Momentálně si má Simona Lewandowská (23) ze Zlaté labutě užívat lásku s hereckým kolegou Goranem Maiello (24), známým ze seriálu ZOO. Přátelé jsou už ze školy, jiskra však přeskočila až nedávno. Pře
Do kartuziánských klášterů nesmějí ženy ani vkročit
epochaplus.cz
Do kartuziánských klášterů nesmějí ženy ani vkročit
Řád kartuziánů zakládá svatý Bruno (1027/1030–1101) v letech 1084–1086, ovšem psaná pravidla po sobě nezanechává. Ta sestavuje až opat Gvigo z kláštera v Chartreuse poblíž francouzského Grenoblu v let
Mumie Sin-Čuej: Co stojí za její zachovalostí?
enigmaplus.cz
Mumie Sin-Čuej: Co stojí za její zachovalostí?
Sin-Čuej, známá jako Lady Dai, je svého času manželkou jednoho z dávných ministerských předsedů z dynastie Západní Chan (vládnoucí v období 202 př. n. l. - 9 n. l.). Po své smrti je mumifikována a ulo
Rybí filety s bramborovou kaší
tisicereceptu.cz
Rybí filety s bramborovou kaší
Rybí maso je také lehké, zdravé a výživné, s kmínem si velmi dobře rozumí a s bramborovou kaší je to lahůdka. Potřebujete 800 g rybích filet (nebo filé) sůl drcený kmín mletou sladkou papriku
Samsonova kašna: Monument uprostřed náměstí v Českých Budějovicích
epochanacestach.cz
Samsonova kašna: Monument uprostřed náměstí v Českých Budějovicích
Socha Samsona se lvem se uprostřed největšího českobudějovického náměstí odráží ve vodní hladině zdejší historické kašny už téměř tři sta let. Kašna je jednou z největších v zemi a je také symbolem města. Nikdo z návštěvníků Českých Budějovic nemůže minout náměstí Přemysla Otakara II. Leží přece přímo v centru města a navíc je druhým největším čtvercovým náměstím v republice. Ten
Tiffany & Co. odhaluje kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue
iluxus.cz
Tiffany & Co. odhaluje kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue
Tiffany & Co. uvádí svou legendární „Modrou knihu“, kolekci Blue Book 2023: Out of the Blue představující nejnovější, každoročně očekávanou kolekci high jewelry reprezentující to nejlepší z nejlep
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Kdo bude hereččiným novým partnerem?
nasehvezdy.cz
Kdo bude hereččiným novým partnerem?
Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (62) je podle svých slov znovu připravena se zamilovat. A to i přesto, že v posledních letech přišla o dva muže, které moc milovala. Srdce má ale ot